icon

Cítite aktuálne menej financií?

6. jan 2024

Maminky uprimne... aktualne je januar, aky sme este nezazili. Ziadne mega rozhadzovanie ci dary na Vianoce, ale aj tak citime, ze si musime utahovat opasky a nic neusetrime. Mali sme par dni vkuse navstevy a tie nakupy v potravinach su sialene 🙁🙁🙁 a to som vkuse varila a pripravovala aj vecere (pizza doma a pod). Citite aj vy, ze je to aktualne horsie alebo to iba na nas prislo az v tomto case?

Strana
z2
stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
mandzula
7. jan 2024

@autor tak ti odpoviem k veci - nie, necitim, ze je to horsie, pretoze oproti beznym dnom som navyse upiekla dva kolace a kupila oblatky, navstevy mame na par hodin, takze si s kolacom a kavou vystacia. Keby som mala u seba cez sviatky niekoho nastahovaneho, kleplo by ma, kedze si chcem v prvom rade oddychnut, takze by som tento typ navstev proste nedopustila.

mandzula
7. jan 2024

@veronicka88 presne toto mi napadlo - ist k niekomu na par dni a nechat sa hostit zadarmo. Ak by to malo znamenat, ze mam potom setrit na svojej rodine, bola by to ich posledna takato navsteva.

maminkadeticiek
7. jan 2024

A este jedna vec.Podla mna je nezodpovedne,ak si nechate zruinovat rozpocet a musite jest suche rozky kvoli Vianociam a darcekom.Prpste mate teraz menej financii celkovo,ok,to sa stava.Kazdy to niekedy zazil.Tak ste sa mohli pekne dohodnut,ze toho roku to bude aktomnejsie alebo bez darcekov aj do rodiny.

buberova
7. jan 2024

@stastnamanzelka tiež si myslím že by mala byť valorizácia povinná ako je to pri dôchodkoch a minimálnej mzde ..

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
galioska
7. jan 2024

no a to mate zmrazene navysenie energii. Vsade vo svete sli energie hore len na sk nie, budete sa mat naco tesit, celkovo s energiami ide vsetko hore..

1ryba
Odpoveď bola odstránená
galioska
7. jan 2024

@gab1sol celkovo si myslim a sudim podla fotiek tuna a kdekolvek na internete, ze ludia na vianoce chystaju bez ohladu na nejaku navstevu az moc jedla, kolacov... to bude tym ze sme tak nauceni. Mne navsteva nevadila co sa tyka jedla ale bolo to otravne, sukromie ziadne a clovek si neoddychne.

siska53
7. jan 2024

Uz dlhsiu dobu to pocitujem...

letfenixa
7. jan 2024

V piatok som bola v Jednote milo prekvapená, ze platim 'len' 18 €, kym som si neuvedomila, ze som kupila len pár jogurtov, pecivo a čaje.

gab1sol
7. jan 2024

Hanbila, nehanbila, ak na to nemám, tak nebudem hostiť… Pekne by som povedala - milý braček, som rada, že ste prišli, ale sme na tom s financiami teraz trošku horšie skrz to zdražovanie, môžeme ísť spolu na nákup? Toto nie je tvoja hanba, to je fakt… Hanba bude, ak sa dostanete pre takéto šafárenie do finančných ťažkostí. A hanba je na strane návštevy, že sa nechávajú počas sviatkov hojne živiť inými. Ale majú to dobre vymyslené, oni ušetria, oni si nebudu uťahovať opasky.

gab1sol
7. jan 2024

@galioska inak, toto ani ja nepochopím… Tie preplnené stoly… Ja neviem, tým ľudom sa cez sviatky natiahnu žalúdky? Ja ani počas dovolenky (kde je all Inclusive), ani počas sviatkov som sa nikdy neprejedala a nepribrala. Stravujem sa stále rovnako, či piatok, či sviatok…

galioska
7. jan 2024

@gab1sol ja mavam dlhe volno a poviem ti furt som daco mala na stole a chrumala, vecer tekvicove alebo slnecnicove jadierka, sem tam chrumala nejake cipsy a tak🤣 kava 20x s kolacom, varene vino ale varene jedlo
som akosi nemusela, ja ked varim, nejem🤭 ja sa nadycham vyparov a mam dost. Pribrat nepriberam ale som zaliata z nepohybu🫣😝

daniela2202
7. jan 2024

@gabrm please 😑...tak ho daj

mandzula
7. jan 2024

@gab1sol počkaj, čoskoro tu bude plno otázok k zázračným chudnúcim čajom, tabletkám, detoxom a prístrojom, ktoré majú zlikvidovať dopad tých preplnených stolov.😃

katka700
7. jan 2024

Autorka už to tu baby písali, ale neodpovedala si či tie návštevy niečím prispeli. Keď prišli zo zahraničia, doniesli vám nejaké tamojšie špeciality alebo vás aspoň pozvali na 1 večeru do restiky aby si nemusela stále variť? Otec s frajerkou doniesli nejaké jedlo či zákusky?
Uctiť si hostí je jedna vec ale vytvárať im obedy, večere na úkor vlastných detí je nezodpovedné.

galioska
7. jan 2024

ja musim napisat, ze som mala doma brata s jeho synom, bracho odbehoval kupit veci ktore sme doma nemali, lebo u nas to doma nedrzime, nejeme, nepijeme. Okrem toho pokupil kopec veci a vzal decka von aj sme boli na kave, obede, ale ja celkovo ziadne navstevy nemusim ani ja nerada chodim po domoch. Naj sa niekde stretnut mimo domu, nech ozaj pokecame a nemame pocit, ze furt musime riesit, ci je dost jedla na stole, ci sa citia dobre a najhorsie je ked je to na dlhsie, uz nemas ani o com hovorit🤪 Ale ked je to od daleka samozrejma to nieje jednoduche.
a ano v nakupnom kosiku je menej veci ta vacsiu sumu a tie potraviny sa akosi zmensili, kde bolo 5 kudov je uz len 4 a tak😀

hellwant
7. jan 2024

I ked som ocino 😁, prispejem. Pre nas je vzdy kriticky november , a to preto, ze manzelka vtedy nakupuje darceky(a vtedy pride oktobrova vyplata a je najslabsia v roku)
V decembri 14 plat, v januari byva bonus, teraz este jeden k nemu prihodili. A vo februari inflacne + dividendy z investicii. Az v marci pride kruta realita, februarova vyplata v marci totiž byva druha najnizsia.
Tiez si myslim, ak u teba este aj prespavali, tak snad doniesli nejake speciality z krajin, ci nejake ine pozornosti, inak to vyznieva vychcane, kedze ty ako pises nemas kde k nim chodit. A to ani ku otcovi? Ten snad s partnerkou ma byt, ci dom?.
U nas boli navstevy, ale max pol dňove a priniesli pozornosti

jaroslav81
7. jan 2024

Prečo to pociťujete teraz keď ceny potravín išli behom roka dosť dolu a platy hore? Podľa mňa pred rokom to bolo oveľa horšie, keď olej stál 3€, maslo 3.5€ a 30 vajec 8.50€. Teraz sú časté akcie a ceny takmer ako pred pandémiou.

mandzula
7. jan 2024

@jaroslav81 možno aj preto, že ľuďom postupne dochádza finančná rezerva. To zdražovanie bolo skokové a zvyšovanie platov u mnohých v nedohľadne.

ekira1
7. jan 2024

My mávame asi najlepšie obdobie roka, obaja s manželom dostávame odmeny v decembri i v januari, v decembri dostávame i nákupné poukážky do obchodného retazca, kartu benefit. Takže ostane ako na decembrové nákupy, tak i na januárové výpredaje..

kubkovamama
7. jan 2024

Mne sa ani nezdá,zdražovanie som skôr vnímala začiatkom minulého roka,keď nám markantne zdvihli energie,dane,hypo.Darceky a chystanie na sviatky a prázdniny(lebo všetci doma a plno rodinných známych,je nás tu aj 10 cez sviatky) by riadne prevetralo peňaženku,to začínam už na jeseň.Skor tento január som spokojná,že sa mi podarilo celkom slušne odložiť bokom čo po minulé mesiace nebolo

petka552
7. jan 2024

@veronicka88 pride navsteva na tyzden a teraz nech ma niekto cely tyzden zivy? Rodina nerodina bohuzial vsetko nieco stoji. My ideme obcas na vikend k svokre a stale s nakupom. Nikdy nie naprazdno. A potom autorka napise, ze citia ze si musia utahovat opasky.

nerko
7. jan 2024

Necitim, ze by to bolo aktualne horsie. Prave naopak, vela toho zlacnelo a kym su energie zastropene, tak sa da. Darceky sme neprehanali. Sebe som teraz kupila vo vypredaji. Mesacne sa snazim z prijmu 30-40% odlozit. Pokial nevyskoci necakany vydavok. Pracujeme obaja. Ked ideme na dlhsiu navstevu, striedame sa v nakupoch, vareni. V chladnicke mam zasoby tak akurat, aby sa nevyhadzovalo. Radsej si dokupim. Plne smetne kose po sviatkoch… Tento rok sa mi konecne podarilo nepribrat cez sviatky 💪😂🙈. A uz sa tesim zajtra do prace 🤓💃🏻.

marsmykkok
7. jan 2024

@petka552 a iné ja som pochopila tak, že bolo tých návštev viac na deň alebo deň a pol. A to proste musíš hostiť, na nákup nejdú keď druhy deň idú domov, často aj obchody boli navyše cez sviatky zavreté. Určite priniesli nejaké darčeky, pozornosti,.ale aj tak to autorke do peňazí išlo. Iné ak niekto príde na týždeň to samozrejme že ide na nákup a nenechá sa len chovať. Autorka sa ocitla v koži tých dôchodcov čo im pred sviatkami každý závidí že majú plné košíky skade majú na to peniaze, ale nie je to pre nich, ale pre deti, vnucence a tak čo prídu cez sviatky k ním.

kikushaa
7. jan 2024

Co ja viem, ani nie, skor to bolo take citelnejsie minuly rok. Teraz sme si uz volako zvykli 🤷‍♀️ oproti minulemu roku mi siel plat o 100vku hore. Stale viem odlozit 150€ hned ako pipne vyplata, keby bolo velmi zle, prestanem tolko odkladat

petka552
7. jan 2024

@marsmykkok autorka sa vyjadrila v predchadzajucich komentoch ze : Mali sme tu vyse tyzdna stale niekoho na cele dni (rozumej prespavali u nas v hostovakej). Ze tam prisli otec s priatelkou a este niekto z rodiny zo zahranicia. Čiže v takom pripade by som bez nakupu potravin neprisla ked viem ze idem na par dni. Ja aj ked idem na jednu noc ku niekomu volam ze co treba kupit. Aj ked povedia ze nic tak nieco nakupim.

lenka2232
8. jan 2024

Nevadi,teraz sa z toho pozbierate a bude dobre🙂ber to tak,ze si stravila prijemne chvile s rodinou a priatelmi,co je viac? Peniaze boli,aj budu

Strana
z2