icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

86alenka
12. feb 2016

@majusqa77 ďakujem, už mi to docvaklo...asi už hlúpnem na tej materskej 🙂

ivulkap
14. feb 2016

@zalka Dobry den, mozte mi poradit? Poznam jednu pani,kt.mala celk.prijem v hrubom 2500€, neuplatn.jej pocas roka odpoc. polozku,takze jej strhli na dani okolo 400€, taktiez jej neupl.dan.bonus. Ma tato pani narok na vratenie dane + dan.bonusu? Podla mna ano,pretoze podm.na upl.dan.bonusu bola splnena(mala prijem vyssi ako 2280€) a este si moze upl.odpoc.polozku na seba. To znam.ze by jej mali vratit 400€+256,92€. Ci sa mylim???Dakujem.

9martina9
14. feb 2016

Zdravím vospolok mám takú otázku, robila som DP svokričke a tá ho odovzdala, no teraz keď som sa na to po týždni náhodou pozrela, tak som si všimla,že som nezmenila zdaňovacie obdobie na rok 2015 ale ostal mi tam 2016 🤐 😵 Je to prúser?

majusqa77
14. feb 2016

@ivulkap nemylis sa

katrenka18
14. feb 2016

Ahojte , viete mi poradit ako postupovat ked chcem darovat 2 percenta z dani ... treba mi nejake tlacivo konkretnej organizacie ? dakujem

zalka
14. feb 2016

@ivulkap áno dobre si myslíš, aj dan aj DB jej vyplatia po podaní DP .
@katrenka18 ak robíš DP tak to vpíšeš priamo do DP, údaje o konkretnej organizácii.

majusqa77
14. feb 2016

@katrenka18 nie, stacia ti udaje (ico, forma, nazov, adresa)

evita68
14. feb 2016
stanka2511
14. feb 2016

@angua27 ahoj som zamestnana v roku 2012 v maji som sla na marodku a po marodke hned na matersku dovolenku, danove priznanie som si nepodavala. Teraz je rok 2016, materska mi trvala do novembra 2015 ale do prace som nastupila uz v oktobri 2015, ked si teraz budem podavat danove potrebujem od socialky neake potvrdenie ze som bola na materskej alebo nie

angua27
autor
14. feb 2016

@stanka2511 o vyúčtovanie dane môžeš požiadať svojho aktuálneho zamestnávateľa a to najneskôr do zajtra. Každopádne budeš potrebovať potvrdenie z UPSVaR. Vyžaduje to väčšina zamestnávateľov. Ak si budeš daňové podávať sama, odporúčam tam toto potvrdenie priložiť.

katrenka18
14. feb 2016

@zalka dakujem

katrenka18
14. feb 2016

@majusqa77 dakujem

janka743
14. feb 2016

ahojte, možno sa budem pýtať odveci... no na úrade práce mi pani poradila, že si môžem uplatniť na seba aj ja aj manžel na mňa...
dá sa to dvojmo??? aj ked môj príjem za min. rok presahuje 3800 e? mám tam zarátaný príjem aj podporu... ďakujem

majusqa77
14. feb 2016

@janka743 ak tvoj prijem presahuje 3800 muz si na teba nema co uplatnit. a ked si budes robit sama svoje, tam sa podpora nerata, iba zdanitelne prijmy

janka743
14. feb 2016

@majusqa77 Ďakujem, takže zajtra môžem odovzdať svoje tlačivá u svojho zamestnávateľa? nemám vyrátanú výšku podpory, len obdobie od -do kedy som som bola evidovaná na úrade práce...

majusqa77
14. feb 2016

@janka743 mozes. A ako som pisala, vyska podpory nema na tvoje danove vplyv

janka743
14. feb 2016

@majusqa77 Ďakujem moc...

evita68
14. feb 2016

@angua27
@stanka2511 žiadne potvrdenie nepotrebuješ.. ty priznávaš zdaniteľné príjmy a nič časové nedokladuješ

pimpilla
16. feb 2016

@angua27 Ahoj mohla by si mi poradit..bola by som velmi vdačná....manžel je živnostík...ja som poberala vlani rodičovský príspevok alek len do marca čiže 3 mesiace...dalje som bola vedená iba na neplatenej rodič.dvolenke..čiže som nepoberala nič...može si ma manžel odpísat..a aká je to položka? lebo danovníčka mi do telefonu niečo splietala že už ma nemohla tolko odpísat nakolko som len tri mesiace bola na rodičovskej...nerozumiem do toho ale nejak sa mi to nezdá...som myslela že čím menej mám príjem tým viacej si može manžel odpísat.,nie je to tak? dakujem Peta

ykul
17. feb 2016

Dobrý deň, prosím o radu. Ako je to s daňovým priznaním za rok 2015. Za tri mesiace mám potvrdenie o príjme ale zvyšnú časť roka som bola dobrovolne nezamestnaná. Ako je to s daňovým. Čo musím zdokladovať na daňový úrad? Ďakujem

evittam
17. feb 2016

@ykul No, viac menej tak isto ako za r.2014. Treba priložiť k DP kópiu potvrdenia o príjme a vypýtať si doklad na UPSVaR od kedy do kedy si bola nezamestnaná.

ykul
17. feb 2016

@evittam ale ja som bola dobrovolne nezamestnaná, nebola som nikde evidovaná, tak čo mám na DU zdokladovať ? Ďakujem

zalka
17. feb 2016

@ykul do DP ako prílohu dáš potvrdenie o príjme, a do poznámok napíšeš že v období od do si bola dobrovolne nezamestnaná ... bodka ...

ykul
17. feb 2016

@zalka dakujem krásne-super.🙂)))

zalka
17. feb 2016

@ykul rado sa stalo

eitsirch
18. feb 2016

Dobrý deň, potrebovala by som taktiež poradiť. Celý rok 2015 som na RD ale zamestnávateľ vyplácal ku výročiu založenia firmy všetkým zamestnancom teda aj mne bonus 500€. Z tohto bonusu mi bola zrážkou strhnutá daň z príjmov vo forme preddavku vo výške 91,20. Zamestnávateľ mi poslal potvrdenie o zdaniteľných príjmoch. Môžem si podať daňové priznanie, bude mi týchto 91,20 vrátených? Neviem sa dovolať na daňový úrad tak si to nemám ako zistiť. V potvrdení je to uvedené ako výplata za mesiac 4.
Ďakujem za poradenie.

zalka
18. feb 2016

@eitsirch ak podáš DP tak daň ti vrátia
ak DP nepodáš lebo nemáš povinnosť kedže tvoj príjem nie je vyšší ako 1901,67e .. tak nič ti nevrátia.
Podávaš DP typ A.

eitsirch
18. feb 2016

@zalka ahoj a ďakujem. DP A už nejako skopnem 🙂 ešte si zájdem na UPSVAR o potvrdenie o poberaní RP nech to majú všetko. No poteší ma aj tých 91.2 € 🙂
Ešte raz klobúk dole pred Vašou rozhľadenosťou ako som raz onehda pisala 🙂

zalka
18. feb 2016

@eitsirch rado sa stalo

lili007
18. feb 2016

Robim danove priznania. Viac info v sprave.
Maminky, ktore v roku 2015 nastupili do prace alebo naopak o nu prisli, danovym priznanim mozete ziakat danove preplatky.