icon

Čo robiť, ak nemôžem pracovať na dôchodok?

7. feb 2025

V poslednej dobe mám také myšlienky, lebo vyhliadky do budúcna sú také že nevidím svetlo na konci tunela.
Aby som vysvetlila...pracovala som asi na rodnú zmluvu asi 6;rokov a to asi tak všetko čo mám odrobene. Potom jedno dieťa, druhé a s tým som furt doma aj keď ma už 9 rokov...je druhak ale na domácom vzdelávaní...nerobím to zrovna dobrovoľne, lebo malý má adhd, v škole to nedáva, rýchlo sa pretazi, potom je zlý, odchádza zo školy...proste musí byť stále pod dozorom , chodí len na pár hodín týždenne...jasné na nič nemám nárok z úradu, špeciálna škola nieje pre neho keďže intelekt má v norme. Je to s ním ťažké, ale doma sa naučiť vie ...len musí byť v pohode...vyhliadky do budúcnosti nie sú ružové...preto sa pýtam, ak s ním budem musieť byť doma až do neviem kedy ...ako si ja odrobim roky na dôchodok, čo bude so.mnou...teraz mám 44r, ak s ním budem musieť byť doma ešte nejakých minimálne 10 rokov .. bože...toto je na zblaznenie
Teraz nás živý samozrejme manžel, chudák robí od nevidím do nevidím ako živnostník ale inak sa to nedá...

Strana
z5
gribka1
7. feb 2025

Nevieš niečo robiť z domu? Nie si v niečom dobrá? Živnosť?

autor
7. feb 2025

@gribka1 veru nie...a ani ten čas pri ňom nemám...musím ho učiť, to je na pol dňa...niekedy aj dlhšie, lebo musíme robiť prestávky...ja som z toho niekedy taká vystavena a psychicky unavená...lebo to nieje len že ho mám naučiť niečo, to chce takú dávku trpezlivosti, že ja to sama nedávam niekedy

personality
7. feb 2025

Manžel čo robí? Nevies mu pomáhať s niečím? Dnes sa da čokoľvek, živnosť máte cez manžela vieš kadečo vyrábať predávať. A ak máte dobrý vzťah, snáď sa o Teba na dôchodku postara, pripadne deti.. Rovnako si vieš nájsť prácu aj neskôr, veď do dôchodku máš 20 rokov. A ktovie či dôchodky ešte budú a či budeš vôbec žiť, proste netráp sa niečím tak veľmi ďalekým… skor skús porozmýšľať čo vieš robiť teraz. Keď už nič ine, aspoň sa vzdelávať a starať o svoje telo, pripadne pasívny príjem, prenajímať nehnuteľnosť, na ktorú Ti pozicia banka (ak by Ti manžel napríklad vystavil zmluvu ako zamestancovi, pre účely získania úveru). Možností máš dost.

f333
7. feb 2025

Vprvom rade si trba spocitat, aky bude mat prijem na dochodku manzel.aty apolu, ci simozerte dovolit,aby platit aj tvoje odvody........ Ale trba si aj plozit otazku, ze ak nie, tak je riskatne s aspolehat na stat, ze pomoze v buducnosti,.... Aka manzel nedozije dochdku,tak len z vdovskeho na ten kratky aj so ssirotskym nevyzijes so synom bez prace.. .. Uz teraz si v strednom veku,ked si pre prac.trh neakraktivna ..Nemas zrejme valne vzdelanie a ak ano, ,ziadnu rpax za dlhe roky ..Takze kde by si zacala pracovat vprapd enudze smrti manzela?
Plozila si si otazku, aky zivot budemat syn? Bud eschopny prac.procesu? Kto ho bude zivit v dospelosti? Kedze oficialne nema a diagnozu ,ktor aby ho oprvnovala na nejake davky.... ani spec.skolu.....ako pises
Takze treba hladat internatnu skolu a ty do prace,ak nejaku najdes.....Ak syn nie je pre nejaku duch chrobuci postihnutie schopny zit samostantne /tedasa ucit ci inak sa chovat bezne na jeho vek/ tak musi lekar psychater posudit jeho zd. dus.stav a navrhnut liecenie.. ci inu alternativu....cize pobyt v nejakom zariadeni .. na a vikendy si brat syna domov....
A ty do prace... pretoze ak timanzel nepati odvody /at o cely balik/ tak naozaj zijete na hrane velkeho rizika padnut pod. kriticku hranicu chudoby... A k teda nie ste majetni.cize finacne dobre zabezpeceni pre buducnost a aj nemate zabezpecnie pre synovu buducnost....
Ajna tu trreba mysliet. Sjeho chvanim asi pre pr.trh aj ked sa uci dobre bude rizikovy ci uplne nevhodny.....
Ine vychodisko nemas.

zmrzlinka2021
7. feb 2025

Daj ho do školy a nech mu dajú asistenta. Dnes kopec deti má adhd

autor
7. feb 2025

@zmrzlinka2021 má asistentku...áno má veľa detí adhd...ale aj to adhd má rôzne stupne a komplikácie...

ketrin1984
7. feb 2025

Môžeš si platiť pripoistenie sama,chod sa opytat na socialku kolko by to vychadzalo.Ratalo by sa ti to ako odrobene roky ak sa nemylim.
Dalsia moznost je ako spominali vyssie je asistenka pre syna.
Dalsia moznost su specialne skoly-ale nemyslim tym vyslovene osobitne.Ale take,kde su deti rozdelene do tried aj podla intelektu a pripadneho mentalneho postihu.Su aj internatne.
Dalsia moznost je najst si nieco na 4 hodiny-nejake upratovanie,opatrovanie seniorov...

autor
7. feb 2025

@f333 pobyt v nejakom zariadení...čiže nejaké LVS asi myslíš...ale to nieje z dlhodobého hľadiska možné...to je tiež len na čas a podľa našej psychologičky to neodporúča...ale ani ja by som ho tam nedokázala dať...je veľmi citlivý, to by ho úplne "zabilo".
Na štát sa nespolieham v ničom, tu sme za opicami a vôbec nie sme pripravení na deti som špeciálnymi potrebami, ktorých tak pribúda....
Ja len uvažujem čo bude, možno syn bude invalid , možno sa z toho dostane...a má či sa kontrolovať a zaradí sa.do bežného života s našou pomocou.

abbey1
7. feb 2025

Určite nejakú prácu na čiastočný úväzok, v niečom podnikať, robiť niečo, kde si budeš sama menežovať čas. Pri dieťati sa striedať, pracovať, keď je s ním manžel, opatrovateľka,...

vevesh
7. feb 2025

Do dochodku mas daleko, mozes si spravit nejake dovzdelavanie, jazyka, ktore by ti neskor dopomohli k vyssiemu platu. Do dochodku mas narok ist v dochodkovom veku a vypocitaju ti taky dochodok, aky ti bude vychadzat. Ak ti vyjde mensi ako minimalny, tak dostanes minimalku. Este v okoli vela ludi robi tak, aby si zvysilo ziadny/minimalny dochodok, poslednych 10-15 rokov pred nastupom do dochodku idu na 2-tyzdnovky do svajciarska robit opatrovatelky, spolocnicky pre starych ludi a pod. Vela ludom toto zaisti(lo) celkom pohodlny dochodok...

autor
7. feb 2025

@abbey1 manžel pracuje na turnusy v zahraničí, som s deťmi v podstate stále sama. Neviem podnikať v ničom , nemám nato ani čas...jedine po nociach keď som rada že spím 😳

autor
7. feb 2025

@vevesh no áno...to by možno v budúcnosti šlo, to má ani nenapadlo...v Rakúsku som už ako mladá po škole niečo také robila. Jazyk ovládam...to je celkom dobrý tip. Ďakujem

aurelia2000
7. feb 2025

Začni si platiť dobrovoľne dôchodkove odvody do sociálnej poisťovne. Im je jedno, či robíš, hlavne aby im odvody nabehli. Cca 200€ mesačne je to.

aliziana
7. feb 2025

@aurelia2000 dobrovoľne poistená osoba min 251,32€
https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/plat...

vevesh
7. feb 2025

@aurelia2000 a co z toho ma? Akurat sa jej roky zapocitaju a za to tych 200e nestoji...🤐🤐

f333
7. feb 2025

anonym, ja uplne chapem a verim,ze sa ako zodpovedna dospela zena zamyslas nad buducnostou.... Je to na mieste.... Tu si treba ujasnit,ci syn ma diagnozu ci nema...... ak ma ,aku a podla toho sazariadit.ak nema,tak treba rozmyslat,ci ste zvolili dobru vychovu k samostatnosti...
Pani psychologicka nie je lekarkou. To,ci ma nejaku diagnozu,na ktoru treba liecenie ci spec.zaobchadzanie moze stanovit len lekar psychater.... ajto,co mu prospeje cinie.·… Adolezite je jato,co prospeje celej rodine do buducnosti.... aj synoviu,ked uz tu nebudete.... spoliehar s ana to,ze vbuducnositmozno dosane inv.dochdok nie je to prve zmyslanie..Pretze vidis,aka ide doba.....AK je chry mentalne ci ma nejake poskdenie osbnosti,tak ztoho nevyrastie.Moze len pod vpyvom liecby byt v remisii.-.Ak nie je,tak treba zmenit vychovne netody tak,aby simohla ty normalne v praci fungovat....
Aanosu aj ste zariadnie,kd emozu pod dospeli s nejakou poruchou osobnosti zit trvalo...ak bude treba.... a aj pre deti su iste zariadenia.....
Takze spoliehat sana to,ze mozno z toho vyrastie aty potom zacnes mozno pracovat je lahkomyselne..... Uz teraz mas znizenu moznost prace vzhladom na vek na prac.neskusenost....
Coje vzaujme nilen syxna ale aj vasej rodiny? Ohrozit finacne rodinu do blizkej aj dalekej buducnosti , prrtzo,ze jedna psych.povedala,ze synmoze byt len doma aty samusis o neho starat? a pritom nema stanovenu diagnozu,ktora aby mala aj nejaky fin.efekt v podobe pomoci ?
Takze cim skor sa pokusis najist pracu,tym lepsie. Ano, hoci aj na skrateny na skrat .uvazok zatial.....

mk1111111111
7. feb 2025

@vevesh preco? Ved aspon tie roky bude mat

joannita
7. feb 2025

Autorka, u nás je špeciálna základná škola, kam chodia deti s ADHD, aj keď majú intelekt v norme.
Z akého si mesta?

iwesska
7. feb 2025

A maly uziva lieky? Zvyknu pomoct s koncentraciou. Prepac,ze sa pytam,ja mam 2 deti s ADHD,viem co to obnasa🤯 Ale chodia mi normalne do skoly. Ale treba ich furt kontrolovat, hoci su uz na 2.stupni.

janickacrazy
7. feb 2025

Určite má len ADHD? Boli ste aj u psychiatra na vyšetrení? Nemá ešte niečo iné k tomu? Napríklad aspergera? Lebo väčšina detí s ADHD sa normálne vzdeláva v bežnej škole s asistentkou. Aj môj syn má takého spolužiaka, tiež im párkrát ušiel zo školy. Vymýšľa hlúposti občas, je neposedný. Ale veľmi veľa záleží aj od učiteľky. Prípadne by ste mohli skúsiť nejakú súkromnú školu? Takú tú alternatívnu, kde nemusia deti sedieť x hodín v lavici. Do nejakého zariadenia na týždeň by som ho určite nedávala, keď je citlivý.

lenkakravcova
7. feb 2025

Zbytočne stresuješ.
Keď si chceš niečo odložiť, tak to radšej investuj.
Lebo o 20 rokov pochybujem, že nejaký štátny dôchodok ešte bude. Pozri sa na demografiu, zrátaj si 2+2. Keď máš 40 rokov, tak je veľká šanca že do dôchodku pôjdeš najskôr v 68-70r. Ktovie či aj nie neskôr. A suma bude fakt nízka, lebo nebude na dôchodky zo štátneho. Takže na štátny dôchodok sa určite nespoliehaj.

lenkakravcova
7. feb 2025

@aurelia2000
Keď ma 44 tak pôjde do dôchodku po 68r. Čiže je veľká šanca že ani nepôjde. Zbytočne bude platiť roky dobrovoľne odvody. Len vyhodí peniaze von oknom.

vevesh
7. feb 2025

@mk1111111111 ale viac "zaratanymi "rokmi sa ti nezvysi dochodok - ten si zvysis vyssim prijmom a odvodami za poslednych 15 rokov pred odchodom do dochodku- ak nejaky dochodok o 20 rokov bude🤷‍♀️

rejka7
7. feb 2025

@joannita prosím ťa, kde je tá škola veľmi by ma to zaujimalo, všetko som si zisťovala, ale v Košiciach taká nie je, len pre autistov, alebo NKS narušená komunikačná schopnosť.

purple_wolf
7. feb 2025

je zaujimave citat tvoje komentare v ktorych sa vzdy objavi nieco v zmysle "to sa u mna neda" ... keby si chcela tak sa zariadis tak aby sa to dalo ... ja mam dvojicky a tiez maju zevraj adhd (6 rocne) podla psychologicky a k tomu dalsie dve adoptovane deti (8,12) ktorym umreli rodicia, rodina ich odkopla a skoncili v pre nich v uplne cudzom prostredi a cuduj sa svete ja to zvladam aj s robotou a domacnostiu ... to ze je tvoj syn citlivy je pravdepodobne len tvoje rozmaznanie a hickanie ... uvedom si ze mu nicis zivot tymto chovanim lebo v zivote bude nepouzitelny a skonci na krku svojim surodencom, ktory ale budu mat svoje zivoty a svoje problemy a nebudu chciet starat sa o prerastene umrncane a uplakane decko lebo je tak od matky zvyknuty (mam takeho brata) .... teba moze zajtra zrazit autobus a potom co bude s tvojim synom??? zamysli sa nad sebou aj nad svojou situaciou lebo z mojho pohladu si problem prave ty

joannita
7. feb 2025

@rejka7 v Bratislave na Dolinského, ale v Ba je viac specialnych ZŠ, podľa mňa aj inde majú takéto triedy pre adhd

euka210
7. feb 2025

My necakame ze nejaky dochodok od statu dostaneme o 25r, takze si setrime a "sporime" uz teraz, aby sme potom mali z coho zit.

nicemary
7. feb 2025

Ak ti to pomože, aj ja som v podobnej situácii, a už oveľa dlhšie, máme syna s aspergerovým syndrómom, tiež nám neschválili opatrovateľský a nemohla som pritomnormálne pracovať. Ja som sa nakoniec zamestnala na 1/4 úvazok v našej s.r.o., aby som mala aspoň odpracované roky. S nejakým dôchodkom ani moc nepočítam. Stále to nejako lepíme, finančne je to dosť zlé. Ale aj naše deti robia pokroky, syn ma veľmi prekvapuje, a to bol na tom jeden čas zle, hoci nikdy nebude celkom ok.
Neviem, na aké známky sa učí syn, treba zvážiť, či má zmysel učiť sa celé dni. Ak je praktický typ, Je lepšie radšej ho nechať, nech sa venuje tomu, čo ho baví, nech je v tom dobrý ako trápiť ho toľko s tou školou. Úprimne, ja mám VŠ a zdá sa mi, že sa deti učia na ZŠ niekedy aj kopu blbostí, samé bifľovačky a veľmi podrobne, až nakoniec všetko zasa zabudnú, tak je toho veľa.
Radšej sa zameraj na to, aby bol šťastný, mal kamarátov, koníčky a tešil sa zo života, aby ste mali čas sa aj porozprávať a tak... A to sa nedá stihnúť, keď toľko energie venujete učeniu - z mojej skúsenosti, škola nám zobrala všetok čas a silu...
Teraz poznám rodičov, čo nechajú dieťa prechádzať so štvorkami ale sú v pohode. Robia to, čo mu ide, skôr praktické veci, majstrovanie, technické zručnosti, zvieratá, športy a pod. Samozrejme nehovorím o lenivosti ale o obmedzeniach, ktoré to dieťa reálne má.
Tiež je dôležité, aby bol s ľuďmi, ktorí ho chápu a nestresujú, vtedy všetko ide lepšie.
My sa teraz ešte napr. snažíme založiť chránenú dielňu, nie je to také zložité, ako som si myslela a je to jedna z mála pomoci, čo existuje. Možno niečo také do budúcna by pomohlo aj vám.

oli18
7. feb 2025

@vevesh minimalny dochodok dostane jedine vtedy, ak ma odpracovsne 30 rokov. Ak nema, dostane taky, aky jej vypocitaju z odrobenych rokov

vevesh
7. feb 2025

@oli18 no, co bude o 20-30 rokov nikto nevie. V okolitych krajinach je napriklad narok po 5 rokoch na mininalny dochodok alebo dorovnanie do zivotneho minima, ktore je uplne o inom ako na sk...🤷‍♀️

Strana
z5