Financie v manželstve
Ahojte žienky, tak aby ste mi lepšie poradili, napíšem Vám najprv niečo o sebe... Mám 28 rokov a v máji sme mali svadbu s mojim mužom..odvtedy mi robia celkom veľkú hlavu financie....pochádzam z bohatšej rodiny ako môj manžel, no ten má 32 rokov a doteraz si ušetril 2000 eur...financie zatiaľ spoločné nemáme, no vysvetlím Vám celý problém aký vznikol...celý vzťah som ročne míňala na partnera tak 10x viac ako na mňa, či už išlo o oblečenie, jedlo alebo iné potreby ktoré sme mali v domácnosti, napokon bývať v Bratislave nieje lacná záležitosť, aj bez tých výdavkov na neho...nebývali sme spolu až rok pred svadbou sme sa tak nejak dohodli že už budeme bývať spolu...on platí nájom, ja potraviny, drogériu a pod. Manžel ma plat 1200 eur a náklady 500 eur takže by mu malo ostať 700 eur mesačne...ja mám príjem 700 eur a výdavky tak 400 eur, takže mi ostáva 300 eur mesačne...prešiel rok a na účte má stále 2000 eur, či pred svadbou či po nej...stále 2000.... ja som našetrila 3000 eur + 9000 eur sme dostali od hostí na svadbe, takže to je 12 000 eur (moje našetrené + svadobné)
A TERAZ PROBLÉM: manžel predal auto za 5000 eur a našiel nové za 19 000 eur...a teraz nastúpila jeho logika že 5000 eur dostal z predaja auta + 9000 eur sme dostali na svadbe a kedže už žijeme spoločne, mám mu dať 3000 eur ktoré som ja ušetrila + 2000 eur mám zobrať z peňazí, ktoré mám u našich, no tie mi dali s tým, že to má byť na to, keď sa budem s manželom budovať, lebo môj sen je bývať v doma a nie byte... je to podľa Vás normálne? Ja neviem či som tak mimo... ale vždy som si myslela že spoločné auto sa má kúpiť zo spoločných peňazí a teda tých ktoré sme nadobudli ako manželia a nie brať z peňazí rodičov mojich ktorí síce chcú aby sme ich využili my dvaja no na celkom iný účel...a keď som sa ho spýtala že či mu mám dať zo svojich peňazí, tak sa začal vadiť, že "veď ja dám 5000 eur čo predám auto tak aj ty pridaj 5000 eur (3000 eur si nasporila a 2000 zober z tých čo sú odložené u Vašich na dom) Čo si o tom myslíte? Čo by ste robili vy alebo mu povedali?
@sofinka156 Úplne suhlasim. A nejak nechápem toto delenie na "moje" a "tvoje" a to nie sme ani manzelia. Mame to presne tak ako pises.
@lucia2609 Ty vlastne co vies o svojom manželovi ked ani taku vec,ze nema na nove auto.🤔
A inak ako to tu uz bolo pisane. Ked ti rodicia nasporili taku velku sumu riesila by som darovanie tych penazi cez notara ze je to dar pre teba na kupu domu.
Nechcem malovat certa na stenu ale v pripade buducnosti keby vam to neklapalo aby sa tie peniaze nezaratavali do bezpodieloveho vlastnictva a mal by na nich narok aj on. Lebo ked to nebude nijako na papieri a kupite za nich dom tak proste bude v pripade rozvodu polovica domu tvoja a polovica jeho a bez papiera nikoho nebude zaujimat ze polovicu domu zafinancovali tvoji rodicia.
@lucia2609 typický sedláčik, 1200 eur plat a ide kupovať auto za 19 000 eur v podstate "z cudzieho" a potom bude na neho rukať z okna a ofukovať 🙂 a pred všetkými ukazovať aké má auto
Nič v zlom, ale býva aspoň u seba doma vo svojom? alebo je u cudzieho?
Na tvojom mieste nesúhlasim a nech sa aj pokrája.
A v prvom rade sú to VAŠE peniaze a nie jeho alebo tvoje. A to že si na neho finančne doplácala už pred svadbou, tak s tým si musela rátať, že to bude také aj po svadbe.
@zuzanka.zuzu No, "budovat lasku" mali ešte pred svadbou. A hlavne uctu jeden k druhemu.
@lucia2609 Preco si mu dala udaje o osobnom účte? Cim skor toto ries lebo ak prídu deti a ty budeš na MD a RD tak uz vidim pravdepodobny scenar-je ich tu na MK dosť podobných.
@lucia2609 no ja si myslim ze on nieje ochotny mat spolocny ucet aspon tak som to pochopila... zda sa mi ze mysli na svoje potreby a tuzby viac ako na vase spolocne ak nejake naozaj mate... a ty nie si blba aby si sa rozdavala pre vas oboch ked on toho schopny nie je sama to dobre vies tak mu nic nedavaj ... auto chce pre seba tebe nove urcite neda do ruky mas svoje preto nechce aby si ho predala asi bude sebcek...co si zmyslel nech si zasponzoruje sam...a pripomen mu ako nevie sporit...a skor ako budete robit na dietati si dohodnite ako budete sporit spolocne peniaze a co ho caka ked ty budes na materskej a rodicovskom...financie budu hlavne na nom a bude sa musiet zo avojich postarat o vas...
@lucia2609 v prvom rade by som mu zrušila prístup k svojmu účtu. To je základné bezpečnostné pravidlo a manžel ani vlastná mama nie sú výnimka. Špeciálne, keď tvoj ctený manžel ti to svoje neposkytol.
Druhý krok - založiť jeden spoločný účet, na ktorý budete mesačne posielať každý rovnakú sumu a financovať bežné náklady na domácnosť (nájom, strava, energie...).
Peniaze, ktoré ti tvoji rodičia nešetrili a budú poskytnuté na dom, si nechajte ošetriť u notára, aby sa nestalo, že ešte budeš manžela pri rozvode vyplácať z týchto peňazí ako keby ich on zarobil.
Auto za 19 litrov by som nefinancovala ani náhodou. Doteraz mu bolo dobré aj staré a zrazu si potrebuje riť vyvážať v luxuse a ty to máš zaplatiť a voziť sa v starom? Auto v takej hodnote sa kupuje vtedy, ak na to sú peniaze, ktoré nebudú chýbať inde.
Sorry, tvoj muž ťa má za zdroj financií. Čo je tvoje je spoločné a čo je jeho do toho ťa nič. Sprav si poriadky čím skôr, lebo ešte zaplačeš...
môj muž ked si chce niečo drahšie kúpiť, tak si musí na to našetriť sám alebo zoberie úver a ja tak isto. Máme rozdelené financie, každý svoj účet, svoju výplatu aj svoje výdavky. Samozrejme financovanie domácnosti máme spravodlivo rozdelené, aby sme to utiahli. Ja by som mu tie peniaze nedávala, nech si kúpil len to, na čo má. Auto sa dá kúpiť aj lacnejšie.
@lucia2609 - tiez si myslim ze by si mu mala bloknut pristup k tvojmu uctu a to zvlast ak ty nemas pristup na jeho ucet a netusis kam idu jeho financie. Auto by som nefinancovala ani nahodou, v tejto chvily je to zbytocny luxus, na ktory nemate a ani ho nepotrebujete. Dala by som mu polovicu z darov zo svadby, ale druhu polovicu by som si nechala a do domu to nevrazila, cisto moja zalezitost. Aj keby mali hnit na ucte 50 rokov bral by som ich ako vyhradne moje peniaze. Tiez by som si s nim sadla a podebatovala o buducnosti a financiach. Neexistuje aby si si ty odtrhala od ust, setrila a on este chce peniaze od teba a pritom ma vyssi prijem? Prestan mu kupovat handry, mal by skor on kupovat tebe. A dieta si za takychto podmienok fakt nerob.
Ako uz bolo vyssie spomenute, tak by ste mali vytvorit spolocny ucet a tam posielat kazdy z vyplaty. Nesuhlasim s urcitou sumu, to by si bola vzdy v nevyhode, tebe by ostalon200€ a panacikovi 700€ , dost nefer. Skor urcite percento z prijmu cca kazdy 50%. A co tam zvysi si odlozite.
Mozno by to u vas fungovalo.
U nas to nefunguje, ja chcem vediet vsetko 🙂 my nemame spolocny ucet, ale obaja rozhodujeme o polozkach o platbach o nakupoch. Neberieme to tak ze ty platis hypo a ja zranicu. Kto ma tak zaplati, su to nase peniaze, ja som na rodicaku, manzem ma podporuje a financuje. Ked nemam na svojom, zaplatim z jeho alebo mi da rovno cash. Tak isto aj ja. Prikryvam sa perinou na aku mam.
@lula313 sa mas s cim chvalit, ze si ani neprispievala na najom ale obuchat mesacne 700€ na hovadiny ti slo.
Taketo frajerky zboznujem. Zivit si sa sama nemusela, ale po Parndorfe lietat, to ano. O hospodareni a samostatnom zivote mas pramalu a hmlistu predstavu, takze moc by som tu na tvojom mieste nepoucovala ostatnych
baby spytajte sa svojich manzelov na nazor, moj vravi ,ze je dotycny manzel nevyspely ,ale z chlapskej logiky to chape😀
@bona_dea aj ja som vedela oplieskat prachy ako nic. Makala som v zahranici, vyplata kazdy tyzden, vylety, akcie, shopping...svet gombicka. Casom sa clovek zmeni, aj priority. Len tu pan manzel z diskusie, este nie je v tomto stadiu asi.
@lucia2609 každý ma nato svoj názor,ja som sa vydávala v 19tich automaticky sme zrušili môj účet výplaty chodili na mužov čiže náš spoločný!!! neboli žiadne moje a tvoje boli naše každý mal svoju kartu a prístup....keď mal neaké bočáky z fušky tak i podla okolností z nich dal bud všetko alebo časť ...musel mať u seba neaké peniaze naviac keďže robil všelikade a nie vždy sa dalo vybrať z účtu..a mimo to má koníčka ktorý niečo stojí takže to si väčšinou financoval z nich ...viacmenej všetky peniaze idú cezomňa on sa hádam ani nevie prihlásiť na IB s tým že jemu chodia SMS o pohybe takže prehlad má...určite by sme neplatili na dva alebo tri účty...všetko to je o dôvere .takže to čo sa deje u Vás podla mňa normálne nieje.asi by som sa bála čo príde nabudúce dnes to je auto za 19 litrov potom to bude dovolenka v emirátoch všetko zaplať ty a ja budem veľký džefo .... asi by u nás bolo drahý môj takto to nejde a buď to sa spamätáš alebo...
S manželom sme spolu viac ako 5 rokov, manželmi sme viac ako rok. No už hneď ako sme pred rokmi začali bývať spolu, hneď sme vedeli ako s peniazmi.Najprv sa uhradí všetko,čo treba mesačne zacvakať, potom sa odloží na to,čo chceme postupne kúpiť do bytu, niečo sa odloží pre prípad, že sa niečo pokazí a až tak máme peniaze na stravu a tankovanie. Máme jeden účet, máme vo všetkom prehľad a nikdy nebolo moje...tvoje....ani keď len jeden robil... Veľmi si dôverujeme a veľa sa rozprávame.... keď na niečo nemáme,tak si na to našetríme,alebo si to napíšeme do listu pre Ježiška a príde to ako darček od celej famílie 😍🍀 Rovnako rozmýšľame a ani jeden z nás neutráca na zbytočnosti... Hlavné je, aby ste veľa komunikovali....no ako viacerí písali....napíš doklad,že tie peniaze majú ísť na dom... Nie raz som sa stretla s ľuďmi, že partner ich pripravil o peniaze,lebo si kupoval "hračky" resp.peniaze boli určené na niečo iné,než na to,kde ten milovaný použil... Žiaľ,ľudia sú niekedy svine a v tomto prípade by som radšej dala veci na papier pre prípad,ak sa niečo stane,aby si mala dôkaz.... Drž sa 🍀😉
No ono sa aj v dobrom a milujucim manzelstve da uplne v poriadku fungovat s vlastnymi uctami manzelov....my to mame tak od zaciatku a nikdy sme sa kvoli financiam nehadali...kazdy kupuje podla potreby veci do domacnosti a niektore stabilne vydavky mame proste podelene, plati bud ja alebo on...ak su dvaja zodpovedni a aspon trochu financne gramotni, myslim ze je to aj takto lepsie ako stale riesit co so "spolocnym uctom a riesit kompromisy ako sa spolocne peniaze minu....a k tej tu casto spominanej rodicovskej s 200 eurami...ja som si kabu nelizala, manzel mi posielal na ucet tolko aby mi dorovnal k mojmu stalemu prijmu, resp. k materskej, pochopil ze proste urcity zivotnt standard potrebujem zachovat(hlavne ak mam aj nakupovat veci pre dieta)boli sme tak dohodnuti este predtym ako sa dieta narodilo a vobec k tomu nemal ziadne reci.Za mna aj autorke prispevku odporucam oddelene ucty, bez jednoducheho pristupu partnera...pravdaze, bez ohladu na twnto fakt, partneri by malu mat aspon sajnu o celkovom majetku a prijme toho druheho ale nevidim dovod na automaticky narok na urcity podiel z príjmu tohi druheho alebo rovnako na striktne dany podiel setrenia u oboch partnerov.
akoze nechapem naco mu auto za 19000....ked uz si tak delite "moje-tvoje" co je v normalnom partnerstve doslova smiesne tak nech si kupi take na ake ma.
@anetkaadamko súhlasím, ale až tak tvrdo by som to nenapísala.Zvykol si, že ona kupi, rodičia prispeju....a on si žije.Trocha mi je smiešne, že chlap bez dieťaťa, kde tie výdavky veľmi stúpajú chce stavať dom s 2 t na účte.Ja by som si ho nemohla vážiť:(podľa mňa je detinsky a má iné priority veď ma 32 r nie 22r, že budem frajer s dobrým autom. Prehod s ním reč či je aj preňho dom priorita, lebo možno po tom túžis iba ty a tvoji rodičia, alebo aj on, ale bez nejakého fim.pricinenia.A ci vie o akých peniazoch výdavkoch a starostiach hovoríte.Lebo, ak máte 2 autá načo treba ďalšie nové?
Ale podľa toho čo píšeš si rozumná uvedomelá a vidíš, že ide si po svojom, ale nie za svoje.Aby sme sa nečudovali, že aj svadbu platili tvoji rodičia?
@lucia2609 vsetci tu hovoria o spolocnych uctoch lebo manzelia to tak maju mat. Ja som s mojim uz 20 rokov a 20 rokov mame vlastne ucty. A nemame v plane to menit. Ano ja viem jeho pin on moj ale karty mame kazdy svoje. Co sa tika delenia platieb mame potobene ttvale prikazy rovnym dielom. Ja platim hypo a mm vsetko ostatne. Elektrina voda plyn televizia internet. Co sa tika dietata platenia skoly stravu- raz platim ja raz mm. Ostatne vydavky ako kto. Kto ide so obchodu ten zaplati. Ak ideme obaja dohodneme sa kto plati. 20 r takto fungujeme a ide to. Zatial sme sa nikdy koli tomu nehadali. Takto mame kazdy aj svoje vlastne financie o ktorych ten druhy nevie . A vyhovuje nam to takto. Ale co sa tika spekulacii tvojho manzela...no neviem. Toto by sa mne nepacilo. Bud rovnym dielom alebo nijako.
Písala som n aprvej strane,ale teraz si myslím,že spoločný účet vo vašom prípade by bol skoro vždy s nulovým zostatkom,míňal by,kým by tam niečo bolo.Nedaj sa,myslím finančne,inak nielen dom nebude,ale ak otehotnieš,tak ani postieľku nebude z čoho kúpiť,nehovoriac o ďalších potrebách.Píš si za čo všetko obaja dáte peniaze a po dvoch-troch mesiacoch mu to predložíš a budeš vedieť argumentovať či dobre gazdujete.
A ešte jedna vec,kludne sa o tom poraď s rodičmi,zrejme vedia slušne hospodáriť a poradia ti,nehanbi sa.
@lucia2609 Urcite by som mu nedala peniaze od rodicov aby si kupil nove auto 😠 . Odkladala by som si ich dalej na dom a dobre by som si rozmyslela, ci si budem 🏡 hladat s nim alebo bez neho... Investovanie do nehnutelnosti je rozumnejsie.
Ked mate malo penazi musite mysliet aj na to, ze nove auto o dva roky vyrazne klesne na hodnote. Niekto povie, ze auto za 19 000 eur nie je drahe. Ja si myslim, ze ak ma clovek dost penazi, nech si bez vycitiek kupi auto aj za stotisíc, ale ak má naňho pýtať úspory po rodičoch a nemá vyriešené bývanie tak auto za 19 000eur je vela. Je mi nesympaticke, ze on si pre seba vybera uplne nove 🚗 a tebe nechcel dopriať ani výmenu tvojho za iné ojazdené. Myslí len sám na seba, čo nie je bohvieaký partner na založenie rodiny 😔. Ved ked pridu deti, clovek chce mat pri sebe osobu, ktora sa dokaze vzdat aj trochu svojho vlastneho pohodlia pre ich dobro (ci uz je to nocne vstavanie k babatku alebo sporenie na ich vzdelanie). Najlepsie to vidis na tvojich rodicoch, odkladali ti peniaze aby ti aspon trochu pomohli k splneniu sna...
Ženy to, že niektoré máte spoločné účty a funguje to, neznamená, že spoločný účet bude fungovať aj v inej domácnosti. Niekde je muž šetrnejší ako žena, niekde je to opačne, niekde vyhovuje, že financie drží muž, lebo ak by ich mala žena tak by na účte bola každý mesiac veľká 0 (mám pár takých známych) niekde to je opačne, financie drží žena, lebo muž nevie proste šetriť. Každá rodina to má tak ako jej to vyhovuje. Po ďalšie ak mi niečo šetrili moji rodičia na konkrétnu vec, tak nevidím dôvod prečo by som tie peniaze mala dávať zrazu na spoločný účet po svadbe. To ak máte vlastný byt tak ho po svadbe automaticky idete napísať aj na muža? Pochybujem. Ak má krásavec plat 12000 a ostane mu 700 tak nech si to krásne auto, ktoré bude slúžiť v 99% jemu vezme na lízing. To je čo za logiku všetky peniaze dať na auto? Už len z toho titulu by som s ním spoločný účet nemala, lebo by tam po pol roku nebol ani cent.
@0silvia0
@hettinka
Silvi platim si aj poistku aj mobil zo svojho účtu aj potraviny keď pre nás varím aj všetko čo je potrebné...teraz na Decembra som velmi neusetrila, lebo okrem darceka pre dieta jeho sestry som vsetky darceky vratane za ten pre jeho mamu platila ja...a co sa tyka rodiny...tak moji rodicia radsej upreli sebe len aby dali mne a sestre na vkladne knizky, terminovane vklady a pod. netusim ci manzel nieco mal, ale vidim co ma teraz, aspon podla toho co hovori ma 2000 eur co mi pride na muza s platom vyssim o dost ako mam ja malo....ja skladam korunu ku korune a on sa rozhadzuje evidentne, dovcera som realne zila v tom ze on spori rovnako ako ja...a cakam na rozhovor aj o jeho sporeni...ale isiel o 10 do posilky a este sa nevratil...tak cakam...a rozpravali sme sa o tom, ze ano mozme predat jeho auto, kedze je starsie , aj ked ma vacsiu hodnotu ako moje, no on si prisiel pred paru dnami s tym ze on ide kupovat fungel nove auto v hotovosti a on ma 5 000 z predaja a ty zena moja daj m 9 000 eur zo svadby tvoje 3000 usetrene a 2 000 z uctu na dom...zda sa mu normalne ze on da 5 000 eur tak aj ja mam dat tolko na jeho auto a este aj vsetky peniaze zo svadby...tak to aj ja by som mohla spravit, ze predam svoje auto za 3000 eur a poviem mu ze berem 9000 zo svadby a daj mi manzelik 3000 eur lebo som si vybrala auto za 15 000 taky muderec moze byt kazdy...zjavne si neuvedomuje ze tu niekto setri, no nie na jeho rozmary a pri kazdom naznaku ze to takto nechcem sa pohneva a ide hadat...
Nie som sice vydata zena 🙂 Iba ozeneny chlap....Ale tvoj manzel je klasicky malomestiacky konzument (akych je bohuzial plne slovensko). Zaraba nic moc (1200 eur taky priemer) a auto chce za 19 tisic 😀 Vacsinou si takto riesia ludia nejake komplexy, hlavne ti z chudobnejsich pomerov sa chcu ukazovat, ze "pozrite ako sa mi dari" a pritom je to len trapne pozlatko, ktore sa rychlo rozsype. Ja zarabam viac ako tvoj muz, ale auto mam lacnejsie. Jednoducho pre mna je auto vec, ktora musi byt samozrejme spolahliva a aj pohodlna, ale nie zas nejaky zbytocny luxus, ktory ma zderie z penazi.A naco aj? Robit si nejaky status s autom? Kolko mam rokov?17? Peniaze radsej investujem do niecoho hodnotnejsieho...Inak ako hovorim, takto konzumne rozmysla vela ludi, ze nemaju bohvieaky plat ale hned si musia kupit smartfon za 500 eur a znackove oblecenie a neviem co. Obavam sa, mila autorka, ze toto s nim budes riesit este casto, ze bude chciet minat vase tazko zarobene peniaze na hluposti.

U nás žiadne moje tvoje neexistuje. Všetko dáme do kopy, keď nám prídu peniaze a SPOLOČNE si sadneme a rozdelíme čo sa koľko vyplatí, koľko pôjde na domácnosť a koľko sa ušetrí + každý dostane vreckové na svoje výdavky ale všetko je spoločné. Obaja máme o všetkom prehľad. V manželstve by malo byť už len naše, ale keď je manžel nezodpovedný týpek tak chápem že žena je nútená si chrániť úspory aby pán manžel nepremárnil obidve výplaty na hlúposti. V prvom rade on sa musí začať správať ako hlava rodiny a nie ako rozmaznané chlapča. 😠. A týmto štýlom treba viesť aj rozhovor. Ako si to predstavuje keď prídu deti? Verím že spoločný úprimný rozhovor pomôže.