icon

Do čoho investovať 15 000 eur?

simik411
25. jan 2022

Asi je to tuho dosť ale, predsa .. neviete poradiť do čoho investovať sumu do 15tis eur čo sa oplatí, a bude to hlavne samozrejme zarábať?? Nemám skúsenosti so žiadnymi fondami, kryptami atď . Na nehnuteľnosť je to málo, pozemky tiež nie tie sú drahé .. ale zas nechať to len tak na účte stať ? Možno niekto napíše dobrý tip a poradí čo by sa s tým dalo ak to neplánujem minút (to by sa dalo hneď že 😁) vďaka

adriannasvk
25. jan 2022

@simik411 vsak samozrejme,ako jedna z moznosti je to fajn...korona ale napr takemuto typu "podnikania" nepomohla,ludia boli doma,byty prazdne,ludia nemali z coho platit hypo a byty predavali aj za cenu straty. A ani na tu rodinu sa nespoliehaj, lebo uz sme to viac x zazili,ze rodina a peniaze = hadky.....samozrejme nemusi to tak byt vzdy 😊 dolezite je,ze spravne premyslas a vies,ze peniaze na beznom ucte nemaju byt. Kludne si urob prieskum moznosti a casom sa urcite rozhodnes spravne 😉

hellwant
25. jan 2022

@adriannasvk Kto vie, ci vie, ze ak maju manzelia 100 000, tak je lepsie dat to 50 jeden a 50 druhy, takto je chranena FOV -ckom cela suma...

zuzahajdulka
25. jan 2022

@simik411 do umeleckeho diela. Napr. do nejakeho obrazu znameho slovenskeho alebo ceskeho maliara z minulosti (napr. Fulla, Benka, Skutecky, Mednyansky, Toven, etc.), v aukcnych domoch poradia - z investicneho hladiska je to tutovka, lebo tieto diela len rastu na cene, nikdy neklesaju. Na aukcie chodia okrem zberatelov aj vyslovene investori, ktori nehladaju umenie, ale isty vynos.

simik411
autor
25. jan 2022

@adriannasvk presne tak, chcem ich niekde vložiť a nech sa im darí. Uvidíme čo urobíme aj jeden byt navyše je v dnešnej dobe veľký luxus a z neho zisk je ok tiež na našu hypo napr. Ale tak aj tie financie by bolo fajn otočiť nejako. Porozmýšľam nad tou garážou 😅😁 vďaka

simik411
autor
25. jan 2022

@zuzahajdulka fíha vidíš to je nápad to by ma nenapadlo kks. A ten obraz by som mala kde doma či v galérii ako by som vedela že ho niekto chce kúpiť alebo hocičo a čo keby nikto nechcel budem mať obraz za 5tis doma a ani pes po ňom neštekne😅🙈

adriannasvk
25. jan 2022

@simik411 nie je za co. Cokolvek si vyberies bude urcite lepsie ako bezny ucet 😉drzim palce 😊

hellwant
25. jan 2022

@simik411 nuz ked splatis hypo na byt plus dane z prenajmu, na vlastnu hypo ti neostane, nemaj oci vo hviezdach. Akurat sumou z prenajmu pokryjes hypo na tom investicnom byte, ktory kupis, mozno nejake drobne do vrecka- tie neskor minies na opravu veci v byte. Teda pokial nenajdes byt za 15 000 a kupis ho bez hypo, co asi tazko.

oli18
25. jan 2022

@adriannasvk naháňaš si tu klientov sebe, alebo @jakubvojcik, preto potieraš moje info? Svoj názor si pred tebou nebudem obhajovať a tvoj ma nezaujíma.

mijo53
25. jan 2022

@simik411 opýtam sa, koľko by si chcela za rok zarobiť , alebo na ako dlho by si chcela tie peniaze investovať

simik411
autor
Autor odpoveď zmazal
jakubvojcik
25. jan 2022

@oli18 snažím sa len pomôcť. Ak niekto povie niečo čo nie je pravda a môže to druhému uškodiť.. bohužiaľ, budem reagovať. Neberte to osobne. Vy takisto ak by niekto reagoval niečim, čo je nie celkom pravda v oblasti, v ktorej ste profesionál opravili človeka a vyjadrili profesionálny odborný názor. Neprišiel som sa s nikým hádať, zdieľam iba odborné informácie ktoré ľuďom pomôžu.

simik411
autor
25. jan 2022

@mijo53 bohužiaľ odpoveď na to nemám. Netrúfam si povedat kolko ročne by som chcela. Skôr by som chcela istotu že o ne neprídem ,môže to trvát aj viac rokov celé aby sa to nejako rozrastá. Sú to peniaze mimo potrieb ktoré musím využívať na život.

hellwant
25. jan 2022

@simik411 pockat, ty chces mamkin byt prenajimat? Pises hypo mate 60 k, cize tych 60 k mate na ucte a tu hypo ste brali na investovanie? To je rozdiel.
Z tvojich info predtym vyplynulo nieco ine a to toto...mate 15 000 zoberiete hypo na investicny byt a zisk z neho vam pokryje este hypo na vasom byte kde byvate- cize rozpisem to-vasich 15000 plus z banky hypo, kupa investicneho bytu, ten prenajmete- zo zisku splacate hypo na neho plus hypo vas byt. Toto by nevyslo. Kedze by ste mali este druhy byt na prenajom to je nieco ine.🙂 Nezabudni, ze dane ti vela zozeru😉

simik411
autor
Autor odpoveď zmazal
zuzahajdulka
25. jan 2022

@simik411 , obraz budes mat doma (odporucam seriozne pripoistit proti kradezi, alebo radsej ho mat v trezore - ten sa da prenajat aj externe, a zaroven ti na neho deti nevyleju jogurt 😄). Obraz rastie na cene z roka na rok, cize ide o to, kedy ho chcete spenazit - logicky cim neskor, tym bude drahsi. Ak sa raz rozhodnete, ze nutne potrebujete peniaze, vtedy obraz ponuknete na predaj nejakej aukcnej spolocnosti (odporucam tie najlepsie ako napr. SOGA, lebo tie maju paky na najsolventnejsich zberatelov). Za 5000 to nebude nic moc, radsej za 15 000, nech je to dielo investicne atraktivne. Ale opakujem, nema to velky zmysel predavat po dvoch rokoch, skor po dlhsej dobe.

simik411
autor
25. jan 2022

@zuzahajdulka veľmi zaujímavé a len pre info ak sa teda význaa, príklad nejaký ak kúpim za 15tis obraz ( čo by som s ním asi aj spala rovno od strachu 😅) po 10r by mohol mať teda akú hodnotu asi ? O koľko to tak stúpa asi viem že záleží od diela aj autora ale napr ako sa to tak pohybuje zisk tisíc e či päť alebo ? 😁

zuzahajdulka
25. jan 2022

@simik411 v tomto fachu sa vobec nevyznam, netrufam si odhadnut ten koeficient rastu ceny a ako pises, je to velmi individualne vzhladom na autora a dielo. To ti fakt odporucam nakontaktovat ako investor napr. Sogu a oni ti na urovni poradia. Akurat zo sedliackeho rozumu si myslim nenechat sa nahovorit na nejakeho sucasneho maliara, lebo tam nemas overenie hodnoty casom. Ja som cez nich predavala malickeho Benku (asi 20 ×30cm) a dostala som na ruku 6000 eur.

hellwant
25. jan 2022

@simik411 do diela by som ti neodporucal ist, zda sa to lakave, ale ako laik by si mohla prepalit cenu a ta by nemusela tak rast. Toto je specificka oblast. Treba sa tomu rozumiet trosku viac.
Ok uz chapem to s tymi prenajmami, ale podstatne je, ze by si 2 prenajimala a z toho by sa to uz dalo. I ked, tej sesterke ho chces dat za 200...s energiami? Tam by ti vela neostalo.

simik411
autor
25. jan 2022

@zuzahajdulka hezky poteší 😁oki ale nápad ozaj super len keby je istota že to niekto raz kúpi kks , blázni len 😅ale sú aj takí.. vďaka za radu

simik411
autor
25. jan 2022

@hellwant nie plus energie jasné ,😅🙈 zisk by bol 200 čistý už.mno takže nemám až tak zlý nápad že 😎ale ozaj uvidíme nedá sa to hrr musím premyslieť čo a ako tie diela lákajú ale tiež by som sa asi bála čo keby niekto čaká na mňa čo neroznanam dielo z materskej škôlky s picasom 😅 a dobre by sa ototo.aaaa ok uvidíme vďaka za rady aj tebe

3009
25. jan 2022

@adriannasvk čudovala by si sa že aj trocha vyznám a preto som to napísala.

mijo53
25. jan 2022

@simik411 urob si mimoriadnu splátku hypoteky, ktorú máš. teraz sú sadzby nízke, ale do budúcna môžu ísť hore. Počúvala som asi pred týždňom ekonóma zo SAV, že on by najprv splatil HÚ a tak by sa zameral na sporenie. To máš zostatok hypo vo výške 60 tis. alebo toľko ste brali úver. 2x do roka sa dá urobiť mimoriadna splátka, v banke povedia kedy ju môžeš robiť a v akej výške

simik411
autor
25. jan 2022

@mijo53 ja mám 15tis nie 60 🤔 cely čas aj názov príspevku je 15k , ale toto nejak nechcem neviem ale tento nápad má až tak neláka síce budem mať menej hypo o 15k ale tak či ona ju splácať budeme roky a nič sa nezmení jediné nebudem mať tých 15k na účet už 😅

simik411
autor
25. jan 2022

@jakubvojcik ďakujem za dlhý popis , samozrejme ak by som mala v pláne riešiť niečo čomu nerozumiem určite budem hľadať odborníka, avšak nejako ma tieto fondy a pod nelakaju možno preto že im nerozumiem a možno neverím alebo sa aj bojím. Treba určite vedieť do čoho človek ide a tiež nájsť toho odborníka , ktorému nejde len o zisk z toho kam má ,,odporuči,, tá nehnuteľnosť mi príde také najtesnejšia avšak neviem či chcem vlastniť až 3 ks. Príde mi to už dosť a dve hypo k tomu.ale na bežnom účte stať sumu je tiež asi škoda netuším ..

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
simik411
autor
25. jan 2022

@johnnyboi na dedine hej hh 😅 drahé to dediny potom. Viem není palka ale je to ,, navyše,,okrem rezervy na život a jedodnocho hľadám či by niekde nebolo fajn ich vložiť ,viem že dieru do sveta neurobím ale aj menšie niečo lepšie ako nič na bežnom účte 🤷 alebo odídeme na 2tyzd na maldivy a vybavené 😅🤔

jakubvojcik
25. jan 2022

@simik411 áno to je správny pohľad. Správny odborník vám dobre poradí aj v otázke kúpy nehnuteľnosti ako investíciu takže myslím že v oboch prípadoch nájsť si kvalitného poradcu nebude na škodu.

juliavolna
25. jan 2022

@simik411 v BA napr nič

zuzanka.zuzu
25. jan 2022

@simik411 minuly rok som predala byt a poskupovala nejake parkovacie miesta po BA 😉 nie priamo garaz, ta je na prenajom draha a "pod cenu" prenajimatel nepojde lebo treba platit elektriku, pripadne garaz rekonstruoval a potrebuje aby sa mu aspon cast nakladov vratila.... ale tie parkovacie miesta, to ti je biznis 😎 po prve - nic ma nestoja, je to len kusok zamkovej dlazby alebo betonu, prenajimam to za 30e/mes (kazdy ma zbytocne velke oci, pyta 50e a nema to pol roka prenajate, ja mam furt), na hodnote mi vzrastli za ten rok od 30 do 100%!!! (ale nechystam sa ich 5 rokov predat kvoli daniam) a som najvacsi podporovatel vallovej parkovacej politiky 🙊👍😂 najviac sa oplati kupit v ruzinove a petrzalke, ale v blizkosti centra, nie slnecnice ci garaze na pristavnej, skor tomasikova ci okolie elektricky za starym mostom

katkakatarinka
26. jan 2022

@simik411 Súhlasím s názormi predo mnou. Riešiť s odborníkom - finančným agentom. Investovať do fondov - diverzifikovať - rozdeliť na viac miest.
Investícia do nehnuteľnosti - dobrá vec, ale 15.000 je málo a návratnosť dlhodobá.
Mimoriadna splátka úveru - blbosť - teraz treba úvery brať za 1% (pokiaľ to je potrebné) a nie robiť mimoriadne splátky.
Voľné peniaze radšej investovať a s priemerným ziskom 7-10-15% ich zhodnocovať.
Hľadaj odborníka na základe referencií, skúseností známych. Musíš tomu človeku veriť a hlavne rozumieť tomu, čo Ti povie.