Energopomoc, dve nehnuteľnosti a jeden šek
Ak mam dve nehnutelnosti, obe maju narok na energopomoc a prisiel mi zatial jeden sek, ako z neho zistim, ktorej nehnutelnosti patri?
Ak máš 2 byty
✔️ Ak v jednom byte žiješ a máš tam trvalý pobyt a odber energie ⇒ energopomoc môže byť priznaná len pre túto energetickú domácnosť.
✔️ Ak druhý byt prenajímaš alebo tam nemáš trvalý pobyt a nenahlásené odberné miesto ⇒ za ten byt sa energopomoc osobitne neprizná.
@anonym_1e261b no neviem neviem.kamaratka má 3 domy priznali energopomoc na všetky 3 rodinné domy.jeden obývaný a dva žiadnu spotrebu nemajú si prazdne ale v tabuľke kde sa kontrolovalo či priznajú jej svietilo že to m na všetky.
@simca06022011 nejak do hlbky som to zatial neriesila, mam iba tp, ale na meste a bytovom som normalne odhlasena. A kedze tento super zakon berie do uvahy iba tp a plus socialnu (kde som tiez odhlasena), tak im nebola priznana energopomoc. A ked ze ma socialna neeviduje, nevysla energopomoc, tak isiel rodic na mestky urad odhlasit pobyt, kde to odmietli, ze musim doniest obciansky, az tak ma odhlasia.🤷♀️
@vevesh zasnem
@anonym_cf1072 totalne rozhadzovanie penazi. mali davat len tam, kde ma dana osoba TPP. ak ma niekto 4 byty, taky ozaj nepotrebuje ziadnu energo pomoc. chory sprosty stat !!!
@anonym_9e13fd závisť je zlá vlastnosť...
@anonym_9e13fd závisť je zlá vlastnosť...
@petka052 aj nenazranost. a ked pisem ze je to rozhadzovanie penazi, to neznamena ze zavidim. mylis si pojmy s dojmami ;) papa
tak logicky mi pride, ze ti co viac minaju na energie, dostanu vacsiu podporu lebo sa im tympadom o dost navysia zalohove platby. ja nechapem tie porovnavacky, kto kolko dostal, ved to nezavisi od SPOTREBY ?
tak logicky mi pride, ze ti co viac minaju na energie, dostanu vacsiu podporu lebo sa im tympadom o dost navysia zalohove platby. ja nechapem tie porovnavacky, kto kolko dostal, ved to nezavisi od SPOTREBY ?
@anonym_9e13fd výška energošeku nie je závislá od spotreby. V zákone je v prílohe 5(asi) vzorec výpočtu, kto chce môže si ho pozrieť. Ale v princípe je výška odvodená od ceny za mwh tepla z pred dvoch rokov a aktuálnej. A ak je nárast viac ako 20 €/mwh (neviem či píšem správnu jednotku), tak všetko nad bude kompenzované cez energopomoc, teda šek. A ešte sa to odvodzuje od v podstate podlahovej plochy bytu, čím väčší, tým väčšia pomoc.
A ak niekomu prišla malá suma, znamená to iba to, že zvýšenie bude tiež malé a platí to samozrejme aj opačne.
@anonym_9e13fd výška energošeku nie je závislá od spotreby. V zákone je v prílohe 5(asi) vzorec výpočtu, kto chce môže si ho pozrieť. Ale v princípe je výška odvodená od ceny za mwh tepla z pred dvoch rokov a aktuálnej. A ak je nárast viac ako 20 €/mwh (neviem či píšem správnu jednotku), tak všetko nad bude kompenzované cez energopomoc, teda šek. A ešte sa to odvodzuje od v podstate podlahovej plochy bytu, čím väčší, tým väčšia pomoc.
A ak niekomu prišla malá suma, znamená to iba to, že zvýšenie bude tiež malé a platí to samozrejme aj opačne.
@miro25 tak logicky ocakavam ze vacsie ma vacsiu spotrebu. ( samozrejme ze to vsetko zavisi od toho ako ludia ziju) ale inac to nie je moc transparentne , teda vobec. ale teda aspon tym som sa trafila, cim mensia suma na seku , ty mensie navysenie zaloh.
a dakujem za vysvetlenie

@vevesh spytala som sa chatgpt, nejdem tu sem cely roman pisat, ale moze to byt ze je prehnane opatrny uradnik, nakolko si dcera. No ako som pisala, u nas to problem nebol. Ale da sa to riesit splnomocnenim, alebo cez zastupitelsky urad atd.. ale aj nieco o tom, ze cez slovenkso.sk si vies sama zrusit pobyt, cize nie mama ti zrusi. (ked ta sa opytaj chatu.. rozpise ti:D)
NIekde sa da na obec cez slovenkso.sk aj napisat, ale nemusia to tam damy este poznat :D Ak to teda budes chciet riesit, inak do buducna sa iste oplati, ved stale nieco s trvalymi pobytmi vymyslaju
@simca06022011 nejak do hlbky som to zatial neriesila, mam iba tp, ale na meste a bytovom som normalne odhlasena. A kedze tento super zakon berie do uvahy iba tp a plus socialnu (kde som tiez odhlasena), tak im nebola priznana energopomoc. A ked ze ma socialna neeviduje, nevysla energopomoc, tak isiel rodic na mestky urad odhlasit pobyt, kde to odmietli, ze musim doniest obciansky, az tak ma odhlasia.🤷♀️