Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@marika1230 zahraničné príjmy sa vynímajú .. v DP tj. efekt je 0 eur
Prosím Vás, ak manžel 1,2/2015 pracoval, uplatňoval si daňový bonus. Potom začal podnikať. V daňovom priznaní v IV. oddiely na uplatnenie daňového bonusu mám zakrížikovať len 10 mesiacov, alebo všetkých 12? ďakujem
@barima všetkých 12, potom na r.97 dáš sumu z potvrdenia za 2 mes. a vyjde ti automaticky že ti majú za 10 mes.doplatiť
@gabriellka ďakujem, tak to aj mám, len som si nebola istá
@barima nemáš za čo 🙂
Žienky, minule sa tu rozoberali doklady potrebné k daňovému priznaniu a riešilo sa čo áno a čo nie. Tak dnešná moja skúsenosť z daňového úradu vás prekvapí. Bola som zaniesť daňové za syna, ktorý mal odrobenú len časť kalendárneho roka, lebo sa vrátil naspäť na vysokú školu. Takže samozrejme mu vyšiel preplatok dane. Keďže sme mali zdokladovanú práve len tú časť roka, ktorú odrobil, musela som do poznámok dopísať, že zvyšok roka bol študentom VŠ. Pani si nedala vysvetliť, že ja dokladujem príjmy v kalendárnom roku a nie jeho činnosť chronologicky. Tiež som sa snažila vysvetliť, že ak nahodí do systému RČ, tak obratom zistí, že manžel si na zvyšnú časť roka na neho uplatnil daňový bonus aj s potrebnými potvrdeniami, ako potvrdenie o štúdiu a aj o poberaní detských prídavkov. Toť moja "empirická" skúsenosť. Takže doporučujem dokladovať chronologicky celú časť roka daňovníka a nie len príjmy ak nechcete, aby vás preháňali. 🙂
@andrejka10 nebudú Vás preháňať pokiaľ budete posielať veci poštou . Do poznámok ste nebola povinná nič dopísať.
@maminuska , no to neviem, lebo mne dotyčná slečna tvrdila, že nedostaneme preplatok, ona ho pozastaví a keď to nedopíšem, tak ma písomne vyzve na zdokladovanie zvyšnej časti roka. Že nemám predstavu, koľko sa im tak podarilo odchytiť neoprávneného vrátenia dane. Vraj daňovníci nepriznávajú všetky príjmy. Tiež si myslím, že nemala na to právo, lebo prvý podpis na daňovom priznaní hovorí o úplnosti a pravdivosti údajov v daň. priznaní. No hádaj sa s ňou.... 😀
@andrejka10 každú výzvu ktorú zašle musí adekvátne zdôvodniť a toto nemá oporu v zákone , žiadnu . Treba vedieť sa brániť. Mala si povedať že si zvedavá na to odôvodnenie, ktoré v tej výzve dá .
Ja som mala kedysi klientov ktorí pracovali 3 mesiace, prácu prerušili kvôli nepriaznivému stavu dietata a potom zas si našli nejakú brigádu na dohodu .
Takýchto situácii bolo viac a nikto sa nikdy neodvážil ma vyzvať k predloženiu čo robil ak nepracoval . Predkladá sa len v prípade kontroly.
@maminuska , budem vedieť nabudúce... 🙂 Posnažím sa byť ráznejšia.
Ahojte ! Poprosila by som o pomoc ! Prvýkrát som bola na DÚ ( a dúfam, že naposledy ) vyplniť daň. priznanie k dani z príjmov FO, no otočili ma späť, že si to mám celé prepísať, lebo nemám to správne vypočítané... začala mi kontrolovať jednotlivé položky a že je to celé zlé ! tak neviem ako ďalej, nemám s tým žiadne skúsenosti aj teraz som sa s tým dosť natrápila a aj tak to nie je dobré ! Som zamestnaná, no v r. 2014 som žiadala pozastaviť daň. bonus na dieťa od 1.1.2015, avšak naša účtovníčka to prehliadla a teraz musím vrátiť späť daň. bonus na dieťa za 1/2015 tých 21,41 €. Až teraz na to prišla naša nová účtovníčka, lebo som v práci podala daň. priznanie a vzadu mám jasne napísané na vyhlásení, že si to žiadam pozastaviť ! Poslala mi papiere domov, aby som podala daň. priznanie, nakoľko som na RD a nemá mi to z čoho strhnúť... V januári 2015 som odpracovala 9 dní (ale čerpala som dovolenku ) a taktiež od 1.1.2015 čerpám rodič. dovolenku. Našla by sa tu nejaká dobrá duša, ktorá by mi vedela s tým pomôcť ? Ďakujem !
@alizee323 ja mozem ale az vecer. Ak chces posli mi do ip potvrdenie
@gabriellka ďakujem, si zlatá ! Postačí aj večer alebo do pondelka, najbližšie tam pôjdem až po sviatkoch . K daň. priznaniu mi síce dali aj poučenie na vyplnenie, aj čítam okolo toho dosť na nete, len niektoré položky mi aj tak nejdú do hlavy :(
Ahojte dievcata. Prosim vas velmi pekne, potrebujem uhradit manzelovu dan z prijmu FO (je zivnostnik) len mi nie je jasne, ktore predcislie sa k tejto dani viaze.
500208 - Dan z prijmu FO z podnikania a prenajmu alebo 500259 zo zavislej cinnosti?
Moc sa ospravedlnujem, ale v tomto som uplny amater.
Dakujem za kazdu radu!
Ahojte, neviete náhodou na aké číslo účtu mám zaplatiť daň? Dakujem
Baby manžel je živnostník a k DP si uplatnil aj danovy bonus na dcéru len vlani zarobil viac ako odviedol takže by mal zaplatiť nedoplatok a ten nedoplatok sa odrata z danoveho bonusu?ci ako to je?dakujem
@michaela62 ano odrátava sa to. ak vyjde daň napr.500€, tak platí rozdiel medzi daňou a DB. ak vyjde daň napr.100, tak ju neplatí a vyplatí mu DU sumu =DB-daň
@evka64 Cislo uctu si zistite na webovej stranke www.financnasprava.sk
- v oddeleni pre obcanov alebo podnikatelov
- dan z prijmu
- zaplatenie dane
...tam je podrobny postup ako pomocou ziskaneho OUD /osobny ucet danovnika/ zistite cele cislo uctu kam zaplatit dan
ahojte..prosím vás daňové som už mám za sebou, len teraz mi volala jedna známa...príklad...kočka pobeerala od januára do mája matersku a od juna rodičovský...manžel podával daňové priznanie a odpočitalenu položku na manželku dal tu sumu čo poberala materská (ta bola dokopy 1780€) ...má to správne.... nie??? ĎAKUJEM
a ešte jedna otázka...u zamestnávatela bol dotyčný od januára do septembra...kočka mu tam udala daňový bonus krátení...cca 200 eur....podla pravdy by mu z danového malo vyjsť doplatok do 256€...že? či?
@zalka takto to presne teraz vyšlo aj mne...bo som mu to skusila prerátať ja.... a čo sa týka daňového bonusu tak zamestnávatel mu vyplatil za 9mesiacov 192,69 eur......
len akurát tu bojujem s programom...bo nemám tu tlačiva a mám pocit že mi vychádzaju bluuudy :////// pomooc...kuurnik už minule som povedala že nebudem brať takto na poslednú chvilu nič... :/

@zalka nechápem ako ich mám vynat?