Dá sa vyžiť z príjmu 800 eur?
Ahojte, dá sa vyžiť z celkového mesačného príjmu do 4-člennej rodiny 800€ mesačne? Dvaja dospelý a jedno malé dieťa, druhé na internáte v BA. Obidvaja sme zamestnaní, ale zúfavam z tejto situácie, možno aj preto, že beriem antidepresíva. Proste nech robím, čo robím je to len horšie ☹
Vyžiť v zmysle prežiť sa zrejme dá na úkor značného zníženia štandardu.
Nám by na náš štandard nestačila ani dva krát taká suma a to nemáme deti. 800 EUR pre 4 ludi je strasne malo podla mna, hľadajte cesty ako zvýšiť prijem.
@tslobik Určite nie ste jediní v takejto situácii, moja sestra má rovnaký príjem ako vy a 4 deti. Vyžiť jednoducho musia. Najstaršia dcéra začala brigádovať, to je aj u vás jedna z možností ako si polepšiť.
@nikuska744 ja som pe malého tiež dostala teraz oblečenie od kamošky.....Ale tie detské topánky sú neskutočne drahé a na to tiež nechcem šetriť, lebo má problémy s nožičkami (chodíme na kožné), čiže nemôže mať topánky po niekom, ani čínske ale kvalitné kožené. Aby som mu tie nohy ešte viac nepoškodila.
@henamichal nemáme samostatné kúrenie, ale platíme 200€ každý mesiac.
@tslobik V prvom rade odporucam urobit rozpocet: kolko miniete na potraviny, na energie, cestovne a ine vydaje. Naplanovat si rezervu na necakane vydaje, nech je to aj len 10 eur mesacne, odkladat na ucet alebo do obalky.
Spravit si mesacny rozpocet a dodrziavat ho. Nepotrebne veci nekupovat. (Je to v rozpocte? Nie? Nekupim.)
Pises, ze mate poistenie pre deti - v dnesnej dobe su to uplne najhorsie zhodnotene peniaze. Neviem, ci je to urazove alebo setriace, kazdopadne neodporucam. Ak budete tie iste peniaze odkladat na setriaci ucet, bude zhodnotenie vyssie, nez v poistovni.
Potom odporucam tento clanok co sa kvalitneho a lacneho varenia tyka: http://delikatesy.etrend.sk/reci/ak-vam-dam-33e...
Je to sice v lete a s malinkym dietatom, ale inspiracia vynikajuca.
A ano, da sa z toho vyzit, ked musite. Treba sa prepnut v hlave. Nevzlykat nad tym, co si nemozete dovolit, to sa nezmeni. Skor sa tesit z toho, co si dovolit mozte.
Skuste pracovat na zvyseni kvalifikacie a tym aj platu. Z dlhodobeho hladiska je to najvyhodnejsia alternativa.
Drzim palce.
@janickacrazy Je to určite možnosť, ale ja už teraz padám od únavy z práce, ja sa liečim aj na depresiu.....tak neviem, či by som to zase zvládla
Myslim ze dost ludi zije z takeho platu ... aj 5 clenne rodiny.
presne tak : @esterienka 🙂
@henamichal Divné.....my máme tiež troj-izbový a platíme 253eur 😢
@tslobik da sa vyzit a zit,ale chcelo by to prestat sa lutovat.vela ludi nakupuje zbytocne somariny ako napr. sladkosti,cukriky,slane a podobne zbytocnosti.takisto na strave sa da usetrit a pritom kupit kvalitne potraviny.len ludia si mylne myslia,ze iba co najdrahsie na trhu je automaticky najlepsie.ak sa naucite efektivne utracat peniaze,prezijete.no a pises,ze na synovi nebudete setrit.no to je pekne,ale co ma synak z toho,ze je matka na liekoch,ale hlavne,ze ma,co chce.ja som prisla o pracu a musela som zobrat pracu,kde zarobim minimalnu mzdu a viem si z toho obcas aj usetrit.davam si pozor,co kupujem a zistila,ze som zbytocne kupovala kopu zbytocnosti.
@tslobik poradím ti aspoň jedno, vďaka čomu sa mne podarilo dosť skresať výdavky a to je strava, nejdem na úkor kvality, ale spisujem si týždenný jedálniček, raňajky, obedy, večere, komplet na celý týždeň, ideme na veľký nákup, ktorý urobím podľa toho, čo mám na jedálničku, vyberám určitú čiastku na stravu v hotovosti a keď idem na malý nákup, že napr. pečivo, tak kartu aj hotovosť nechám doma a zoberem si len sumu na pečivo, tím pádom sa neprechádzam po potravinách, ale idem len po pečivo/ovocie/jogurty a hneď na kasu a míňam omnoho menej 😉 a bohužiaľ, syn, čo je na intráku, sa bude musieť obmedziť, ináč to nepôjde
@sunshineka my nekupujeme sladkosti, som proti tomu, má len ak dostane od babky a ten väčší sa dal na stravu bez mäsa, a to že som na liekoch - bohužial, ja som si tú diagnózu nevybrala a neteší ma to ☹
@tslobik Ako písali iné baby, poistky deťom zrušiť, keď poistiť, tak živiteľa rodiny. Šetrenie je fajn vec, pokiaľ máš z čoho šetriť, nie keď poriadne nemáš z čoho žiť.
Sprav si rozpočet fixných nákladov, ktoré musíš každý mesiac uhradiť (splátka, fond opráv, elektrina, telefón, intrak, cestovné...). Zvyšok máš na jedlo, drogériu, oblečenie, kultúru, lieky atď. Veď si účtovníctvo aspoň 2-3 mesiace, aby si mala predstavu, koľko na čo miniete a kde môžete ušetriť.
@tslobik mne pomaha v preziti,ked si na zaciatku vyplaty vyberiem z uctu napr.50€ a tie si odlozim doma a viem,ze sa ich nemozem dotknut.proste psychoefekt je to nieco ako ked nemas na ucte peniaze a musis hospodarit len s tym,co mas.pomohlo mi aj planovanie.priblizne som si rozplanovala,co budem varit a nakupovala len to,co potrebujem na varenie.ziadne zasoby,vyhodne dvojbalenia a podobne.
@tslobik keby boli malé deti, poviem že dá sa. áno, taký stredoškolák stojí naozaj oveľa viac peňazí ako napríklad 2 ročné dieťa, preto sa nečudujem že to nevychádza. ako pôjde aj ten menší do školy a starší napríklad na vysokú, budú výdavky ešte vyššie.
brigády sú fajn, ale študent má v prvom rade študovať, takže k si aj privyrobí pár eur, nespasí vás to pri takých výdavkoch ako sú na stredoškoláka alebo vysokoškoláka. jedinú možnosť vidím v tom že bud jeden alebo druhý časom zmeníte zamestnanie, aby ste zarábali viac.
hlavne netreba zúfať, chvíľu ešte tak vydržíte, hlavne že ste zdraví a máte šikovné detičky, ale treba hľadať stále nejakú možnosť aby jeden z vás zmenil zamestnanie a zarobil viac.
@sunshineka ja jediné, čo kúpim pomimo rozpis je mäso s 50% zľavou, čo končí záruka, to pekne rozporcujem a dám do mrazničky
máme tiež zateplený a tie izby slnečné

@henamichal predpokladám, že myslí poplatky do fondu opráv, niektorí ľudia to stále mylne nazývajú nájomné.