Dá sa na Slovensku rodinne žiť?
Ahojte,
nakolko sa dostavam do veku 30 rokov a vidim ako to okolo mna rodi vsetko (som chlap inac) tak aj mna obcas napadne myslienka na decko. Ako vsetci vieme, 90% veci v zivote je o peniazoch a preto taka moja uvaha kolko tak treba na rodinu aby nezila jak zobraci a vypocital som teda:
byt: (predpokladajme ze hypo, kto uz dnes ma len tak byt v okresnom meste kde je aj praca) – cca 400E (nebudu sa 3 tlacit v garzonke to je na nervy, otazka casu ponorkovej choroby)
internet: neda sa bez neho, cca 20E
telefonovanie: tu ak clovek nepodnika a dava viac ako 10E mesacne tak je chory podla mna, davam 2x10E pre dospelych teda 20
jedlo: nesom typ co bude zrat texco mucne parky premiesane s kozou prasata a zapijat to sofotescokolou za 0.45Eura 2.5L. Ak ste mali (ak nie tak budete mat) niekedy zdravotne problemy tak viete ze jedlo je ako tehla na dom – ked je lacna tak ten dom sa zruti alebo ho bude treba draho stale opravovat a teda – na jedle sa nesetri: davam 450E pre 3-4 ludi.
Kedze sa bavime o ZITI a nie o PREZITI tak – AUTO! Davam 200E mesacne kde je palivo+servis+poistky s tym ze uz rodina dajake za 4000E z bazaru kupila!
(vsimnite si ze nepisem o audi A6 ale o dajakej skodovke ako fobia alebo ochcavka, cize nic moc ale staci :(
Krasa: tak kto chce mat doma tucnu zenu a pupkateho chlapa? Takze tu mame:
wellness – aspon raz za 2 tyzdne masaz si pracujuci clovek zasluzi
solarko, posilka, aerobic pre zenu, kozmetika..
tu same viete ze tak 300E je asi minimum pre dvoch
Oblecenie: tak predsa chodit cely rok v jednom to niesme cigani, davam 200E mesacne na nove oblecko aj pre decko, cinak u mna nieje riesenie ale priznanie si stavu zobraka..
Hracky: 50E mesacne nech ma detstvo a ne jednu tragediu
Lieky: kto uz je dnes zdravy.. uz len zubarka stoji kilo dva zuby spravit ked je zle.. davam priemer 70E mesacne aj na vitaminy a tak..
SUMA SUMARUM:
cca 1700 eur! A tam este niesu: dovolenka, lyziarsky pre decko, tabory, kruzky pre decko, oslavy (mamka ma 60tku – treba dar a nie kvet za 20 eur..), sporenia, poistky, neocakavane vydavky, choroba, stres..
odhadom za 2200 sa uz na slovensku za mesiac da..
ako vsak citam uduseneho (modreho) konika tak tu su rodiny co maju 500e a prezitju – to CO robite? Co jete? Ponozkovy vyvar? Chodite MHD? Wellness vidite len v telke medzi farmou a inou super inteligentnou reality show pocas nalievania si domacej? To vam takto vyhovuje???
zo zeny sa stane frigidka bo je utahana po celom dni a z muza co ma 2 prace impotent?? to vam zato stoji??? to decko?? na 30 rokov zo seba spravit otrokov, starat sa len o neho (aj tak mu nic extra nedate cize spokojne nebude, trie biedu s dvoja neschopakmi),
sexovat raz za 4 mesiace (ako som cital temu: ako casto mame sex)?? to vam nacisto sibe?? ja vas NECHAPEM.. NACO je to dobre? Preco si ludia zakladaju rodiny ked zena ma 400E a muz 600E?? su normalni? Alebo je vacsina deti nechcenych? Alebo iq je nizsie a proste si to nevedia spocitat? Kazda tretia mlada rodina do 5 rokov skonci na krku s vymahacmi od nebankovky nakolko prace je stale menej a za este horsiu vyplatu, potraviny za rok isli v priemere o 30% (to vacsina z vas nech si predstavi ze za to co sa plato 1 euro tak sa bude platit 1.30eura, cize kde ste dali za nakup 100e tak date 130e za to iste!).
Uz sa necudujem ze 9/10 zien na sLovensku ide po lovach – chcu bohatych podnikatelov – no da sa im cudovat? Niekedy som si z toho robil tazku hlavu ale dnes uz viem ze to vyjde len 1 z 10 a zvysnych 9 skusa do 30tky, potom im prepne a zufalo chcu rodinu uz aj s menej bohatym, ty ale v tom veku balia 20tky na bazarove bmw-cka a netreba im staru lumpu na krk.. 🙂
..kam to vlastne ale vsetko speje.. tam kde sa robi zivot..? :(
(text je vlastnictvo autora! Sirenie bez suhlasu zakazane, zverejnene pre forum modrykonik.sk)
@maznacik007 my sme 4-clenna rodina a prejeme asi tych 200 eur mesacne, podla mna na jedle sa da najviac usetrit, ale nie stylom ako napisal @andrej69 ze tesco parky a pod. ja osobne parky ani ine polotovary velmi nekupujem, to uz musia byt vaznejsie okolnosti, aby som nakupila polotovar, podla mna ovela lacnejsie aj zdravsie vyjde, ked je strava pripravena doma - polievky, salaty, domace kolace namiesto sladkosti a clovek vie z coho to pripravil a to obcas nakupujem aj bio-potraviny, ovocie vsak mame vlastne , takze aspon tam usetrime. Wellness si radsej doprajem doma - masky a zabaly na vlasy z bio olejov a pod. Vyjde to lacnejsie a zapojim aj MM , oblecenie si doprajem tiez, nie vsak kazdy mesiac len pre seba, ale asi kazdy mesiac nakupim nieco do satnika bud sebe, alebo detom, u cinana nenakupujem. Podla mna cely uvodny prispevok bol napisany uplne zle a vyznieva maximalne arogantne. Najdolezitejsie vsak je aj tak zdravie.
aj u nas sa na stravu minie mesacne tak do 500 €, ale to iba kvoli tomu, ze denne varim, dva chody. Detske satstvo vyjde vela preto, lebo deti rychlo vyrastu, strieda sa leto so zimou, takze sa satnik musi obmienat. Je to narocne, ale ked si clovek stanovi priority, ktore su nasledne, cize, zaplatim ucty, zaplatim potrebne vecim ktore mam v plane tento mesiac kupit(plienky, vitaminy, veci do domacnosti, na udrzbu domacnosti, veci potrebne na prerabanie, stavbu, a pod.), tak ten zvysok, ktory mi zostane, uz mozem pouzit na nakupy- strava, kozmetika, atd. A pripadne, ak mi nieco zostane, tak vylet, kadernik, cokolvek... Zial mnohi to riesia uuuuplne naopak, zaplatia ucty(ak vobec), a peniaze minu na kraviny, a prebudia sa po par rokoch, ze nic nemaju, ale hlavne, ze su vysolarkovani 😀 😀 Takze rodinne sa zit da, len treba mat v hlave, a mat system!!
@andrej69 ahoj, ciastocne chapem ten tvoj muzsky pohlad na vec... moj muz by nam tiez rad doprial viac... trebars rodinny dom so zahradou a vlastnu izbu pre kazde dieta... ale kazdy vyskakujeme len do vysky svojich prijmov a ci sme stastni, to zavisi od uhla pohladu a rebricku hodnot ;-D
zaujimalo by ma ale , ako si na to prisiel, ze stastne su prave tie zeny, co citujem: "vysmiate na bmw X6tkach, chodia do solarka a doobedu kavickuju v poluse v obleceni za 500 euro ". ?
ja som bola vysmiata aj v nasej starej MBcke - Skoda 120, aj teraz vo Forde, do solarka nechodim, ale s detmi na ihrisko... a nikdy som nebola tak krasne opalena ako teraz, sediet v zafajcenom bistre v Poluse alebo Auparku.... no ani keby mi za to platili a bat sa ze si dcera utrie uspinene paprcky (lebo spinave dieta je stastne dieta) do mojich paradnych handier za 500 EUR .... tak dakujem, neprosim....
Masaz mi spravi manzel alebo ja jemu , a taka prisera aby som musela davat 300 EUr mesacne na paradu nie som... radsej detom zapkatim kruzky.... Aj po troch detoch sa zmestim do rifli, co som nosila pred prvym tehotenstvom, takze urcite ani tucna zena na MD nie som, ked sa clovek detom venuje, tak nemusi ani do posilnovne chodit, pohybu aj posilnovania s 10 kg dietatom ma dost.
Nezijeme z 2200 EUR... ani z polovice tej sumy... aj ked mam VS, tak rodicak mam ako ostatne mamicky tych cca 190 EUR, ale ze zivorime ? tak to urcite nie. ... aj na dovolenku chodime kazdy rok aspon na dva tyzdne k moru.... sice nie Al Inclusive na Male Divy, ale klasika Taliansko a mimo hlavnej sezony... ale deti aj tak zaujma piesok na plazi a hojdacky, ci su v hoteli pozlatene klucky a vodovodne kohutiky im je fakt ukradnute....
Tiez som v detstve nemala BMX ale skadacku Libertu... aj tu mi ukradli z kocikarne.... niekto zrejme nemal ani na kupu tej....tiez som chcela detom dopriat kopu hraciek...aj ich maju... teraz ich predavam tu na bazariku, lebo sa s nimi nehraju..... jednak ich viac bavi hrat sa s "dospelackymi hrackami" ..... tym nemyslim sexualne pomocky 😉 ale naozajstne veci (riady, srobovaky, vysavac....), a tiez ked ich maju tolko, uz si to ani nevedia vazit ☹
Za zubara tiez davame viac nez mi je mile, ale inac sme zdravi a to je to podstatne v zivote....toto verim ze pochopis ked raz presedis par noci pri horuckujucom a vracajucom dietati .....
@zuzana76 potom ja zle nakupujem... my jeme vela ovocia, zeleniny, jogurty davam dost detom, syry, sunku kupujem len taku s vyssim obsahom masa, snazim sa aj ryby, a pod.. sampony kupujem lepsie..dcera ma citlivu pokozku.. a veru mi to vychadza viac... ked si to zratam vsetko... aktualne som bola doobeda v obchode.. a kusok syra na stuhanie.. (vyrobeny z mlieka nie rast. tukov) tri jogurty... take hustejsie nie vodove, cestoviny, 10 dkg sunky jeden caj a platila som 6 eur.. a to ako neni ani obed ani nic..
no mate pravdu, ten prvy prispevok posobi trochu arogantne, ale je v nom aj hnev na situlaciu ako ludia "prezivaju" na slovensku tak sa ospravedlnujem ale viac veci ma stve v tejto krajine politici denne miliony ukradnu a slovac robi deti za 500e mesacne prezivaju, to nikto nema vidli a guraz? (ak niekto napise na mna tak ja sa mam fajn, mam svoj byt a plat v pohode takze ja to menit nebudem zatial)
@miriamkac - ano a prave preto som ratal aj poistenia a sporenie aspon 150e mesacne.. ale ked rodina zije z ruky do ust tak sa to neda :(
@katey - kamaratova manzelka ma 550Eur matersku LEBO si dala dodatkove poistenie ako sa chystali na dieta 2 roky pred porodom za par eur mesacne a O TOM TO JE! - ROZMYSLALA! to chcem aj ja, urobit to co najlespie a ne potom plakat ze nesu love, chapes to babika? mas najkrajsiu foto ale najsprostejsie odpovede ta co je s tebou.. viac jak 2 vety napis a k teme alebo kasli na to a chod umyt riady..
@henrieta16 - ako vravim, ak si stastia nech sa vam doma nic meneni!
@mirkita - nehodnot zbytocnost temy, ja si myslim ze ty si tu zbytocna a co teraz.. dakujem!
@zuzana76 - vies pisat aj pekne..
@maznacik007 - myslim ze si ma pochopila - peniaze NESU VSETKO ale bez nich to NEJDE.. drzim palce nech prejdu alergie lebo mat ZDRAVE DIETA JE JEDNO Z NAJVACSICH STASTI V ZIVOTE 🙂
@masinka - pekne si to napisala, KOCIKAREN 🙂 🙂 som si vybavil vonu tej miestnosti este teraz si ju pametam 🙂
@andrej69 nehnevaj sa, ale my asi nikdy nepochopime teba (preto take reakcie) A ty zas nikdy nepochopiš nas....
JA napr. žijem uplne iny život ako ty, proste nepotrebujem ku šťastiu každy mesiac nove handry, solarko a kadernika. Ty si svoj život bez toho nevieš predstaviť. Ak by si sa mal cely život trapiť, že ti deti ukradli to čo maš tak rad, tak ich skutočne radšej nemaj. Vravim to v dobrom, deti si nezaslužia vyčitky rodiča, čo všetko im ukradli....
IDe o priority a ver, že rodičia, ktorí tužia po dieťati su schopní zvdať sa ovela viac veci ako si tu ty popisal.
My by sme boli neštastne bez našich deti, nenahradilo by nam to nič ani super hadry, ani žiadne luxusne dovolenky.... proste nič.
To ty nepochopiš, lebo maš hodnoty uplne inak. Takže je zbytočne presviedčať ťa o tom, že človek môže byť šťastný i napriek tomu, že ma menej penazi, ako vyšlo v tvojom rozpočte. Že si život dokaže uživať, vieš to je sloboda. Uživať si život nezavisle na množstve penazí (samozrejme nad hranicou minimalneho prijimu, ktorý už nepostačuje na naplnenie zakladnych ludskych potrieb)
@andrej69 jezis ty si ubohy 😠 ver tomu ze aj za mensie peniaze sa da mat krasny a plnohodnotny zivot aj s detmi! my mame max. 1200 dokopy mame hypo a boli sme aj na dovolenke aj ked len na slovensku a este aj na 2 vikendy po slovensku cez rok. Takze vsetko sa da len je to otazka priorit co kto k zivotu potrebuje. A ubezpecujem ta ze ponozkovy vyvar isto nejeme a doprajeme si na co mame chut.
@andrej69 len si este trochu ujasni pojmy ..... matersku dostava zena tak cca do pol roka dietata...este nedavno sa dalo rozmyslat a pripoistit sa , taraz uz to take lahke a hlavne lacne nie je... potom do troch rokov 190 EUR rodicak a venujes sa detom, alebo sup dieta do sukromnych jasli za 500 Eur mesacne a hura do prace.... ale na to som si deti nerobila, aby som ich videla vecer pol hodinu pred spanim... aj to je v tom lepsom pripade o prioritach...
@andrej69 suhlas s jednou vecou - ludia su ochotni kupovat v potravinach coraz vacsie *racky ... asi nie uplne dobrovolne, ale predavaju nam coraz drahsie odpad pozvazany z celej europy.
Druhy suhlas: neskutocne sa na slovensku kradnu peniaze ... ludia makaju do umoru, nemaju cas na svoju rodinu a ista vrstva politikov a im pridruzenych vycuciavacov plody tej namahy sprosto berie pre seba a rozvaza sa na drahych autach ...
Ostatne si dost presvihol a nechapem na co je dobry tento prispevok.
Nie vsetci vsetko kalkuluju ked ide o deti ... bud rad ze je to tak, lebo nase deti ti budu platit o 60 rokov opatrovatelku co ti napolohuje telo aby sa ti neurobila dalsia prelezanina.
A k tomu dobrovolnemu poisteniu - uz sa to neda, Mihal to stihol este v predchadzajucom volebnom obdobi zrusit. Teda da sa, ale po novom zaplatis takmer tolko kolko dostanes 😀
Takze planujte a uzivajte si.
@maznacik007 ja som to tiez ratala, vyjde nas to asi na 280 eur, ale len strava bez kozmetiky, nakupujem hlavne veci, co prejdu zlozenim, teda bez konzervantov a pridavnych latok, ovocie nakupujem len mimo sezony a hlavne exoticke, ostatne mame svoje, kurcata mam obcas domace od stryka, inak asi 2x mesacne kupim kura, raz mesacne bravcove, raz hovadzie a asi 4x ryby , jogurty kupujem biele -zvolensky, ci tami a syry kupujem len tvrde
😀 zatial som necitala vsetky prispevky, len ten, co zacal tuto temu a teda asi sa musim zamysliet nad nasimi vydavkami, sice nemame hypo, nemame ani leasing na auta (a to teda nemame ani fobiu ani ochcafku), na dovolenky chodime pomerne casto, potraviny sa snazim kupovat kvalitne, capartov mame dvoch a to jedneho skolopovinneho, cize tam su tie vydavky trosku vyssie ako na dieta do troch rokov, handry nekupujeme nejake superznackove, ale ani od cinanov, ale vydavky teda nedosahuju 2200€ a to zivime dva domy...
Priateľu platíš primálo mesačne za telefón, teda tam by som tvoje výpočty poopravila, lebo my ženy sme na rozdiel od vás - pánov tvorstva, ukecanejšie a čo sa týka auta, keď som si ho dala prerobiť na plyn, znížili sa moje mesačné výdavky zo 160 na 30-50. Nie všetku zdravú stravu získavam z obchodu, takže 450 € mesačne na stravu je tiež premrštená suma - veď väčšina z nás má starých rodičov, alebo kamarátky ktoré majú starých rodičov tak ver tomu, že v tejto, nazvime to "komunite" existuje aj výmenný obchod domácich bio vajíčok, mäska, zeleniny z babkinej záhradky etc... Ja dávam mesačne na stravu max. 200 a v živote by som nekúpila Colu či múčne párky za pár centov. Nespomenul si náklady na mesačnú réžiu bytu - energie - tie platím 150 € a nájom ďalších 300, ktorý čoskoro vymením za hypotéku v rovnakej výške 🙂30€ na poistky a poplatky banke, 50€ mesačne na hračky je hlúposť ale povedzme že túto položku presunieme do kolónky "deti a ich krúžky, poplatky v škole, škôlke....mimoriadne výdavky". To, za čo ťa vysmeje každá mama je wellness a náklady na kozmetiku. Mesačne je to max. 50 € a wellness - resp. fitness spočíva skôr v disciplínach: beh za dieťaťom, upratovanie za dieťaťom, beh za dieťaťom na bicykli, "beh do škôlky po dieťa, ktoré tam už určite zostalo posledné", rýchla chôdza s kočiarom, zdvihy batoľaťa, nosenie nákupných tašiek, zimné športy s dieťaťom a nesmieme opomenúť ani pravidelné zdvíhanie tlaku a tepovej frekvencie partnerom - ergo chlapom. Nesúhlasím ani s položkou za lekársku starostlivosť, lebo my sme vďaka zdravej strave, pravidelnému pohybu a zdravému optimizmu našťastie iba "preventívkari". 200 € mesačne na oblečenie považujem skôr za výsmech portálu, akým je modrý koník, nakoľko ten tu funguje ako výmenný priestor napr. aj oblečenia.
Takže aj napriek tomu som zdravá, v skvelej fyzickej forme, dobre vyzerám, a rovnako dobre sa aj cítim. Intelektuálne som niekde vo vyššom priemere, čítam ťažkú filozofiu a stíham sa po večeroch, keď je už navarené na ďalší deň a deti spia (občas aj s pohárom dobrého vína) zamýšľať nad otázkami zmyslu života a životných hodnôt a prehodnocovať, či si spĺňam aj najvyššie stupienky Maaslowovej pyramídy potrieb. A teraz sa dostávam konečne k odpovedi na tvoju otázku: "Dá sa na Slovensku rodinne žiť?" Nie, nedá. Aj ja som napríklad s mojimi troma deťmi sama a rovnako všetko sama financujem. Prečo? Nuž, aj vďaka existencii egoistických maskulínnych indivíduí tvojho typu, ktorým je treba ďakovať za ich egoizmus, lebo ten robí ženy v konečnom dôsledku omnoho silnejšími. Amen 🙂
a podla mna tych 50€ na hracky mesacne je strasne vela... ved decko nepotrebuje nove hracky kazdy mesiac a uz vobec nie za 50€, chod do dracika a sleduj, co stoja hracky...
a tie najlepsie hracky su zadarmo 😉
ale zas si tam nedal vylety....
@andrej69 ...chápem tvoje príspevky a pripomienky,k niektorým problémom ...no mohol by si prehodnotiť svoje vyjadrovanie - ide z neho neskutočná arogancia 😉 😒
niekoľko ukážok:
"...chapes to babika? mas najkrajsiu foto ale najsprostejsie odpovede ta co je s tebou.. viac jak 2 vety napis a k teme alebo kasli na to a chod umyt riady.. "
"...nehodnot zbytocnost temy, ja si myslim ze ty si tu zbytocna a co teraz.. dakujem! ..."
@andrej69 snad len v skratke: urcitym sposobom ta dokazme pochopit, pretoze bez penazi je fakt tazko a ked si clovek uvedomi, kolko dnes stoja zakladne veci (kvalitna strava, byvanie, rozne kurzy, kruzky pre deti atd. tak je to hrozne)a nehovorim o dovolenkach alebo kvalitnejsich tovaroh ktore si fakt cim dalej tym viac rodin nemoze dovolit. ☹
Peniaze skutocne nie su najdolezitejsie, ale urcite su velmi dolezite, pretoze ak si clovek nema za co kupit jest, za co kupit lieky (ak ma nedajboze chore dieta, alebo je chory sam) z coho zaplatit ucty ako elektrina, najom atd. tak je to strasne.
Odpoved - ci sa da na Slovensku rodinne zit je podla mna ze neda ☹ Pretoze davno su tie doby prec ked rodicia isli rano do prace a o 3tej boli vsetci doma a mohli sa venovat deckam, zalubam, zahrade atd. Teraz kazdy s vyplazenym jazykom pride domov pomaly za tmy. Doma najde decka sediet pri telke, zenu ktora ak je na materskej tak spratava bordel z celeho dna ktore decka narobili, je unavena, zhnusena, aj by niekam s kamoskami vyrazila, ale nema cas, nema s akymi - lebo vsetky toho maju kopec, alebo nema za co si ist sadnut.
Je to dnes tazke, niekomu je 2000 malo, niekomu aj menej staci. Ja nie som v stiuacii ze by som musela kazdu korunu otacat, mam pekny dom (bez hypo), auta, aj na kavicku by som kazdy den mohla ist, mam za co a nacom,ALE chodim vacsinou MHD, lebo maly ma z toho vacsi zazitok 🙂 , takmer vsetko oblecko a hracky pre maleho mam darovane od kamosiek, ja si tiez nekupujem svetriky za 500 eciek.... aj ked by mozno nebol problem, dovolenku si mozem vybrat aku chcem, kam chcem, ALE to ze nemusim kazdu korunu otacat je vykupene tym, ze moj priatel rano odchadza a pride najskor cca o 20tej, cize o skutocnom rodinnom zivote fakt nemoze byt reci ☹
PS. ja mam vystudovany cest. ruch a neveril by si da sa tym celkom fajn uzivit, len treba pohnut rozumom a aj ritou 🙂
@andrej69 Deti by mal mat clovek vtedy, ak je na to dostatocne psychicky pripraveny a zrely a musi mat deti rad. Deti ti daju nieco, co ti ziadne prechy na svete nedaju. My sme si predtym, ako sme mali deti uzili poriadne vsetkeho. Mali sme na to cas, aj peniaze. No jedneho dna zistis, ze ten zivot je akosi prazdny a aj ked chodis do Pariza, Londyna, Rima...na dovolenku k moru na mesiac, v zime lyzovat, vecer s kamaratmi, nemas ho pre koho zit. Zacalo to byt vsetko nudne a vsedne. Nie som typ cloveka, co nejako bazil po detoch no poviem ti, nepochopi, kto nezazil. Ani teraz sa nemame zle (sunku mame kazdy den- kupujem morcaciu prazsku), ale prisli sme o moj prijem, takze uz si nemozme zit tak, ako predtym. Ale nie len preto, je to aj preto, ze s detmi sa uz vela veci robit neda. No nechyba mi to. Vsetok ten wellness, kozmetiku a neviem co este vymenim rada za jeden jediny usmev mojej dcery. Zmysel mojho zivota je v tom, ze ju chcem urobit stastnou a som stastna vtedy, ked je ona stastna a spokojna. Deti nemaju racionalny zaklad, iba ten emocionalny. Musis mat v hlave jasno, ze ich chces a ze pre to aj nieco mienis obetovat.
@andrej69 jasne, no to je prave to, to sportove vybavenie, toho treba vela 😀 nasa garaz tak aj vyzera, od najmensieho odrazadla, po najvacsie, bicykle kazdej velkosti, chariot (cyklovozik a jogger), korcule, sanky, boby a pod. 😀
ale da sa aj uskromnit, nepotrebujes hned tie najdrahsie veci a vela vela... podla mna staci na pohodlne vyzitie tisicka mesacne...
@andrej69 necitala som diskusiu ale nechapem tvoj postoj, mozes si zivot uzivat ale co vlastne z neho budes mat ak ta nebude mat kto objat ked ta zivot raz kopne do zadku a ty sa nebudes vediet s toho spamatat? Zivot nie je o peniazoch (aj ked sa bez nich zit neda), pre niekoho su peniaze prioritou, pre inych nie, niekto musi chodit do fitka, iny si ide ma turu s detmi a manzelom, pripadne si zabehat, niekto plati za solarko iny sa ide zabavit na kupalisko, niekto potrebuje 200 eur na oblecenie, iny si z nich zaplati dovolenku a toho sa tu da menovat strasne vela. To je moj nazor, ak uz teraz preratavas deti na peniaze tak sa ich asi neoplati mat lebo ked uz raz mas deti tak nikdy nemas peniaze a ak su opre teba dolezite tak budes velmi nestastny. Ale poviem ti to co ti povie kazdy kto uz deti ma: nie je nic krajsie ako ked sa na teba usmeje tvoje vlasne dieta a obime ta, to sa totiz neda preratat na ziadnu sumu.
Jedine co povazujem za pozitivum je ze ratas do rozpoctu aj kozmeticku pre zenu, co je mne velmi sympaticke 😅
@andrej69 No materska tvojho znameho ma zaujala, ja som mala 8 rokov vysoky plat (+-800-1000E) a odvadzala som odvody, ano matersku som mala.. pol roka... "celkom dobru" a nestacilo by mi to urcite, bez dalsieho prijmu, kedze este stale platim poistku sebe a sporenie malej a nase sporenie, na horsie casy, najomne+energie a internet+kablovka, nic ine... welness mam kazdy rok zadarmo na cca tyzden, na DV nechodime uz roky...
po pol roku je kazda zena na rovnakej urovni.. dostane 200+-EUR a dost... a z toho sa teda vyzit neda, to sa MUSI povedat. Ved len plienky a kvalitna strava a veci pre dieta stoja viac 🙂 Cize na takuto vec by som sa neposliehala, ja osobne uz na odvodoch nezaplatim ani cent na vyse, clovek na Slovensku za to nedostane v tomto state nic... mozno su mamicky, ktore zarabaju minimum a oplati sa im byt pol roka na vysokej materskej, ale zeny co dobre zarabaju, vlastne prerabaju... Ako som pisala skor, ked sa rodina uskromni (rozumne domace varenie, rozumne vylety, nie drahe auto-jazdenie zase s rozumom (PHM idu do penazi urcite) a pod.) a ma byvanie tak sa da vyzit aj s minima... ako nahle ma rodina vacsie naroky, tak nema sancu vyzit aj z 1000EUR. To je suma, ktoru ja so vsetkym okolo domacnosti realne miniem (teraz je tam 240E za jasle, kde ani riadne nechodime!) a zijem tak, ze si nic neodopierame ale ani nevyskakujeme... cize si porataj, kolko okrem rodicovskeho musim zohnat inde (nanestastie nikdy som neprestala pracovat a mam tu moznost robit svoje veci aj z domu, aj ked s odretymi usami...)...
Tym som ti chcela napisat, ze az take zle to nie je, ludia vedia vyzit z toho co maju a na co su zvyknuti🙂 A urcite by som malu nedala ani za nic 🙂))
nedalo mi to a preratala som nase vydavky, tak zbezne a dalo mi to tu tisicku mesacne...
ale ako som uz pisala, sme bez hypo, zbytocnych poistiek a uverov...
auta zivime dve, baraky bohuzial dva, internet, 4 telefony (dvaja dospeli, decko, alarm), kozmetiku a kadernicku riesim cez zlavove portaly, fitko mame vonku (beh + bicykel), na wellness si nepotrpime, najlepsi mame v nasej obrovskej vani, ked decka spia, handry a hlavne topanky kupujeme pomerne casto, ziadny LV alebo dior alebo tak, ale ani ziadny cinan, taky stred... myslim, ze celkovo zivotny standard mame tak kulilincek nad standard, nic extra, ale ani sofokola alebo mukove parky 😀
dost velka polozka u nas su vylety a s nimi spojene stravovanie vonku a dovolenky...
aj ked mojmu muzovi sa zda, ze zijeme velmi nadstandardne...
@andrej69 dnes si sa registroval a hned tolko pozornosti 😉
a k teme:
da sa zit rodinne. ja to sice nemam vyratane tak ako ty, ale urcite sa zmestime pod 2000.
ako vacsina, tiez platime hypo, 2 auta, kupujem dost drahe (kvalitne) potraviny, oblecenie taky stred ale dost vyuzivam vypredaje, obaja mame rozne pernamentky do fitiek a sportovych hal, deti maju svoje kruzky, ktore tiez nie su lacne, v lete chodime na 2 dovolenky, v zime na 1 a pomedzi to v roku este 3-4x predlzeny vikend. 🙂
nie je tu uz ten bezstarostny zivot, ako kedysi, ale nemenili by sme ani na sekundu. deti su to najdrahsie co mame (aj citovo, aj financne) 😀
@lila69 - ved toto presne! clovek ak chce zit tak muz robi od vidim do nevidim a potom co ma z tej rodiny? ani sa mu uz vecer nechce manzelke venovat - cele je to chore ale ludia tak ziju tak ma zaujima ci to dieta im to akoze fakt vsetko nahradi? chapes ma? ci cez vikend (ked muz nahodou nerobi) tak je to super? 🙂
inac pozrite si temu
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/ake-su-naklady-na-jedno-pranie/
kurnik tam riesia co stoji JEDNO PRANIE! tak mi nehovorte ze je to vsetko krasne na slovensku (male "s" je naschval) ale ok, je to o prioritach.
cele ste to ale nepochopili ja som cakal odpoved ako: a) ano za 2200 eur mesacne uz sa da zit komfortne, alebo - b) cosi, za 1500 prezijes v pohode alebo c) cosi, za 3000 vies zit v pohode, 2200 je malo..
ale vase odpovede? ja mam 400, manzel 600, jeme zemiaky, oblecenie po detoch z bazaru, auto nemame, mhd, manzel robi od 6 do 18, doma je od 19:00, dovolenka nebola pri mory, lyzovacky nehrozia lebo jeden skypass 17 euro denne ale .................... IDE to..!! 🙂) no .. no ja viem ze to IDE ale pytal som sa na ZIVOT a nie na PREZITIE! ale aspon zopar z vas ma chape... 🙂
@andrej69 aj ja som rozmyslala a dala som si doplnkove a zrusili ho...sa zblaznim? btw, no fakt netusim, na keru onu by som minala 300 Eur mesacne na kadernika..........podstrihnutie ak treba, tak 15 eur a farbu hodim aj sama a stoji ma jej kupa 5 miesto 30 u kadernicky.takze setrit sa da, len nereba byt hnily a to co dokazem, si zabezpecim svojpomocne🙂 nepotrebujem 2000 a sunku kupujem s vysokym podielom masa🙂 s tym byvanim suhlasiom, ale ostatne vydavky, co si popisal su podla mna uplne zbytocne a daju sa skresat minimalne na stvrtinu, samozrejme, ked to skresat chces...........🙂 lebo vies ako, kto chce, hlada sposob, kto nechce, hlada dovod🙂

@andrej69 myslim si ze tato tema je zbytocna...lebo ak to mas v hlave jasne koko penazi potrebujes na to aby si mal dieta tak bud ich zarob a maj ho a pekne zi zivot aj so spokojnou manzelkou alebo ked ich nemas tak ho nemaj...
ako a z coho ziju ostatni ti moze byt jedno, nie? rozpocet a priority v ramci neho si kazdy musi urcit...my sme tiez do toho isli aj hlavou a veru sme si robili excelovske tabulky ze z coho budeme zit ak pride dieta 🙂 ...ak to niekto spravi inak, a teda bez excelu 😀 tak nech sa paci...v podstate mi je to jedno (ak teda nepocitam sucit co mam s tymi co maju zalostne malo a hlavne ak za to fat nemozu ☹ )
takze urazat ta nebudem...ale aky ma toto zmysel? ak sa chces cudovat ostanym ze nezarobia na tvoju idealnu predstavu o rozpocte rodiny...tak OK ale inak kam to malo dospiet? mali vsetci rodicia napisat ze "aha my sme blbi, ved mame dieta a nezarobime 2500 eur mesacne"? 😀