Financie v domácnosti

30. nov 2021

Ahojte, už neviem čo mám robiť a ako prestať stále myslieť na peniaze. Manžel zarobí dobre, nemáme absolútne žiaden problém s financiami, doprajeme si čo chceme ale proste ja nedokážem nad peniazmi prestať rozmýšľať. Stále prepočítavam koľko peňazí sme minuli, koľko odložili, koľko máme na sporení, koľko majú na sporení deti, počítam koľko im ušetríme do dospelosti, koľko si ušetríme do dôchodku, otvorím denne app banky v mobile aspoň 5x a pozriem na zostatok a stále sa len sťažujem že sme veľa minuli, proste mi z tých peňazí načisto šibe. Stále keď chytím mobil sondujem ako ušetriť a vážne už neviem či je to v poriadku. Prosím vás máte to tiež niektoré takto? Ja už ozaj som z toho na nervy, stále si poviem že s tým prestanem ale vždy to začnem robiť úplne automaticky.

ewelinka21
30. nov 2021

Ked si bola mala neriesili sa vo vasej rodine/ domacnosti peniaze? Inak si neviem vysvetlit preco sa takto spravas ked hovoris, ze mate dostatok, kupite si, doprajete si, ucty poplatene a nieco aj usetrene.

zmrzlinka2021
30. nov 2021

V prvom rade nikomu nesetrim "do dospelosti", tie peniaze su takmer stratene, teda pohltene inflaciou. Pokial manzel zarobi dobre - to je plat v cistom aspon tych 2500 EUR, skuste radsej investovat, kde sa budu peniaze zhodnocovat, napr. akciove fondy, zvolit si nejake strategie.

My si setrime, ale vobec neriesime daleku buducnost, pre nas je podstatne nemat ziadne uvery a mat dostatocnu financu rezervu a nejake sporenie na narocnejsie vydavky, napr. pripadnu kupu auta, aby sme ani vo sne nemuseli uvazovat nad uverom, ci leasingom.

Peniaze by nás nemali stresovať, a nemali by sme im slúžiť , treaba si zratat prijmy, vvýdavky a a nastaviť si rozumne finančné hospodárnenie

autor
30. nov 2021

Keď som bola malá nebolo v našej rodine dostatok peňazí možno preto sa teraz takto správam ja ozaj neviem. Proste ja to neviem opísať, ja stále myslím naozaj na peniaze aby mali deti, aby sme mali my. Napríklad aj na dovolenku, ja radšej vyberiem dovolenku autom a budem variť ako keby si máme zaplatiť letenku a All inclusive. Nonstop keď je čas sedím na mobile a čítam ako ušetriť, na čom ušetriť, každý deň čítam finančná poradňa na MK, všetky diskusie na MK ohľadom financií. Poviem pravdu že už som rozmýšľala aj nad psychológom ale je mi to naozaj strašne trápne to aj niekomu povedať.

zmrzlinka2021
30. nov 2021

@autorka
podla mna je to trauma z detstva a ma to vela ludi z chudobnych rodin, ja som tiez zila dlhe roky v nedostatku, preto ta chapem. Vtedy clovek moze najcastejsie skzlnut na dve cesty:
- bezhlavu utraca, kupuje somariny, znackove debilty kvoli znacke, potrebuje sa ukazovat - vtedy sa citi ze ma hodnotu alebo
- je na totalku skrob, nejde ani do kina, lebo aj tam mu je luto vysolit 6 EUR, nehovoriac o kavicke na namesti - vsak doma si za tu cenu spravi 10 😉 a vlastne aj ked ma slusny prijem, zije velmi biedne

Uprimne, to najlepsie, co detom s manzelom mozete dat je milujuca rodina, kde z deti vyrastu vyrovnani a empaticki ludia - to je najlepsi start v zivote cloveka!!! Taketo deti vedia ovela lepsie zvladat dospelost, problemy, maju podstatne nizsiu tendenciu skoncit v manzelstve s debilom, mat rozlicne psychiatricke problemy atd....
A ak mate dostatok penazi, podporte ich vo vzdelavani, v niecom co ma aj zmysel, napr. v hre na hudobny nastroj, v sporte, v jazykoch, ale zaroven NIKDY (!!!) im nedajte vsetko - vzdy musia v niecom stradat, v niecom mat tuzby, aj nenaplnene, aby sa ucili a spoznavali realny zivot a mohli znich vyrast ludia, ktori maju zdravu mieru a vedia odkial pokial.

21oktober
30. nov 2021

ja to nevidím s tebou až tak hrozne, troška ubrať a bude to v poriadku . Vždy je tvoje správanie lepšie ako opačný extrém a to zadlžovanie, netvorenie úspor , rozhadzovanie, skupovanie zbytočností .

21oktober
30. nov 2021

@zmrzlinka2021 ty si prečítala moju dušu ? 🙂Mám pocit že som to písala ja.

marseillefan
30. nov 2021

Ja som bol pred pár rokmi tiež veľmi šetrný, no teraz už nie som... uvedomil som si, že lepšie ako míňať svoj čas a energiu na to ako čo najviac ušetriť, je investovať ten čas a energiu na to, aby som čo najviac zarobil...

21oktober
30. nov 2021

@marseillefan ja by som povedala že treba nájsť rovnováhu . Čas je práve najdrahší zo všetkého a je nenávratiteľný . Ja radšej budem v práci menej a odopriem si niečo a tento čas venujem manželovi a deťom . Od určitého bodu nárast financii pre mňa stráca zmysel.

lienka.7
1. dec 2021

Cas navstivit lekara...

elizabet173
1. dec 2021

@21oktober súhlasím absolútne 👍

maciatkolulu
1. dec 2021

Co to je zarobí dobre? Mate úver? Koľko máte deti? Kde robíš ty? Véd to závisí aj do toho, či "len manžel zrobi dobre", či aj ty... Akože toto co píšeš, v poriadku a pri dobrom zárobku nie je normálne. Nehovorím, že človek ma rozhaduivat, ale denne rozmýšľať, kde ušetriť, je chore.

julie19
1. dec 2021

Ahoj, pokial nemáte nejake finance tazkosti, viete ušetrit aj si dopriat, potom nemyslím ze su tvoje myslienky a stresy na mieste... bolo by dobre skusit to nejako zmenit na nieco pozitivne 😉 čo keby si skúsila napríklad napísať článok tu na koňa, kde by si napríklad spravila porovnanie čo sa finančne viac oplatí .... napríklad tie dovolenky... zameral svoju mániu na prepočítavanie peňazí a skús si spraviť rozpočet čo naozaj stojí dovolenka autom s vlastným varením kde započítas aj cestu, benzín, dialnicne poplatky, potraviny, večerné posedenia niekde na zmrzke a pive a porovnaj to s dovolenkou all inclusive kde už cena cesty aj všetkého čo skonzumujes je zaratana... možno budeš prekvapena čo sa viac oplatí, využiješ svoj záujem o šetrenie a dobre zaobchádzanie s financiami a ešte aj niekomu poradis ;) ... to bol len príklad samozrejme, ale skúsila by som svoju myseľ zamestnať tak aby si nie nasilu nemyslela na peniaze, kľudne na ne mysli ale nezatahuj do toho vás rodinný rozpočet keď ta to tak stresuje a keď si s ním v konečnom dôsledku spokojná keďže Vám funguje ... držím palce

anjelicek26
1. dec 2021

Treba najst tu rovnovahu. Setrit detom peniaze skutocne nema zmysel, inflacia ti tu hodnotu uplne znici, dnes je to vela, v buducnosti to nebude mat hodnotu. My sme detom kupili pozemky, nech maju nieco hodnotneho, ci postavaju alebo predaju je mi uz v konecnom dosledku uplne jedno. A ano taketo traumy s detstva si nesieme viaceri, u nas to tiez nebolo ruzove, dnes si hovorim, ze vlastne nam nikdy tak velmi nic nechybalo, ale nosene oblecenie po nejakych detoch maminych kamaratok, lebo sa "setrilo", ziadne poriadne vylety, ziadne dovolenky, jedla tak akurat, nic sa ale nevyhadzovalo, vreckove ziadne, vsetky peniaze sli do domu, co rodicia vtedy kupili...od 16 som chodila po brigadach, aby som vyzerala a obliekala sa normalne, hanbila som sa strasne... Ano dnes to kompenzujem a moje deti su od hora dole oblecene tip top, nie nekupujem len znackove, ale maju toho velmi vela, urcite viac, ako potrebuju...uvedomujem si to, ale toho zlozvyku sa asi nezbavim.... skor hladam, co sa im este da kupit, aby skutocne nechybalo absolutne nic... Financne mame tiez penazi viac ako dost, obaja mame dobru pracu, stabilne zazemie, dom splateny, neni proste o com... stale to niekde hlboko v podvedomi je... nie, stav na ucte a uspory nekontrolujem kazdy den 😂 Ale tak kazdy ma tu uchylku trochu inde, dolezite je si to uvedomit a trosku okresat, trosku prisposobit, kym si to uvedomia deti.

jaja20
1. dec 2021

A ty tiež chodíš do roboty? Alebo to robíš z nudy, lebo nemáš iné veci na práci...? Neviem si predstaviť,že by som denne toľko času minula na niečo takéto zbytočné. Môže to byť už aj diagnóza, nemávaš úzkosti? Mám takúto švagrinú, tá si ešte aj na trhu pýta bloček na 17 centov za jednu papriku,a všetko odkladá do obálky a počíta... A pritom si žijú na vyššej úrovni,ako my,ale oni nikdy nechodia na dovolenky,do reštaurácie,ani do spoločnosti, žiadne zážitky,stále len doma trčia. To podľa mňa nie je normálny život,veď človek si musí aj dopriať,nielen zhŕňať,to nemá zmysel, peniaze si do hrobu nevezmeš.