Darí sa vám šetriť?
Doľahla na mňa frustrácia a taky smútok. Uvedomujem si, že zo svojho platu čoraz menej odložím. Už som dosť okresala výdaje, nekupujem už toľko oblečenia, kozmetiky. Začala som kupovať lacnejšiu kozmetiku, predtým som si kupovala bio. Oblečenie väčšinou už kupujem na bazáre. Veľmi narástli výdaje, ale plat sa mi zdvihol len o 40€. Cítim sa ako pes čo sa otáča za vlastným chvostom. Už ani nemám kde šetriť, veď to nie je život všetko počítať. Môžem si nájsť druhu prácu, ale mať dve práce a kde je odpočinok? Dve práce aby som mohla žiť, to mi nepríde ok.
Včera som dostala riadnu depku, lebo som musela niečo platiť a tie peniaze som si dlho šetrila a zrazu sú fuč. Nejaké úspory mám, ale žiadna sláva to nie je.
Viem, že mám byť vďačná, mám kde bývať aj čo jesť, ale to sú základne životne potreby. Nič viac. Nebaví ma takýto život. Vlastné bývanie nemám. Auto mám staršie.
Ako ste na tom vy? Darí sa vám šetriť alebo to máte ako ja?
@anonym_f69a6e Poistky nemám žiadne.
@anonym_autor prečo nevieš normálne odpovedať??
@anonym_autor prečo nevieš normálne odpovedať??
@kalifka Už ani nemám náladu. Pekný deň.
Niektorí ľudia v záujme šetrenia, sú ochotní sa vrátiť aj do jaskyne. Čo, je to za život keď si zarobím peniaze a nedokážem sebe a svojej rodine dopriať patričný komfort.Komfirtom myslím, slušnú stravu, teplo v byte, hygienické podmienky atď. Niektorí ľudia v záujme šetrenia, dokážu naozaj zájsť do extrémov. Nie každému sa dá ušetriť a odložiť s mesačných príjmov , najmä keď ten príjem je len jeden. Autorka, buď rada, že sama dokážeš mesačne vykryť všetky položky a o šetrení v dnešných časoch je možné len snívať.
@huxy .....všetky dobré rady autorka odmieta.Lebo sa nedá.V hlavnom meste! Tak určite.Lutovanie sa ešte nikdy nikam nikoho neposunulo
@doriiis a aké dobré rady tu padli? Že má zmeniť prácu? To je tá dobrá rada? Ja neviem v akom vesmíre tu niektoré žijete, ale tieto práce tiež musí niekto vykonávať. Či sa všetci rekvalifikujú na niečo iné (ideálne asi na lekárov, advokátov a ITčkarov), zavrieme sociálne domy, domovy dôchodcov, špeciálne školy, azylové domy a tých, ktorí tú pomoc potrebujú necháme asi…hm, neviem- napospas osudu? Keď budete v dôchodkovom veku a nebude vám kto mať utrieť zadok (lebo všetci išli robiť lepšie platenú prácu, samozrejme), tak si spomeňte na tieto kecy, ktoré ste mali v 35tke zdraví a plní energie. Absolútne si nemyslím, že autorka chcela toto čítať, skôr to bol výkrik do tmy zo zúfalstva, lebo je smutné to, že tento štát má úplne v paži sociálny sektor, kde sú platy zúfalo nízke a kariérny posun žiadny. A rady tu, akože mať kredit za 2€ na mesiac. No wow, už len čakám kedy niekto zadrie, aby varila na 4 dni a sprchovala sa 1x do týždňa. 😑 A nie, žiaľ, jej situácia nemá riešenie, iba ak si nájde partnera a spolu to potiahnu, lebo dvom to ide vždy ľahšie ako jednému. To je vlastne na celom tom smutné.
@doriiis a aké dobré rady tu padli? Že má zmeniť prácu? To je tá dobrá rada? Ja neviem v akom vesmíre tu niektoré žijete, ale tieto práce tiež musí niekto vykonávať. Či sa všetci rekvalifikujú na niečo iné (ideálne asi na lekárov, advokátov a ITčkarov), zavrieme sociálne domy, domovy dôchodcov, špeciálne školy, azylové domy a tých, ktorí tú pomoc potrebujú necháme asi…hm, neviem- napospas osudu? Keď budete v dôchodkovom veku a nebude vám kto mať utrieť zadok (lebo všetci išli robiť lepšie platenú prácu, samozrejme), tak si spomeňte na tieto kecy, ktoré ste mali v 35tke zdraví a plní energie. Absolútne si nemyslím, že autorka chcela toto čítať, skôr to bol výkrik do tmy zo zúfalstva, lebo je smutné to, že tento štát má úplne v paži sociálny sektor, kde sú platy zúfalo nízke a kariérny posun žiadny. A rady tu, akože mať kredit za 2€ na mesiac. No wow, už len čakám kedy niekto zadrie, aby varila na 4 dni a sprchovala sa 1x do týždňa. 😑 A nie, žiaľ, jej situácia nemá riešenie, iba ak si nájde partnera a spolu to potiahnu, lebo dvom to ide vždy ľahšie ako jednému. To je vlastne na celom tom smutné.
@lalala94 niekto ich robiť musí, to máš pravdu. Ale nemusí to byť ona. Nič nechce zmeniť, druhá práca problém, tak potom, čo chce? Aby sme sa jej zložili a každý mesiac poslali 300 €, aby mohla šetriť??? Absolútne nechápem, čo autorka chce.
@anonym_autor no hold, čakala si asi ľutovanie a dostala si opak.
@kalifka Asi iba obyčajne pochopenie.
Niektoré rady ja naozaj neviem pochopiť. Nájsť si lepšie platenú prácu to je take ehm.. Zuza z Ruskej volovej s ukončenou ucnovkou si určite nájde lepšie platenú prácu a deti zavesí na klinec. Vzdelávať sa no to áno. Príde z prace padá na hubu,ale spraví si ešte maturitu a 3 vysoké školy,lebo veď pravda predtým na to nemala teraz už áno. Predaj auto,psa,mačku aj deti lebo to všetko žerie financie. Nekupuj balené vody,lebo aj dažďová voda ti stačí no a napokon aj z korienkov a trávy sa najesť,čoby nie.. vyrábajú si doma sampony,prášky na pranie no proste vlastne ani nežij len prezivaj.
Na všetkom šetríš,vyškrtla si všetko čo sa dalo. Všetko je drahé ako šľak,cítime to na peňaženkách všetci,ale človek potrebuje aj žiť.
@lalala94 pokiaľ si mladý / mladá a pri sile máš, robiť čo najviac, aby si sa zabezpečila a niečo v živote dosiahla. Potom tu čítaš, ako žena v 30-tke nemá nič, žiadne úspory ale má prácu, ktorá ju baví, ale nevie vyžiť.
@lalala94 niekto ich robiť musí, to máš pravdu. Ale nemusí to byť ona. Nič nechce zmeniť, druhá práca problém, tak potom, čo chce? Aby sme sa jej zložili a každý mesiac poslali 300 €, aby mohla šetriť??? Absolútne nechápem, čo autorka chce.
@tiezjedna podľa mňa nechce nič, len má blbý deň a prišla sa vysťažovať. Každý má občas také obdobie.
@lalala94 ....tak nech sa páči.Autorka nech trpí ďalej,lebo aj toto musí niekto robiť.Ako sa ona bude vedieť postarať o hocikoho,keď sa nevie postarať ani sama o seba? Áno,aj ja by som rada žila predávanim obrazov,ale je to nereálne.🤷🏻♀️
@lalala94 ....áno výkrik do tmy.Tak ju takto viralne tlapkame po pleci,že však nejako bolo,nejako bude.Nie,nechápem ju.To sa nedá.
Niektoré rady ja naozaj neviem pochopiť. Nájsť si lepšie platenú prácu to je take ehm.. Zuza z Ruskej volovej s ukončenou ucnovkou si určite nájde lepšie platenú prácu a deti zavesí na klinec. Vzdelávať sa no to áno. Príde z prace padá na hubu,ale spraví si ešte maturitu a 3 vysoké školy,lebo veď pravda predtým na to nemala teraz už áno. Predaj auto,psa,mačku aj deti lebo to všetko žerie financie. Nekupuj balené vody,lebo aj dažďová voda ti stačí no a napokon aj z korienkov a trávy sa najesť,čoby nie.. vyrábajú si doma sampony,prášky na pranie no proste vlastne ani nežij len prezivaj.
Na všetkom šetríš,vyškrtla si všetko čo sa dalo. Všetko je drahé ako šľak,cítime to na peňaženkách všetci,ale človek potrebuje aj žiť.
@lenkasarka Všetko sa dá, ked sa chce, len treba chcieť.
@kalifka Asi iba obyčajne pochopenie.
@anonym_autor ale chápeme ťa, každá žijeme v tej istej dobe ako ty a aj mi chodíme do obchodu, platíme šeky, auto tankujeme, niektoré platia hypo, alebo podnájom. Ale naozaj, ak sa chceš mať lepšie musíš urobiť preto niečo. Si slobodná žena a ked nie teraz, tak potom kedy ? každá máme nejaký príbeh za sebou, niekto lepší a niekto horší, ale to ťa skôr má posilniť, ja takto nechcem byť. Aj ja som odišla z hladovej doliny s dvojročným dieťaťom, a plným autom vecí. Odišla bývať o pekných pár km dalej a to čo mám teraz, by som nikdy nemala v rodnom meste.
@lalala94 ....tak nech sa páči.Autorka nech trpí ďalej,lebo aj toto musí niekto robiť.Ako sa ona bude vedieť postarať o hocikoho,keď sa nevie postarať ani sama o seba? Áno,aj ja by som rada žila predávanim obrazov,ale je to nereálne.🤷🏻♀️
@doriiis ale vidíš rozdiel medzi predávaním obrazov a medzi prácou s chorými/ postihnutými deťmi, seniormi, ľuďmi, ktorí sú v ťažkých životných situáciách odkázaní na pomoc iných, že? Tvoj predaj obrazov nemá tak silný dopad na ľudí a na spoločnosť, o ľuďoch pracujúcich v sociálnej oblasti sa to povedať nedá, a to je ten zásadný rozdiel. Tých ľudí tu bolo treba, je ich treba a aj ich potrebovať budeme. Ale pokojne ich pošlime do iných sfér, budeme “radi”.
@lenkasarka Všetko sa dá, ked sa chce, len treba chcieť.
@kalifka nie,nedá sa všetko aj keby sa neviem ako veľmi chcelo. Autorka ma výhodu,že je slobodná a bezdetna ma celkom dosť možnosti ale určite potrebuje aj žiť a nie len prežívať.
@kalifka nie,nedá sa všetko aj keby sa neviem ako veľmi chcelo. Autorka ma výhodu,že je slobodná a bezdetna ma celkom dosť možnosti ale určite potrebuje aj žiť a nie len prežívať.
@lenkasarka ale dá, v tomto si vždy budem tvrdiť, že sa dá a viem prečo to hovorím, len naozaj musíš chcieť. Dám ti za pravdu, treba veru aj žiť a nie len prežívať.
@lenkasarka ale dá, v tomto si vždy budem tvrdiť, že sa dá a viem prečo to hovorím, len naozaj musíš chcieť. Dám ti za pravdu, treba veru aj žiť a nie len prežívať.
@kalifka nie nedá,keď raz nemám bunky študovať medicínu tak ju jednoducho nevystudujem aj keby som sa určila ako blázon. Ale neberiem ti tvoje presvedčenie. 100 ľudí, 100 názorov. No niektoré sú odtrhnuté od reality.
@kalifka nie nedá,keď raz nemám bunky študovať medicínu tak ju jednoducho nevystudujem aj keby som sa určila ako blázon. Ale neberiem ti tvoje presvedčenie. 100 ľudí, 100 názorov. No niektoré sú odtrhnuté od reality.
@lenkasarka počkaj, ale bavíme sa o veciach, ktoré vieš zmeniť a nie, že nemám hlavu na študovanie a aj tak ideš študovať za lekára. O tom hovorím, nie o veciach na ktoré nemám kapacitu.
@lenkasarka počkaj, ale bavíme sa o veciach, ktoré vieš zmeniť a nie, že nemám hlavu na študovanie a aj tak ideš študovať za lekára. O tom hovorím, nie o veciach na ktoré nemám kapacitu.
@kalifka písala si všetko a ja tvrdím,že všetko sa nedá a vyššie som ti aj napísala,že ma výhodu,že je sloboda a bezdetna a ma viac možnosti. Nechajme to. Nespamujme tu zbytočne.
@kalifka písala si všetko a ja tvrdím,že všetko sa nedá a vyššie som ti aj napísala,že ma výhodu,že je sloboda a bezdetna a ma viac možnosti. Nechajme to. Nespamujme tu zbytočne.
@lenkasarka ale dá sa všetko, čo je v tvojich silách a rozume.
@anonym_017776 ano suhlas ak je clovek sam a v najme, ci plati hypo na vlastne ukrajuje to z financii veľa.
Predpokladam, ze vikendy mas volne, sice nechces makat ako fretka a nemat cas pre seba ale bohuzial, pokial Tvoje hlavne zamestnanie je slabo platene, tak polovicny uvazok cez vikendy niekde v Rakusku v obchode, za 2 roky mas nasetrene na 20 % nejakej garsonecky v satelitnej dedinke a sup do hypoteky, platit budes to iste, ale aspon za svoje. A 13 a 14 plat, co by som v novom jobe dostala by som si uzila, nech aj trochu viem, ze zijem. Ak vydrzis takto 3 roky, tak mas aj slusnu financnu rezervu a mozes sa na druhy job vykaslat.
@tiezjedna veď to,sama ledva vyzije a náhodou bude mat dieťa a bude sa mať poprdeli keď ju chlap nechá ..bez rezervy s miernym platom,bez bývania.
@lalala94 No tak tu si dala fakt parádnu radu. Nájsť si partnera. A ak náhodou ten vzťah po rokoch padne, autorka bude tam kde dnes, len ešte s dvoma deťmi k tomu. Paráda. Áno, aj to tu denne na koni čítame.
Autorka, je úplne jedno, koľko si druhí dokážu našetriť, keď sú dvaja, keď majú iné výdavky ako ty, keď majú deti napr...
Skus sem napísať tvoj príjem a všetko čo platis. Sú tu ženy, ktoré vedia naozaj poradiť. Lebo takto je to zbytočné niečo písať, keď vlastne nevieme nič.
@anonym_autor
@btus ale.kwd platí prenájom niekde,tak asi nie v nejakej zastrcenej dedine ale v meste. Alebo potom keď ma prenájom a ešte potrebuje auto na cestu do práce ,tak by bolo asi lepšie nájsť iný prenájom, veď není ničím fixovana. Ale ak je sama vie si kúpiť elektro bike alebo skúter,a má menšie náklady ako na auto,pokiaľ nemá rodinu.
@anonym_064e17 uz ju vidím, ako na skútri či elektro biku ide do práce aj po daždi a snehu.

Však si otvor profesiu alebo kariéru a pozri inzeráty kaufland, dmka, tesco atď...sak v ba je mraky obyčajnej roboty. Na čo ti je vysoká škola keď nedokážeš normálne žiť. Ak máš tabuľkový plat tak máš koľko? Tisícku v čistom? Hocikde inde by si zarobila kľudne aj do 2 tisíc.. práca cez víkend, zmeny..možnosti je tak strašne veľa a ty máš mega výhodu, že si sama, nemáš deti ani muža. Tak len smelo do toho. Popozeraj pracovný portál a zmen prácu. Nadarmo ta to baví, že pomáha ľuďom keď máš z toho hovno a ešte aj depky.. co si ochotná urobiť pre to, aby si sa mala lepšie? Môžeš odpovedať mne alebo len sama pre seba. Ja viem, je ťažké vyjsť zo svojej komfortnej zóny ale dá sa to. A auto v hlavnom meste???? To akože fakt? Úplná zbytočnosť! Len sa treba trosku obetovať, možno dlhšie cestovať ale mala by si to lacnejšie. Všetko je to o tebe, čo si ochotná zmeniť...