Čo urobiť, keď partner odchádza študovať do zahraničia?
Mám partnera 2 roky. Zobrali ho na 2.stupeň na jeho vysnenú vysokú školu, v inej krajine. Partner odchádza na približne 2 roky kým študuje. Určite sa bude vracať domov ale je to predsa iné. Ja som sa tiež nedávno pustila do budovania kariéry a začalo sa mi dariť, postupujem vyššie a robím to čo ma baví. Mám možnosť ísť s ním, no kariérne by som bola na 0. Jazyk neovládam perfektne, takže by som išla robiť max predavačku. Po návrate môžem pokračovať v kariére tu ale sú to 2 'stratené roky'.
Išli by ste s ním alebo ostali tu a rozišli / stavali na to, že to váš vzťah prežije?
2 roky v dnesnej dobe su nic, velmi rychlo to zbehne. Ak nemas moznost ist pravovat trebars HO alebo nieco podobne cez firmu kde si, asi by som ostala doma pracovat na sebe. Ano, jazyk sa naučiť a ziskat rozne skúsenosti v zahraničí je super, ale zalezi, co mas aj doma rozbehnute. Ak by ti firma vysla v ústrety, urcite chos skusit. A ak nie, lietadla lietaju, raz priletí on, raz ty. Urcite sa nevzdávajte dopredu. Cas ukaze
@lienka.7 prosiiiiim? Vy asi necitate moje prispevky, nevadi. Pisala som, ze manzel nehovori 100% po slovensky, nie ze nevie vobec. Platime nemale peniaze za kurzy slovenciny a krasne napreduje, zaklady vedel uz predtym nez sme sem prisli, ale na zaciatku by fakt sam nemohol ist na urad alebo k lekarovi,ktory nehovori aspon anglicky. Moj manzel ovlada 5 jazykov plynule, lebo pocas zivota zil v roznych krajinach a pracuje pre rozne trhy. Ja viem plynule 3 a kedze chodim casto na sluzobky, tak realne vyuzivam vsetky. Vdaka tomu, ze sme zili kade tade mame mnozstvo znamych po celom svete - vola sa to networking - a casto nam to pomaha v profesnom zivote a aj ked ideme do danej krajiny na dovolenku, tak nam radi pomozu, ukazu, sprevadzaju. Bohuzial s clovekom, ktory v dnesnej dobe tvrdi, ze jazyky nie su potrebne pre kazdeho a nechape, ako cloveka vnutorne obohati ist niekam von na par rokov si ja nemam viac co povedat. Seďte teda celý život doma na riti, pozerajte iba slovenske správy a nikam nechodte, vsak na co. Zadubená slovenská mentalita typu na Slovensku iba po slovensky. Nemám slov.
@evelynmozagalega keď teda platíte nemalé peniaze kurzy za slovenčinu, tak snáď si vie vypýtať a sam kúpiť telefón, či? Keď teda ovlada 5 jazykov plynule, tak slovenčina mu nemoze robiť problém. Ci? Osobne nechapem ľudí ako ty, ktorí si myslia, ze iba zahraničie je nejaka spása. Co si teda na tom zadubenom Slovensku, keď si taka mega úspešná a mega vzdelaná? A sorry, ale aby nejaká predavačka v Bille musela vedieť po anglicky, aby si tam tvoj muz mohol kúpiť fľašu koly sa laskavo zobud. Ona cudzi jazyk k svojmu životu a povolaniu nepotrebuje
rovnako ako predavačka v inej krajine. Ovláda svoj materinský jazyk. A ano, som na Slovensku, tak viem po slovenský.
@evelynmozagalega lol, ale tu nikto nehovori ze jazyky, alebo cestovanie su zle, alebo nepotrebne. Len sa vyjadrujem, ze v jej pripade by som to zrejme nerobila. Ale ty mas slovensku mentalitu - vsetko co je inak, je zarucene zle, a ja viem lepsie. Cauko🙂
@lienka.7 a kde tvrdim, ze slovencina mu robi problem? Hovorim, ze na zaciatku nevedel a ked by isiel na urad sam a uradnik nevie po anglicky, tak nic nevybavi. Teraz uz chodi sam skoro vsade, lebo sa dohovori aj po slovensky. Kde tvrdim, ze zahranicie je spasa? Ja nie som z tych, ktori hovoria, ze v zahranici je vsetko lepsie a trava zelensia. Ja hovorim, ze to cloveka obohati po vsetkych strankach, jazykovych, kariernych aj osobnych, uplne mu to zmeni pohlad na zivot, myslenie, mentalitu. Ta predavacka by mala vediet nejaky jazyk nie kvoli mojmu muzovi, ale kvoli sebe, svojmu rozvoju. Ved aj ta predavacka chce ist niekam na dovolenku, nieco zazit a ako sa tam dohovori? Nemoze si precitat zahranicnu tlac a ani mnohe knihy nie su prelozene. Strasne sa ochudobnuje o kopec veci bez jazyka.
Na SR sme z viacerych dovodov, jednak osobnych kvoli rodine - babka tu uz dlho nebude, chceme si uzit posledne roky , jednak pracovnych kvoli projektom. V lete zvycajne pracujeme na HO zo zahranicia, lebo tam mame rodinu a more.
@queen_mary ako inak? To, ze ju podporujem, aby na sebe makala, vysla z komfortnej zony a nieco zazila, spoznala novu kulturu, novych ludi namiesto toho, aby som tu hladala vyhovorky ako sa to neda, ako to nepotrebuje k zivotu? To je podla teba zle? No tak ok.
@evelynmozagalega ale ona by to nerobila kvoli sebe, ale kvoli chlapovi. Ako hovorim, zrejme maka na sebe aj doma, a na ten zvysok moze vyuzit sabatical.
Ja vidím viac možností, žiadna neznamená rozchod a žiadna nie je zlá. Dva roky na diaľku keď sa budete navštevovať vôbec nie sú problém ak máte vzťah na pevných základoch. Ani odísť do zahraničia, naučiť sa jazyk a skúsiť si rôzne práce nie je zlé keď vravíš, že do firmy sa môžeš vrátiť. Je to na tebe.
Je mi strašne divné, že si pýtaš aj na rozchod. Keď s niekým som, držím s ním za každých okolností a hľadám riešenia..
zvaz si, ci a ako budete schopni cestovat jeden za druhym, resp. fungovat cez nejaky chat program / videohovory, aby to vztah vydrzal... Poznam vztahy, ktore bez problemov prezili dlhsie odlucenie a vztahu to neuskodilo (kolegyna tak kazdu chvilu cestovala za frajerom cely kalendarny rok do Londyna) a take, kde sa ti ludia uplne odcudzili a po navrate toho druheho na Slovensko sa uz len rozisli (vztah neprezil 5 mesacny Erasmus pobyt spoluziacky v Norsku).
Ak pises, ze jazyk neovladas perfektne, znamena, ze ho ovladas na nejakej urovni. Na zakladoch sa da vzdy stavat a aj trojmesacny intenzivny kurz dokaze zazraky, ak sa clovek snazi. V takom pripade by ta taky pobyt v zahranici mohol obohatit a po navrate ti otvorit dalsie moznosti kariery (uz len kvoli zlepsenemu cudziemu jazyku).
Ak tu vsak naozaj len zanechas dobru pracu, v zahranici budes robit predavacku a nebudes mat ziadne socialne kontakty, riskujes, ze sa budes citit akurat frustrovana a postupne zacnes priatelovi vsetko vyhadzovat na oci (co vztahu urcite nepomoze + on bude mat v skole urcite kopu fajn ludi, nebude ho bavit sediet doma po veceroch s ufrflanou a frustrovanou frajerkou).
Za mňa určite choď , 10 rokov som bola v AT naučila sa reč a vyštudovala moju terajšiu vysnívanú prácu
Odiska, jazyk sa naucis, nepremarni moznost

@lienka.7 a este IT. 😀