Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@katkavan, ak si v roku 2011 mala iba rodičovský a žiadny iný príjem (dohody, prenájom,...), ktorý by presahoval sumu 3.559,30 Eur, tak si manžel môže na Teba uplatniť daňovú úľavu. budeš pre neho potrebovať potvrdenie z UPSVaR (tam, kde si si vybavovala rodičovský) o tom, že si bola celý rok na rodičovskom. keď im povieš, že to potrebuješ pre manžela k daňovému priznaniu, budú tety vedieť, čo Ti majú vystaviť. robia tieto potvrdenia na počkanie. 😉
Ahojte..Aj ja som prišla poprosiť o radu..V roku 2011 som pracovala do 28.2.2011 - ukončené výpoveďou, od 1.3.2011 som na celodennej starostlivosti o dieťa do 6 rokov z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu.. Mám si podávať daňové? Ak áno, mám o to požiadať bývalého zamestnávateľa alebo si ho mám vyplniť sama? Ďakujem srdečne za radu.. 😵
@maruschka, ak si počas tých prvých dvoch mesiacov zarobila spolu viac ako 1779,65 Eur, tak si daňové podať musíš. ak si zarobila menej, podávať nemusíš, ale ak ho podáš, vrátia sa Ti preddavky, ktoré Ti boli strhnuté zo mzdy.
samozrejme, že môžeš požiadať posledného zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane. vtedy si ho nemusíš robiť Ty. link na žiadosť nájdeš na druhej strane tejto diskusie. k žiadosti priložíš potvrdenie z inštitúcie, ktorá Ti vydala rozhodnutie o celodennej starostlivosti dieťaťa. žiadosť musíš poslednému zamestnávateľovi doručiť do 15.02.2012. 😉
Ale poprosila by som aj ja o radu, lebo uz som "vysla z cviku"..... v roku 2011 som od 1.1.-2.7. bola so synom na rodicovskej (to sa do danoveho nedava). od 3.7.-31.7. som bola zamestnana a k 31.7. sme sa dohodli na vypovedi. 1.8. som nastupila na rizikove a tam som bola az do nastupu na matersku dovolenku. Co vsetko davam do danoveho priznania? Prijem z prace-ano, nemocenske davam alebo nedavam? Materske davam (to si vypytam nejake potvrdenie zo socialky?) a davam aj, co mi prisli peniazky z UPSVaR za porod a ten prispevok? Dakujem velmi pekne za pomoc a odpoved. 🙂 🙂
@kajkape, niektorým mzdovým účtovníčkam stačí čestné prehlásenie. niektoré sú opatrnejšie a chcú mať na všetko oficiálne papiere. 😉
daňové priznanie za Teba: do svojho daňového priznania si dávaš iba príjmy zo zamestnania za ten júl. rodičovskú, PN, materskú ani príspevky z UPSVaR si do svojho daňového neuvádzaš. 😉
ak si bude chcieť manžel na Teba uplatniť daňovú úľavu, vtedy sa od sumy 3.559,30 Eur odpočítava nasledovné: príjmy zo zamestnania, PN a materská. rodičovská a rôzne príspevky pri narodení dieťaťa sa ani tu neberú ako príjmy. 😉
a potvrdenia: príjmy zo zamestnania - tam máš papier o zdaniteľných príjmoch od zamestnávateľa, PN a materská - potvrdenie treba pýtať na Sociálke. ak im vysvetlíš, že to potrebuješ pre manžela k daňovému, tetušky už budú vedieť. 😉
@angua27 jéé ďakujem ti za takú promptnú odpoveď. Teda ešte raz pre moje potvrdenie...materskú si do svojho daňového nedávam.... tá sa odpočíta len manželovi ak bude chcieť (a vyjde) úľava... a čo daňový bonus na syna čo som s ním bola na rodičovskej, ten si asi nebudem môcť uplatniť...radšej manžel, či? ďakujem ti. K
@kajkape, keďže na daňový bonus je jedna z podmienok, že musíš minimálne 6 mesiacov poberať zdaniteľné príjmy (čo znamená pracovať, alebo podnikať), tak odporúčam, aby si daňový bonus uplatnil manžel.
a správne si to pochopila s materskou - v Tvojom daňovom ju neberieš do úvahy. rátaš s ňou iba pri daňovej úľave u manžela. 😉
dobrý. xcem sa opýtať, mam si podavať DP ak som v 2011 poberala len materskú a rodičovský? predtým som bola počas celeho tehu na PN. dakujem. som z toho jelen
@sisqa19 podla toho, co mi poradila angua27, tak nie, nepodavas. Zo socialneho si treby vypytat potvrdenie o vyske vyplatenej materskej, ktore potom pouzije tvoj manzel na danovu ulavu (ak to nebude presahovat sumu 3 559,30 Eur). Rodicovsky sa do uvahy neberie, nie je prijmom pre ucely podavania DP.
@mariro @angua27 ak berieme do uvahy, ze materska ani nemocenske nevstupuje do danoveho priznania...tak ak si mala nejaky prijem v praci (podla potvrdenia od zamestnavatela to uvidis), tak by ti mohlo vyjst vratenie dane... ale podla toho, co pises, ze januar-april PN a zvysok materska...tak neviem, ci si vobec nieco odpracovala....takze asi skor nic...
baby ked som poberala v roku 2011 aj PN- ku a potom matersku tak si na mna moze manzel uplatnit ulavu???
a presahuje to 3559,30 eur. asi nie ze ? lebo doniesol mi papier z roboty a ja neviem co mam s nim robit. a kto potom robi danove priznanie mne ??
@m_o_n_c_a_k ked presahuje 3559,30 ...tak si manzel na teba neuplatni nic. A tebe by mal robit zamestnavatel, ak si zamestnana a aj si v roku 2011 nieco odpracovala. Ak si neodpracovala, tak nepodavas, lebo nemas co zdanovat...
@m_o_n_c_a_k, ak Ti PN + materská presahuje spolu sumu 3559,30 Eur, tak si nemá manžel na Teba nemôže uplatniť úľavu daňovú.
ak si mala v roku 2011 príjmy zo zamestnania, tak požiadaj svojho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane. ak si nepracovala, tak si daňové podávať nemusíš. 😉

Pozdravujem Vas baby,necitala som prispevky dozadu,ak mate chvilku,prosim poradte.Poberam rodicovsky prispevok...moze si manzel na mna uplatnit danove priznanie?...alebo ako sa to odborne nazyva 😅 😅 😅 ak ano,co budem pre neho k tomu potrebovat?rodicovsky poberam cely rok,matersku som mala minuly rok...dakujem velmi pekne