Darí sa vám šetriť?
Doľahla na mňa frustrácia a taky smútok. Uvedomujem si, že zo svojho platu čoraz menej odložím. Už som dosť okresala výdaje, nekupujem už toľko oblečenia, kozmetiky. Začala som kupovať lacnejšiu kozmetiku, predtým som si kupovala bio. Oblečenie väčšinou už kupujem na bazáre. Veľmi narástli výdaje, ale plat sa mi zdvihol len o 40€. Cítim sa ako pes čo sa otáča za vlastným chvostom. Už ani nemám kde šetriť, veď to nie je život všetko počítať. Môžem si nájsť druhu prácu, ale mať dve práce a kde je odpočinok? Dve práce aby som mohla žiť, to mi nepríde ok.
Včera som dostala riadnu depku, lebo som musela niečo platiť a tie peniaze som si dlho šetrila a zrazu sú fuč. Nejaké úspory mám, ale žiadna sláva to nie je.
Viem, že mám byť vďačná, mám kde bývať aj čo jesť, ale to sú základne životne potreby. Nič viac. Nebaví ma takýto život. Vlastné bývanie nemám. Auto mám staršie.
Ako ste na tom vy? Darí sa vám šetriť alebo to máte ako ja?
@anonym_d271b9 Ty si empatia sama. Nechutné ako vieš urážať. A nie, rodičia na to nemali peniaze.
@anonym_autor To nie je urážka, aké fakty. Sťažuješ sa ako nevieš vyžiť a pritom si si dobrovoľne vybrala život v chudobe, presne podľa vzoru rodičov. Tu ťažko radiť, keď máš dedične zlé životné nastavenie.
Zbytočne čokoľvek radiť.Ty si sama nechceš pomôcť.Tak trp ďalej.Co ti na to povedať iné?
Odpoveď na otázku: áno,darí sa nám šetriť.Tento mesiac ( júl) 229 € presne.Zatial.
Pýtaš sa na rady a ked niekto niečo napíše reaguješ odmerane a hned sa uražaš.
Ja zarabam 1100 v čistom, žijeme s mužom mame jednu dceru a ušetriť viem vela. Pracujem necele 2r bola som na RD a zatial som si stihla urobiť fajn rezervu.
@anonym_autor
@btus ale.kwd platí prenájom niekde,tak asi nie v nejakej zastrcenej dedine ale v meste. Alebo potom keď ma prenájom a ešte potrebuje auto na cestu do práce ,tak by bolo asi lepšie nájsť iný prenájom, veď není ničím fixovana. Ale ak je sama vie si kúpiť elektro bike alebo skúter,a má menšie náklady ako na auto,pokiaľ nemá rodinu.
@anonym_064e17 no, choď na elektrobicykli alebo na mopede na dovolenku čo i len do Rakúska. A ešte na zimnú. 🙂 Alebo v zime do práce. Buď realista.
A to nehovorím, že potrebujem strojček na zuby. 4000€. To je šialené.
@anonym_autor bohužiaľ vybrala si si školu a aj povolanie, kde platy nie sú bohvie čo. naozaj len prehodnotiť prácu, lebo šetriť na sebe a energiách sa dá v rozumnej hladine, ale nie na úkor seba - zdravia.
Podľa mňa je fajn, že máš našetrené aspoň niečo.. to je základ ak by sa niečo stalo a potrebuješ.. ak vychádzas tak, že ti nechýbajú základné veci.. ja by som si odkladala ešte bokom aj úplne drobné, ktoré by som využila pre seba na potešenie raz za čas.. všetko je len obdobie - teraz je zle a neskôr môže byt lepšie..
Pamätám si časy keď som žila s rodičmi a často sme nemali ani na základné potraviny, mama sa snažila vyplatiť najmä dlhy a byt aby sme o neho neprišli.. žili sme fakt chudobne.. keď som žila už sama (mama zomrela) , tak som vlastne kupovala len potraviny a kozmetiku potrebnú.. nejako žiť som začala až keď som si našla priateľa - môjho muža, lebo sme boli na výdaje dvaja..
Keď sme však postavili dom, zobrali vysokú hypotéku, tak to bol ťažký čas.. totiž prvý krát sme mali finančné problémy ktoré boli vyslovene len na nás.. ale zmenilo sa to časom, vyskriabali sme sa z toho.. budievala som sa v strese čo sme to spravili ze sme sa tak zadlžili.. to bolo pred 17timi rokmi, za ten čas sa situácia dosť zmenila..
Dnes nie sme nejakí bohaci, ale máme peniaze tak aby sme vyzili fajn.. ťažka doba ohľadom financií má naučila šetriť, a uvažovať.. proste ľudia sú raz hore, raz dole a tak je to aj s peniazmi..
ja uz by som strojcek na zuby v dospelosti neriesila, pokial to naozaj ale naozaj nie je vyrazne potrebne extremny predkus a pod... tak jedine skusit zdielany byt ak nevychadzas. Pripadne setrit v malom mnozstve po 20e...neviem na co ti vznikli nejake velke vydavky. Ja napr usetrim dost tym, ze prasok na pranie kupujem DM stoji 2e a operie tak isto ako persil. Potom na jedle sa da vela usetrit varit si doma, na dva dni a pod...Nechty, kozmetika tam tiez sa da pokial nechodis....Ja som mala skor problem ze som nakupovala vela oblecenia, to som skrtla. Dovolenky all inclusive raz za 3 roky, popritom lacnejsia varianta kemp, alebo apartman hocikde kde zozeniem lacnu letenku, tam sa da vela usetrit tiez. Trebalo by rozpis vydavkov, ak mas nejake uvery daju sa refinancovat
@anonym_autor precitala som iba niektore komentare, ale cize zijes sama v najme v BA. Platy v socialnej oblasti su nizke, ale myslim, ze aj tak robis niekde chybu, lebo v BA sa da aj v najme nieco usetrit, viem ze autom chodit do prace je super, ale je to velmi nakladne vzhladom k tomu, ze este nemas vlastne byvanie, v BA nie je problem sa dostat MHD, dalej mozes usetrit na potravinach, tam sa da pekne usetrit, kupuj iba akciove veci.
A na takých položkách ako voda,plyn a elektrika neusetris nič.Len sebe uberas komfort.Byvas predpokladám v byte a tam sa toto aj tak rozratava medzi všetkých.Mas to suma fuk,či máš televízor,alebo nie.
Aké "úžasné" keď tu arogantne píšu ženy, že sa im darí šetriť, dokonca koľko. A pritom sú na to dvaja (a predpokladám že muž zarobí minimálne toľko čo oni). Koľká empatia 🤦♀️
ja uz by som strojcek na zuby v dospelosti neriesila, pokial to naozaj ale naozaj nie je vyrazne potrebne extremny predkus a pod... tak jedine skusit zdielany byt ak nevychadzas. Pripadne setrit v malom mnozstve po 20e...neviem na co ti vznikli nejake velke vydavky. Ja napr usetrim dost tym, ze prasok na pranie kupujem DM stoji 2e a operie tak isto ako persil. Potom na jedle sa da vela usetrit varit si doma, na dva dni a pod...Nechty, kozmetika tam tiez sa da pokial nechodis....Ja som mala skor problem ze som nakupovala vela oblecenia, to som skrtla. Dovolenky all inclusive raz za 3 roky, popritom lacnejsia varianta kemp, alebo apartman hocikde kde zozeniem lacnu letenku, tam sa da vela usetrit tiez. Trebalo by rozpis vydavkov, ak mas nejake uvery daju sa refinancovat
@anonym_f69a6e Ja mám predkus, ktorý chcem riešiť. Ale je to šialene drahé.
Aké "úžasné" keď tu arogantne píšu ženy, že sa im darí šetriť, dokonca koľko. A pritom sú na to dvaja (a predpokladám že muž zarobí minimálne toľko čo oni). Koľká empatia 🤦♀️
@huxy .....všetky dobré rady autorka odmieta.Lebo sa nedá.V hlavnom meste! Tak určite.Lutovanie sa ešte nikdy nikam nikoho neposunulo
@huxy otázka bola či sa nam darí šetriť, nie to či som samoživitelka 🙂
@huxy Ja sa už ani nevyjadrujem. Akosi na to nemám silu. Nech sa im darí.
@huxy otázka bola či sa nam darí šetriť, nie to či som samoživitelka 🙂
@bellaa3007 podľa teba je mzda 1100€ dostatočná? Lebo je iné, keď má žena aj muža a toľko zarába a keď je žena sama (poprípade s dieťaťom). Trošku empatie niektorým chýba.
@anonym_f69a6e Ja mám predkus, ktorý chcem riešiť. Ale je to šialene drahé.
@anonym_autor bože bývaš v Bratislave a máš super MHD a ty sa sťažujes že potrebuješ auto na cestu do práce ? A rataj benzín,parkovné prezuvanie,opravy, veď je to veľa.y máme jedno auto,bývame v dedine pri malom meste a ja s deťmi chodíme prevažne busom lebo dve autá to by už bolo celkom drahé,stačí jedno. Keď dokážem ja chodiť s dvoma deťmi tak ty sama by si to určite zvládla ,ale keď nie ,tak nie. Žiaľ ,tvoja voľba,tak šetrí 5 eur mesačne ,ale o svojom byte snivaj ďalej ,nikdy ho mať nebudeš ...a zas poslanie je fajn ,ale za tie sumy výplaty tak nič moc no . Brigádu si nájdi kým si sama bez deti
@bellaa3007 podľa teba je mzda 1100€ dostatočná? Lebo je iné, keď má žena aj muža a toľko zarába a keď je žena sama (poprípade s dieťaťom). Trošku empatie niektorým chýba.
@huxy ved nemoze mat vydavky extremne vysoke aj ked je sama. Jedine, ze ma nejake uvery a pod. Sama praveze neminie tolko ako keby mala deti. Skoda, ze nepise ake ma vydavky na co jej peniaze unikaju
@huxy ved nemoze mat vydavky extremne vysoke aj ked je sama. Jedine, ze ma nejake uvery a pod. Sama praveze neminie tolko ako keby mala deti. Skoda, ze nepise ake ma vydavky na co jej peniaze unikaju
@anonym_f69a6e nepíše lebo už nemá kde sama ušetriť podľa nej,pritom keby napíše tak by sme jej veselo možno pomôcť
Ak máš do 30-rokov, dala by som výpoveď a išla radšej robiť čašníčku alebo niekde do fabriky, kde zarobia viac. A robila by som čo najviac. Kedy, keď nie teraz, keď si sama? V sociálnej oblasti môžu robiť ženy v preddôchodkovom veku alebo len totálne neambiciózne typy ľudí, ktorým stačí prežívať. Tam nikdy nezarobíš na slušný život. Prípadne by som šla opatrovať do Rakúska, podnájom zrušila a ten čas, ktorý budeš doma, by som bývala u rodičov. Tu ťa predsa nič nedrží. A úplne si preprogramuj hlavu, žiadne depkovanie, sebaľútosť, ale vzchopiť sa, zarábať a šetriť na vidinu lepšej budúcnosti.
@anonym_f69a6e nemôže mať extrémne výdavky keď je sama? No určite oveľa vyššie v pomere, keby na to boli dvaja.
Ja netuším po čom sú nájmy v BA, ale teda keď sa tu pohybujú od 400€ vyššie, tak tam určite viac.
Ale ja to myslím celkovo všeobecne, nie len z pohľadu autorky.
@anonym_f69a6e nemôže mať extrémne výdavky keď je sama? No určite oveľa vyššie v pomere, keby na to boli dvaja.
Ja netuším po čom sú nájmy v BA, ale teda keď sa tu pohybujú od 400€ vyššie, tak tam určite viac.
Ale ja to myslím celkovo všeobecne, nie len z pohľadu autorky.
@huxy moze si dat zdielany byt napr. stravu tiez asi neminie majland ked je sama, ja som najviac usetrila ked som bola sama
@anonym_f69a6e tak v prvom rade nevieme koľko autorka zarobí, ale môj odhad, že viac ako tisíc nie. Čiže neviem to úplne posúdiť.
@huxy skoda, ze nenapise vydaje aspon tie zakladne a ci ma uvery a pod
@huxy skoda, ze nenapise vydaje aspon tie zakladne a ci ma uvery a pod
@anonym_f69a6e Nemám žiadne úvery.
@anonym_autor ....koľko zarábas autorka? Koľko platíš výdaje? Časovo pracuješ ako? Si ochotná niečo zmeniť aby si sa mala lepšie?
@anonym_autor tak potom kde ti ulietavaju peniaze....mozno drahe nevyhodne poistky a pod.
@anonym_autor tak potom kde ti ulietavaju peniaze....mozno drahe nevyhodne poistky a pod.
@anonym_f69a6e Poistky nemám žiadne.

Strojček na zuby si mala riešiť ako tínedžer a platiť ho mali tvoji rodičia. Tipujem, že odpovieš, že na to nemali peniaze. Potom fakt nechápem, že človek z mizerných sociálnych pomerov si vyberie úplne zbytočnú vysokú školu a pracuje za pár drobných. Veď si musela vedieť, do čoho ideš, tak potom sa nesťažuj.
@anonym_autor
@anonym_d271b9 Ty si empatia sama. Nechutné ako vieš urážať. A nie, rodičia na to nemali peniaze.