icon

Čo spôsobuje vysoké sumy za prenájom?

4. nov 2024

Milé dámy, chcem sa opýtať tých, čo prenajímajú byty. Aby nedošlo k nedorozumeniu. ja bývam vo svojom už tridsať rokov a nehodlám to meniť, ale kolegyňa ma požiadala, či nepoznám niekoho, kto prenajíma. Reku nepoznám, ale šla som omrknúť kadejaké realitky a odpálilo ma.👎

zooeynka
5. nov 2024

@sasa1310 nie, aj moj plat narastol oproti doby zpred 15 rokov. Ale nie v pomere k tomu, ako narastli ceny nehnutelnosti.

katka700
5. nov 2024

@hiro Nehnevaj sa, v diskusiách s tebou veľakrát súhlasím, ale tento krát si dostal nápad hodný klausa schwaba.
Problém by sa len zhoršil, tie najmy by znova narástli lebo majitelia by priratali do ceny prenájmu aj tú daň.
Áno, niektorí prenajímatelia by byty čo chceli pre deti ponúkli na predaj, ale namiesto bežných ľudí čo musia vybavovať hypo čo trvá dlho ich skupi realitný developer čo už vlastní tisícky bytov a kúpnu cenu si dáva do nákladov.
A ceny prenájmov pôjdu zas len hore lebo akýkoľvek monopol je všetko len nie sociálny.
A štát ovládaný cez nastrcene politické figúrky majiteľmi daných monopolov žiadne sociálne byty stavať nebude.
Radšej dá dotáciu realitnemu monopolu aby tých bytov či domov skupil viac.
A nájomné bude "regulovať" cez scam zvaný regulačný úrad rovnako "prosocialne" ako sú regulované ceny energií, vodného a stočného čize v prospech monopolov a ich zisku čo musí rast každý kvartál.
Takýto model čo navrhuješ sa bežným ľuďom už v niektorých krajinách hnusne vypomstil - pozri si dokument slum lord milionaire ak neveríš.

sasa1310
5. nov 2024

@zooeynka áno presne tak. Ale keď si pred 15 rokmi chcela kúpiť byt a potrebovala si hypotéku, tak si nemala úrok ako pred 5 rokmi pod 1 %, alebo ako teraz okolo 4 %, ale skoro 8 %. Čiže si bola na tom v konečnom dôsledku rovnako. Zažili sme si to. Vtedy sa nám oveľa ťažšie splácala hypo pri 8 % z tých platov, ako teraz. A bola neporovnateľne vyššia k platu ako teraz.

ajko2011
5. nov 2024

Chápem, že tie ceny sú strašné 🫣Ale zase na druhej strane - ja mám svoj byt, ale kebyže ho mám prenajímať tak dám cenu za hypotéku + energie. Určite by som nedala menej.

zooeynka
5. nov 2024

@sasa1310 prerobena garsonka v BA stala 50 000eur. Krasna suma. Dnes by som dlho hladala za taku cenu

sasa1310
5. nov 2024

@zooeynka a čo si si ju vtedy teda nekúpila, keď krásna suma? Alebo rovno dve

zooeynka
5. nov 2024

@sasa1310 lebo mam kde byvat a prenajimat nechcem. Zbytocne starosti a ako tu citam tak sa to voooobec neoplati ;)

sasa1310
5. nov 2024

@zooeynka čiže si si mohla bez problémov kúpiť garsonku za 50 000 eur len tak v danom období? Len si nechcela?

zooeynka
5. nov 2024

@sasa1310 ano. Nepotrebovala som ju. Prehlad mam, lebo kamoska tak kupila. O necele dva roky ju predala za 53 000. Keby si ju nechala dodnes a predala ju dnes, tak je za vodou 🙂

sasa1310
5. nov 2024

@zooeynka pred koľkými rokmi?

vevesh
5. nov 2024

@andreatytler ano, na slovensku je toto menej ako najom🤐

oktobermimi
5. nov 2024

@bosorkabb 😂to ako jedna tu z vedlajsej bytovky co ju poznam 550najom, 200e zaloho platby byt v ppvodnom stave, vsetko kazdu si.plati ona dokonca aj servis kotlu, majitel.za.6rokov co tam byva nevymenil okrem.dvery na izbach nic (aj to su dvere z ineho bytu lebo tam.daval druhe) 😂 a byt.ma on zdedeny po rosicoch jeho rodicu co dostali byt za par tisic.v 1970, nabytok co tam ona ma na zadu štítky z vyroby datovaje do 1975 za koruny československe...😂😂

moonlight1210
5. nov 2024

@lienka.7 “ ok, tak napíšem pravdu. Mara prenajíma za 800€, tak prečo ja mam za 500€? Využívam situáciu.”
Neviem, ci teraz pises realne, alebo chces byt sarkasticka, ale presne to by si urobila.

Aj kebysi mala ako zlate srdce, po par rokoch by si si povedala, ze odtial-potial.
Najomnici sa totiz tiez nespravaju vdacne. Maju s tebou trhovy vztah. Ty das byt, oni zaplatia a pouziju (niektori doslova).

Po dvoch najomnikoch, co ti zanechaju nutnost oprav za tisicku, sa rychlo rozhodnes inak. Lebo ta to dozerie. Kedze ty potrebujes investovat opravu 1000€ ihned naraz, nie po 100€ pocas desatich mesiacov.

A povahu najomnika neodhanes pri podpise zmluvy, aby si vedela, kto ti skodu urobi a kto nie. Dokonca ani ked je nieci kamarat, co ti ho odporucili ako slusneho cloveka (“to by som o nom nepovedal” ti skodu nezaplati).

Mne to pride, ze sa niektore tvarite, akoby ste bojovali za lepsi svet. No keby to bremeno lepsieho sveta realne stalo na vasich pleciach, nic by z toho nebolo. zachovali by ste sa rovnako ako ti, ktorych tolko kritizujete.

knieza_pribina
5. nov 2024

@oktobermimi tu sa natíska otázka, prečo tam tá nájomkyňa za týchto podmienok býva - ak to správne chápem, už niekoľko rokov? Prečo netrvá na úprave zmluvy? My máme napríklad zmluvu nastavenú tak, že drobné opravy si hradí nájomca sám (aby sme tam nemuseli doslova chodiť pomaly žiarovky meniť) a veľké hradíme my 🤷🏻‍♀️

11brano11
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
5. nov 2024

@autorka ty máš dosť skreslenú predstavu. Uvedom si aj to, že po prvé, niekto má na daný byt hypotéku, splátka ktorej výrazne ukrojí z výšky nájmu. Po druhé, každý správny "rentiér" musí myslieť o desať-dvadsať rokov dopredu na menšie či väčšie rekonštrukcie. Asi vidíš aké sú ceny stavebnín a stavebných prác a nemusím ti hovoriť, že sú to desaťtisícové čiastky. Takže aj preto sú výšky nájmu také, aké sú. Takže nie, nemusí to byť vôbec nenažranosť, ale naopak, finančná gramotnosť.

oktobermimi
6. nov 2024

@knieza_pribina majitel neriesi nic, NORMALNU zmluvu jej slubuje uz rok. Plus ma deti a nie slovaka doma a nemaju moznost sa prestahovat nakolko nevedia nic druhe zohnat a zaroven nedosahuju na hypoteku

lizatko1009
6. nov 2024

A este taka perlicka dnesnej doby, kedze vieme aky je trh, situacia, hypoteky, ekonomika. Mladí ludia musia mat v prvom rade aj svoje zdroje, minimalne 20 % z nehnuteľnosti, potrebuju aj vymenit, opravit, prerobit, zaplatit. Ak si vezmeme taky 2 izbak, co je pre zalozenie rodiny maly, tak z takej sumy 250 000 € je kolko v dnesnej dobe 20%? Kazdemu sa pise lahko, ale aj druha strana je sialena. Do najmu mat dieta nemoze, lebo 99% inzeratov je bez deti. Teraz z jedneho prijmu poplatia najom, potrebné veci, ok zena vyuzije matersku ale potom staci v rodinnnom rozpocte 400 ci kolko je rodicovsky? Za mna nie, lebo zijem v realite. Tu modrokonikovske psychologicky napíšu, tak co pakuj sa po pol roku-roku do roboty a dieta daj do zariadenia. V druhej diskusii napisu, oj dieta mas kojit do 5 rokov a byt s nim doma, lebo ja som pred 15 rokmi takto bola, si krkavcia mater. A teraz kolko stoji v BA take zariadenie? 700€? Ved množiť sa bude kto? Bolo povedane, ze taz nas nas bude menej a ciernej rasy viac. Ja sa ani necudujem a verim tomu. Toto je pohlad aj z jednej aj z druhej strany chapem, ake su najmy, lebo viem co to stoji a kto ma na nehnuteľnosť uver, tak urcite neberie do vrecka, len sa mu splaca uver, (investicny byt), niektore pripady musia aj doplatit a ratat aj s vydavkami navyse a rizikom. Cize ani jedna ani druhá strana nie je "fajnova". Ale nepaci sa mi, ked ni4ekto mal moznost vyuzit inu situáciu ako je teraz a ide pocucat a tváriť sa ako majater ekonomie.

darmasiswa
6. nov 2024

@lizatko1009 preto je velmi dolezite zodpovedne planovanie rodiny, a chulostiva otazka, naozaj veris tomu, ze pri planovani rodiny niekto mysli na uslachtilu myslienku, ze je to z dovodu, aby bola pre stat zachovana populacia? je samozrejme, ze vsetko robime pre deti a ich buducnost, ale naozaj ich buducnost spociva v porodnosti za kazdu cenu? aku budu mat vtedy buducnosti? ake moznosti na ich kvalitnu buducnost mozu dat rodiny, ktore maju problem zabezpecit pre celu rodinu byvanie? neskor vzdelavanie, zaluby, rodinne stmelovanie atd?

lizatko1009
6. nov 2024

@darmasiswa treba aj realne otvoriť oci ako ide cely svet do zahuby, tomu verim a nie ušľachtilej myšlienke

simca06022011
6. nov 2024

Ano, lebo nudza ludi nutit suhlasit aj s vysokou sumou, si pri najmoch alebo pri kupe. Inak by poslali taketo ponuky kade lahsie.
Kedze si ludia spravili biznis z tohto, a nechavaju si pazravo platit v najmoch aj splatky za byt, tak je cena vysoka :DDD nezmyselne. A ekonomicka gramotnost niektorych prenajimatelov.. ze jemu neostane nic navyse?? a neostane mu nahodou splatena nehnutelnost ??? :DDD
Ja ked som pozerala len tak zbezne ceny nehnutelnosti, tak som sazasmiala, ze radsej si kupim karavan ako domy/byty za tuto cenu. Alebo fakt odidem tam, kde tie nehnutelnosti maju takuto hodnotu pre mna.. napr niekde vo francuzku :D ceny bytov v ba ani nehovorim..

marsmykkok
6. nov 2024

@darmasiswa Len pozri sa tak na to, že skončíš školu v 25tke. Máš partnera. Za akú dobu nasporíte tých 50 000eur 20 percent? Dajme tomu, že máte spolu plat 2200 eur v čistom ako začínajúci pracujúci, pôjdete do podnájmu, nájom 800 eur, strava 400, cestovné 100 eur, drogéria 50 eur, poistky 50 eur, 200 eur iné ako zubár, obuv, lieky a tak. Odložíš mesačne 600 eur. Na 50 000 eur potrebuješ šetriť skoro 7 rokov! A to za ten čas pôjde ceny bytov hore, takže nakoniec možno niekedy v 35tke získaš vlastné bývanie na hypotéku a to neuvidíš nič zo sveta, nedopraješ si, lebo budeš šetriť len na hypotéku. A potom zrazu platíš hypotéku, náklady na byt a dovolíš si aby jeden príjem vypadol a ostala si doma s dieťaťom? Proste ak nemáš zazobaných rodičov nejako slušne žiť, popri tom vychovať 2 deti nereálne. A tak raz bude pracujúca chudoba čo si ani dieťa nebude môcť dopriať a chudoba čo deti rodí ako na bežiacom páse a žijú v chatrči 20ti a potom boháči, čo rodičia ich a starí rodičia majú majetky, dajú im takýto investičný byt svoj na bývanie, potom si kúpia další investičný byt a bude sa im dariť. A tá stredná vrstva čo proste by mala jeden byt, staršie auto, 2 deti, dosť peňazí na stravu, občas na výlet úplne vymizne. A to je veľmi zlé.

lizatko1009
6. nov 2024

@simca06022011 ano ostane, ale to je investicny byt. Tak ako ked vrazis peniaze do akcii, krypta, zlata atd. Co cakam ja? Vynos. Cize aj jedna aj druha strana ma u mna svoju pravdu. Ja napríklad velmi lutujem ked sme mali moznost pred 7 rokmi a nekupili 2 byty a nie 1. Presne taky "investičný",lebo strach ma premohol, ale ako vidim, nebol by v BA problem s prenájmom. Ak je dopyt, taka ponuka 🤷

simca06022011
6. nov 2024

@lizatko1009 vynos budes mat o roky ( aj ked vrazis do akcii, nemas z toho vynosik hned). Cize za 10-20rokvo ti ostane niekolkostotisicova nehnutelnost.. ;) TU s caka, ze kupim bytik, prenajmem a uz mi cinka do plusu kazdy mesiac :D

ANo dopyt je, ved to aj pisem = lebo ludia nemaju inu moznost, keby mali, tak takychto investorov, by poslali kade lahsie. Aj ked investujes do biznisu, nemas HNED splatene vsetky nakladiky, nieco ta to stoji, a vysledov vidis po case.

lizatko1009
6. nov 2024

@simca06022011 nie kazdemu cinka do plusu, len mu splaca uver. Akcie mam a viem ako to funguje. My obaja podnikame a vieme velmi dobre ako vsetko funguje, ale pracuje nam dostatocne rozum a vidime aj jednu aj druhu stranu. A chapem velmi dobre aj tu stranu, ktora inu moznost nema.

liv1
6. nov 2024

@simca06022011 keby neboli takito investori, tak by ti ludia nemali kde byvat…

simca06022011
6. nov 2024

@lizatko1009 ked povies 🙂)

darmasiswa
6. nov 2024

@marsmykkok ak mate 2200 bez zavazkov, treba ist do hypo garsonky, napriklad 130 , tisic kupna cena, banky mozu dat aj 90%, a tych 10% vo vyske 13000 bud nasporene, alebo cez spotrebak, alebo stavebko, a casom tento startovaci byt predate, a kupite vacsi, treba konat hned, a nie cakat, lebo byvat treba

lizatko1009
6. nov 2024

@darmasiswa len ludom v dnesnej dobe vies co chyba na rozhybanie? To prvorade a to je socialna istota.

simca06022011
6. nov 2024

@liv1 myslis? a ja si myslim, ze nie.. pretoze pred 20r ked som checla kupovat v BB byt, tak boli dostupne, cenovo beznym (primerane zarabajucim samozrejme) ludom, uroky boli pritom na hypo aj 5+% myslim. ALE skupovali ich "investorkovia", spekulanti, este skor ako sa to rozkriklo, ze byt bude napredaj ( aj realitky napriklad). A vystrelili ceny nehnutelnosti do neba... KEBY neboli takyto investori, co sa predbiehaju ako nakupit najviac bytov, a krivili ceny, tak by bezni ludia, si stale vedeli kupit nehnutelnosti za normalnejsie ceny, ale aj prenajmi by boli lacnejsie (lebo ano aj pred 30-20-10 rokmi sa byty aj prenajimali). Napr mam v rodine rpesne priklad, 2i byt, 60+rocny (??) na skusku strelili za fakt prehnanu cenu = predal sa do 2tyzdnov. A nasledne, zaradom sa prisposobili ceny 2izbakov.. a takto to pekne funguje. Zaujimave ze aj pred 30-20-10rokmi ludia byvali... ale vedela som si aj z malej mzdy prenajat sama jednoizbak a v pohodicke fungovat. Teraz by sme sa tam tlacili aj dve, mozno tri, aby nam ostalo na zivot :D