icon

Daňové priznanie počas materskej

mandy29
4. jan 2012

Som na materskej od 27.marca. Bude mi treba papiere na danové priznanie ktoré podávam v práci.Môže si na mna manžel uplatniť danový bonus? aká je čiastka aby sa to oplatilo? Zvykne byť preplatok na dani ked je žena ma materskej?

mpmhmp
16. feb 2014

@majusqa77 dakujem pekne 🙂

alenitka
20. feb 2014

@evita68 ahoj, pozeram ze si riadne zbehla v tejto problematike .. 🙂 tak sa chcem len uisit - baba mala prijmy zo zamestnania iba nieco okolo 1000 eur .. potom poberala nemocenske a neskor materske .. preddavok na dan jej nestahovali ziadny, takze sa jej ani neoplati a ani nieje povinna podat DP, vsak ? 🙂 chcem sa len poistit ...

a druhy pripad - prijem zo zamestnania vyse 2000 eur, preddavok na dan zaplateny 300 eur .. pracovala .2 mesiace, potom rodicak cize jej tych 300 eur vratia, vsak ?

majusqa77
20. feb 2014

@alenitka 1. nie je, 2. ano 🙂

alenitka
20. feb 2014

@majusqa77 DAKUJEEEEEEEEEM... po roku na materskej clovek uz si nieje nicim isty 🙂))))

lenka.vl
25. feb 2014

Babulky, prosim poradte ak niektora viete. V roku 2013 som bola do maja na materskej dovolenke a od maja na rodicovskej. Mam si robit alebo nie DP? Iny prijem nemam len rodicak. Ak ano mam pytat nejaky papier od socialnej poistovne a upsvar? Moj manzel je zivnostnik, co vsetko si moze uplatnit a ake potrebujeme k tomu podklady? Dakujem 🙂

evita68
25. feb 2014

@lenka.vl ty nepodávaš..

-manžel si môže uplatniť na teba nezd. časť 3735,94-materská /príloha kopia sobášneho listu/

-a daňový bonus na dieťa /príloha kopia rodného listu/

lenka.vl
26. feb 2014

@evita68 dakujem krasne 🙂
-ok ja nepodavam DP ale ani nikde ziadny papier, potvrdenie?
-ta nezdanitelna cast je rovnaka ci som poberala napr. mesiac matersku a 11mesiacov rodicak a aj pri napr. 5mesiacov matersku a 7mesiacov rodicak? lebo tu su potom ine sumy vo vyplacani
-danovy bonus si moze podat vzdy v DP ked je zivnostnik? nema to nic spolocne s tym ze pri rodicaku mi chodia aj pridavky na dieta? ci to je nieco uplne ine? mam z toho hokej 😀 a kvalitny
-maminaje dochodkina aj ocino tak im urobim lavou zadnou co maju papiere z brigady ale ostatne hokej

evita68
26. feb 2014

@lenka.vl
1. nie
2. nepleť RP a materské.. od nezd. časti odrátavaš iba materské,, rp nie.. čiže od 3735,94 odrátaš materskú, ktorú si prijala v roku 2013
3. DB si môže živnostník uplatniť, ak príjem zo živnosti bol najmenej 2026,20 a musí vykázať kladný základ dane
4. nezabudni, že star. dôchodci nemajú nárok na nezd. časť.. ale ak príjem majú menej, ako 1867,97 pri správnom vyplnení DP sa im zrazená daň aj tak vráti

vitkovca
8. mar 2014

mozem aj ja? cely rok 2014 som bola na rodicovskej,od juna do dec.som mala brigadu 44 e za mesiac plus ten rodicak 199 manzelovi som dala vsetky papiere do prace,ako ma byt,viete mi prosim povedat kolko mne vratia,.?dakujem

lugkaemy
9. mar 2014

Ahojte,
od 1.1.2013 do 1.6.2013 som bola na MD,od 2.6. poberám rodičovský. Popri tom stále pracujem u svojho zamestnávateľa na dohodu s mes. príjmom 210,-€. Je možné že mi na RZD za rok 2013 vyšiel preplatok na dani skoro 400 eur?

evita68
9. mar 2014

@lugkaemy ak si robila celý rok a boli ti celý rok strhané dane, tak áno, je to možné..

lugkaemy
10. mar 2014

@evita68 dakujem. Ano boli mi z tej dohody strhnute odvody a dan

lugkaemy
10. mar 2014

@evita68 dakujem. Ano boli mi z tej dohody strhnute odvody a dan

hankapo
10. mar 2014

ahojte, spytam sa aj ja co a ako kedze sa v tom nevyznam🙂
pracovala som v roku 2013 do 15.1.... od tej doby som bola PN az do nastupu na matersku co bolo v druhej polovici marca... materska mi uplynula v novembri a odvtedy poberam rodicovsky prispevok... a teraz co?
danove podat?... vratia mi aj dan za tych par dni co som mala prijem zo zamestnania... co k tomu danovemu vobec budem potrebovat ak mi ho bude robit uctovnicka vo firme?
a dalsia vec...moze si manzel uz tento rok na mna uplatnit nieco, prip. aj na dieta?

hankapo
10. mar 2014

@evita68 🙂

biancarv
10. mar 2014

Ahojte. Poradí mi niekto? Od januára do júna 2013 som poberala materskú. Od júna poberám rodičovský príspevok, ktorý poberám do dnes. V auguste 2013 mi z roboty vyplatili dovolenku a jeden deň čo som odrobila. Dali mi o tom to potvrdenie na účely daňového priznania. Od 15 . Októbra 2013 robím na DIČ, takže v novembri a v decembri som mala aj z tohto príjem. Som povinná si podať daňové priznanie? Nie je nejaký limit že koľko musí človek min. zarobiť? Ráta sa do príjmu materská a rodičovský? Ďakujem všetkým za rady

evita68
10. mar 2014

@hankapo no, zrejme tebe dane za tých 15 dní ani neboli strhnuté.. mrkni na výpl. pásku..
manžel môže, ale do tvojho príjmu pre neho sa ráta aj tvoja materská, nemocesnké aj príjem zo zamestnania

evita68
10. mar 2014

@biancarv ak máš príjem /okrem materskej a RP/ viac, ako 1867,97, musíš podať..

biancarv
11. mar 2014

@evita68 hmm Ďakujem. Mala som necelých 2000 eur takže musím podať.

elllla
11. mar 2014

babulky, potrebujem poradit.. zabudla som, ze som medzi MD a RD cerpala dovolenku v roku 2013.. nepoziadala som zamestnavatela o danove priznanie, ako si ho teda mam podat sama a co vsetko na to treba a dokedy? (prijem zamestnanca vyse 2 tis. eur plus materska za 5 mesiacov v danom roku)..
som uplny laik v tomto a byrokraticky antitalent...

majusqa77
11. mar 2014

@elllla potvrdenie o prijme od zamestnavatela. Materska sa ti do zdanitelneho prijmu nepocita

majusqa77
11. mar 2014

@elllla a podava sa do 31.3. robila by si typ A a mal by ti vyjst preplatok na dani - vsetko co si mala strhnute

elllla
11. mar 2014

@majusqa77 naozaj sa materska nepocita? ja ze materska sa pocita, ale rodicovska nie.. ak by sa nepocitala mateska, tak si moze muz na mna uplatnit aj bonus na manzelku alebo to uz pletiem dve rozne veci??
(potvrdenie o prijme od zamestnavatela mi prislo dnes postou, tak som vlastne prisla na to, ze som mala preplatenu tu dovolenku.. )..

evita68
11. mar 2014

@elllla nie, pre podanie tvojho DP sa do príjmu materská nepočíta.. zaradíš tam iba príjmy z potvrdenia z práce..

manžel si na teba môže uplatniť: 3735,94 - hrubý príjem z práce + odvody - materská = ? /ak si iné príjmy nemala okrem RP nemala/

elllla
11. mar 2014

@evita68 dakujem velmi pekne!!! mozem sa este opytat, ako to mam cele spravit? kde zozeniem tlacivo (a ake to teda ma byt)? len to vyplnim, prilozim potvrdenie o prijme z prace za 2013 a niekam to poslem/zanesiem? (byvam v BA 5). Treba aj potvrdenie zo socialky o materskej a z UPSVaR o rodicovskej?

evita68
11. mar 2014

@elllla vyplňaš DP typu A https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eF...
tu ho nájdeš.. vyplniť a doniesť na daňový úrad s potvrdením o príjme.. k tvojmu DP žiadne iné tlačivo nepotrebuješ

elllla
11. mar 2014

@evita68 dakujem za pomoc a posielam ♥

elllla
11. mar 2014

@elllla haha, zacala som to vyplnat a mi to zacalo vypisovat nejake 3-riadkove vzorce a odkazy na ine riadky, kde som ani nevedela, ci mam nieco napisat alebo nie.. hadam to bude spravne..

elllla
11. mar 2014

@evita68 haha, zacala som to vyplnat a mi to zacalo vypisovat nejake 3-riadkove vzorce a odkazy na ine riadky, kde som ani nevedela, ci mam nieco napisat alebo nie.. hadam to bude spravne..

mariro
12. mar 2014

@evita68 mozem ta poprosit aj ja o radu?Potrebujem spravit danove synovi,bol na 2 brigadach, v Kauflane brigadoval a tam mal uplatnenu vsetku ulavu na dani,cize neplatil ziadnu dan,prijem mal 103,75 a druhu brigadu mal u muza v praci a tam mu normalne strhli dan aj poistne a prispevky.Chcem sa spytat ci mam aj to z Kauflandu davat do danoveho alebo len to druhe.A ci mu vobec vratia tu dan co tam ma 37,54€.Danove som si nachystala A ale teraz som na pochybach ak budem obidve davat potom netreba B?Alebo teda uz som z toho jelen.Prosim ta ak vies porad mi ako na to.Vopred dakujem.