Daň z prenájmu nehnuteľností
Potrebovala by som poradiť. Mám 1izb. byt, ktorý by som chcela cez realitku prenajať. Chcem sa opýtať ako je to s daňovým priznaním . Mesačne za prenájom by som chcela 300 EUR, z toho náklady na byt sú mesačne cca 150 EUR. Ako tú daň budem platiť, len z toho čistého zisku?jna rok to vychádza na 1800 EUR. Ináč som zatiaľ nezamestnaná a je to môj jediný príjem, berie sa do úvahy aj to, ak nemám iný príjem?
@matusa150 Ano, vratia Vam menej.
Myslim, ze moze prenajimat aj manzel. Posielam link, prestuduj si, podobny pripad.
http://poradna.hnonline.sk/otazka/moze-nehnutel...
Resp. by ste mohli prenajimat obaja a prijmy si delit a kazdy z Vas si oslobodi 500 EUR.
Baby, viete mi prosim poradit. Od 23.novembra 2015 prenajimame byt. Byt bol kompletne zariadeny, vratane el. spotrebicov. Nebola tam ale chladnicka a pracka, a tak sme sa s najomcami dohodli, ze im to kupime. Tak v novembri 2015 sme to kupili ale kedze za rok 2015 sme mali len jedno najomne, nemali sme povinnost podavat danove priznanie. Mozme si teraz tento rok dat do vydavkov kupu tej pracky a chladnicky? a co vsetko sa moze dat do nakladov, ak byt nemame zaradeny do obchodneho majetku? nasla som nejaky clanok, ze aj nabytok, ale nie vstavane skrine. dakujem.
@matapolka Ahoj, nie som sice baba, ale prenajimam tiez tak ti viem poradit.
Skoda, ze ste tu chladnicku a pracku nekupili az v roku 2016 a mohli by ste si ich dat do nakladov za rok 2016.
Do nakladov si mozes dat veci ako chladnicka, pracka, mikrovlnka, susicka, nabytok ako postele, kludne aj TV, radio, skrine (ano asi nie vstavane), ja som daval aj matrace, lampy a proste vsetko co nie je pevne spojene s bytom. Mala by si ale mat potom tie veci aj vymenovane v najomnej zmluve, pripadne ako prilohu najomnej zmluvy. Samozrejme v tej prilohe spomenies len, ze obyvacia izba-gauc, fotelka, postel, matrac, rost, lampa, skrina, stol konferencny a podobne. Nemusis podla mna pisat, ze stol je takej farby, od toho vyrobcu. A potom to uz len dolozis blockami za prislusny rok.
takze tieto veci sa zmenili v prenajimani tento rok? lebo min rok sa este nemohol davat nabytok do nakladov, pokial neslo o obchodny majetok. dakujem
@majusqa77 Ahoj, vies mi prosim poradit? Najomcovia nam oznamili, ze v novembri koncia. My (s manzelom) este nie sme rozhodnuti, ci budeme dalej prnajimat alebo nie, resp. ak aj ano, tak urcite to nebude tak, ze jedni odidu a hned druhi pridu. co v takomto pripade, ako sa to riesi. mame sa hned na danovom odhlasit a vratit karticky? a co ak vo februari najdeme najomnikov, zase sa registrovat? ked budeme podavat danove priznanie za rok 2016, tak za december prijem nebudeme mat ale vydavky si mozme zapocitat? dakujem 🙂
@majusqa77 dakujem velmi pekne. lebo som nasla, ze do 30 dni treba zrusit registraciu. cize, ked budeme pokracovat a napr. vo februari najdeme najomcov, tak to nemusim nikomu oznamovat, ze 2 mesiace tam nikto nebol? alebo ked nikoho nenenajdeme alebo sa v marci rozhodneme, ze uz nebudeme prenajimat, tak na DU zrusime registraciu? bolo by to takto v poriadku?
@majusqa77 @evita68 Prosim Vas s manzelom prenajimamem dve izby. Jedna izba je napisana v zmluvach o prenajme na neho a druha na mna. Je to v dome, ktory mame v bezpodielovom vlastnictve. Mozeme si prijmy a vydavky rozdelit ako nam to vyhovuje? ja som z izby, ktora je v zmluve napisana na mna zarobila menej ako je zdanitelny prijem vo vyske 1901,67 EUR a tento rok som bola na MD A RD. takze ja za seba nemusim podavat DP?dakujem Vam velmi
@makromolekula ak máte nehnuteľnosť v BSM tak príjmy sú spoločné a môžete si ich rozdeliť tak ako vám vyhovuje, každý z vás si môže uplatniť nezdaniteľných 500 Eur na seba, zvyšok si delíte ako chcete, ale pozor, aj výdavky sa potom krátia
ty ak máš menej ako 1901,67 Eur nemusíš podávať DP, ale keďže oficiálne prenajímaš mala by si daňovému úradu zaslať oznámenie, že máš celkové zdaniteľné príjmy pod túto hranicu a nie si povinná podať DP za r. 2016
@lucka_ke jej super, dakujem Ti moc. Existuje na to nejake tlacivo na to oznamenie?
Ahojte v pripade ze prenajimam byt, tak si do vydavkov dam: predpis mesacnych platieb do bytovoveho fondu, elektrinu, poistenie na byt, uroky z hypoteky a spotrebneho uveru, nakup elektrospotrebicov, nabytku, vybavenia?
dakujem za radu
Ahojte dievcata, vidim, ze ste tu sikulky niektore, tak sa chcem opytat na vas nazor. Ideme prenajimat samostatnu bytovu jednotku na spolocnom pozemku s nasim rodinnym domom. Merace su spolocne. Ako rozratat naklady na energie, internet, smeti ... v pomere metrov stvorcovych alebo poctu osob? mozem nieco tak, nieco tak? napr. energie na metre2 a smeti a internet na osoby? ci budeme musiet urobit samostatne merace?
dakujem pekne
@majusqa77
@uglybetty1234 mas byt zaradeny do obchodneho majetku, alebo nie?
@majusqa77 nemam ho zaradeny v obchodnom majetku.

@matusa150 Ano, musis sa zaregistrovat na prenájom a danovy urad Ti prideli DIC. Ty ale presiahnes z prenajmu prijem nad 500,- EUR, lebo 150*12=1800,- EUR. Ale za minuly rok, kto nedosiahol zdanitelne prijmy vo vyske 1901,67 EUR, nemusel podat danove priznanie. Neviem, aka bude tato ciastka tento rok. A manzelovi sa znizi odpocitatelna polozka o vysku Tvojich prijmov.