icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

buba183
20. jan 2017

@evittam fajn dakujem

11hannah11
26. jan 2017

Ahojte potrebujem poradiť ohľadom DP. Manžel pracuje v armáde a potrebuje odniesť moje potvrdenia o príjme do konca januára, lenže ekonomka môjho sefa je ochotna mi to poslať až ked to bude robiť hromadne lebo mne to stači do konca marca že čo stresujem. Neviete ako to je? Prečo oni musia v armáde odovzdávať potvrdenia do konca januára? Veď daňové priznanie sa dáva do konca marca? Ďakujem za každú radu 🙂

evittam
26. jan 2017

@11hannah11 No,neviem ako v armade. Ale ak si chce na teba chce manzel u zamestnavatela uplatnit NCZD tak musi podat ziadost o rocne zuctovanie do 15.2. aj s prislusnymi dokladmi. A nechapem aky ma ekonomka tvojho sefa problem. Je to par sekundova zalezitost aby to vytlacila zo software.😉

11hannah11
26. jan 2017

@evittam nechapem ani jednu ani druhu stranu, je to minútová záležitosť keďže som pracovala na dohodu a v armáde je všetko "inak" ako u normálnych ľudí, ďakujem za reakciu 🙂

zuzana70
2. feb 2017

Ahojte. Potrebovala by som radu. Môže si manžel na mňa uplatniť nezdaniteľnú časť, ak som bola celý rok 2016 vedená na úrade práce ako nezamestnaná bez podpory. Ďakujem.

zalka
2. feb 2017

@zuzana70 áno môže

lubkovalucinka
7. feb 2017

Ahojte baby.vopred sa ospravedlnujem ak tu niečo podobné je ale nemám moc času to všetko prejsť....chcem sa opýtať ci si musím podať daňové priznanie resp.požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie.som v pracovnom pomere,momentálne poberam RP a RP,iný príjem nemám.poslednú materskú som mala vyplatenú v januári 2016 odvtedy len rodičak.dakujem vopred za radu 😊

lili007
7. feb 2017

@zalka Zalka alebo kočky prosím Vás podpora v nezamestnanosti sa uvádza do daňového priznania ako príjem?

majusqa77
7. feb 2017

@lili007 do tvojho nie, ako vlastny prijem manzelky pre uplatnenie nezdanitelnej casti ano

majusqa77
7. feb 2017
lubkovalucinka
7. feb 2017

@majusqa77 dakujem 😉

lili007
7. feb 2017

@majusqa77 super, ĎAKUJEM

julie_k29
7. feb 2017

Dobrý deň. Som študentkou medicíny a pred pár mesiacmi som sem pridávala dotazník týkajúci sa vplyvu autoimunitných chorôb na plodnosť u žien. Vďaka Vám sa mi podarilo nazbierať vyše 140 odpovedí, za čo Vám chcem veľmi pekne poďakovať. Avšak odpovede mám najmä od zdravých žien a preto ich nemám s čím porovnať. Tak by som Vás ešte raz chcela poprosiť, či by ženy trpiace akoukoľvek autoimunitnou chorobou boli ochotné mi dotazník k diplomovej práci vyplniť. Všetko je anonymné a zaberie to menej ako 5 minút. Veľmi by mi to pomohlo. Vopred ĎAKUJEM 🙂 http://www.survio.com/survey/d/X5R5R6M8N2S1I1X3P

ootaznik
19. feb 2017

dobry den, musim si sama podat danove priznanie, pretoze prenajimam byt, inak som riadne zamestnana, 1 dieta. takze prijem som mala z prenajmu a mzda. chcela by som sa opytat ohladom vydavkov na byt - byt je plne zariadeny - do vydavkov zapocitam najomne, energie, odpad, nejake blocky a aj internet? mam z toho chaos, co vsetko mozem zapocitat. dakujem

katrenka18
19. feb 2017

Dobrý deň žienky ,neviete mi poradiť ? Svokra robila v roku 2016 v Rakúsku musí si tu na Slovensku podávať daňové priznanie ? Ďakujem

denkaa1
19. feb 2017

Dobrý deň, môžem podať daň.priznanie aj na inom daň.úrade ako je v mieste môjho bydliska? Som z východu a pracujem v TT? Ďakujem.

jarka721
19. feb 2017

Ahojte.Viem ze ak som bola vypisana teda pn tak sa mi z dani vrati par eur,ale plati to aj pri ocr?dakujem

evittam
19. feb 2017

@jarka721 A bola si dlhodobo PN? OCR?

mijo53
19. feb 2017

@denkaa1 môžeš podať na hoci ktorom daňovom úrade na Slovensku

jarka721
19. feb 2017

@evittam pn cca 14 dni a ocr som bola 2 krat po 10dni

evittam
19. feb 2017

@jarka721 Tak to ti nic neovplyvni. PN aj OCR su nezdanitelne prijmy. Ty si bola PN kratko na to aby ti mali co vratit. Napr.si v mesiaci,v kt.si bola PN mala mzdu 500Eur+nahradu za PN. Zdanenych ti bolo len tych 500Eur (po odpocitani odvodov a NCZD).

jarka721
19. feb 2017

@evittam dakujem

evittam
19. feb 2017

@jarka721 Rado sa stalo.😉

mysicka123
20. feb 2017

@ootaznik
Ak danovnik prenajima nehnutelnost ktoru nema zahrnutu v obchodnom majetku, co je tvoj pripad, do danovych vydavkov mozes uplatnit len výdavky vynalozene na :
1/ energie - elektricka energia, teplona vykurovanie, teplo na uzitkovu vodu, pitnu auzitkovu vodu pre domacnost, plyn,
2/ sluzby spojene s riadnou prevádzkou prenajimanej nehnutelnosti - napr odvod odpadovej vody z domacnosti, osvetlenie, upratovanie spolocnych priestorov, pouzivanie vytahu, kontrola a cistenie kominov, odvodz smeti a splaskov, vybvenie bytu spolocnou televíznou a rozhlasovou antenou.

V pripade nehnutelnosti, ktoru prenajimatel nema zahrnutu v obchodnom mejtku ( tj nepodnika v obloasti prenajimania nehnutelnosti), výdavky spojene s obstaranim prenajimenej nehnutelnosti, výdavky na vykonane technicke zhodnotenie (napr. nove okna, podlaha, nove zariadenie, malovka a pod) a opravu uvedenej nehnutelnosti sa nepovazuju za danove výdavky, tj danovnik si ich nemoze uplatnit.

Povazuju sa osobne výdavky danovnika.

V nadvaznosti na vyssie uvedene medzi danove výdavky nemozno pri prenajme nehnutelnosti nezaradenej do obchodného majetku uplatnit ako danovy výdavok ani platby, ktore vlastnik nehnutelnosti (prenajimatel) uhradza do fondu prevadzky, udrzby a oprav a ani výdavky tykajuce sa poistenia nehnutelnosti ci dan z nehnutenosti.

@ootaznik Staci takato odpoved ? Ak nie, kludne napis a pokusim sa ti poradit🙂

mysicka123
20. feb 2017

@katrenka18
Ahoj, svokra by mala na uzemi SR podat danove priznanie s celosvetových prijmov pokial ma na uzemi SR stredisko svojic zivotnych zaujmov - napr trvaly pobyt, rodinu za ktorou vracia a pod.

V pripade akychkolek otázok na sa mna kludne obrat. Pokusim sa ti pomoct 🙂

mysicka123
20. feb 2017

@denkaa1
Mozes podat osobne na hociktorom danovom urade alebo postou na miestne prislusnom DU. Rozhodujuca je peciatka posty, tj postou mozes odoslat aj 31.3.

mysicka123
20. feb 2017

@zuzana70 moze si uplatnit na teba nezdanitelnu cast 🙂

denkaa1
20. feb 2017

@mysicka123 ďakujem 🙂

bublinkova
21. feb 2017

Dobrý deň, chcem sa ešte opýtať na syna, on ako študent, mal dva príjmy z SK a z CZ, postupujem ako na
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d...

Sk- príjem 470,59
poistne 2,99
základ 467,60
preddavok 88,83
CZ- iba príjem 2961,-

vypišem 32,33,34,36,37,41,64,66-preplatok?, IX oddiel-kod štátu a príjmy+výdavky
48,49,50,51,52 ?? nevypisujem ??
a 77 ?? toto tiež neviem

Alebo to vypisujem úplne inač...

Ďakujem veľmi pekne za pomoc
MM

mysicka123
22. feb 2017

@bublinkova riadok 32 - uhrn sr a cr prijmov (treba cz koruny prepocitat na eura), dlaej vyplna riadky 33,34,36,37,41,42,43,48,49,50,56,58,64,65/66, IX oddiel

Ak boli príjmy zo závislej činnosti plynúce zo zdrojov na území ČR zdanené v súlade
s článkom 14 zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia v ČR (štát výkonu závislej činnosti),
podľa článku 22 zmluvy sa na zamedzenie dvojitého zdanenia použije metóda zápočtu dane.
Ak však boli predmetné príjmy v ČR preukázateľne zdanené a pre daňovníka je to
výhodnejšie, v súlade s § 45 ods. 3 písm. c) zákona o dani z príjmov môže na zamedzenie
dvojitého zdanenia príjmov zo závislej činnosti plynúcich zo zdrojov v ČR uplatniť metódu
vyňatia príjmov.

to je odpoved, ci pouzit metodu vynatia alebo metodu zapoctu... tj bud riadky 48-50 alebo 51-53