icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

majusqa77
18. apr 2017

@pipinka999 fuuuh.. ..no: nemoze to byt nahodou v tom, ze stare roky si nemal podpisane vyhlasenie (neodpocitaval si si nczd) a vlani uz ano? (teda ak predpokladam, ze nebolo extremne zvysenie mzdy)

tisa82
18. apr 2017

@pipinka999
ešte je tu možnosť, že predošlé roky si bol práceneschopný po prípade si si uplatňoval nezdaniteľnú časť na manželku, po prípade si mal doplatené daňové bonusy. Najlepšie by bolo mať k dispozícii to ročné zúčtovanie dane, zamestnávateľ je povinný ti ho odovzdať. Potom ti to skontrolujem

pipinka999
18. apr 2017

@majusqa77 kazdy rok nieco podpisujem :D cize moze byt ze dva roky som nepodpisal vyhlasenie a preto som mal preplatok na rocnom zuctovani? zvysenie mzdy bolo cca 10% v roku 2016...asi bude lepsie ked si pockam na potvrdenie o rocnom zuctovani a potom to zacnem riesit.

majusqa77
18. apr 2017

@pipinka999 presne tak. skus pozriet, ci v roku 2015 mas na paskach mesacne uplatnovanu nezdanitelnu cast.. predpokladam, ze tam mas 0 a v roku 2016 okolo 316 eur

majusqa77
18. apr 2017

@tisa82 je slobodny a bezdetny ;)

tisa82
18. apr 2017

@majusqa77
jaj, to som ti neprečítala, potom je vysoká pravdepodobnosť, že to bude nezdaniteľnou časťou.

pipinka999
18. apr 2017

@majusqa77 hej, takych je malo, 34r a bezdetny a slobodny 🙂))) januar 2014 a 2015 vo vyplatnej paske nemam vobec nezdanitelnu cast a 2016, 2017 mam -316.94. cize je lepsie ked nepodpisem vyhlasenie alebo mam nejake vyhody?

majusqa77
18. apr 2017

@pipinka999 ak nechces uverovat stat, tak si to nechas uplatnovat mesacne (a dostanes o cca 60 eur mesacne viac). ak si chces setrit na danovom, tak vyhlasenie nepodpises, mesacne dostanes o 60eur menej a v rocnom zuctovani budes mat 722 eur preplatok 🙂

pipinka999
18. apr 2017

@majusqa77 vyriesene, dakujem za ochotu 🙂

gabriellka
22. máj 2017

szčo mal odklad a robíme teraz DP
na výpisoch má každý mesiac prijatú platbu a v popise je že je to úhrada režijných nákladov. ja mu tvrdím že to je určite jeho príjem. on oponuje že aj firma ktorá mu to posiela tvrdí že ked tam je pokec že to je na réžiu tak si to do príjmov nemusí zahrnúť. a že aj ostatný jeho kolegovia si to do príjmu nedali. tak som z toho ostala prekvapená. v skutočnosti sú to peniaze poskytnuté na réžiu, napr ked musel kvoli práci vycestovať, tak to je na naftu, diľničné poplatky atd... čo hovoríte vy?

majusqa77
22. máj 2017

@gabriellka zdanitelny prijem. adekvatne k tomu - ak si to vie podlozit moze mat vydavok

gabriellka
22. máj 2017

@majusqa77 tiež som mu povedala že nemám problém urobiť to tak ako chce on ak si to vie obhájiť

evittam
22. máj 2017

@gabriellka Ale nech ti to podpise.😉

gabriellka
23. máj 2017

@evittam
@majusqa77
vy my ženičky vždy dobre poradíte, tak mám dalšiu otázku.
szčo pracuje v zahraničí. medzi podnikatelom a slovenskou sro-čkou je zmluva a na základe tejto zmluvy on pracuje vonku. odrobil 209 dní, z toho 100 v rakúsku a 109 v nemecku. môžem mu dať do nákladov stravné za 209 dní v zahraničí v plnej výške? ako je to ked robí v 2 krajinách a súčet dní presiahne 183 dní?

maminuska
23. máj 2017

@gabriellka mňa by skôr trápilo či sa nemal registrovať pre DPH v Nemecku aj v Rakúsku ,stála prevádzkáreň mu ani v jednej krajine čo sa týka rezidentúryi pravdepodobne nevznikla a to ani stavebná a ani službová .
Ak mu nevznikla rezidentúra , tak by som uplatnila stravné .

bibi23
18. okt 2017

ahojky, chcem sa opýtať, ked manžel má zamestnanie a popri ňom má szčo, ale príjem zo szčo ani do konca roka asi neprekročí cca 400e, tak to potrebuje zo szčo aj podať danové priznanie a ako je to z odvodmi, lebo som niekde čítala, že príjem do 500e sa nezdanuje. ak sa tých 500e na toto nevzťahuje, tak viem, že pri ročnom zúčtovaní ZP mu vyrubi nedoplatok a do socialky platiť nemusí. a danové teda podať má? snád som to napísala dostatočne zrozumitelne. dík a som aj počula, že pri tak nízkom príjme /do 500e/ ani účtovníctvo klasické viesť nemusí, že len stačí odložiť si doklady o príjmoch, aby to prípadne vedel preukázať, keby ho vyzvali, nakolko je evidovaný na du a má dič. poradíte mi niekto, ako to je? oplatí sa mu do konca udržať príjem pod 500e, ked aj tak je minimálna šanca, že ho prekročí. fakt dík, ak mi niektorá viete odpovedať.

lucka_ke
18. okt 2017

@bibi23 manžel si môže viesť daňovú evidenciu, nie je povinný viesť jednoduché účtovníctvo
ak podniká ako SZČO, musí podať daňové priznanie typu B, kde uvedie všetky svoje príjmy - zo zamestnania aj z podnikania za celý rok
príjem do 500 Eur je chápaný ako ostatné príjmy a nevzťahuje sa to v žiadnom prípade na príjmy z podnikania

bibi23
18. okt 2017

@lucka_ke dík, iba to som chcela vedieť, či tých 500e sa vztahuje aj na szčo. takže nie.
a ešte len pre istotu sa opýtam, odvody do zdravotky bude platiť z celkového príjmu szčo alebo priamo zo zisku szčo. viem že odvody do socialky zatial žiadne z tohto malého príjmu. dík

lucka_ke
18. okt 2017

@bibi23 zo zisku, zdravotná mu pošle ročné vyúčtovanie

bibi23
18. okt 2017

@lucka_ke tak oki a dakujem velmi pekne.

lili007
20. feb 2018

Účtovníctvo OZ...venuje sa tomu niekto?

maminuska
20. feb 2018

@lili007 ja sa tomu venujem.

lili007
21. feb 2018

@maminuska píšem IP

mysicka123
22. feb 2018

Ma tu prosim niekto skusenosti s potvrdenim o prijme z ameriky?

voldemort
2. mar 2018

@angua27 pekný večer,chcela by som si sama vyplniť daňové priznanie typu A-poradí mi s tým niekto?

mysicka123
2. mar 2018

@voldemort Ahoj, kludne sa pytaj, pomozem

tiumen
4. mar 2018

Maminky ktoré by ste vedeli poradiť 🙏 syn mal 19.12.2016 3roky ale na ÚP som sa nahlásila až 18.1.2017 (ten mesiac čo som mala byť na úp ale nebola som mi pani v zp spravila že som bola ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov, teda "neplatený" rodičák) od toho 18.1. som bola teda v evidencii - môže si aj za január manžel uplatniť na mňa NČZD ?

evittam
4. mar 2018

@tiumen Ano

tiumen
4. mar 2018

@evittam super, ďakujem 🙂

lucya89
4. mar 2018

@evittam
@tiumen k 1.1. Nesplnila narok tak podla mna nemoze. Ci sa mylim?