icon

Financie mladej rodinky

3. aug 2023

Ahojte ženy som tu nová, mám 21 rokov s priateľom sa nám podarilo bábätko. Prednedávnom sme sa presťahovali nájom nám vychádza 600 eur ... Skôr by ma zaujímalo ako to máte vy druhý ? Priateľ zarobí 970 eur ja som pracovala pred materskou takže materskú budem mať okolo 600 eur ...ako si ale zaradiť financie aby sme vyšli ? Strava, nájom poprípade svoje hobby hľadám podobných ľudí ako my aby mi nejako priblížili taký ten klasický život aby sme vedeli vyjsť 🤗🤗 veľmi pekne ďakujem za odpovede .

walentina7
Odpoveď bola odstránená
valeriakadarova
3. aug 2023

@sasa1310 áno súhlasím, ceny šli neskutočne hore... Ale si vezmi, že mám byt aj nie veľmi ďaleko od MI a za 600 by ho nikto nechcel😀

letfenixa
3. aug 2023

@kristiii Možno chodia na lososa a bataty.

valeriakadarova
3. aug 2023

@letfenixa no mohla si toto? Už aj doteraz som si myslela, že sa mi bude s tým lososom snívať😀😀😀

letfenixa
3. aug 2023

@valeriakadarova hovorovo to možno je najom, ale v realite nie.

kristiii
3. aug 2023

@letfenixa však nech chodia aj na kaviár, ale kam dávajú tých ďalších 500 eur. Nie, že by bolo problém ich minúť (však je tu kúsok téma kočky, či je minút 400 eur na koníčky zo 700 platu okej), ale tak keď chce poradiť ako vyjsť, treba aj trocha viac informácií.

valeriakadarova
3. aug 2023

@letfenixa áno viem, potom som to vysvetlila 🙂

kristiii
3. aug 2023

@valeriakadarova ty nepíšeš o nájme, ale o nákladoch za energie. Skús si pozrieť nehnuteľnosti, väčšinou v ich okolí pýtajú tých 400 + energie, čo vychádza okolo tých 600. Ľudia sú nenažraní, za to najomci nemôžu.

marca12
3. aug 2023

Kazdy sme nejako zacinali a vacsina od nuly. V prvom rade si musite kazdy mesiac odlozit na najom. Najlepsie je zo zaciatku si zadelovat peniaze. Vyclenit si,co odlozite bokom,co na stravu a ine veci. Hlavne po vyplate sa nezblaznit a nenakupovat jedno cez druhe. Setrite,nauc sa varit setrne,neplytvat jedlom,nekupivat zbytocnosti. Da sa zit pekny zivot aj bez zbytocnych nakupov serepeticiek. Poatupne sa mozte vypracovat,ziskat lepsie platene zamestnanie. Skus si zvysit kvalifikaciu,zamerat sa inym smerom nie ako casnicka. Nenechaj sa odradit,zaciatku su tazke,ale rokmi sa budete mat lepsie,ak na tom budete pracovat

pleja
3. aug 2023

Keď príde babo, dojci ak sa bude dat. Je to ooovela lacnejšie než UM. Výbava z bazár ika, alebo z nejakej miestnej burzy.. Popozeraj v okolí možnosti zohnať niečo zadarmo...swapy, inzeráty. Mnohé mamky darujú za symbolickú sumu, alebo zadarmo. To isté kočík, postieľka. Nekupuj nové, tiež veľa ušetríš. Dieťa rastie rýchlo, niektoré veci ani nevynosi. Určite nekupuj riflickcky, riflove bundičky, a podobne somariny čo dieťa nevynosi. Zameraj sa na praktické veci,, pyžamá, bodycka, pančušky, overal, záleží aké dieťa bude či letné alebo zimné... Zváž možnosť používať látkové plienky, je to vyššia investícia, ale vydržia....Jedlo skus skresat, strukoviny sú lacné, zdravé, zasýtia. Snaž sa využiť všetko čo kúpiš. Ak máš možnosť kúpiť domáce a lacné, kúp. Ak muž zvládne nejaké fusky nech ide, ale bude to záťaž aj pre neho aj pre teba. Držím palce...

akinomel
3. aug 2023

Sadni si s partnerom a zaveste si malý zošit na rozpočet. Príjmy a výdaje. Ako úplne prvé idú bokom poplatky za bývanie plus elektrina, plyn, voda. Nemáte pôžičky a máš záujem o rady = to je skvelý základ. Väčšina ľudí žije z výplaty do výplaty, zvládnete to aj vy dvaja. V prvom rade si treba upresniť pojmy CHCEM a POTREBUJEM. Okrem bývania teraz vyčleň (ak sa dá) aspoň 10% na šetrenie na rezervu každý mesiac a nedotýkajte sa jej. Po čase budete mať sumu, ktorá môže pomôcť, keď sa pokazí pračka, chladnička a pod. Nasleduje strava - závisí od toho, kde nakupuješ. Výhodný je Kaufland, Lidl a plus akcia na drogériu, trvanlivé potraviny - tu si môžeš urobiť aj malú zásobu. Nasledujú potreby pre dieťatko, ktoré rýchlo rastie - oblečenie dostaneš kúpiť aj tu na bazáriku MK, alebo v sekáči. Hračiek tiež nepotrebuje xy. Potrebuje rodičov, lásku a pokojné prostredie. Na MK je skupinka Ako ušetriť. Nájdeš tam úžasné rady od skúsených žien, ktoré tiež mnohé začínali ako vy. Prehodnotenie bývania tiež stojí za zmienku, čo vám nebude treba, predajte. A hlavne sa majte v úcte, láske a dbajte na svoje zdravie, aby ste vytvorili dobrý základ pre svoju rodinu. Držím palce!

majusik1304
3. aug 2023

Ahoj autorka, kde sa stravujete? V restikach? Lebo ako ja mám vyhradené 500 € nastravu, a to máme 4 deti.... treba spísať príjmy, výdavky a každý mesiac si aj niečo odkladať.... držím palce. Život naučí.... hospodáriť 🙂... keď bude týždeň do výplaty a peniaze fuč....

hortenziaj
3. aug 2023

s tymto prijom v pohode vyjdete, ak neplatite ziadne pozicky a somariny. predpokladam ze v 600 eurovom najme bude aj elektina, voda, cize 1000 eur pojde na jedlo, drogeriu a ine veci, co treba, takze fajn pre tri osoby, rodicak zas neni az taaky nizky od tvojej materskej, a este rataj k prijmu aj danovy bonus a pridavky na dieta, cize to tak kriticky nevidim. my mame prijem 1000 eur muz, ja nizssi rodicak , rpidavky a v pohode davame, len mame hypoteku 200 eur a ostatne nakaldy. a ja pracujem popri, ale to ide na setrenie,investovanie

meringe70
3. aug 2023

Ahoj, podľa mňa to vôbec nie je také strašné, ako sa tu poniektoré tvária, len sa treba naučiť trochu lepšie hospodáriť. Nájom je všade drahý, my v menšom meste (ani nie okresné) platíme za dvojizbak 400€, tiež sme mladí a šetríme na základ k hypo. Strava 500€ pre dvoch by sa dala trochu skresať (nie na úkor zdravia samozrejme), počas tehotenstva samozrejme odkladať peniažky ako sa dá. Píšeš, že si vyštudovala čašníčku, aj pracuješ v tomto odvetví? Možno časom po pôrode by si mohla chodiť občas na víkend vypomôcť, aj by si si oddýchla od materských povinností a trošku prišla na iné myšlienky, aj by si otec vytvoril lepší vzťah s dieťaťom, kebyže je s ním pár hodín sám plus mali by ste peniaze navyše. Držím palce, rovnako dúfam, že sa podarí dojčenie bábätka, to určite ušetrí veľa peňazí oproti UM 🙂 zvládnete to

meringe70
3. aug 2023

A teda ešte počas materskej možno by bolo fajn porozmýšľať nad nejakými kurzami, ak robíš čašníčku, aby si si vedela zvýšiť kvalifikáciu. Množstvo je aj na internete zdarma, prípadne aj cez úrad práce, teraz majú na to projekty (ale na to bude zrejme priestor až keď bude dieťa väčšie, napr po roku), napr jazyky, prípadne kurzy od Google (čo som pozerala majú napr ohľadom marketingu), aspoň čosi aby si mala zamestnaný mozog aj inak, ako materstvom a možno ti to môže trošku zlepšiť budúcnosť

mamusa123456789
3. aug 2023

Pre boha predaj za pár drobnych ten blbý nábytok alebo jo daruj a choďte do mensieho, 4 izbový byt pre 3 ľudí a všetci budete vlastne aj tak v 1 izbe spat, ach jaj...uplne vám stačí momentálne 2 izbak

oli18
3. aug 2023

@jesenzima nemyslím, že chodíte do kontajnerov , ale žijete viac než skromne.

gaborka28
3. aug 2023

zaujala ma tvoja otázka, no po prečítaní tých kázní, čo by ste mali, ako by ste mali a prečo ste to neurobili inak, ani neviem, čo napísať. lebo však tu na koňovi sú všetky deti plánované, rezervy v trezoroch a ponožkách urobené, byty a domy bez hypoték a platy vo výške prezidentského... práveže ja by som možno chcela oceniť, že v takomto veku uvažujete nad tým, ako si ušetriť, ako vyžiť bez úveru. že napriek tomu, že necestujete, nežijete život, aký "by mali ľudia vo vašom veku", ako som sa dočítala, máte "gule" žiť sami, bez mama hotelu a premýšľate nad tým, ako by to šlo aj s dieťatkom...

za mňa by som asi ako prvé zvážila ten 4i byt - je pravda, že ak mám 2i za 500 a 4i za 600, asi by som tiež zvolila 4i. to ale viete vy najlepšie, či by sa s tým dalo niečo robiť alebo nie (možno hypo, ak partner pracuje?). v každom prípade, aj pri -600 za nájom vám ostáva pekná suma na žitie. ja ti napíšem, že moji rodičia majú spoločný príjem cca rovnaký, ako budete mať vy počas tvojej materskej a ja moju mamu obdivujem, ako dokáže hospodáriť. chodí aj ku kaderníčke, chodia na dovolenky, pomaličky si prerábajú dom a každý mesiac ušetrí ešte peknú sumu. ona hovorí, že to je vďaka tomu, že varia výlučne doma, nakupuje a varí podľa akcií. varí klasické jedlá ako segedín a pod., žiadne cestoviny s kečupom. ono sa to nezdá, ale plánovanie nákupov dokáže ušetriť naozaj veľa peňazí.

a keďže čakáte bábo, tak odo mňa možno ešte jeden typ - ja som ako "prvomama" v ošiali nakúpila kopec vecičiek, aj nových atď. veľa z nich ani syn nevyužil. pri druhom mi rovnako dobre poslúžilo pár vecí z druhej ruky, ktoré boli krásne, ale podstatne lacnejšie, akoby som ich kupovala v obchode.

kristinapetronela
4. aug 2023

Ale sú k tebe hnusne ... Veď aj babka niekedy ostane sama na svoj rodinný dom a nikomu to nepríde zvláštne . Ja by som brala 4 izbový byt za 600 eur .. treba si vytvoriť rezervu a tu použiť v nutnom prípade .nech máte aspoň 3000 bokom .. uskromniť sa trošku mradsej bábätku kúpiť a potom sebe a pomaly šetriť a bude dobre .držím palce

triss83
4. aug 2023

970e je bežný plat učiteľa, šoféra, policajta, zamestnanca v štátnej správe. V poslednom období mám pocit, že sa tu začínajú robiť veľké ekonomické rozdiely, najmä v diskusiách. Chápem sýty, hladnému neverí....

dkethe
5. aug 2023

Chcem v prvom rade pogratulovat a pochvalit teba i partnera. Na chlapca z detskeho domova je nadmieru uspesny!! Zena, byvanie, plat dobry, babatko... domov ❤️ Fakt klobuk dolu.
Este si prirataj 60€ pridavky, ak mas narok na md budes mat vyssi rodicak aj na tu novu tehotensku davku by si mala mat narok. A partner bude mat aj danovy bonus na dieta, min. 70€.
Date to vpohode.

feferonka123
5. aug 2023

@drm21 z mojej skúsenosti môžem iba poradiť, zobrať hypotéku a splácať je pre vás vždy lepšie ako podnájom.Ste mladý, šup do toho, za tých 600e to bude vaše a rokmi budete menej platiť ako preplácať podnájom

mira0611
5. aug 2023

Ahoj autorka, kedze pises, ze tvoja mama nevarila a neupratovala riadne. Tak ti poradim, ako by si to mohla realizovat. Ja som bola sama so synom, nikto nepomahal, manzel v zahranici a 1 den som varila a druhy som upratovala.
Syn mal svoj denny rezim. Vzdy v tom istom case som ho kupala, vzdy sme sli von v tom istom case aj v zlom pocasi, len vtedy na kratsiu dobu...
Vecer som vzdy uz pripravila suroviny z ktorych budem varit. Zeleninu som olupala a nakrajala, masko som namarinovala....
Co sa tyka financii, spis si mesacne pravidelne vydavky, to co ti ostane rozloz na tyzden. Kazdy tyzden idem idem nakupit do tesca cca.60-80euro tam necham a cez tyzden uz iba kupujem rozok.
Kup v kauflande aj mrazene bagetky. Kupuj akciove maso aj do zasoby, cestoviny, mlieko, cukor, pretlak, ryza, mrazena zelenina, smotana na slahanie a kysla smotana,...zakladne potraviny kupuj do zasoby, aby si mala z coho varit. Dbaj nato aby si mala aj vajicka doma. Lacno sa da uvarit z kapusty, šošovice, zemiakov, rozky ktore ti ostanu si nastruhaj na struhanku, budu lepsie ako tie kupovane. Knedle sa daju velmi dobre spravit domace a rychlo, su velmi jednoduche-v obchode su drahe.
Drogeria kup si velky praci prostriedok v akcii ten ti posluzi dlhu dobu.
Plienky su dobre z DM-ky Babylove maju ich vo velkych baleniach. Ak teraz nemas peniaze, dostanes peniazky na kočík, vtedy si nakup pre seba a rodinku. Kočik si kup cez bazos, viac sa sustred na športovu cast kočika, lebo vanicku budes pouzivat len pol roka. Skus si kupit taky s vajičkom. V tescu je dobre oblecenie a aj tu na MK vies kupit. Deti prve 3 roky velmi rychlo rastu a nevynosia oblecenie.

kuko55
5. aug 2023

Prečítala som popis a chytila sa za hlavu.
Precitala som Tvoje reakcie a chytilo ma to za 🧡.
Normálne si ma dojala. Tvoj pravopis svedčí, že nie si žiadna lúza, naopak, mladá žena ktorá si ide za šťastím.
Vidno, že sa snažíš vytrhnúť sa zo slabej rodiny (emočne a asi aj finančne).

Obdiv ze nie si vychcaná, ale zakladas si život s mužom bez ničoho.
Máte len seba....

Držím ti veľmi palce.👍
👼
Za mňa je dieťa dar, ja som na to išla inak, urobila si zázemie a potom mala dieťa, no obdivujem odvahu ktorú máš.

S dieťaťom sú extra vydaje prvé roky, ešte mam nejaké veci, tak ti viem niečo posunúť. Napíš ak, chceš.

Keď kúpiš značkové veci cez bazár vieš ich skôr predať ako keď kúpiš lidl, pepco atď.
Postieľka, kočík, fusak, kup radšej značkové, potom to predáš, nezostane ti to (hoci izbu navyše mas-pardon za sarkazmus, no musela som).

Muž zarobí ôk, skoro tisícku to sa v pohode dá zvládnuť, normálne.
Náklady na podnájom sú nemilé, no nerob si hneď 2 dieťa.
Po 2 rokoch sa vráť do práce, čo budeš mať navyše oproti RD sa snaž odkladať a radšej si kúpte malý byt aj 2 izbak na hypo, radšej budeš platiť 500€ pre seba ako cudziemu.
Keď budeš mat prácu na dobu neurčitú!!!!!!!! vlastne bývanie!!!!!!! až potom si robte 2 dieťa
*no aj jedno je úplne v poriadku.
RADY:🙏
Kupuj na akcie, kúp si dobre kuchárky-Recepty zo života (maju ich lacno aj tu na bazare 1-5 mam aj ja), navaris lacné a chutné jedlá, na nete máš recepty kde ti treba dobreženie prach z jednorožca🙈
Napr.
Zemiaky kupuj od pestovateľov- 25 kg vrecko si daj do pivnice a máš na celú zimu pre 2 dospelých.
Zavaraj a rob si džemy, vyzivy- kúp teraz lacné ovocie do zasoby.
Keď sa mi malý narodil do roka nemal kúpené výživy, všetko som robila z našich jabĺk (bolo to zdravé a lacné ). Skus sa po okolí popozerať ci niekto nemá sad a odkup si.
Poháriky na zváranie si urobíš zásobu (predávajú ich lacno v Tesco) a už ich len točíš rok co rok......mäso kupujem z dediny (hovädziny za 1kg za 6€- bujak sa pasie na lúke, dielu a som videla vo jem)..Kupujem lokálne veci, na dedine sa dá, lacné zdravé a som za to vďačná.
Aj mliečko - po 15 m. som dokojila a potom kupovala od tety, 1 l za 0,70E -prevarila a malý mal zdravé mliečko.Ziadne krabicové, využi svoju výhodu ze ľudia a východe ešte pestujú, chovajú.......

Prachy na pranie a drogériu kupuj v DM - ma lacné a dobre veci...atďatdatd

Je vela rad, no ty si teraz dôležitá, tvoja dusevna pohoda- vytváraš si rodinu, len s mužom pekne žite, pomáhajte si, starajte sa pekne o malé a bude vám dobre.
PS- hlavne si rozbehni kojenie, pi po pôrode Caro, čiern pivo, vineu veľa veľa vody a polievky.

krasolienka1
5. aug 2023

Východ 3izbovy nájomný byt platíme už so vsetkym 400€

betulinka1
5. aug 2023

Autorka v pohode vydete. Musis skresať stravu, 500€ na dvoch je dost vela. Byvanie OK. Muz este dostane danovy bonus 140€ a plus prídavky 60€ dostanes ty. Budes mat este tzv. kocikove po narodení. To sa mi zda je 800€ odloz si aby ste mali rezervu. Výbavičku kup cez bazár alebo skupiny kde darujú. To ta vyde par €. Netreba zbytocne nakupovat vela veci pre babo, lebo to aj tak bude kazde 3 mesiace mat inu velkost. Cize treba si setrit aby ste mali hlavne rezervu, ak by si nekojila alebo muz by prisiel o pracu. Aspon aby ste mali odložených na 4 mesiace bez prijmu. Len pre istotu a to nesiahat. To treba mat vzdy aj keby ste nemali dieta.

akiana
5. aug 2023

Skoro mi zabehlo, ze prenajat 4-izbovy byt len preto, aby ste mali sklad na nabytok. Aj trojizbovy je vam zbytocne vela, potrebujete akurat vy spalnu a babatko izbu. Nehnevaj sa na mna, ale to, ze vrazite peniaze takto nerozumne do niecoho uplne zbytocneho a este sa pytas, ako vyjst z vasich malych prijmov, ukazuje vasu financnu negramotnost. Ale hlavne dieta robit, ok.

jana0215
5. aug 2023

Poradila by som hlavne ohľadom výbavičky - hľadaj na bazároch. Veľa žien zvykne aj darovať balíčky vecí, alebo predať za lacno, takže pomerne dosť môžeš ušetriť. 🙂 Tak isto aj kočík nový nepotrebuješ. Pozri napríklad na fb - Tehotenský bazár a fórum. 🙂

silvike
5. aug 2023

to je prva ponuka co mi vyskocila na nete, celkom fajn ci ?
https://ringo.topky.sk/detail/9e9e1944f9beeb63/...

zomby
5. aug 2023

@oli18 hlúposť , nedá sa to , k j zarobí 1200€ ja mám okolo 2000€ a na dovolenku nemám ,sme 6 členna rodina