icon

Financie v mužovej rodine

1. sep 2022

Ahojte, je tu prosim niekto, kto ma podobny problem ako ja, a ako to riesil?

S manzelom mame vystudovanu vysoku skolu a pracujeme v Bratislave, kam denne dochadzame (viac kilometrov) uz asi 15 rokov. Zarabame teda o cosi viac ako manzelovi rodicia, ktori pracuju len u nas v dedine. Svokor uz ide pomaly aj do dochodku, takze ten prijem bude teda este mensi ako bol doteraz. Uz sa stalo aj v minulosti, ze kvoli zdravotnym problemom bol dlhsie PN, a uz si od nas pytali peniaze, uz sme zaplatili aj vylet, kupili novu telku, darovali nase stare auto, dali im aj vacsi obnos penazi z predaja nehnutelnosti.
Bojim sa, ze po odchode do dochodku to bude horsie a budu pravidelne chodit pytat peniaze.
Nie sme na tom financne najhorsie, ale asi ako vacsina z nas ma hypoteky na krku, ktore budeme splacat este par desatroci, nedavno sme presli z bytu do maleho domu, kam musime investovat este tiez celkom vela penazi a samozrejme do vychovy deti ide tiez dost vela (ved to poznate 🙂 ).
A ked uz teda tolko pracujeme, rada by som si tie peniaze uzila sama, a chodila na dovolenky a pod.
To, ze od nich nebudeme mat ziadnu financnu pomoc, som vedela od zaciatku, a kedze som typ cloveka, ktory uz od 14tich brigadoval a zarabal na seba, investoval do vzdelania a je ochotny dochadzat denne viac hodin kvoli praci,len aby zarobil o cosi viac, som to ani neocakavala. Ale zacina mi trosku vadit, ze by som musela zivit dalsich dvoch dospelych ludi.
Boli ste niekto v podobnej situacii? Co ste robili?
dakujem za nazory

Strana
z5
kormino
4. sep 2022

Ja som bola vlani PN 4 mesiace,dostávala som o cca150 eur menej ako som mala plat.Nemusela som tankovať,nikam som nechodila,tie peniaze nechýbali.Nemusela som chodiť pýtať od mladých.Pokial je človek normálne zamestnaný,taká situácia nezruinuje rozpocet

autor
4. sep 2022

@kormino tak neviem, co bolo v pozadi, nepreverovali sme to a dali, kedze pytali. Myslim, ze na stavbach sa pracuje na minimalku a peniaze sa davaju na ruku. Takze dostaval aj za PN len nejaku smiesnu sumu, a zial asi bude dostavat aj nizky dochodok

tilly
Autor odpoveď zmazal
kormino
4. sep 2022

Absolútne nie si sebec ako tu niektoré písali.Ja mám 52,teda o 4 roky menej ako tvoja svokra,mám okolo seba kamošky,švagrine atď.v +- Tom veku ako tvoji svokrovci,ale nikto nepýta peniaze od detí.Skor kupujú vnúčatám,pomáhajú so zeleninou zo záhrady a tak .Keby ,ale to boli dôchodcovia s minimálnym dôchodkom, to je iné,ale dvaja pracujúci ľudia,bez hypotéky,ktorí majú dva pláty pre seba .j

tilly
4. sep 2022

@oliolijanka ešte raz, keďže som sa dostala, kam som sa nechcela. To nie je výsledok kapitalistickej spoločnosti, keďže ku kapitalizmu sme sa ešte nedostali. Medziľudské vzťahy dnes sú výsledkom postkomunistickej závisti a potreby každého, kto je trošku šikovnejší alebo vytŕča, zatlačiť znova do radu, ale dnes je šikovných ľudí našťastie dosť. Len potom sa ozývajú tí, čo sa neuchytili a závidia a intriguju

ouwecka
4. sep 2022

Ze je povinnost deti rodicom prispievat mesacne na život,neviem o kolko sa jedna,urcite ale treba,kolko,je na vas a podla vasich moznosti
Strop je urcite ich sucasny prijem (ale ak sa vam da a mate dost tak kludne aj viac) a urcite vsetci surodenci nech prispievaju

oliolijanka
4. sep 2022

@tilly Sikovni ludia sa maju dobre, kym neochoreju, kym maju zdrave deti. Kym su mladi.
A tiez si povedzme, ze nezarabaju tym, ze by tvorili hodnoty, ale tym, ze beru menej sikovnym. O tom je kapitalizmus.
Ale odbocili sme od temy.
Autorkin prispevok ma zosmutnel. To ake ma autorka hodnoty, vsetko ma preratane na peniaze, ona si chce uzit peniaze, ma na to pravo, lebo robi a robila vsetko pre peniaze, ostatni su menejcenni, lebo necestuju kvoli peniazom, svokra chce peniaze... peniaze, peniaze, peniaze.
Mna to zosmutnelo, tebe to pride spravodlive.

Ludia, ktori vysadia park a spristupnili ho zadarmo su dnes spolocnostou povazovani za nesikovnych. Ale keby postavili parkovisko a zarabali velke prachy, tak su sikovni.

Ale nerozumieme sa a nebudeme, lebo mame ine hodnoty.

loginexistuje
4. sep 2022

ja mam pocit ze je to taka vyplakavacia generacia dostali byty ich deti este odchovalo bezplatne zdravotnictvo a skolstvo (alebo aspon ciastocne) casto robili na cierno neplatili odvody a teraz chcu aby im platili deti (ktore maju hypoteky) doplacaju za svoje deti v oblasti zdravia skolstva atd a z mojej skusensoti kto vyplakava je este na tom dobre mnohokrat lepsie ako ten ku komu sa ide vyplakavat

loginexistuje
4. sep 2022

samozrejme ine je ak mladych predtym podporovali alebo nebodaj im poskytli byvanie
ale ak ich proste nechali nech sa staraju (co je ok) a mladi sa stari o seba svoju rodinu tak potom ? ak nemaju fnancie nech predaju dom/byt a idu do mensieho nebude hadam 40 tnik zivit aj svoje deti aj rodicov 60 tnikov
to potom v 20 tke budu vnucata zivit 80 tnikov a 60 tnikov a svoje deti ?

ukulela
4. sep 2022

@oliolijanka ake lapitalisticke hodnoty? Ze dali rosicom auto, kupili telku, dovolenku, dali par tisic z predaja bytu ako rezervu? Bohynu, citas ty vobec, co sa pise v diakusii? Oni rodicom realne a bohate pomahaju. Ja nechapwm, ako dvaja pracujuci v byte nemozy vyjst s peniazmi. Oni urcite dotuju druheho brata.

tilly
4. sep 2022

@oliolijanka čo berú menej šikovným? Akože žijú na ich úkor?
A ako si myslela, že nevytvárajú hodnoty? Keď developer postaví nové byty, to nie sú hodnoty? Keď továreň vyrobí zošity alebo toaletak, to nie sú hodnoty?

tilly
4. sep 2022

@ukulela nie, ona sem len musela vtiahnuť zlý zlý kapitalizmus... komunisti sú už raz takí, zo všetkého vinia kapitalizmus 🤦‍♀️

katkaseiner
4. sep 2022

@oliolijanka nechápem prečo by mala autorka živiť manželovu rodičov...a prečo by si nemohla užívať dovolenky a peniaze ktoré zarobila...veď pre to všetko pracuje. Aj rodičia sa musia naučiť existovať z dôchodku. Viem že je to krutá realita ale vždy je niečo na výber...dôchodca ešte môže pracovať...

oli18
5. sep 2022

@veronikastrickova Ty čo zakladateľke vytýkaš? Ty vôbec registruješ podstatu? Že podporujú dvoch pracujúcich ľudí? Si dosť mimo. A o platoch profi vojakov tiež vieme všetky niečo, len tak mimochodom.

veronikastrickova
5. sep 2022

@oli18 najprv pise, ze pytaju, potom nepytaju priamo. Ano vyzivovacia povinnost je aj na rodicov, nielen na deti a ak bude tak zle ako predpovedaju, vela rodicom a dochodcom bude musiet vypomahat rodina a vo vela rodinach to pojde zial aj na ten sud. Predavacka v hrubom 1000€? Mozno tak Kaufland a Lidl ale to sa narobia a maju vydrety kazdy cent, ale urcite nie niekde v malom meste v jednote, ci na dedine u sukromnika. Ked ma problem s nimi, ma to povedat muzovi a maju to stopnut spolocne, kedze sa pyta na nazor, chlap pravdepodobne pomahat chce, ona nie. Fajn, ved su to aj jej zarobene peniaze, ale nech sa tu nerobi, ze od nich pytaju strasne tisice, oni im ich dali sami od seba, ako aj im vylet zaplatili aj dali auto. A to je rozdiel. Tisice dat ked predam byt? To je podla mna uplne cez ciaru, ale raz ukazu ze dat vedia a co cakaju? Samozrejme, ze to takto dopadne. Ze im urobia nakup raz do mesiaca? No to je teda pruser. Ze sa boji ze ju svokra ohovori po dedine? No to by ma uz najmenej trapilo, ked jednoduco viem dat vsetko na pravu mieru. A nie kazdeho nelaka zarabat viac a kvoli tomu cestovat tolke hodiny a nebit pri rodine ktoru som si zalozila a pre ktoru to mam robit. Ja som tie 3hodiny denne kedysi kvoli praci cestovala, az 4mesiace a sla som byvat ovela blizsie hned ako to slo, lebo cestovanie mi za stratu casu nestoji, radsej cas vyuzijem s tymi, co mi zato stoja. A ludia pred dochodkovym vekom mozu byt naozaj radi, ze maju pracu, aj robotnici na stavbe, lebo tu uz firmy nevidim, kazdy robi vsetko na dome svojpomocne. Pekny vecer 🙂

oli18
5. sep 2022

Mnohé ste vôbec nepochopili podstatu príspevku. Vytýkate autorke kde-čo, všetko od veci. Svokrovci zneužívajú ich dobrotu a dobrý príjem. Nechápete, že ZARÁBAJÚ ? Kvôli čomu ich majú mladí podporovať? Áno, je tu vyživovacia povinnosť deti voči rodičom, ale nie pracujúcim, kde ani podporovatelia nevedia, načo ich míňajú. A ako to bude, keď pôjdu do dôchodku? To až potom budú nariekať, aké malé majú dôchodky. Takže ak toto autoka nestrihne, za pár rokov budú dotovať svokrovcov možno jedným platom.

oliolijanka
5. sep 2022

@oli18 Podla mna si ty nepochopila😊
Citujem autorku: "Uz sa stalo aj v minulosti, ze kvoli zdravotnym problemom bol dlhsie PN, a uz si od nas pytali peniaze"
Autorka to v jej dalsich prispevkoch viac objasnila. Peniaze pytala RAZ svokra, ked jej manzel bol 5 mesiacov chory na PN.
Mozno si svokra chcela iba pozicat a syn jej daroval. Mozno sa svokre pokazila pracka. Mozno svokor potreboval na operaciu, na lieky. Mozno mali nedoplatok za kurenie.
Takze este raz...svokra pytala iba raz a aj to nie v bezny den, ale po tom, co mali 5 mesiacov mensi prijem.

Autorka vobec nevysvetlila, ze z predaja akej nehnutelnosti dali rodicom peniaze. Tu predpokladam, ze z nie nimi nadobudnutej, ale zo zdedenej po starych rodicoch autorkinho muza. Cize mozno nie mladi dali svokrovcom peniaze, ale mozno svokrovci dali celu nehnutelnost synovi a syn mal potrebu sa podelit.

Podstata prispevku je, ze autorka je mlada, zdrava, uspesna, dari sa jej a chce si peniaze uzit na dovolenke. Tak ako jej mama sa s nou nedelila, nechce sa ani ona s rodicmi delit. Jej muz to ale vidi inak.

autor
5. sep 2022

ahojte, myslim, ze je na case opustit konverzaciu, lebo ma to len zbytocne depta este viac ako samotny zivot a problemy, ktore mame a nechcem sa tu obhajovat pred cudzimi zenami, ktore sa hraju na psycholocky, ktore poznaju nas a nas zivot viac a lepsie ako my sami a skatulkuju si nas podla nejakych sablonov ( asi podla seba sudim teba stylom ?!) a mozno som taka a onaka, a mozno svokrovci toto a hento a predpoklada sa, ze ...
Mila @oliolijanka, nie, uz zial nie som mlada (aj ked dnesne styridsiatnicky by mohli byt este mlade, nie? 🙂 ), zdrava uz vobec nie. Presli sme si v rodine kadejakymi problemami, chorobami, aj vaznymi, aj smrtelnymi. Vyrastala som v chudobe, tak ako aj manzel, ale vlastnym usilim sme sa vypracovali tam, kde sme (aj ked vlastne kde sme, ked mame na krku hypoteky, ktore budeme splacat cely zivot?!) Ako som uz pisala, od rodiny sme nic do zivota nedostali, ani studium, ani ziadnu zdedenu nehnutelnost, dokonca nedostavame ani pomoc s detmi. A od mojej mamy sme dostali ovela viac ako od svokrovcov a nemyslim tym materialne veci.
A mozno aj ano, mam tiez len 1 zivot, tak si ho chcem uzit aj sama, z vlastnych penazi, ktore si zarobime, pre seba a nase deti, a nie zivit dalsich dospelych v rodine.
A tento prispevok mal byt o tom, ze nas rodina zacina vyuzivat a my to nevieme ako vyriesit, aby sme z toho nevyviazli ako lakomci, ktori rodicom nedopraju. Ale ako vidim, to sa neda, takze mozno o par rokov budem riesit stahovanie, lebo podobne postoje ocakavam aj od ludi z dediny.
Dakujem vsetkym, ktore ma pochopili a snazili pomoct, myslim, ze sme najvacsiu chybu spravili tym, ze sme im tie peniaze dali vsetky naraz, mali sme si ich odlozit my a davkovat im to postupne ako realne pridu tie peniaze ziadat alebo mozno aj neziadat a len davat automaticky, pravidelne, ked uz budu obaja dochodci, a nemali sme sa nechat narazkami a vyplakavanim opantat`uz skor. Tak ale ucime sa na vlastnych chybach...

oliolijanka
6. sep 2022

No vidis, tak si si sama odpovedala. Ked nepytaju, netreba im davat. Ked opytaju, treba zvazit, ci sa do zlej financnej situacie dostali svojim pricinenim alebo hrou osudu.
Ak pytaju, lebo ochoreli alebo by nemali na teplo, kvoli naschopnej vlade, tak hadam nepojdes robit selficka na Bora Bora, namiesto toho, aby si im pomohla.
Pomahat mozes, aj ked si neopytaju, ale iba vtedy ak to sama chces a nie ked si myslis, ze oni si myslia, lebo dedina si mysli a dievcata na mk si myslia...ze sa to ma.

lienka.7
6. sep 2022

@oliolijanka podstatou príspevku je to ze @autorka ma v podstate financovať domacnost 2 pracujúcich ľudí. Ludi, ktorí nemajú hypoteku ani ziadne náklady na deti ale žijú si nad pomery a čakajú ze im život zafinancuju ich deti, ktoré podľa nich na to maju.
Ešte raz, otázka je ake su príjmy oboch rodin? Ci ako myslíš ze ked autorke ostane 600€ netto (po zaplatení uplne vsetkeho) a svokrovcom iba 200€ tak akoze @autorka im ma 200€ doplatiť aby mali narovnako, ci ako? Autorka ma rodinu, su 4 ludia, svokrovci su iba 2! Navyše, stari ludia maju nižšie výdavky oproti mladým, ktorí majú deti.
Ešte raz, nevidím najmenší dôvod aby im @autorka akokoľvek financovala zivot. Ked im to nevychádza, treba prehodnotiť svoje výdavky. Preco by si autorka nemohla uzivat svoje peniaze? Navyše peniaze uz raz dostali, a nie malu sumu. Minuli ich, ich smola. Co teraz čakajú? Taktiež im pomohli ked bol svokor PN. Co ďalej čakajú?
Mnohé tu odkazujú na vyzivovaciu povinnost voči rodičom, detom a pod. No amen tma, to keby mala @autorka potom takto "zivit" aj svoje deti napr. (Lebo ich rodinám to nevychadza) to potom kde sme?
Odhliadnuc od toho ze svokrovci by mali mat nasetrene na dôchodok, tak ako si ma šetriť každý. Ci aj šetriť im ma? Tu nejde z ich strany o pomoc v núdzi lebo nemám na plyn ci elektriku, ale o pravidelne využívanie! A to je rozdiel.

hellwant
6. sep 2022

@ahhola halt , ze jednoduse? To nie je jednoducho, halt znamena zastavte. Ma este aj par vyznamov, ale nie jednoducho.
Cize keď SS-aci kricali halt, znamenalo to jednoducho?

oliolijanka
6. sep 2022

@lienka.7 Vsetko, co si napisala, su tvoje dojmy, vydojmovane z dojmov autorky.
Nikto od autorky neziada, aby financovala rodicov svojho muza.
Svokra raz poziadala(o pomoc?), ked bol svokor 5 mesiacov na PN.
Podstatou prispevku moze byt, ze autorka si mysli, ze manzelovi rodicia ocakavaju podporu.

Este raz...od autorky nikto peniaze nepyta. Ked niekto opypa, v pohode moze povedat "NIE" a je po probleme.

Strana
z5