Financie mladej rodinky
Ahojte ženy som tu nová, mám 21 rokov s priateľom sa nám podarilo bábätko. Prednedávnom sme sa presťahovali nájom nám vychádza 600 eur ... Skôr by ma zaujímalo ako to máte vy druhý ? Priateľ zarobí 970 eur ja som pracovala pred materskou takže materskú budem mať okolo 600 eur ...ako si ale zaradiť financie aby sme vyšli ? Strava, nájom poprípade svoje hobby hľadám podobných ľudí ako my aby mi nejako priblížili taký ten klasický život aby sme vedeli vyjsť 🤗🤗 veľmi pekne ďakujem za odpovede .
500e na stravu pre dvoch je podľa mňa dosť veľa.. Tam sa da čosi ušetriť..
Prvý krát som otehotnela keď som mala 18,druhý krát v 20.
S mužom sme bývali v RD u jeho babky kde sme mali samostatne poschodie . Pred x rokmi bol rodícak 180e a to bolo tuším už aj s pridavkami . Na md som nárok nemala . Aj keď sme neplatili 600e nájom na ten príjem a rodícak to bolo veľa aj tak ..sme tu ,deťom nikdy nič nechýbalo ,mali sme aj ťažké obdobia keď bol muž bez práce atď ...
Muž robil aj v zahraničí ,ale to nám tie peniaze zato nestali .
Teraz máme hypo,dom a deti 3 . Momentálne som na md ..
Vždy sa dá pekne žiť ..nepotrebuješ k tomu milión na účte . Nechodíme po zahraničí,ale ideme na chatu kde chodíme po okolí ,dobre sa niekde nájeme a večer si ugrilujeme .
Dievčatá keď chcú idú s kamošmi "na večeru"a podobne ..🙂....keď sa chce,dá sa zvládnu
Pre niekoho nudný život ,pre nás krásny .
@jesenzima som rada že aspon jeden komentár je podobný tomu nášmu fungovaniu aj finančnej situácii 😊
aký je to nábytok konkrétne? Lebo neviem si predstaviť čo to tam máte v izbe odložené. Ja by som nábytok predala, peniaze odložila, načo vám je nábytok ktorý nevyužívate? Potom ísť do menšieho bytu. Viac sa podľa mňa ani šetriť už z toho čo si vypísala nedá... Priateľ ak je zručný šikovný nech si hľadá nejakú brigádu a podľa mňa vyžijete v pohode. To len tu každá musí stále vyrývať s vysokými platmi a tisícovými sporeniami... ale rodiny fungujú aj takto ako vy a dá sa to všetko v pohode, nebudete si nejako extra vyskakovať, ale nebudete ani mať biedu a jesť suché rožky...
ale podla niektorých hrdiniek tu aby si mala v 20tke našetrené pol miliona inak si nič 🙈
Baby ti dobre radia. Určite choďte do menšieho bytu, znížia sa ti tým aj výdavky za nájom, za energie, ktoré platíte, plus môžu prísť ešte aj nedoplatky, neočakávane výdavky na to netreba zabúdať. Veľa veci pre deti sa da kúpiť v bazári za malý peniaz. Inak je super, že obidvaja pracujete.
@drm21 tak toto nie je vobec pravda, by si sa cudovala kolko ludi sa nema vobec zle a rozhodne nezije z vyplaty do vyplaty, len na to treba mysliet dostatocne vcas a nieco pre to aj urobit, nie len vyplakavat ako to nejde, ako je na Slovensku zvykom 🤷♀️ financna gramotnost je skor biedna, preto su mnohi v takych situaciach, do ktorych sa vobec nemuseli dostat keby neboli blbi. Samozrejme nie vsetci, su aj zalostne pripady, tych mi je luto, ale normalny zdravy clovek si moze slusne zit ked sa posnazi.
Mne ten nájom ani príjem tvojho priateľa až taký zlý nepríde. Nie som z východu, ale schválne som pozrela nájmy tam a okolo 400 + energie väčšinou pýtajú, čiže ani inde by ste si asi moc nepolepšili, čo sa toho týka. Skôr by ma zaujímalo, kde rozfofrujete dvaja tisícku každý mesiac. 500 za stravu je dosť, aj keď beriem, že chlap dokáže prejsť majland, ale čo tých zvyšných 500?
Ako ja čítam komentáre a ako ja neviem kde väčšina z vás žije že veľký nájom. Ja keby mam možnosť tak určite by som si tiež vybrala 4izbovy byt len za 600e so všetkým. My bývame v 2izbovom a platíme 500e, predtým tak isto dvojizbový sme mali za 500e a to sme bývali Šaľa, Galanta.
Ja by som mozno niekomu prenajala tu 1 izbu
Mne inak tiež 600€ za 4i s energiami príde fajn cena. Všade sa draho býva. Ja som z Kysúc a tu idu tiež nájmy za cca 400-500€ bez energii.
@oli18 vo februári sme boli v Tatrách a pred mesiacom v Chorvátsku 🙂 počas polroka si vždy niečo odložíme, žijeme minimalisticky a bez splátok, takže sa to celkom dá ... Aj z rodičáku si viem polovicu odložiť ... Ale nechce sa mi to tu moc vysvetľovať, lebo už sa tu do mňa voľakedy ktosi pustil a dobre že z našej rodiny neurobil chudákov, čo vyjedaju kontajnery ..
Ale však tvoja materská pôjde na nájom a keď sa uskromnite čiže variť budeš doma budeš kupovať len to čo potrebuješ ,oblečenie na dieťa sa dá podedit od druhých mamičiek,veľa aj podaruje tak sa aj z príjmu tvojho muža dá vyžiť krásne a keď tak sa dá ísť do menšieho bytu a tam by ste ušetrili ďalšie vydaje
Autorka pridaj sa tu do skupiniek o šetrení,napr ako sa dá ušetriť, jedla do 5€a pohľadaj ešte iné, prípadne minimalizmus. Tam sú dobré tipy. Mne prídeš celkom rozumná, keď sa chce,všetko sa dá zvládnuť,treba pozerať letáky akcie a variť podľa toho. Držím palce
ahoj. chcem ti poradit:
ak chces veci pre babo ti poslem. v dobrom ti radim kupit vela veci cez bazar z druhej ruky. pripadne vela ludi daruje. na strave najlepsie usetris tak ze budes varit a planovat jedalnicky. zacni si o tom studovat. naplanuj ranajky obedy vecere menu a podla toho nakup popozeraj co maju v akcii kde. najlacnejsie mas cedtoviny zemiaky kapusta strukoviny (suche nie v konzerve,,,,( kupit cele kurca urobit vyvar pecene rizoto. polievky k tomu trichu bravcoveho halusky atd. 500 na dvoch nie je uplne malo ;) v dobrom ti drzim palce. taktiez mestska cast by ti mala dat prispevok pri narodeni dietata spyraj sa na mestskej casti
Ten nájom je naozaj veľa. Skúste niečo s nábytku popredať. Zbavíš sa vecí,zarobíš peniaze a máš depozit na niečo menšie a lacnejšie. Inak,s peniazmi by to mohlo fungovať,ak teda netúžiš po kočíku za 3tisícky a pod. Sama časom zistíš,čo sa bude dať upraviť s financiami. Držím palce.
@lelelienka s tým samozrejme súhlasím, ale z môjho pohľadu ani autorka sú není nato zle... Len sa musia naučiť hospodarit
Po prečítaní tvojich doplňujúcich komentároch ti chcem len napísať, nájom za 4 izbový byt aj s energiami aj TV aj net je super cena. Ak by si šla do lacnejšieho podnájmu, môže sa stať, že zaplatíš viac, lebo energie, TV a net nebudú v cene. Vás príjem je v podstate fajn, len treba niečo s tou stravou. 500 pre dvoch je veľa. Tam skus porozmýšľať. A potom aj drogéria. Je rozdiel dráhy ariel a lacný denkmit z DM. A tak ďalej.
Máme podobobný príjem ale nemáme dieťa.. strava nás vyjde do 300€ mesačne, stravujeme sa viac menej doma, možno 2x v mesiaci na niečo rozumné do reštiky, žiadne lososy.. bývanie nás vyjde menej. Snažíme sa žiť minimalistickejšie, nekupovať blbosti, na výlety chodíme skôr na bicykle, túru, nie na predražené atrakcie. Ostalo aj na dovolenku, aj každý mesiac na investovanie aj na auto a všetko...
ja si myslím, že príjem máte úplne v pohode. Samozrejme s tým, že si tipujem správne a tvoj priateľ je cca v rovnakom veku ako ty. Čiže 21-22 ročný chalan na východe s príjmom 970 eur nie je nič zlé. To, že máš 21 a dieťa nie je nič výnimočné. Aj my sme mali v takom mladom veku dieťa. Bývali sme tiež v podnájme a mali sme to oveľa oveľa ťažšie ako vy teraz. Vtedy si nekúpila oblečenie za také sumy ako teraz napr. v pepcu, ani bazar cez net nefungoval....ale iné som chcela. Začínali sme v malom byte, totálne uskromnení. Ale pomohlo nám to naučiť sa narábať s financiami a ich hodnotou a dôležitosti toho, čo je najdôležitejšie pre život a fungovanie v domácnosti. Čiže naučili sme sa kupovať v tých najhorších časoch, iba podstatné veci, potrebné pre život. Po návrate do práce sme hneď brali hypo. Vtedy s úrokom 7,5 %.
Držím vám palce
Nesed tri roky doma a chod do prace skor
Po narodení dieťaťa ešte dostaneš 60€ rodinné prídavky a manžel 140€ daňový bonus, takže +200€
No fakt strašne veľa platíte za nájom, keď si porovnám, že v KE mám nájom 250 (za vlastný byt)... Materskú som mala len o trošilinku vyššiu ale zas manžel zarába podstatne viac...
@valeriakadarova ale to je možno garsónka nie ?? Zase netreba porovnávať garsónku so 4i bytom
@klarissa25 mám 4 izbový byt 🙂 píšem, že platím za vlastný byt 250€ nájom, u nás sa to tak volá, myslím tým vodu, elektrinu, plyn 🙂
@valeriakadarova no ale to neplatís nájom 😅🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@klarissa25 no energie, u nás hovorovo je to nájom😀 ale chápeš čo som tým chcela povedať? Podľa mňa je to v MI veľa... V KE keď sme boli v podnájme sme platili 320€ za 3izbák, ale je pravda, že to bolo pred 4 rokmi 🙂
@valeriakadarova tak 4 roky je dosť dlhá doba. Aj pred pár mesiacmi boli iné ceny. Úroky na hypotékach robia svoje. Je obrovský dopyt po bytoch na prenájom

@tamta internet aj tv máme v cene prenájmu