Financie mladej rodinky
Ahojte ženy som tu nová, mám 21 rokov s priateľom sa nám podarilo bábätko. Prednedávnom sme sa presťahovali nájom nám vychádza 600 eur ... Skôr by ma zaujímalo ako to máte vy druhý ? Priateľ zarobí 970 eur ja som pracovala pred materskou takže materskú budem mať okolo 600 eur ...ako si ale zaradiť financie aby sme vyšli ? Strava, nájom poprípade svoje hobby hľadám podobných ľudí ako my aby mi nejako priblížili taký ten klasický život aby sme vedeli vyjsť 🤗🤗 veľmi pekne ďakujem za odpovede .
Ja neviem, ci je tato doba tak postavena na hlavu, alebo co sa to deje, ale davno sa islo z mensieho do väcsieho...akoze je pekne mat 4 izbak...aj ja mam rodicovsky byt 4-izbak a teda ked poviem, ze mam byt "sama"...uplne sama pre seba 4 izbak ta sanky padaju, ale ja platim 238 so sude vsetkym a to teda byvam v meste na vychodnom slovensku...kurwa to vy kde na vychode platite 600??? Akoze zasnem... ja si myslim, ze onedlho tu budeme mat prispevok ze nevychdza vam to financne, prisla kriza...moja, dobre ti radim, zbav sa vsetkeho co ti netreba, neverim, ze vsetok ten nabytok potrebujete a odloz peniazky na horsie casy, zide sa uvidis.
@drm21 neviem preco si zaseknuta na sume 2000 v cistom.
Ked si precitas s porozumenim prispevky v tejto diskusii, tak zistis, ze nikto nekomentoval vysku prijmu. Ale predrazeny prenajom, absolutne ziadne financne rezervy atd.
Prisla si po radu ako to zvladnut, dostala ich. Bavime sa o uspore 200 a viac eur mesacne.
@klarissa25 a aké máte staré dieťatko ? Úzko rozmýšľam aj nad tým 2 izbovym ale prenájmy sú tak či tak drahé okolo 490 až 550 idú takže veľa by sme neušetrili
@tahomi No prvom rade si najprv prečítaj ty prvé komentáre kde Jasné písané jak si má nájsť inú robotu a blablabla myslím si že ľudia úplne v horších situáciách majú deti a dokážu ich vychovať len musí rozumne hospodáriť nevidím nič len na rade ktorú som jej dala nech si píše výdavky a bude veľmi rýchlo vedieť čo a ako.. A tú sumu Ja hovorím orientačné lebo príspevky niektorých žien... 🤦♀️ ja to beriem tak že pravdepodobné majú svoje dôvody Ak nie v nájomnom veľký rozdiel neznamená to že musím veľa ušetriť keď prejde do menšieho a beriem to tak že hádam bola natoľko rozumná že už si pozerala prenájmy Aké sú ceny za menšie napríklad trojizbové
Mna by fakt zaujimalo, v akej kúzelnej dedinke na východe to bývate, kde prenájom 2i bytu stojí 550e a 4i 600e 🙂
To sú sumy s energiami ci bez?
fuha, tak ten najom je brutal vysoky, fakt radsej rozpredajte nepotrebny nabytok a prenajmite si 2 garsonku, uplne Vam to s malym babom vystaci a fakt vyrazne usetrite a este aj nejake prilepsenie z predaja nepotrebneho nabytku
a teda aby som Ti nedavala iba nevyziadane rady, ale aj odpovedala na Tvoju otazku, moj manzel pracuje ako programator, ale tato informacia Ti bude zbytocna, skor odporucam fakt sa pozriet na to, na co najviac utracate (pravdepodobne ten najom) a skresat to alebo nech priatel poziada o zvysenie platu alebo si najde lepsie platenu pracu, nic ine z toho nevykuzlite
@drm21 áno tiež sa nad tým pozastavujem chcela som ešte napísať do úvodného príspevku že nech nepíšu bohaté ženy tu na MK 😃 ale prišlo mi to blbé ..tiež sa cítim menejcenne keď to tu čítam ...myslela som si že mi tu dá niekto rady ako fungovať lebo z domu nemám skoro žiadne základy ako fungovať v rodine moja mama nevarila a ani riadne neupratovala priateľ je predsa len muž 😃
@drm21 ja si myslím, ze proste nevedia hospodarit. On z DD, ona bod rodičov, kde možno nejaký ten luxus bol, na ktorý bola zvyknutá.
Obhliadali len lepšie, nové alebo komplet prerobené byty a preto ta vyssia suma.. Zo začiatku by podľa stačilo aj nie úplne perfektný byt, stačí čistý, funkčný. A casom, ked sa financie zastabilizuju, aj zvyšovať nároky...
@tamta všetko spolu aj s energiami a máme úplne nový prerobený byt
@drm21 pozerala som aj nájmy v Michalovciach a za 3 izbovy byt 550 eur
No, ako som si myslela... 🙂 Nároky mate vyssie než príjmy.. Tam je prvý problém.... Zo začiatku trochu znížiť nároky, uvidíte, ako budete fungovať a potom postupne si dovolit viac..
Ja tipujem, ze mate aj vysoké pausaly, atd.. Mate nejaké úvery, splátky?
Tak ja to proste Chápem že ste mladá začínajúca rodina proste aj my keď sme začínali tak sme tiež nemali tak veľa Samozrejme že sa to teraz časom zmenilo keď muž prebral rodinnú firmu ale to neznamená zase že Rozhadzujem a neviem si vážiť koruny lebo viem čo to je keď aj naši Veľa krát nemali veľa a robili všetko možné preto len aby sme mali všetko čo sme potrebovali... a navyše výbavu pre dieťa si viete zohnať aj lacnejšie Veď veľa vecí po tých detičkách zničených nie A postupne sa všetko dá a veľakrát sa nájdu aj dobré duše ktoré ti darujú A pomôžu
Tak nam autorka okrem preberaneho prenajmu napis vase mesacny vydavky, pomozeme ti to okresat, aby ste si mohli tu rezervu vytvorit.
Ak chces radu, kde robia nasi partneri/manzelia, tak to ti neda nic. Napis nam ty, aku ma priatel kvalifikaciu, pracovne skusenosti, jazyky, ci je ochotny vycestovat za pracou atd.
@tamta nie nemáme žiadne paušaly ani pôžičky úvery 🙂 obidvaja máme kredity ..ja ešte pracujem plus mám tehotenské ..a auto máme SDI Octaviu ročník 1996 žerie úplne minimum a vďaka tomu si môžme dovoliť aj mať auto 😊
@tamta ani samozrejme s tým súhlasím ale tak aspoň sa snažia opýtať ako Kto robí a skúšajú fungovať preto som aj ja poradila za mňa je základ spísať si výdavky určite nepotrebuje napríklad 50 eurový paušál a podobné veci.. môj manžel prebral momentálne rodinu film ale teda aby som za to zaplatila napr 50e ba za mňa neexistovalo už len z princípu
Podľa mňa ak budete pri nákupoch rozmýšľať, v pohode vyžijete. Môj muž nezarába ani 970 € a normálne sme žili aj žijeme aj si ešte odložíme a aj dovolenka nám vyjde 2x za rok ... Môžeš si keď tak po čase nájsť nejakú brigádu, a dobrý nápad bude aj ten menší a lacnejší byt.
@drm21 na výbavičku Mám peniažky keďže poberam aj tehotenské tak šetrím
Proste si jednoducho zrátaj Aké máte každomesačné výdavky a odrátaní si to z toho všeobecného príjmu Ktorý máš ale hovorím prirátajte si k tomu aj daňový bonus a aj rodinné A myslím si že priateľa budem mať Ten vyšší daňový bonus bez problémov keďže jeho čistá mzda je bezmála tisíc eur... proste Rátaj aj na stravu radšej 400 eur keď budete traja plus si zrátaj nájom benzín a proste také pomimo čo platíš a sama už budeš vidieť čo Máš navyše a uznáš si že nejakú blbosť nepotrebuješ a keď vám to nebude vychádzať tak pomaličky sa obzerať len po niečom inom
Tak to je super, ze ste bez poziciek, to si udržte.
Skoda, ze nechceš napísať cele Vase výdavky, takto sa ťažko radi, kde ubrať a kde sa da pridať.
Z uvedeného, za mna znížiť nároky na byt,nakupovať ekonomicky aj potraviny podľa zliav a nenakupovat bezhlavo. Pre dieťatko sa dá co-to aj z bazaru.
Držím Vam palce.
No to sa vám v tom prípade moc nájom meniť neoplatí a hlavne je aj zbytočné zase hľadať príliš ďaleko od priateľovej roboty lebo zase veľa preveziete cize aj tak toľko isto miniete
Ak beries tehotenske, tak to je idealne si odlozit ak ste bez rezervy. Vybavu vo vasom pripade by som nekupovala, detske veci sa daju zohnat za lacno, aj zadarmo plus este dostanes prispevok pri narodeni. Tiez budete mat danovy bonus a pridavky. Ak budete hospodarit rozumne, mali by ste to utiahnut.
@tahomi výdavky: nájom 600 eur
kredity máme obidvaja po 5 eur
nafta nás vyjde okolo 100 eur
na stravu dávame najviac aj okolo 500 eur je to málo veľa ? Za menej sa mi nepodarilo ešte nakúpiť zatiaľ
Priateľov príjem je tých 970 a môj je 640 plus tehotenské 200 niečo
A z toho som si setrila po 150 eur aj priateľ mi prihodil 50 eur
Zatiaľ mám teda 800 odložené na výbavičku

Určite treba ísť do menšieho. Ak máš nárok na materské, budeš mat aj tehotenské + kocikovne po národení. Materská okolo 600€, rodičak potom cca 473€ + 60€ prídavky je necelých 540€, čo zas nie je taký prepad oproti materskej. Plus muž má nárok na daňový bonus keď pracuje.
Ak budete dobre hospodáriť tak budete Ok. Určite ale poriešte to bývanie a nábytok dajte deťom do detského domova.