icon

Diskusia o zubných benefitoch: Rozhovor Braňa Závodského na Exprese

18. apr 2024

Kto má záujem o pohľad z viacerých strán na zrušenie benefitov na zuby, nech si vypočuje dnešný rozhovor Braňa Závodského na Exprese.

Strana
z3
lienka.7
22. apr 2024

@mima1608 a @autorka
Ja tu nemám záujem sa s nikým hádať, treba si pozrieť tu reláciu, tam je to všetko jasne povedane, vysvetlene...
Mimochodom, ide o cca.100 mil.eur, ktoré mali byť použité na niečo iné z ich vlastných zdrojov a hradili to z nasho PZP! Cize toto si poisťovne uliali pre seba a potom ze nie ná iné??? Toto ludom tiež asi nevadí, lebo Fico, ze? Ministerstvo im absolútne nekazalo, ze maju zrušiť práve tento benefit, bolo v ňom najviac peňazí, preto ho zrušili. Ale to ľuďom nedocvakava 🤦‍♀️ A ano, dohodli sa proste poisťovne medzi sebou.
A este si tam treba pozrieť reakciu šéfa zubárov, ako ich nesmierne zaťažuje a obtazuje ta hrooooooozna administratíva okolo toho. Neviem, asi by chceli, aby im rovno chodili peniaze na účet bez ničoho, co? Nenazranci👌👎 Btw, viete, že aj trhanie zuba vrátane anestezy je plne hradené ZP? cize ak od vás vybera zubár 10, 20, 30€ za injekciu... opäť mu to ide do vrecka. Ale to zase ľuďom nevadi... Takže ľudia by sa konečne mali zobudiť a nie veriť rôznym hoaxom a vymysleným polopravdam.

autor
22. apr 2024

@lienka.7 netuším, prečo máš pocit, že ja sa s tebou hádam, som toho istého názoru ako ty. Ja som práveže rada, že na povrch vyplávali takéto veci a že sa viac začneme zaujímať o to, za čo platíme a či majú lekári právo stále len natŕčať ruky.

lienka.7
22. apr 2024

Autorka, to bolo myslene všeobecne, nie priamo na teba 😉😊
Lebo mi fakt už "vyráža dekel" keď tu čítam tie "zaručene pravdy" od "odborníkov na vsetko" a dôvod, lebo Fico zrušil... trt makovu👌 len tu hecovat ľudí...

autor
22. apr 2024

@lienka.7 Oukej, pochopené.🙂

mima1608
22. apr 2024

@lienka.7 ja som naposledy za trhanie zuba zaplatila 180 eur 😑😑😑
20 eur anestéza, 20 eur kontrolné RTG, 140 extrakcia.

Kokso... Toto je iný biznis. Moja dcéra bude zubárka, či sa jej to páči alebo nie 😂🙈

autor
22. apr 2024

@lienka.7 presne toto mi lezie na nervy - vypočuť si len pol informácie, donekonečna kydať a omieľať mantru dnešnej doby - kritické myslenie, ale to, že absentuje u nich, je už vedľajšie.

lienka.7
22. apr 2024

@mima1608 no vidis... ten RTG neviem, ale trhanie si mala mat zdarma. Predpokladam, ze bloček si asi nedostala, ze?
Inak ze toto ludom nevadi, a nielen ľuďom, ale aj danovakom? Také restauracie idú naháňať a pokutovať, ze nedávajú bločky, ale lekári sú asi "nedotknutelni", ze? Tu sa šedá ekonomika uz normalne ze pokojne toleruje 👌👎

zuzanka735
22. apr 2024

43,50 € dostane zubny lekar od poisťovne za dospeláka a 28 € alebo 24 eur dostane za dieťa.
Ak ma zmluvný lekár u seba hygieničku tak tu hygieničku zamestnáva na pracovnú zmluvu. Hygienička s poisťovňami nemá nič spoločné. Ona nemôže mať zmluvy aj keď robí u lekára. Výkony, ktoré vykazuje do poisťovne, vykazuje v mene zubného lekára. Takže to príde na účet lekára. Takmer každá hygienička je zamestnaná u lekára ako je aj sestrička. Má pracovnú zmluvu. Sú výnimky, kedy môže hygienička pracovať na živnosť u lekára, ale to jej musí dať ambulanciu do nájmu. Každopádne cenu si po väčšine určuje zubný lekár. Hygieničky sú často krát také chúdence, lebo dokážu urobiť pekný obrat, ale nie sú vždy vyplácané fér. Poznám prípady, kedy lekári povedali hygieničkám, že poisťovne sú ich benefit... takže asi toľko... ale je možné, že hygienička, ktorá robí u zmluvného lekára môže mať mzdu vyššiu ako u sukromníka. Ale u zmluvných lekároch sa často idte na kvantitu na úkor kvality, keďže to je dobré platený výkon...

zuzanka735
22. apr 2024

@lienka.7 RTG tiež poisťovňa prepláca. Aj veľký aj malý RTG.

autor
22. apr 2024

@zuzanka735 Ďakujem za vysvetlenie. A teraz ešte poprosím o tvoju skúsenosť - ako to robíš s platením u zubára ty? Zaplatíš sumu, ktorú pýta, alebo mu napríklad pri tej hygiene povieš, že mu ju preplatí poisťovňa?

zuzanka735
22. apr 2024

Ja mam uz sukromneho zubara a sukromneho hygienika. Kvalita prace je uplne niekde inde. Takze toto uz neriesim...

zuzanka735
22. apr 2024

Pieskovanie ako take nie je hradene. Vykon hovori, ze odstranenie povlaku, ale ty ten povlak mozes odstranit rozne. Da sa odstranit aj ultrazvukom, pieskom, rotacnou kefkou a pastou alebo len zubnou kefkou ked pacientom sa ukazuje ako cistit zuby. Tak isto kamen sa da ostranit bud ultrazvukom.

Pieskovanie je nad ramec. Piesky su docela drahe, hlavne ten nizkoabrazivny piesok. Ten je uplne bezpecny na sklovinu a sliznice...

zuzanka735
22. apr 2024

Zalezi od toho kde sa ten povlak nachadza.... parodontologicky pacient ma povlak pod dasnom a to uz len tak lahko nejde dole. Na to sa pozivaju specialne trysky. Celkovo takyto pristroj je pekne drahy... Takze hygiena pre parodontologickeho pacienta samozrejme musi byt nakladovejsia...

autor
22. apr 2024

@zuzanka735 Pieskovanie je mi jasne. A z toho, čo píšeš ďalej, mi vyplýva, že zubár si to proste vždy obháji tak, aby pacient bez platenia neodišiel, kedže ako bolo povedané aj v rozhovore, nie je presne stanovené, čo sú základné materiály a rovnaké to zrejme bude aj s tými postupmi/metódami.

autor
22. apr 2024

@zuzanka735 a k tým sukromným zubárom a hygienikom - tých má väčšina z nás, keďže štátnych je minimum, ak vôbec nejakí ešte sú.

zuzanka735
23. apr 2024

Ambulantný štátny lekár/zubný lekár už dávno neexistuje. Je lekár/zubný lekár súkromnik, ktorý má iba zmluvu s poisťovňami. Funguje buď ako fyzická osoba alebo ako právnická osoba. Proste je to podnikateľ. Ako každý kto má vlastnú prax. Štátneho lekára/zubného lekára ešte môžeme nájsť v štátnich nemocniciach kde sú aj ambulancie, ale vyslovene nie v súkromnom sektore. Každý kto má ambulanciu mimo nemocnice tak je súkromný sektor/podnikateľ. A už aj niektoré nemocnice popredávali svoje ambulancie a nasťahoval sa tam súkromný sektor. Ale znova sa to všetko dá dohľadať na internete...

autor
23. apr 2024

@zuzanka735 ale mne je toto všetko jasné, reagovala som na to, že máš súkromného lekára a hygienika, čo už máme vlastne všetci.

zuzanka735
23. apr 2024

Ja som reagovala na to, aby sa nezamieňal pojem štátny zubný lekár/súkromník.

zuzanka735
23. apr 2024

Presne tak, máme ho všetci. Len niekto má poisťovne a niekto nie.

zuzanka735
23. apr 2024

Ja mám zubára aj dentálného hygienika, ktorí nemajú zmluvu s poisťovňou. (Sorry to som sa vyššie zle vyjadrila)

autor
23. apr 2024

@zuzanka735 áno, takto to dáva zmysel.🙂

Strana
z3