Čo spôsobuje vysoké sumy za prenájom?
Milé dámy, chcem sa opýtať tých, čo prenajímajú byty. Aby nedošlo k nedorozumeniu. ja bývam vo svojom už tridsať rokov a nehodlám to meniť, ale kolegyňa ma požiadala, či nepoznám niekoho, kto prenajíma. Reku nepoznám, ale šla som omrknúť kadejaké realitky a odpálilo ma.👎
@andreatytler opravujem, cena bola 450€ za dve izby v komunistickom štýle (umakart wc, káble na stene po strope, nič také ako umývačka v kuchyni), pred asi 3r dozadu, potom im to dvihol na 480€ + internet, a zaplatilo mu to vtedy pri vtedajších úrokoch aj hypotéku aj celé náklady.
Vtedy bol natresk na podnájmy, takže nebolo z čoho vyberať. Proste buď brali alebo by bývali na ulici. A keď tam mala prácu tak nemohla vymýšľať. Bývala tam asi rok.
Teraz pozerám, že sa tam situácia zlepšila podľa ponúk na Bazoši. Neviem či sa Ukrajinci presunuli viac na západ, ale ceny sú približne len o pár eur vyššie. Čo je pozitívna správa. Vtedy to bolo fakt odveci.
@hiro hej no, ešte keby ten byt bol aspoň poriadne opravený a zariadený. Ale umakart na wc a požiadavky ako za luxusnú nehnuteľnosť. 😄
@lenkakravcova No presne, nasla nieco lepsie a isla prec. Ak niekto prenajima takto ako tento clovek, tak mu to z dlhodobeho hladiska nebude fungovat, lebo ti najomnici budu odchadzat. Ak chces robit tento biznis uspesne nemozes sa spolihat na zufalcov a zdierat ludi. Toto moze fungovat docasne, ale trvalo urcite nie. A presne o com som pisala ze najviac hrabu tak ze zvysuju cenu po nastahovani.
Este je tu jedna zaujimava skupina majitelov bytov a to su "policajti". Ti si hladaju najomnikov na to aby mohli niekoho buzerovat. Toto sa deje ovela castejsie ako penazne zdieranie aspon teda tu kde zijem.
@snowflakenel ale veď tak to je nedá niekto neprimerane vysoký nájom a zostane mu byt prázdny a hypo si platí sám.Kazdy si pozrie cca ako sa pohybuje trh a dá sumu.
@lenkakravcova aj tvoje deti vyrastú ani sa nenazdas a budú riešiť bývanie potom som zvedavá čo im povieš, keď pôjdu študovať do iného mesta, na internát sa nedostanú a budú platiť 250 eur za zdieľany byt čo im povieš je to úžera zostaňte doma, nestudujte....To ako, keby som ja napísala, že náš pozemok stal meter štvorcový pred 14 r 95 eur už to bola vyššia cena a teraz sa pohybujú za 250-300! Teraz rozparcelovali pozemok na 10 ks a všetky boli hneď predane.
@luccija prečo by sa na internát nedostali? Bývame dosť ďaleko od miest kde sú školy. A to, že niekto takto užerne prenajíma predsa neznamená že nemá komu, vždy sa nájdu ľudia ktorí to vezmú lebo musia - práve preto je to úžera. Lebo sa tak zarába na nešťastí tých nešťastníkov ktorí nemajú iné možnosti.
A ešte veľa z týchto úžerníkov neplatí ani daň z prenájmu. To je ďalšia kapitola sama o sebe.
@lenkakravcova lebo všetci sa na internát nedostanú myslím, že voľakedy bolo, že prváci musia dostať miesto a druháci nie, ale nie som v obraze či sa už aj to nezmenilo, lebo často vidím, že niekto píše, že nemajú miesto a musia platit.Pisem o vysokoškolakoch
@zooeynka čiže ja mam dôjsť za majiteľom 2i bytu a povedať mu nech mi ho za polovicu, aby som mala splátku za hypo 450, lebo ty si povedala ze len takú ma hodnotu, dobre tomu rozumiem?
Sama prenajímam, mam z toho do vrecka NIČ, ešte doplácam pretože mam sebareflexiu a viem koľko si mam (aj vzhľadom na situáciu na trhu) pýtať. Ale to je taká predstava ľudí co hovno vedia, ze človek co prenajíma byt za 800 sa doma topí v peniazoch pričom mu to akurát zaplatí náklady 😂
@andreatytler co som pochopila, ani nie. Daju vzdy inzerat od kedy je byt volny a akurat pridu prevziat, ci odovzdat kluce a pozriet byt s odchadzajucim najomcom a pri odovzdani si ho prejdu s novym.
Sice z casu na cas musia nieco vymenit, ale zariadili byt jednoducho, ziaden komplikovany nabytok, ziadne ozdoby, takze obhliadka je jednoducha. Osobneho ducha si do toho moze vniest najomca, ak chce a ostane.
Beru to velmi pragmaticky. A ja sa ani nedivim, ze chcu vyuzit aktualny trend a byt splatit, co najskor, nech ho mozu pouzivat uz neviazany (posunut volny do dedicstva, atd).
Aj ti, co sa tu nad tym rozculu, by to tak bez okolkov urobili, keby mali byt v tej stvrti a videli by, ze to funguje. Uz by mali uplne inu retoriku: ked su ludia ochotni to platit, preco si to nechat ujst?
@hiro no to si uz mozes postavit otazku aj tak, ze preco by najomca mal platit prenajimatelovi dovolenku, leasing auta, oblecenie, jedlo,… proste ak ma najomnu cenu nastavenu tak, ze na nej aj zaraba (plati mu to hypo, ci daco ine), tak ju tak ma.
Najomca nema co riesit, co z tej sumy prenajimatel plati. Najomca riesi len to, ci taku cenu je ochotny platit. A najmov je na vyber.
Alebo si moze vziat uver a splacat v podstate taku sumu mesacne, ale uz za svoje. Nikto mu nebrani.
Prenajimatel nie je povinny prenajat iba za nevyhnutnu cenu trebars energii a dane.
Verim, ze vsetci, co pisu o nenasytnych prenajimateloch odmietaju od zamestnavatela zvysenie platu (teda nie su nenasytni)... 🙂
Nehovoriac, ze evidentne ludia nemaju zmyslanie, ze riziko znicenia extremne drahej veci... a za to sa plati... su to desat az statisice, ktore su v byte "utopene"... zaroven ten prenajom ma generovat (evidetne, o tom je "podnikanie") nejaky vynos. A ked neponuka dostatocny vynos, ktory by napriklad dostali ludia za tie peniaze co dali do bytu investovanim inam alebo na terminaku, tak by to bola ekonomicka blbost...
Inac v BA zdvihli ceny prenajmov aj prerabane intraky...
@lenkakravcova aj ty mozes kupit investicny byt.
vsetky ceny vsetkeho su iba ponuka-dopyt.
kazdy byt je predajny, zálezi za aku cenu.
za 2i je to aj v BA vela su aj lacnejsie.
Ja sa vysokym cenam byvania necudujem. Sluzby isli neskutocne hore, zavolas si vodara a faktura nebude pod 100€, za polhodinu prace a vymenu jednej “hadicky”. Nehovoriac o tom, kolko ludi je nezodpovednych, neplati nacas, alebo vobec, nekomunikuje, znici byt, a to ich nie je zas az tak malo. Nehovoriac o riziku, ktore majitel bytu nesie. Keby sa s bytom cosi stalo, pride oň, tak mu ostane dlh voci banke a oci pre plac. Podnajomnik sa zbali a ide o dum dale. Takto by sme mohli rozoberat aj ceny v restikach, ceny dovoleniek, ceny za vianocne vence co teraz koluju po nete, atd atd. Vzdy sa najdu ludia za aj proti, zalezi v ktorom tabore clovek je.
@lenkakravcova a preco by mali robit charitu? ty si nyslis ze vyrobca masla ci nabytku predava tovar za vyrobnu cenu?
prenajimanie je normalne podnikanie a kazdy podnikatel chce zarobit.
poviem ti tajomstvo aj tvoj zamestnavatel potrebuje zarobit aby si mala vyplatu odvody kancelariu pocitac v praci .....
@janababana budeme sa musiet vratit k tomu, ze niektore veci si dokazeme urobit ci opravit svojpomocne. Po pozreti si know-how na YT (alebo inde na webe ci od znamych) si to mnohokrat vieme urobit aj kvalitnejsie ako niektori "odbornici". A mozno aj viac si pomahat v okruhu znamych navzajom.
Pevne verím, že o nenažranosti vykrikujú určité dámy i pri návšteve potravín. Nenažrané obchodné reťazce by sa mohli tiež začať chovať sociálne. 🙂
@lindahhh akože písala som niekde,že máš hrabať? A už vôbec nie som hysterická. Ale biť sa do pŕs a jajkat nad tým, aký je život nefér je smiešne. Vidíš aj tebe platia byt. Čiže aj ty zneužívas situaciu. Možno sa neobohacujes, ale svojím spôsobom aj áno. Tvoja posledná veta je trochu mimo, ja bohužiaľ byť v podnájme nemám, ale ak by som mala tú možnosť (zaváhala som) tak by som to robila tiež.
@lenkakravcova vo svete je uplne bezne ze ludia ziju v prenajatych bytoch. beru to ako standard. ken tu ludia potrebuju nehnutelnost vlastnit a na cely zivot najlepsie. ziadne stahovanie. kolko dochodcov zije v 3-4izbakoch a nariekaju ze nemaju peniaze. ale do mensieho ani za svet
Inak nechápem vlastne o čom je táto diskusia. Podaktoré tu máte predstavu ze byt prenajímajú len ľudia ktorý ho kúpili investične a nemajú ho na hypo (inak to by ma zaujímalo koľko ľudí takto reálne kúpilo).
Dámy, ktorym vadia dnešné ceny, “nenažranosť”, “uzera” a “nemorálne podnikanie” nech vykesuju 250k na drevo majiteľovi bytu a prenajimaju si ho za energie 🤗 bude vďaka vám svet krajsi.
@luccija teraz je to cez body - ako ďaleko študent býva toľko bodov dostane. Plus potom priemer známok tiež dáva nejaké body. Aspoň my sme to takto mali.
@natalka13 práveze nie nemajú robiť charitu. Ale nepridávajú nič dobré svetu tým akým spôsobom "podnikajú". Ten čo vyrába to maslo, pridáva svetu jedlo. Ten čo vyrába chlieb, takisto. Ten kto vyrába auta, zlepšuje dopravné spojenie medzi ludmi. Ale títo kšeftari s bytmi? Tí len prelievajú peniaze z cudzej peňaženky do svojej peňaženky bez toho aby boli pridanou hodnotou. Nič nové svetu a civilizácií ako také nedajú. Preto sú len prizivnikmi na systéme.
@lenkakravcova tak ti "prizivnici na systeme" zaplatil ideveloperovi, ktory by to inac nepostavil (nemal by za co)... a umozina ludom bez domova byvat (za odplatu)... vlastne su taki sprostredkovatelia... pomocnici s ubytovanim... tak ako pekar za odplatu preda niekomu chlieb aby nezomrel od hladu, alebo to maslo...
@lenkakravcova ty si uplne mimo, cize aj developer je prizivnik😂 ved stavia a predava byty a z bytu sa nenajes🙈
a zdaleka ho m2 stavby toho bytu nestoji 4000€

@hiro kúpim byt na hypotéku, lebo sa mi naskytne príležitosť, mam ešte jednu nehnuteľnosť. Zatiaľ, kým mi deti vyrastú, poskytnem bývanie niekomu, kto potrebuje, za určitých podmienok. Biznis, ako aj prenajímanie áut na dovolenky napríklad. Kúpim autá a prenajímam, tým mi to aj splacaju. 😃