Dá sa vyžiť z príjmu 800 eur?
Ahojte, dá sa vyžiť z celkového mesačného príjmu do 4-člennej rodiny 800€ mesačne? Dvaja dospelý a jedno malé dieťa, druhé na internáte v BA. Obidvaja sme zamestnaní, ale zúfavam z tejto situácie, možno aj preto, že beriem antidepresíva. Proste nech robím, čo robím je to len horšie ☹
@kotatko1232 a to ako vyžijete z niečo vyše 200€? Veď to je strava, lieky, lekári a poplatky, príp. zubár, škôlka, resp.škola.....Nechápem a obdivujem
@tslobik kupujem len to co naozaj potrebujeme.Ked manzel dostane raz za cas odmeny-tak pojdeme niekam na vylet alebo na pizzu/zmrzlinu 🙂 zial to je par krat do roka.Snazim sa varit lacne a chutne jedla, oblekame deti z MK alebo kupujeme to co je v akcii.Stale pozrem letak a podla toho nakupujem v obchode a potom z toho nieco uvarim.Tuzim po lepsom-zial to sa neda ☹ tuzim varit krajsie jedla a mat castejsie rozne pochutky ☹ ☹ ☹ oblekat/obyvat deti do niecoho lepsieho.Sebe som uz davno nic nekupila-nosim to co mam 🙂 Vies ja som v detstve zazila uplnu chudobu a viem co to je zit bez chleba-a to doslova a preto viem, ze teraz sme na tom lepsie aj ked to nie je az take super.Som vdacna ze mam chlieb a strechu nad hlavou, ze mam deti a manzela a to, ze nepojdem do divadla/kina a podobne to sa da prezit.U kadernicky som bola skoro rok dozadu 😒 na manikure aj u kosmeticke som bola len dva krat za svoj zivot a nechyba mi to.....lebo viem, ze nemam na to financie.Chcem vyzerat lepsie-snazim sa sama sa o seba postarat (co sa tyka vyzorovo).Ucim deti skromnosti.Mala som niekolko rokov pocit uzkosti a tiez som rozmyslala nad antidepresivami ale nakoniec som skoncila bez nich.....
@tslobik no tazko ale da sa.niekedy sme aj v minuse ale da sa dobehneme to.Mala ma iba 1,5rocika 🙂
@naolina Podľa mňa si "veľká žena". Patrí Ti môj obdiv. Ja sa v podstate tiež držím týchto zásad......lebo iné mi ani neostáva....Snažím sa klásť dôraz na tú rodinnú súdržnosť, nie na materiálno, aj keď priznávam, že občas mi je to ľúto........Som mladá len raz...Vieš, je mi ľúto,že sú ľudia, čo nevedia čo s peniazmi a aj takí, čo rozmýšľajú nad každým jedným rožkom. To ma veľmi trápi. Ja svet nezmením.......ale neviem to akosi stráviť, asi preto aj tie antidepresíva. ☹
A asi aj to, že nie som veriaca.......Možno by sa mi žilo ľahšie
vela ludi ponukaju urobit si rozpocet na cely mesiac.Velmi vela ide na byvanie a na jedlo. Vypis vsetko na papier za co kazdy mesiac platis a za co platis raz za cas a uvidis kde sa da usetrit.Moj manzel tak zrusil internet z 20eur na 13eur, za mobil ja platim 5eur, manzel 15eur.Mozno sa da usetrit na benzine/nafte-chodit peso, z MHD alebo zvazit ci naozaj musis niekam ist.My tak skoncili zo4 na 2nakupmi za mesiac.Ideme do mesta len ked naozaj potrebujeme a tak sme o polovicu menej chodime z autom. Najvacsia polozka -je jedlo.Nikeot mynie 100eur a niekto 500eur 😕
my priblizne mynieme 150-170eur na jedlo kazdy mesiac.Ked manzel ma premiu-tak kupim nieco navyse.Lecim seba aj deti prirodnymi lekmi, ked je nevyhnutne-tak lekmi z lekarne. Pisala si, ze mas problem zo zubami a ze vela platis -mozno sa opytaj u ineho zubara ci on nie je lacnejsie ale aj kvalitny.Kamaratka tak usetrila na "proteze" skoro 200eur!!!
😒 Moj zarobi 480e ja nepracujem ,ostava nam na mesiac 250e ,Dcera chodi do 8 ročnika , a dokažem odložit každy mesiac ešte 60e do obalky na nutne vydavky,Všetko zaleži od toho ako je žena ,muž a dieta naročne a ako ho vedu k tomu rodičia,Tak asi tak si žijeme v garzonce 🙂
Naozaj je to asi vec priorít......ja sa sťažujem a pritom máme 4-izbák. Len mám trocha depky, keď chodím známym, čo majú vily a pod.....
@tslobik ja som obmedzila podobne navstevy aby som menej bola v depresii.....skus na nejaky cas nechodit tam, kde potom budes sa citit "menejcenna". Chod tam, kde sa budes citit dobre!!! kde budes volne duchat a budes sa radovat!!! Vynehaj navstevu vil na nejaky cas(mozno aj 1rok)....Staraj sa o svoj bytik-skus ho zutulnit( ked sa da) tak aby tvoj bytik bol pre teba tym domom, kde sa budes citit ako vo "vile".Daj si na steny/chladnicku take fotky teba samej, deti, maznela, ktore ti pripomenu dobre spomienky 🙂
@tslobik Ja hovori jednu vec a to hovorim stale .Načo nam su majetky tie si do hrobu nevezmeme.To všetko je len o tom,že každa suseda bude superit s tu druhu o to abyukazala ,že nato ma,Pritom je to najlepšia kamaradka,Ja som bola tiež na liekoch,ale nie preto ,že muž zaraba sam ,ale mala som taky pažravy kolektiv v praci ,že som sa nedokazala pohybovat medzi ludmi ,Tak sa mi spotivila lahostajnost,nenažranost a pažravost na tomto svete,Lieky som odložila na bok a prestala som chodit k psicholožke Od tej doby si robim radost tak,že sem tam pošlem ,baliček zadarmo a ešte pomožem dedskemu domovu,A SOM RADA že ma lieky ,peniaze a zavist ,nepoložila
@tslobik v prvom rade by si mala popracovať na tom, aby si sa neporovnávala s inými ľuďmi. Socializmus, kedy sme mali takmer všetci rovnako, už odišiel, a medzi ľuďmi sú aj boli aj budú rozdiely vo finančnej situácii. Ak s touto situáciou nevieš nič konktrétne urobiť (zmena práce), je zbytočné, aby si sa umárala a ničila si nervy tým, že niekto má vilu a ja nie, že niekto má majetky a iný pár centov v peňaženke. Na tomto svete nie sme preto, aby sme sa jeden druhému rovnali vo finančných záležitostiach... každý si má hľadať svoje šťastie podľa svojho uváženia, nie podľa predlohy niekoho iného...
@tslobik ešte pár rokov vydrž, kým malý nebude starší.. potom môžeš podniknúť nejaké zmeny u seba. Ale porozprávaj sa s manželom, on môže cestovať za prácou aj trošku dalej možno, ja vidím (neviem prečo) hlavný problém v ňom. Mal by sa snažiť viac. Neber to v zlom. bude lepšie 🙂 neboj
@tslobik to je jednoducha matetematika - papier, pero, kalkulacka, nevyhnutne vydavky a zvazit si, ci musim mat toto alebo ono, resp. ci sa neda za menej, zvazit, ci neviem usetrit na energiach, telke, mobile apod. my sme 2 mesiace pisali do centu vsetky vydavky.. aj 50 centov.. vysplhalo sa to na dost zaujimavu sumu, az sme zostali vyvaleni,.. a to som myslela, ze mam v tom prehlad... a potom sme si to presli a zvazili, co ozaj nemuselo byt... a odvtedy odkladame raz tolko ako sme odkladali povodne.. radsej odlozime ako minieme na hluposti (sporime na doplatok za vacsi byt)
@tslobik cim viac budes zavidiet, tym viac budes negativne zmyslat a nikdy nebudes stastna!....budes mat vilu a furt ti bude cosi chybat! ...uzivaj si to, co mas, nezavid a vzdy si povedz, ze si vdacna za to, co ams, elbo nie vzdy to tak musi byt....pozitivne sa zije lepsie, preto su mnohi (aj chudobnejsi) stastnejsi a dokazu normalne zit aj z menej ......lebo to vedia! 🙂
@sorciera24 moje slova 🙂
@gabrielasofia bavili sme sa o tom viackrát......Ale zbytočne, on do zahraničia nepôjde jednoducho. Nie že by sa mu nechcelo robiť, on vždy pracoval ale tu a za málo.
@tslobik určite to nie je ľahké, ale mohla by si začať napríklad tým, že ľuďom praješ len to dobré 🙂 Večer v posteli si urob menšiu meditáciu a hovor si, že želáš všetkým ľuďom dobro, samozrejme aj sebe 🙂 Aj keď to najprv nebudeš možno myslieť na 100 percent úprimne, ale časom by to malo byť lepšie a lepšie. Aj keď nie si veriaca, môžeš formulovať takéto želania vo svojich myšlienkach, oni si tú svoju cestu nájdu 🙂
@petra7777 to že ak na to niekto nemá patrilo zakladateľke otázky, treba pozorne čítať.
ok
@fidka79 ok beriem,rodičia sa snažia a deti ich strčia do hospicu 🙂 dnešne deti preto,že maju to čo chcu tak aj tak ta mladeš vyzera,asi odbieham od temy,učila som aučim deti si važit toho čo maju ,nič nemusia mat navyše,moj nazor je taky,ak si zaslužia ja si nekupim kupim dietatu,ale to je fakt na dlhu debatu 🙂 🙂 🙂

@lenka110611 Ale ja som nikdy netvrdila, že na to nemám....len každému bolo divné, ak tu pár žien spomenulo, že majú nájom okolo 200eur.....Keby som prachy nemala, tak idem do garzónky, nie?