icon

Financie v manželstve

lucia2609
30. dec 2017

Ahojte žienky, tak aby ste mi lepšie poradili, napíšem Vám najprv niečo o sebe... Mám 28 rokov a v máji sme mali svadbu s mojim mužom..odvtedy mi robia celkom veľkú hlavu financie....pochádzam z bohatšej rodiny ako môj manžel, no ten má 32 rokov a doteraz si ušetril 2000 eur...financie zatiaľ spoločné nemáme, no vysvetlím Vám celý problém aký vznikol...celý vzťah som ročne míňala na partnera tak 10x viac ako na mňa, či už išlo o oblečenie, jedlo alebo iné potreby ktoré sme mali v domácnosti, napokon bývať v Bratislave nieje lacná záležitosť, aj bez tých výdavkov na neho...nebývali sme spolu až rok pred svadbou sme sa tak nejak dohodli že už budeme bývať spolu...on platí nájom, ja potraviny, drogériu a pod. Manžel ma plat 1200 eur a náklady 500 eur takže by mu malo ostať 700 eur mesačne...ja mám príjem 700 eur a výdavky tak 400 eur, takže mi ostáva 300 eur mesačne...prešiel rok a na účte má stále 2000 eur, či pred svadbou či po nej...stále 2000.... ja som našetrila 3000 eur + 9000 eur sme dostali od hostí na svadbe, takže to je 12 000 eur (moje našetrené + svadobné)
A TERAZ PROBLÉM: manžel predal auto za 5000 eur a našiel nové za 19 000 eur...a teraz nastúpila jeho logika že 5000 eur dostal z predaja auta + 9000 eur sme dostali na svadbe a kedže už žijeme spoločne, mám mu dať 3000 eur ktoré som ja ušetrila + 2000 eur mám zobrať z peňazí, ktoré mám u našich, no tie mi dali s tým, že to má byť na to, keď sa budem s manželom budovať, lebo môj sen je bývať v doma a nie byte... je to podľa Vás normálne? Ja neviem či som tak mimo... ale vždy som si myslela že spoločné auto sa má kúpiť zo spoločných peňazí a teda tých ktoré sme nadobudli ako manželia a nie brať z peňazí rodičov mojich ktorí síce chcú aby sme ich využili my dvaja no na celkom iný účel...a keď som sa ho spýtala že či mu mám dať zo svojich peňazí, tak sa začal vadiť, že "veď ja dám 5000 eur čo predám auto tak aj ty pridaj 5000 eur (3000 eur si nasporila a 2000 zober z tých čo sú odložené u Vašich na dom) Čo si o tom myslíte? Čo by ste robili vy alebo mu povedali?

mlil77
31. dec 2017

Načo mu je 19000 e na auto keď nemá peniaze? Nebuď hlúpa a nedaj mu ich v žiadnom prípade. Aj deti by som na tvojom mieste ešte s nim neplánovane, toto nevyzerá dobre....

hradnapani
31. dec 2017

@lucia2609 auto je asi najhorsia komodita - nezhodnocuje sa a len konstatne klesa na cene kazdym dnom a tyzdnom. To len tak na okraj. Takto. ste sice manzelia a vsetko, co ste si nahonobili po sobasi je spolocne (cize aj to auto, darmo bude na technicaku napisane jeho meno, ked je kupovane zo spolocnych penazi), to co predtym, je kazdeho vase (napriklad uspory spred manzelstva ale aj dary od rodiny atd, pokial neboli adresovane vyslovene ako spolocne.) Mne by tu skor prekazalo to, ze chce vsetko minut na hlupe auto... to nevesti nic dobre do buducna. Ja by som sa napriklad v tvojom pripade nehrnula do spolocneho uctu ;) tak ako byva u manzelov zvykom.

bmuller
31. dec 2017

urcite je kopa rovnako dobrych, ale lacnejsich aut ako to, ktore chce on za 19 tis... 🙄 skus vybrat nejake ty - a predloz mu, ze do toho si ochotna investovat, ale ak sa mu nepaci a chce to drahe, nech si to dofinancuje sam 😝
a mozes mu pragmaticky predlozit aj to, co si pisala tu - kolko zaraba a mina on, a kolko zarabas a minas ty, plus kolko si usetrila ty a kolko mohol usetrit teoreticky on, kludne na to auto... to su logicke argumenty, ktorym by sa mal postavit celom a vylozit karty na stol.

vienala
31. dec 2017

@beadgirl nestihla aom odpisat, chystam silvestrovsku veceru, vecer budeme s kamaratmi.
K tvojej otazke - co by sa stalo, keby som tie peniaze minala. No napr. by sme este mali asi hypoteku, teraz sme uz bez nej. Inak, no svet by sa nezrutil 😉. Ale zasa ja neminam az tak rada peniaze. Nejako ma to nebavi, ze ved si mozem dovolit, tak si kupim to a to. Kupim, co potrebujem, som aj typicky zensky rozmarna. Ale ked mam peniaze nazvys, proste nevidim dovod ich vsetky minut. Proste, som taka povaha.
Na margo toho, co pises, ze peniaze, co mas doma, tak minies. Tak ja s tym nemam problem, ze by ma nejako drazdili, alebo lakali. My skor momentalne hladame s manzelom sposob, ako ich rozumne investovat.

bimbambim
31. dec 2017

Nie nedala by som ked tak lacnejsie alebo na splatky radsej investovat do domu

samanta44
31. dec 2017

Môj názor je načo ste bývali spolu rok pred svadbou keď ste si to za ten čas nevyriešili fungovanie v domácnosti ako to bude vyzerať po svadbe a nie čakať že sa to po svadbe zmení.mne to príde že ty svojho muža ani nepoznáš .a ako môže manžel sám rozhodovať kde pojdu tak veľké peniaze?však potom načo ste manželia keď nerozhoduje spolu?a ešte jedna vec má sa o teba starať dávať ti peniaze ako chlap a ty máš robiť ostatné veci aké má manželka robiť .ja by som si tak nenechala aby muž sám rozhodoval čo urobí s toľkými peniazmi

mircalla
31. dec 2017

@samanta44 Asi celkom nechapem preco by jej mal davat peniaze a ona by mala robit to, co manzelka. Chces tym povedat, ze sa ma nechat 100% zivit manzelom?
aKoze je to jasny lakomec, to uz som napisala, ale toto ma dost zarazilo. Nemam rada take to, ze chlap ta ma zivit. Ona predsa zaraba, takze je v poriadku, ze spolufinancuje domacnost, co nie je v poriadku, ze to ide z vacsinou jej penazi a ze on robi dokonca rozhodnutia bez nej. Ale nesuhlasim s nazorom, ze chlap ma zena davat peniaze a ona nic

83lenka83
31. dec 2017

@mircalla zena viac pracuje v donacnosti tak by to mali byt ohodnotene, ked nie tak nech si zabezpeci gazdinu ved pracuje aj manzelka, uz skoncili tie casy ked zena drela daleko viac ako chlap a chlap bol pan tvorstva.

mircalla
31. dec 2017

@83lenka83 Tak zatial maju domacnosti bez deti a obaja pracuju - vychadzam z tejto situacie. O najakej namahavej situacii s domacnostou zatial nemoze byt ani reci, okrem toho ze raz za cas treba upratat a navarit, co si mozu a podelit

veronikastrickova
31. dec 2017

Ja som takto prišla o všetko po svadbe!

samanta44
31. dec 2017

@mircalla to samozrejme nie neznášam ženy čo su dávno po materských a sedia doma a nejdu do práce.skor tým chcem povedať že ako manželka má právo vedieť kde dáva peniaze a prispievať na spoločný život viac ako zaplatením najmu .ako sa už tu spomenulo bude raz na materskej a bude žiť z 200 evri lebo jej nedá lebo povie že on zaplatil nájom?a tak isto to má byť aj s manzelkinej strany.s môj názor je že manželia majú vedieť o Tom ako je to u nich speniazmi a nielen si domyslat ako to asi je

mircalla
31. dec 2017

@samanta44 to je jasné,že má.tak sa chapeme

samanta44
31. dec 2017

@mircalla ja tým myslím všetko aspoň u nás to je tak ja sa starám o to aby bolo všetko zaplatené všetko nakúpené v domácnosti keďže chlap to tak nevie ale samozrejme na to prispieva.js som tým nemyslela nejakú fizicku drinu

conquestor
31. dec 2017

chcela by som pristup k jeho uctu,a ked odmietne hned by som si zmenila pin k tomu mojmu..nech je rovnovaha...Jeho chovanie vobec nie je ok,podla mna ma nasetrene ovela viac ale chce skusit zdrat Teba...urcite neustupit a skor pritvrdit nech sa chalan spamata....ako budete fungovat casom pri detoch?Ja som im rozky vcera kupila Ty kup dnes?Drzim palce....

mircalla
31. dec 2017

@samanta44 Suhlasim. Neni nic horsie, ako muz co neprispieva, poznam to sama velmi dobre.

lucia2609
autor
31. dec 2017

Tak chlapa som dala sadnúť a nasledoval výsluch :D a vysvetlila som mu, že tie peniaze čo mám od našich sú na dom,tak sú na dom, ne na jeho rozmary, že keď dokázal chodiť na 5000 eurovom aute ktoré vobec ze nebolo do srotu,tak mu postaci aj ojazdene lacnejsie, alebo aj nove,ale lacnejsie nie v plnej vybave ako si on zmyslel...povedala som mu ze do 2 rokov bude zrejme treba vymenit aj moje auto,takze si nemozeme dovolit vytrepat vsetky peniaze zo svadby na jeho nove auto, lebo potom by sme museli setrit zase 5 rokov na druhe,co je pri jeho"setreni" nesetreni tazke, povedala som ze ja budem gazdyna s peniazmi, kedze evidentne viem skor usporit a mam vacsi prehlad v letakoch kde je co v akcii a nie ako on,ze pojde do obchodu a nekuka na cenu, takze v utorok sa ide do banky, budeme mat spolocny ucet, ale vsetko co bude chciet kupit vacsie sa somnou poradi, obmedzi svoje salene proteiny a kym nezmiznu tie co ma v policke sa ziadne nove kupovat nebudu, lebo sa zacal rozbijat ako keby mal kopu penazi...proste nevie hospodarit a aj si to sam priznal...a vytlacila som z neho priznanie, ze kam isli nasporene peniaze... kupil nam tyzdenny pobyt v tatrach somar, nehovorim ze niesom rada, aj preto ze viem kde su tie peniaze, videla som to aj na jeho ucte, ale ked uz chce auto, tak vytrepat peniaze na dovolenku sa niekedy neda, teda ak viem ze setrim na auto, tak jednu imu nepojdem lyzovat a svet sa nezruti, ale kedze je to uz vyplatene a pri storne by vratili en polku tka sa ide na dovolenku...ale vysvetlila som mu ze nech sa sprava ako dospely chlap, ze ked sa bude kupovat auto, tka lacnejsie ojazdene v nejakej strednej cenovej kategorii aby ostalo aj na ine veci a aj na vymenu druheho auta, lebo su to spolocne peniaze, ze kym sa nenauci sporit, tak ziadne deti nebudu, tak mi povedal ze ma lubi a ze on mi len chcel spravit radost dovolenkou a ze aj ked auto bude jeho tak chcel take s velkym kufrom na kocik aby bolo...tak sme sa dohodli ze kupi auto lacnejsie, ucet budejeden spolocny a druhy ktory budem spravovat ja a budem tam odkladat peniaze ktore sa zvysia mne aj jemu, aby ich nerozflakal na somariny...takze vysvitlo ze je iba nesporivy typ chlapa a treba s nim spravit poriadok, lebo evidentne moja ekonomicka vysoka skola na nieco bola...dakujem za rady, snad to pojde (musela som zavelit :D )

mircalla
31. dec 2017

@lucia2609 Tak nesporivy je lespie ako lakomy, s tym sa da daco robit

stanka1986svk
31. dec 2017

@lucia2609 super že sa to vysvetlilo..a pekne prekvapilo 🙂

sticker
zooeynka
31. dec 2017

@lucia2609 nerada rypem ale pobyt v tatrach je tak jeho mesacny usporeny zostatok. Ostatne prachy su kde? Trvala by som na tom vypise, nedaj si zalepit pusu jednou dovolenkou....

lilyianka
31. dec 2017

@lucia2609 2000 za tyzdnovy pobyt v Tatrach? Nevravim, ze su Tatry lacne, ale to musite byvat asoon v hoteli Kempinski

ladyblcha
31. dec 2017

@lucia2609 mna zaujima, preco ti zrazu vadi, ze ty ho viac financujes. Pisala si v uvode, ze od zaciatku to tak bolo, cize si vedela aky je, ake ma naroky a plnila si mu ich. Naucila si ho, a zrazu nechces a nechapes, ze on nechape.

11mirka22
31. dec 2017

@lucia2609 no super, bodaj by vám to takto fungovalo.👏

missdiva
31. dec 2017

@lucia2609 Uf, spolocny ucet... 🙈 Do toho by som nikdy v zivote nesla s osobou, ktora nevie hospodarit. Horsie riesenie si podla mna ani zvolit nemohla ale to je len moj nazor. Velky kufor na kocik a vylet do Tatier su podla mna len vyhovorky. Pride mi to, ze on chce ist na dovolenku a chce nove auto tak ti povedal, ze tuzi po spolocne stravenych chvilach a kufri na kocik.
Keby mu naozaj slo o ten kufor na kocik riesil by ho na tvojom 🚗 , ked si povedala, ze by sa ti zislo ho vymenit za ine nie na jeho aute (predpokladam, ze on neplanuje byť na materskej) ale drzim ti palce aby sa zmenil k lepsiemu. Snad mu doslo, ze uz sa musi aj on o teba trochu starat...

sense
31. dec 2017

@lucia2609 aj ti povedal do akejo hotela a kedy...al ti ujaxal poukaz..sa mi nezda ze najprv s tebou jedna inak akobhore pises a zrazu suhlasi si vsetkym..

Nieco sa mi tu nezda ale v kazdom pripade ti prajem aby sa vase problemy ohladom hospodarenia vyriesili....

kapustovafliacka99
31. dec 2017

@lucia2609 ja si tiez myslim, ze nieco tu smrdi. najrpv kara za 19tis z penazi tvojich rodicov, a zrazu sa o vsetkom poradite a on bude drzat hubu a krok a peniaze ti davat bez problemov spravovat.
nehovoriac o tej neskutocnej sume, ktora zmiza a da ti tyzdnovy pobyt v tatrach aby ti obrazne povedane zalepil hubu.
aj mna by zaujimalo, to budete v Kempinski v presidential suites s jacuzzi na izbe, francuzskym sampanskym a k tomu dostanes briliantovu sadu?
ja by som mu neverila, ale ja som ja.

v kzadom pripade ti prajem, aby ti to s manzelom vyslo.

kjanka86
31. dec 2017

ja si o tom myslim asi tolko ze ked su dvaja manzelia tak by nemalo uz platit take ze ty platis najom a ja stravu ale malo sa vsetko platit dokopy a aby kazdy si mohol aj rovnako dopriat a takisto spolu setrit... naco ste sa potom brali ked teraz to mate tak ze tvoje a moje.. prepac ale tymto smerom to na dlhe manzelstvo nevidim..

katka2602
31. dec 2017

Je super, že ste si sadli, ale mám pocit, že takto ti len zalepil oči. Auto s veľkým kufrom na kočiar? a o dieťati ani chýru ani slychu, môže sa narodiť za 6 rokov a potom bude spievať zas o inom aute, lebo toto už bude staré. Po ďalšie, auto s veľkým kufrom budeš potrebovať Ty nie on, on hádam nebude na materskej. On mesačne roflákal 700€ na proteíny? to pochybujem, zistila si, kde tie peniaze dával? To je veľmi dôležité zistenie, lebo 700€ nie je malá suma. Takže ak som dobre pochopila on tie 2000€ nemá, lebo kúpil dovolenku v Tatrách? Spoločný účet? Pre vlastné dobro by som s ním počkala a nie utekala v utorok do banky.
@lucia2609

77nelinka
31. dec 2017

@lucia2609 ja tomu nechápem. na dovolenku by si kvôli peniazom nešla ale s kúpou nového auta súhlasíš? však dovolenka v tatrách určite toľko nestojí. ale možno sa mýlim, u nás na dovolenky veľmi nechodím. bavili ste sa len o autách ale čo dom? ja by som v prvom rade riešila vlastné bývanie

sisaka
31. dec 2017

@sense toto nie je prvá téma, kde sú vážne manželské problémy, ktoré nie a nie vyriešiť a potom, čo tu ženy začnú písať svoje názory, čo si o takom manželovi myslia, tak v priebehu pár hodín je s manželom všetko vyriešené. V tomto prípade manžel úplne sklapne, žena začne rozhodovat o peniazoch (ešte pred nedávnom nechcel ani počuť o umývačke riadu, ktorú chcela ona, ale chcel kávovar aby ho mohol vystavovať v kuchyni návštevám na obdiv, nevadí že kávu moc nepijú) a z čista jasna z nasporených peňazí, ktoré ešte včera súrne potreboval na auto sa rozhodne ich pre...ť na týždňový pobyt v Tatrach. Hľadá peniaze na auto kade tade a na druhej strane minie 2000 EUR len tak z fleku... No asi to auto až tak moc nepotrebuje inak by aj svoje peniaze vrazil do auta a neoplieskal ich za týždeň v Tatrach, čo pri ich príjmoch vyzerá ako nenormálne vyhadzovanie peňazí.
No tiež sa mi o nejak nezdá ...

lucia2609
autor
31. dec 2017

Na Donovaly do hotela s plnou penziou a ano ja virivkou..a ukazoval mi ucet...tie zvysne peniaze mimo tej dovolenky ozaj rozhajdakal na jeho proteiny, na vystroj do prace a podobne veci videla som to na ucte, povedala som mu ze ak chce deti,, tak takto hospodarit nebude a nemoze...takze to zeby tie zvysne peniaze dal niekam inam sa nepotvrdilo...a po dohovore povedal ze si nebude kupovat ani take drahe ani nove auto, ze pohlada na autobazari, aby aj premna vyslo a max. do dvoch rokov sme vymenili obidvaja auto ak aj ja chcem...takze uvidime, nechvalim ho ani ho neznesiem pod ciernu zem zato.. uvidime najblizsie tyzdne mesiace, ci sa zmeni to jeho sporenie...