icon

Do čoho investovať 50-60 tisíc eur?

15. jan 2024

Ak by ste mali možnosť investovať 50-60 tisíc eur + možnosť hypotéky na ďalších 100 tisíc eur, do čoho by ste investovali? Ďakujem.
Ide mi skôr o dlhodobú a pokiaľ možno čo najmenej rizikovú investíciu.

Strana
z2
jaroslav81
15. jan 2024

Bude, ale ne v takej miere. Žiadne 15-20% ročne už netreba čakať, to bola iba anomália spôsobená úrokmi 0.6%.. Zdravý rast nehnuteľnosti ako aj dlhodobý priemer EU je okolo 6% ročne

kika193
15. jan 2024

@andrej241 zlato je specificky typ investicie, max 10% majetku?

@autor ako ti uz pisali, dobry financny poradca je alfa omega, s nim podrobne prejdes svoje ciele (za akym ucelom sporis, aky casovy horizont) a nasledne ti poradi sposob najvhodnejsej investicie a diverzifikacie majetku.
Treba mat aj dobru nehnutelnost, aj etf, kusok aj zlato... a krypto for fun.

Ja sporim na dochodok do etf fondov cez eic, a zeleznu rezervu mam v realitnom fonde. Zvysok nehnutelnosti

jaroslav81
15. jan 2024

@kika193 len to s tými nehnuteľnosťami nepreháňajte, demografia je zlá, husákové deti raz vymrú a dnešných mladých je o polovicu menej. Podľa jednej prognózy by v roku 2100 mohlo mať Slovensko len 2.5mil obyvateľov. Aby ste tie nehnutelnosti mali komu raz predať..

zuzanka.zuzu
15. jan 2024

@jaroslav81 okolo 2100 nás to už nikoho trápiť nebude 😉

hiro
16. jan 2024

@jaroslav81 To ciastocna pravda. Nehnutelnosti v dedinach sa nepredaju a rozpadnu. Takze pocet domov/bytov moze klesat - ak sa nebude dostatocne vela stavat na miestach kde ludia budu chciet byvat. Zalezi na lokalite. Pozri sa na Japonsko.

hiro
16. jan 2024

(a napriklad Australia - tam v podstate skoro vsetci ziju v 5 mestach. Zvysok krajiny obyva zanedbatelny pocet ludi: "90 percent populácie žije len na 0,22 percenta rozlohy krajiny a 87 percent žije do 50 kilometrov od pobrežia.")

kachita
16. jan 2024

@hiro lego????

tl999
16. jan 2024

Do detí, do vedomosti a do zdravia 😊

mooonika1975
16. jan 2024

@hiro ja mám ešte stareé lego, nikdy by mi nenapadlo, teda aj napadlo, ale že to je pravda, že to má hodnotu. 😉

mooonika1975
16. jan 2024

@masinka za 50000 lego nie je až taký veľký problém, to bude 80 krabic, To aj v pivinici uložiš

hiro
16. jan 2024

@mooonika1975 No, hodnotu - ak chces na nom zarobit ma v stave neotvorena krabica 🙂 Ale aj niektore poskladane - Pirati z tych rokov idu do sialenych cien.

pasivninvestovanie
Odpoveď bola odstránená
jaroslav81
16. jan 2024

@hiro ale v Japonsku cena starých nehnuteľností klesá, rastú len ceny novostavieb. U nich je to ako s autami, najvyššiu hodnotu má len keď je úplne nová a rokmi už len klesá na cene, nie ako u nás, že ceny starých barabizní neustále rastú...
Inak 92% Slovákov už býva vo vlastnom, takže deti a vnúčatá "husákových detí" budú vo veľkom dediť tie komunistické paneláky, podľa mňa sa kúpna sila v horizonte 10-20 rokov rapídne zníži. V krajských mestách to bude mať asi menší dopad ako v Rimavskej Sobote, ale zas nemožu žiť všetci v 5 mestách, my na to nemáme infraštruktúru, nemáme ani posrané metro v BA, nemôžeš Slovesnko porovnávať s Austráliou alebo Japonskom.

hiro
16. jan 2024

@kachita Toto mi prave vyskocilo:
https://www.mall.sk/lego-star-wars/lego-9499-gu...
53€
A samotna jedna figurka z tohto setu ide teraz za 4200CZK...

autor
16. jan 2024

Ďakujem veľmi pekne za podnetné komentáre. Niektoré nápady som si hneď overila, parkovacie miesta u nás nie je možnosť kúpiť a prenajímať. Lego ma prekvapilo, ale asi skôr nie. Fondy a pod. preberiem s finančnou poradkyňou.
Nehnuteľnosť ma priznám sa láka, preto aj tá poznámka o možnosti čerpať hypotéku. Aktuálne nasporená suma však nie je dostatočná na kúpu nehnuteľnosti v mieste kde bývam (krajské mesto). Uvažujem preto nad hypotékou, alebo počkať , dosporiť potrebnú čiastku a potom kúpiť za hotovosť. Byt by bol pre dieťa až dospeje.

kika193
16. jan 2024

@jaroslav81 sure sure, ale nemam ich 10 🙂 dobra adresa sa vzdy da pretavit do financneho majetku

mooonika1975
16. jan 2024

@hiro my mame všetky série Indiana jones

martul
16. jan 2024

@jaroslav81 ale veď ho po čase predá so ziskom. U nás išli pozemky za 5 r. z pôvodných 45 tis. Na súčasných 65.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
20. jan 2024

@chodec15 ďakujem za článok. Píšu v ňom, že väčšina neobývaných "bytov" je vlastne dom.
Kúpiť by som chcela byt v krajskom meste.
Čo sa týka neobývaných bytov, tak píšu že veľká časť z nich je len "papierovo" neobývaných, lebo síce v nich nemá nikto nahlásený pobyt, ale reálne sa využíva na prenájom a ďalšia časť je neobývaných z dôvodu, že je to investičný byt a majiteľ sa rozhodol nepridávať si "prácu" s nájomníkmi a preto sú neobývané. Čo spôsobuje problém s nájdením bývania pre iné skupiny ľudí.

Strana
z2