icon

Čo spôsobuje vysoké sumy za prenájom?

4. nov 2024

Milé dámy, chcem sa opýtať tých, čo prenajímajú byty. Aby nedošlo k nedorozumeniu. ja bývam vo svojom už tridsať rokov a nehodlám to meniť, ale kolegyňa ma požiadala, či nepoznám niekoho, kto prenajíma. Reku nepoznám, ale šla som omrknúť kadejaké realitky a odpálilo ma.👎

mk1111111111
5. nov 2024

@moonlight1210 presne si to opisala. Ja preto neprenajimam. Byt len chodim vetrat a platim poplatky. Ludia su schopni v byte znicit vsetko a to doslova vsetko. Zarobok z toho potom nijaky a este ostara, dat to do poriadku
Preto sa necudujem, ze su ceny take, ake su. Komu cena nevyhovuje, nech si vezme hypo a splaca svoje.

zuzanaete
5. nov 2024

Nehadzme vsetkych prenajimatelov do jedneho vreca. Cenu najmu neurcuju "uzernici", ale trh, cize ochotny najomca taku sumu zaplatit. Za neserioznych prenajimatelov by som povazovala tych, co daju prapodivne zmluvy, kde nic riadne nie je stanovene, platia minimalne zalohy a potom pytaju nedoplatky od najomcov. Ale opat je to aj o tom, ze ten najomca bol ochotny taku zmluvu podpisat.

guudy
5. nov 2024

@slavka1988
@zafir01
@zooeynka
Kluuud damy😉, pisala som to, aby si ludia uvedomili, ze moze byt aj horsie…
Zije nam tam dieta, vsetkym tym, co som pisala, sme si presli… Tie sumy platia aj zahranicni studenti (ktorych rodicia nemaju holandske prijmy), nielen domaci… myslela som, ze je to z mojho prispevku jasne 🙂
Aby nam dieta neskoncilo na ulici, kupili sme tam byt a prenajimame jednu izbu. Takze poznam trh z oboch stran ;)

moonlight1210
5. nov 2024

@zafir01 nemozu si to dovolit, ale urobia to. Jedni vzdialeni znami (teda znami nasich znamych) prenajimaju v ba 1,5 izbovy byt za 800€ mesacne (ale je fakt, ze dobrej lokalite a ma parkovacie miesto v cene). Ludia si to prenajmu na mesiac az tri nez najdu nieco lacnejsie a prijatelnejsie inde. Ale oplati sa im to, lebo kym jeden najomca bali veci, uz im traja volaju, ci je to volne.
Takze hoci sa im tam najomcovia tocia ako na ubytovni, moze im to byt fuk. Tie peniaze totiz su ochotni za to dat a im sa ten byt do par rokov splati (brali uver len na cast ceny, kedze zvsne peniaze mali). Potom uvidia, ci ho daju dietatu, alebo budu pokracovat v prenajme.

evaachesa
5. nov 2024

V roku 2012 sme bývali v 1izbaku úplne pôvodnom stave bez balkóna za 380€ v Ružinove. Teraz taký byt kľudne prenájmu za 550. Prerobený za 650. Sme v roku 2024. Všetko ide hore. Niet sa čo čudovať.

tetapetra
5. nov 2024

@zooeynka už pred 18rokmi som platila za dvojizbak 12000sk. T.j. 400€. Takže kde je problém?
@autorka no za všetko sa platí

letfenixa
5. nov 2024

Ale hypoteku si dovoliť mladí ľudia bežne zarabajuci nemohli dovoliť ani pred 20 rokmi, ani nájom. Po štátniciach som sa vrátila do rodného mesta k rodicom, pretože môj nástupný plat bol 8750 Sk a nájom v univerzitnom meste za 1-izbový byt bol 6000. Na hypoteku som svojim príjmom nedosiahla ani s vypoctom do dôchodkového veku.

lienka.7
5. nov 2024

@knieza_pribina hej? Ceny prenájmov (aspoň v BA) neskutočne zvýšili Ukrajinci, keďže vláda im štedro preplacala ubytovanie. Kamarátke takto prenajímateľka normalne povedala, že chce o 200€ viac, že ju to nezaujíma. Že ona chce proste zarobiť. To je podla teba Ok??? Podla mňa teda nie. A samozrejme, keď si potom prenajimala za 700€, tak chceš stále viac a viac, že?

lizatko1009
5. nov 2024

@zooeynka ono nejde o hodnotu, ide o to, ze 80% ludi ma na nich uver a splatka v BA takeho 2 izbaku je cca 700e plus energie 230e plus internet telka, poistenie a mas. Nechcu byt v minuse. Pozri, my mame 3 izbak, mame uver. Mesacna splatka 789e, plus rezia 250e, elektrina 50e, internet, tv tusim 25e, vnutorna garaz 18e, parove poistenie 74e a aj dan sa plati. To sme okolo 1200e, cize ja ho nemozem dat keby som chcela za 650e-700€ na mesiac. Ano je to chore, taka je hnusna doba a potom zvysnych 20% podedilo odkúpene za 20 000 SK. Ja proti nikomu nic nemam, ale z polovice moze aj ta vojna na Ukrajine, kolko ich tu prislo, potrebuju byvat a zial daju a vsetko islo nechutne hore od uverov az po vodu ktorú splachnes do wc. Ja vela x obdivujem takych učiteľov v BA, ktorí ziju v prenajme. Vacsinou ťahajú aj po 2-3 prace aby prezil a to pockaj od noveho roka. Vies ako sa zacne kradnut?

andreatytler
5. nov 2024

@moonlight1210 Ale takyto kratkodoby prenajom je nesmierne narocna praca. V tom je kvantum casu a energie.

marsmykkok
5. nov 2024

nenažranosť, splatiť si hypotéku, náklady a mať ešte do vrecka. Bohužiaľ veľa ľudí dnes na hypotéku nedosiahne, tak nemajú na výber a dajú príjem úžerníkovi na prenájom a jedia suché rožky. A tu nejde len o cenu, ale aj podmienky, vždy vidím inzerát, že 1,5 izbový byt maximálne pre jedného (pričom kľudne stačí aj mladému páru alebo páru dôchodcom) , 2 izbový byt tiež pre jedného, ak dvaja 200 eur naviac, traja nemôžu byť vôbec a tak. Ako jasné, nebudem súhlasiť, aby mi to jednoizbáku išla 10 členná rodina, ale prečo by nemohol tam byť pár?

madeincssr
5. nov 2024

No zrejme len najomne byvanie po vzore Viedne nas moze zachranit od utlmu ekonomiky ("nejsou lidi", lebo nemaju kde/za co byvat). Alebo zamestnavatelia/obce budu musiet poskytovat trvalejsie ubytovanie (napriklad lekarom na vidieku). Ale to najomne byvanie by to chcelo budovat nejako tovarensky (viac automatizovane) - modularne domy, 3D tlac a podobne technologie), aby tie byty neboli take extremne drahe.

lizatko1009
5. nov 2024

@marsmykkok cooo, dokážu prenajat otrasnu izbietku. Napriklad maju 3 izbak, tak pre 3 ludi a stara izbietka 380e na mesiac. 😂

marsmykkok
5. nov 2024

@lizatko1009 to tiež, ale fakt v poslednej dobe v mestkej skupine, prenajmem dvojizbák, maximálne jednej osobe, cena 650 eur, (neprerobený, stredné Slovensko) Ako partnerská dvojica si ma asi prenajať päťizbák... Normálne čakám, kedy dajú inzerát, že prenajmem jednoizbák/dvojizbák. 700 eur mesačne, ale podmienka, že tam nesmie nik bývať, môžete si tam dať maximálne akvárium s rybičkami 😀

lienka.7
5. nov 2024

@lenkakravcova inak sa mi paci, ze tu v diskusiách, keď sa niekto k niekomu sťahuje bývať (je jedno ci žena k mužovi alebo opacne), tak v diskusiách je tu vždy platit iba najom a náklady, hypo je jeho/jej, to v žiadnom prípade neplatiť. Ale v prípade podnájmu je to už samozrejme uplne iné. No zaujímavé 🤔

lenkakravcova
5. nov 2024

@andreatytler "Skutocny bytoy uzernik je ten kto byt prenajme za urcitu prijatelnu cenu a potom draticky zvysuje najom." Čiže ten, kto dá ten nájom od začiatku vysoký - a urobia to 9 z 10 takýchto ľudí, nie je úžerník? 🙂 Oni proste úmyselne takto dávajú ceny, a tým, ktorým nevýjde hypo alebo potrebujú len krátkodobé ubytovanie neostáva nič iné, len prijať takúto úžeru. Lebo nemajú inú možnosť. Ak by boli nájomné byty ako v Rakúsku s regulovanými cenami, hneď by ich ten biznis prešiel, - lebo by im ich "investičné" byty ostávali prázdne. Proste využívajú ľudí a zarábajú na ich zlej životnej situácii.
My sme mali pri predaji bytu možnosť či si ho necháme a tiež budeme takto "podnikať" (lebo sme ho mali zaťažený hypotékou a dve nehnuteľnosti by sme z vlastných financií neutiahli), ale radšej sme ho predali - nebudeme blokovať niekomu bývanie a zvyšovať ceny alebo využívať nejakých ľudí, ktorí nemajú inú možnosť. Každý má možnosť sa rozhodnúť, či takéto nemorálne podnikanie začne alebo nie. Však človek si to potom nesie len a len na svojom svedomí.

lenkakravcova
5. nov 2024

@lienka.7 veď toto. :-/ ľudia to tolerujú a nechajú sa "okrádať" takýmito špekulantami, ktorí chcú prísť zadarmo k nehnuteľnosti - aby im človek platil všetko a oni na tom len hrabali peniaze (resp. nehnuteľností, majetok).

snowflakenel
5. nov 2024

Ja prenajimam.3 izbovy. Ked najomnici dozvedeli kolko beriem,,tak,ostali prekvapeni, ze.super cena. Ze.za 2 izbovy platoli o 80 eur viac....takze.tak. tiez nemam.v.umysle.ludi zdierat,,som rada, ze.v.byte niekto byva.a.stara sa on. Mala.som tam,raz mladu dvojicu.a.byt plesnivy, linka.dorezana,,steny mastne. ....
Velmi zalezi od lokality.a.mesta. .....

knieza_pribina
5. nov 2024

@lienka.7 kamka, ty tu strieľaš tie cifry z kade? 😊 Zhodou okolností máme teraz na byte Ukrajincov, ale príspevok na bývanie pre odídencov sa ich už netýka, nemajú naň nárok, sú to dlhšie. Cenotvorbu určuje nárast cien energií, inflácie a trh. Hypo nesplácam, byť bol kúpený v hotovosti.

tilly
5. nov 2024

@guudy kupovala si priamo v Amsterdame alebo okolí? Ako funguje trh v Holandsku? My sme tiež uvažovali, nie Amsterdam, skôr menšie mesto. Bližšie pri nemecku, možno emmen alebo ešte gronningen, keďže aj tam dosť Slovákov študuje.

lenkakravcova
5. nov 2024

@knieza_pribina Za koľko prenajímaš a v akej lokalite?
Do cenotvorby predpokladám rátaš aj daň za prenajímanie nehnuteľnosti. Či?

knieza_pribina
5. nov 2024

@lenkakravcova nemorálne podnikanie 😄 čiže keď idem napríklad do pekárne na žemle, tak im mám nadať, že nemorálne podnikajú, lebo si nechajú zaplatiť náklady, prácu a zarobiť? Veď predsa si sama môžem doma napiecť... Aj u kaderníčky, veď zafarbim sa tiež sama, nie? V reštaurácii takisto. Ty si dcéra Leninova, keď takto uvažuješ?

lenkakravcova
5. nov 2024

@knieza_pribina Skús podnikať so žemľami 🙂 mesiac dva a uvidíš ten rozdiel v tvojom a ich podnikaní. Inak sa to vysvetliť nedá.
Okrem toho ja som písala o ľuďoch, ktorí si vezmú hypo - a potom to prenajímajú a cenu nastavia tak, aby sa im byt plne splácal a ešte mali navyše. To sa teba netýka. Takže neviem čo tu mudruješ 🙂

pandorra
5. nov 2024

@zooeynka a bude to niekto robit pre tvoje modre oci zadarmo?Z 800 su min 160 energie, pri novostavbach s recepciou, zelenou aj okolo 200 a vyssie, samozrejme dan, opotrebovanie, riziko, ze ti to niekto na totalku znici a budes to riesit odznova, prenajom nie je velmi ziskova cinnost, ked nadobudacia cena bytu 2 izbak je okolo 200 000.

andreatytler
5. nov 2024

@lenkakravcova Toto nie je realita co opisujes. Nikto kto uspesne prenajima, si nepyta za byt nehoraznu cenu, len preto aby si splatil hypoteku a nespolieha sa na to ze sa najde nejaky zufalec ktory nema ziadnu inu moznost ako zaplatit tu nadhodnotenu cenu. Takto nemoze dory biznis dlhodobo fungovat.
Za 10 rokov co prenajimam som spoznala asi 13 najomnikov a 12 z nich povazovalo moju vysoku trhovu cenu za vyhodnu a ferovu. Jeden terajsi najomnik (utecenec s Ukrajiny) mi nuka vyzsie najomne ked pridu na dlhodobu navstevu jeho rodicia. Asi tolko k tomu nemoralnemu biznisu...

hiro
5. nov 2024

@zooeynka "no tak zas budme uprimni, 2 izbak nema zdaleka hodnotu 850 e. (Ma, ked z toho 450 chce prenajimatel do vrecka)."
Ale de, nas 5 vo velkom byt vyjde najom s energiami zo 200€. Takze z toho bytu musi mat nie 450 ale minimalne 650€ mesacne do vrecka.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
5. nov 2024

@lenkakravcova No a sestra tam ostala?

kavasmliekom
5. nov 2024

@lienka.7 vieš, donedávna sme aj my boli v prenájme, a áno, sú to az nekrestanske peniaze, čo pýtajú za 3 izby na východe. Ale tak zase, prenajala by si len za pekné oči?
Kľudne si môže ten, čo nechce platiť za cudzie 600e, môže platiť banke. Len je otázne, kedy ten byt bude jeho. Keďže kým nesplatis, byt patrí banke 😃

hiro
5. nov 2024

@lenkakravcova No, tomuto nerozumiem, preco si vlastnik neplati svoju hypoteku ale je tu moda ze mu ju ma platit najomca.