Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?
Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(
som si to pozrela, mária tu dnes dala príspevok, nový, lebo téma je z roku 2015, že vyjde so stravou pre 2 dospelých a 2 deti 150 Eur mesačne a že to ide. Do toho vošlo x žien, ktoré sa s ňou začali dohadovať. Že to nie je kvalitné, nie zdravé a neviem čo. Tu si človek musí každý názor asi do krvi obhajovať a cítiť sa ako debil keď sa tu na neho vrhnú ženy, čo vytiahnu zdravú, kvalitnú stravu a neviem čo. No ak niekto to nedokáže. Ok. A ak niekto áno, čo ho preboha nenecháte na pokoji a rozpitvávate jeho stravovanie.
Ja fakt neviem, kto tu obhajuje nejaké BIO. Pokiaľ som dobre čítala, a to sledujem diskusiu už dlho, žiadna nepreferuje(me) BIO potraviny, ani žiadny z trendov, ktoré sú momentálne in (tým myslím raw, paleo, vegan a pod.) Otázka, okolo ktorej sa stále točí diskusia je, či sa dá vyžiť zo sumy 120-150 euro na mesiac. Odpoveď, na ktorej sa tie takzvané zatracované zastankyne zdravej stravy zhodli je, že áno, dá sa to, ale ide to na úkor kvality, najmä ak ide o dlhodobé fungovanie domácnosti. Nič viac, nič menej. Žiadna z nich o sebe netvrdí, že je guru na správnu výživu ani nič podobné (mimochodom, v dnešnej dobe sú aj odborníci čo majú na to papier neustále spochybňovaní a človek aj tak nevie, čo si má vybrať, viď Bukovský, ktorý teda mne osobne s viacerými vecami absolútne nesadol a mnohí iní). Na tom, že poukázali na jednotvarnost tej lacnejšej stravy (múčne jedlá, privarky) a pre mňa tiež bizarné kombinácie (pizza s kečupom, špagety s kečupom) nie je nič zlé ;)
@katrin21 ja si davam na carbonaru bud bacon (znacka) bocik krajany, alebo spominanu sedliacku sunku. a recept s vajcom do cestovin - predstav si - ovladam a praktizujem !!! 🙂🙂🙂 v recepte, co mam ja, je aj smotana a suche biele vino a cibula a cesnak. takze podla mna - kolko mame original bryndzovych pirohov, tolko je original carbonara receptov na cestoviny. ale dik za poucenie, aj ked sa minulo ucinkom.
@rutie sorry, ale nepochopila si, resp sa nevies vzit do situacie. kolko stoji flasa olivoveho oleja? 2 lyzice si asi nekupi, ked ma den vyratany na centy. ma si kupit najlacnejsi shitny z kaufu, len aby bol olivovy? to sa asi minie ucinkom ... radsej 5 eur investuje do zemiakov, cestovin a muky, ako do flase oleja. ked by jej na konci tyzdna mali chybat ... boli bez olivoveho oleja nase stare matere a musia bez neho byt aj zeny, co ziju z ruky do ust. nebudeme tu predsa odsudzovat ludi preto, lebo daju na veceru detom spagety s tvarohom ...
@22ke no podla mna sa neda
@ukulela Nie nerozumiem, pretoze ani socialne prispevky, ani mzda sa uz dnes nevyplaca ani denne, ani tyzdene. 7,5 dcl flasa kvalitného panenskeho oleja sa da kupit za 4 EUR, v akcii menej. Vydrzi velmi, velmi dlho a vdaka nemu sa da pripravit mnozstvo jedoduchych, zdravých a chutnych jedal . Nebola tu rec o spagetach s tvarohom, to je normalne vyzivne jedlo, ale o spagetach s kecupom. A tu nejde o olej, ci neolej. Tu ide o to, ze nizky rozpocet nemusi odsudit cloveka na "junk" food. Len si to vyzaduje viac planovania, namahy. Najlahsie je uvarit spagety a vyplacnut na ne kecup... Ze je to viac o postoji, nez o penazenke. Ale ano, mozno nerozumiem, lebo som clovek, ktory sa radsej uskromni "preventivne", nez zije "od vyplaty do vyplaty".
@mircalla no len ona je otázka čo je zlatá stredná cesta... napríklad pre mňa sú to aj tie parené buchty s makom , alebo kolienka s špenátovo smotanovou omáčkou alebo šúlanky s makom , prívarok s domácou fašírkou ako práve šalát zostavený z rajčín , uhoriek , ľadového šalátu v januári niekde dovezených z Talianska.
Pre mňa takéto šaláty sú súčasťou leta a babieho leta. Príroda pre niečo vie prečo nenechávať dozrievať túto zeleninu v zime a nepoznám proces prirodzeného uskladnenia napríklad kvasením .
Čo som tým vlastne chcela... že v lete určite uprednostním šaláty pred lievancami, na jesen určite uprednostním hokaido polievku a pečené jablká v župane pred krkovičkou , ale krkovička s kyslou kapustou má prednosť v zime.
@maminuska ja nemam nic proto tomu, co si napisala. uz som to vysvetlila. nie tazke, mucne jedla nie na dennej baze, prilezitostne. kludne davam cestovinu s tvarohom, ale vyprazany syr doma nerobim ani langos ani spagety a parkom a kecpom (to bol priklad). kedze zeleninu jem rada aj v zime (v lete mam od nasich), tak kupujem, co maju, nevypustam ju. ale nie som na nej zavisla.
ja som vdaka strave muka-chleba svojho casu pribrala nemalo kg, takze sa snazim maso + salat pre seba, bez priloh. u deciek to je ine. ti chleba a peciva konzumuju dost
A tiez piznam recept na carbonaru so smotanou
@sense na SK sa tam smotana bežne dava, v TAliansku mne vraveli bez smotany.. ale tak moze byt , ze iny kraj ma odchylky..
tak nahodne som tukla na taliansku stranku, kedze viem po taliansky a aha... bez smotany.... 🙂
da sa pochopit aj z fotiek , ked nerozumie clovek
http://ricette.giallozafferano.it/Spaghetti-all...
všeobecne slovenská kuchyňa je príliš múčna a mastná, preto sme aj na prvých miestach v rakovine hrubého čreva... a týmto šetrením to bude ešte horšie, lebo Slováci budú žiť na chlebe s paštétou a instantných polievkach
@sense taliani nedavaju do carbonara smotanu. Oni smotanu nedavaju takmer do nicoho 🙂
Btw nemecka kuchyna je tazka mastna a viacmenej vsetko kysle aj salat maju kysly ... oni smotanu daju kamkolvek ale ich kuchyna je nejedla 🙂 aspon pre mna. A teda pizza z nemeckej restiky nema nic spolocne s tou talianskou, asi len tvar
@rutie pozri, tam nejde o to, ze si to vychutnavaju. ale o to, ze skratka na ine nemaju. a hotovo. kto nezazil, nepochopi. ja som len vdacna, ze nemusim obracat kazde euro a riesit, co dat dietatu a ci mozem kupit jeden, alebo dva jogurty. lebo vidim, ze su aj v mojom okoli pripady, ked to matky robit musia. ak chcu kupit trom detom po jogurte, tak musia kupit lacny 30centovy, lebo na kvalitny pre tri deti nemaju ... budme stastne, ze si v nasich rodinach mozme dopriat kvalitne a drahsie. ale mamicka sa tu pytala, cisa da prestravovat za 40 za tyzden. ano, da. velka chvala za to, ze sa nemienila zadlzovat a chcela poradit, ako z toho vykorculovat ... kazda si uvedomujeme, ze na kvalitnu stravu je to malo. ze pri nejakych specialnych narokoch a zdravotnej diete je to nezvladnutelne. ale je fajn, ze je tu tato tema a zeny si poradia aj lacnejsie jedla.
@ukulela Jasne, ved ja s tebou suhlasim, niekde 5-6 stran dozadu som tu "bojovala" v tabore skromnych receptov, aj som nejakymi prispela. Moj príspevok o rajcinovej omacke vs. kecupe bol pokracovanim argumentov, ze nizky rozpocet nemusi automaticky znamenat nezdrave, "junk" jedlo.
Inak, u nas dnes boli kvoli môjmu "plkaniu" v tejto diskusii na veceru rezance s tvarohom. Deti si same navarili 🙂
@katrin21 Organizmus prechadza do tukoveho rezimu pri strave obsahujucej minimum sacharidov udava sa 20 - 50g/den, nazyva sa ketogenna a je to v prvom rade terapeuticky nastroj , urcite nie idealny masovy sposob stravovania, dokonca ani nizkosacharidove diety nie su vhodne pre vsetkych. A argument, ze sa pri takom stravovani chudne...schudla by si aj ked by si jedla len fast foof a horalky za predpokladu, ze prijem bude nizsi ako vydaj, otazka je aky to ma vplyv na organizmus. Co sa tyka bravcovej masti, ake su teda tie zdravotne benefity? Lebo bod dymivosti s tym nema nic spolocne. Je to len lepsia alternativa k rastlinnym olejom pri vyprazani, ale vobec neznamena, ze zdrava. A vyprazanie vseobecne nie je tiez z hladiska zdravia najvhodnejsia uprava potravin.
Baby ale je rozdiel zit za 40 eur na mesiac docasne a dlhodobo. Povodna tema bola na kratke obdobie, a vtedy tu ani nejake ohnivejsie reakcie neboli, ale dlhodobo toto nie je riesenie a treba hladat ine cesty. Kolkokrat ludia sporia na dom lebo ho musia mat alebo na dovolenku, ktoru chcu za kazdu cenu. Toto moj rozum nebere. Krmit decka blafmi za takuto cenu proste nie je dobra cesta, a to ja veru spravim deckam aj langos raz za cas, kolace z bielej muky pravidelne. Ale existovat len na takychto jedlach je ciste sialenstvo. To sa vsetko vrati...
@mamimuska inak zaujimalo by ma, ako riesit zeleninu a ovocie v zime - samozrejme som si vedoma, co je v obchodoch nie je idealne, ale aku mas inu moznost? vypustas? isteze aj ja uprednostim zeleninu a ovocie zo zahrady, tuto moznost v zime nemame, to ale neznamena, ze vypustam, ale najma to ovocie redukujem na urcite druhy, ale zeleninu si tiez kupim trebars papriku, paradajku a uhorku co maju.....bohuzial nema v byte sklenik- narazam na to, ze si kritizovala, ze to niekto vobec kupuje
@mircalla da sa riesit sezonna zelenina. Sice jej nie Jevon vela ale urcite je plnohodnotnejsia. Pripadne rozne klicky ktore obsahuju vysoke mnozstvo vitaminov a zial v diete vela ludi chybaju aj ked su rychlo a lacno dopestovane. Taktiez fermentovana zelenina je vyzivovo lepsia volba pripadne mrazena.

@muska251 Ty diskusiu zjavne necitas. pretoze ani jedna z nas tu nepisala, ze kupuje BIo
Mne ako zdrava strava staci, to co ma nejake vitaminy, neni to tucne, casto vyprazane a tiez asi nepotrebujem tony muky tyzdenne. Proste normalna vyvazena strava, kludne aj sladke aj nezdrave obcas, ale nemat to na dennej baze. Mam pocit, za naopak vobec necitas. Moj syn mal prave chleba vo vajci - nemal raw kolacik ani smooothie z bio mrkvy