icon

Čo robiť, keď sa objaví neznáma platba?

12. sep 2024

Manžel bol v zahraničí na služobke, dnes som v internetbankingu zbadala že nám z úctu strhli 495€. Bol tam na pumpe platil za drobnosti aj doklad sme našli ale je nečitateľný, Ako postupovať?

Strana
z2
petruldo
12. sep 2024

volať do banky a dať to preveriť ako podvod, teda za predpokladu, že ozaj nič nekupoval

melanta
12. sep 2024

V akej krajine? V niektorých je bežné, že na pumpách mimo miest klamú cudzincov tým, že im naúčtujú všeličo možné. Preto vždy skontrolujem sumu, predtým než priložím kartu.

melanta
12. sep 2024

Áno, do banky to ako podnet môžete podať, ale ak on mal na terminály 495 eur a nevšimol si, že ho chcú oklamať, banka s tým nič neurobí. Banka sa nebude pumpy pýtať, čo mu zaúčtovali. Zrejme to bude drahá skúsenosť, že si neskontroloval terminál predtým, než priložil kartu. Možno ešte @maranco bude vedieť niečo poradiť.

matullienka
12. sep 2024

On si neskontroloval sumu na terminály predtým ako priložil kartu?

petulda333
12. sep 2024

Nemal platit 49,50? Mne sa raz stalo,ze mi terminal nevzal jedno cislo. V rychlisti som si nevsimla chybu

natalka13
12. sep 2024

@melanta banka by to mala zreklamovat a vymahat peniaze spat, ak zaplatil co nema na bloku.

melanta
12. sep 2024

@natalka13 ale on nevie, čo má na bloku. Zrejme preto je blok nečitateľný, aby nebolo čitateľné to, čo zákazníkovi -cudzincovi na pumpe nablokovali.

januska12323
12. sep 2024

Ako máme vedieť za čo platil?

autor
12. sep 2024

@melanta v Nemecku

natalka13
12. sep 2024

@melanta vie snad kedy bol na pumpe, banka ma paky vyziadat si blok. Ma aj cas platby. Tatrabanka by to doziadala.

melanta
12. sep 2024

V Nemecku som sa raz bavila na pumpe s Čechom, ktorému na malej pumpe nablokovali okrem stojanu aj 100 eurovú poukážku. Ale všimol si to keď sadol do auta, tak sa hneď vrátil.

autor
12. sep 2024

@petulda333 prevode áno, ale doklad bol v aute bolo teplo z dokladu je jasné že na tej pumpe bol aj dátum sedí ale ďalej nečitateľné od slnka akurát tak pár písmen ,,bag,,, a ,,der,, a ,,ou,, a nič viac

melanta
12. sep 2024

@natalka13 ale áno, vie si to banka vyžiadať. Ale ako banka pumpe dokáže, že si dané veci nekupoval? To už banka riešiť nebude, pretože to by musela riešiť kamerové záznamy a podobne. A to nie je rola banky, ani Tatra banky, robiť rozhodcu, ak klient bude tvrdiť, že iba tankoval a pumpa bude tvrdiť, že kúpil ďalších 10 vecí.
Toto sú odrby púmp na cudzincov, ktoré sa žiaľ dejú, banka tieto situácie nevyrieši, lebo nemá ako, ak klientovi dajú na blok niečo, čo klient následne dobrovoľne zaplatí.

hellwant
12. sep 2024

Snad nenahlasil cislo stojanu, ktore nahodou patrilo kamionistovi. A zaplatil mu PHM. To by bolo krute.

hellwant
12. sep 2024

Sli sme 4 rodiny do slovenskej Tokajskej oblasti a mali na SVK pumpe cikpauzu plus kava a nanuky pre deti a predo mnou chlap platil kartou 450. Reku co do paroma kupoval, pozriem na nohy, mal stare kroksy, hovorim to svagrovi a on, iste kamionista. Kulol som von a
kamion stal na pumpe...a on do neho isiel.

cookie29
12. sep 2024

no ale na taku sumu asi nestaci prilozit kartu, ci ano?

petruldo
12. sep 2024

@cookie29 neviem ako v zahraničí, ale mne prešla v dechatlone bezkontaktne platba za 460 €. Kukala som ako bublifuk. Dala som to prešetriť aby sa to neopakovalo a z TB mi prišla odpoveď, že som dala PIN, čo je nasmiech, lebo som ho nezadavala. Takže som si ponastavovala ako prevenciu nízke limity ba kartu.

zic
12. sep 2024

podla mna prilozit sa da pri akejkolvek sume, len by asi malo pytat pin pri vacsich... ale co si spominam, platim mobilom vsetko, tak urcite aj take sumy... radovo v stovkach

suzitok
12. sep 2024

ja mám tiež nastavené na kartu limit len 50€ a od 50€ iba s PIN kodom. vzdy si pozriem, ci sedi suma uvedena na terminály, nikdy neprikladám skôr, kým sa nezjaví suma, lebo v niektorých predajniach to trvá 10-15 sekúnd...
a sú ešte aj predajne, kde zadávajú do terminálu sumu ručne, čiže tam sa lahko sekne aj predavacka, ako mne naposledy v drogerii podala snímač a tam namiesto 8,95€bolo 89,50€...ak by som to uhradila, ktovie kedy si to vsimnem, nemam aktivované sms a do IB nechodím kazdý den...

autor
12. sep 2024

@suzitok neviem ako to funguje, cez víkend som platila 12,5 kávu a zákusy a pýtalo pin, a Tescu 45 a nepýtalo

suzitok
12. sep 2024

niekedy pýta PIN pre "náhmatkové" overenie..tiež sa mi to stáva, v lekárni nepýtalo a 10 minút nato v lidli ano a pritom som platila menej ...zhruba z 10 nákupov pod 50€ mi pýta 2x PIN, napriek tomu, že limit bez PINu mám 50€

f333
12. sep 2024

Autroka, mna len prekvapuje,ze manzel nevie presne ,co kupoval na pumpe.... je jasne,ze ak kupoval ´drobnosti´ tak mu mumuselo byt napadne,ze plati taku velku sumu..dostal aj blok hned od toho.. to sa nan vtedy teiz nepozrel? Pises, ze v aute na slnku vybledol.takz ked ho dostal bol plne funkcny...Kolko platil za benzin a kolko za tie drobnosti hadam vie..
Nejak sa mi nezda,ze ontvrdi,ze nevie.......
A pocujem prvy raz, zeby v de cudzincovi takto uctovali a klamali na pumpe.hoci teraz tam robi vela cudzincov.. .nie Nemcov tiez.. tak isto v mnohych odvetviach ako zasielkove sluzby a pod.. a tam su tie zmätky preto,ze neovladaju tu pracu dobre......ale ....ved kazdy dostane blok..... a tam su uvedne sumy.. takze ked suma nesedi ,tak kazdy normalny clovek ide reklamovat cudzinec ci necudzinec....
Takze ak nnaozaj nevie,co kupoval,tak jeho chyba je to .. tazko budet eraz dohladavat/je to nemozne/ ze ma nauctovanu sumu za produkty ,ktore nekupil....

cookie29
12. sep 2024

@petruldo Ty brdo ja som nesmierne spokojna, ze u nas je ten limit na platbu nastaveny na 50€ ... a nad 50 pyta systematicky PIN, lebo by ma asi svihlo

tenerifka
12. sep 2024

Autorka, na pumpe sa mohli pomylit s natukanim sumy, posunuli desatinnu ciarku.
Postup je nasledovny: ides (alebo manzel) do banky, reklamujez danu transakciu. Ta transakcia ma svoje vlastne evidencne cislo. Banka kontaktuje banku, kde ma dana pumpa zazmluveny platobny terminal a samozrejme cislo uctu. Pumpa bude vyzvana na vytlacenie pokladnicneho bloku k danej transakcii. A potom sa uvidi, ci sumy sedia, resp. co manzel kupoval. Ak mali preklep a suma bola 49,50, tak dostanete peniaze naspat. V pripade, ze tam budu polozky, ktore nekupoval, tak mate smolu...

tenerifka
12. sep 2024

Kazdopadne 495 nechat na pumpe je uplne mimo, tam bude preklep

maranco
12. sep 2024

Môžeš podať reklamáciu v banke a predajca musí doložiť bloček z toho dňa/času.

V každom prípade si treba do mobilu nainštalovať aplikáciu banky a zapnúť notifikácie aby pri platbe a akomkoľvek pohybe na účte ste mali okamžite info a nie o pár dní keď pozeráš IB, dovtedy váš môžu aj vyrabovať a nebudeš nič tušiť.

Tiež si treba znížiť limit na karte, vieš ich operatívne meniť cez aplikáciu podľa potreby ak budeš kupovať niečo drahé. Mne by taký platba neprešla lebo na POS terminál nemám toľko povolené.
Mám nastavené rôzne limity pre bankomat, POS terminál v predajni, platbu kartou cez internet a MOTO platby.

PIN sa pýta aj pri malej sume ak prešlo niekoľko bezpinových platieb, ale pri takejto veľkej by to malo byť s PINom. Aspoň na Slovenku by mal byť limit bez PINu len do 50€.

ivka21
12. sep 2024

Tak manžel musí vedieť co predsa kúpil aj bez blocku

veselo_neveselo
12. sep 2024

Bol na pumpe a aj platil benzin? Nemoze to byt len rezervacia toho obnosu, a za den sa to uvolni?

autor
12. sep 2024

@f333 vie čo kupoval , kávu, bagetu, aj snacky

autor
12. sep 2024

@veselo_neveselo na PHM má firemnú kartu. A beztak čo by bol tankoval naftu v tej hodnote do obyčajného vw-nu?

Strana
z2