Financie v rodine
Ahojte, často tu čítam diskusie kde všetci píšu že príjem 800 900 euro na jedného dospelého človeka je málo. To ozaj v rodine kde sú dvaja dospelí a jedno, dve deti je príjem povedzme 1800€ malo? Podľa mňa je prídem 1800 celkom pohodička, akože chápem že všetci majú výdaje iné ale aj tak si myslím že príjem 1800€ na rodinu je pekný. Veľa ľudí podľa mňa žije z oveľa menšej čiastky. Celkom ma to zarazilo, pretože do teraz som bola na tom že takýto príjem je úplne v poriadku a ako tak čítam tieto diskusie ostala som naozaj prekvapená. Koľko je podľa vás optimálny príjem v rodine? (Tak aby človek dokázal normálne fungovať, niečo si mohol aj dopriať, aby mohla ísť rodina raz do roka npr. na dovolenku do zahraničia, atď.,...)
Bez urážky ale to ozaj máte všetci také perfektné príjmy že je pre vás 800/900€ na dospelú pracujúcu osobu málo?
@makova333 súhlasím ale napríklad kaderníčka fitko a restika nie sú nevyhnutné potreby..Covid doba nám ukázala čo je potrebné a to sú potraviny, drogéria, škôlka a áno aj tie inštalatérske služby...a samozrejme čím väčšie mesto tým väčšia ponúka všetkého..
@jazernica no tak ono zalezi kde pracujes. Samozrejme, ak je sikovnejsia si nafarbi vlasy aj sama. Akonahle uz mas vyssiu poziciu (v zmysle, ktora sa vyzaduje aj isty reprezentativnejsi vzhlad) a nie si nejako zrucna na tieto kadernicke veci (alebo mas co ja viem komplikovanejsi typ vlasov), tak ta kadernicka je pre teba nutnost. A k fitku. Tam tiez zalezi co robis. Moj muz napriklad fitko potrebuje k svojej praci. Restiku denne nepotrebujes, ale sem tam na nejaku oslavu hej. A tam to pocitis.
Ja osobne si myslím že z 1800 eur sa dá normálne vyžiť. My ako rodina máme podstatne vyšší príjem , bývam v Krajskom meste ( nie BA ) , mám 5 detí ,momentálne živím už iba 4, jedno z detí je na VŠ. Priemerne mesačne minieme okolo 2000 Eur. Nemyslím si že práve príjem je determinačný , ale skôr nároky toho kto ten príjem spotrebuje. My sme s manželom dosť opatrní kvôli sebe ale aj kvôli svojim zamestnancom , preto sa nevozíme v najdrahších značkách aut, ale volíme stredné vyššie triedy, naše deti chodia do štátnych základných škôl - nepovažujeme za potrebné aby deti navštevovali súkromné základné školy , hypotéku sme splatili pred 6 rokmi a na ňu sme sa prednostne sústredili, deti obliekame v bežných obchodoch , nestravujeme sa bežne v reštuaráciach . Raz do roka ideme na dobrú dovolenku ( napr.Malorka, Kanárske ostrovy ... ) ale trávime aj dovolenky v normálnych kempoch.
Takže vyšší prijem neznamená automaticky že ten človek má aj podstatne vyššie potreby a iné nároky , je to o preferenciách danej rodiny a spôsobe žitia ..
@21oktober tak ty máš asi najlepší prístup k peniazom. Ale si uvedomujem, že čím inteligentnejší a vzdelanejší človek , tým má hodnoty usporiadane v hlave normálne. To len chudoba sa musí hrať , načo nemá.
@annamalaga som aj správca konkurznej podstaty, takže denne som konfrontovaná s zostupmi a pádmi ako spoločností a ich majiteľov tak aj ľudí čo zarábali tisíce, pobrali úvery, netvorili si žiadne rezervy alebo nedostatočné , žili ako králi a skončili ako poslední žebráci v osobnom bankrote. Finančná gramotnosť aj mnohých nadštandardne zarábajúcich ľudí je úbohá , žiť tu a teraz a po mne potopa.
Vyžiť sa z 1800 € čistého kľudne dá, ale chce to dosť disciplíny vo výdavkoch (a snažiť sa každý mesiac aspoň 100-200 € ušetriť, aby trebárs pokazená práčka alebo havarované auto neboli nepríjemným prekvapením).
Záleží od štandardu, mne s priateľom by takýto príjem asi nevystačoval na náš spôsob života.
Hej, aj podľa mňa je 1800€ pre rodinu pohodička. Pre rodinu s maximálne 1 dieťaťom a pre rodinu bez hypotéky. Inak teda žiadna sláva. Ak človek chce aj niečo ušetriť aj si dopriať
@21oktober 👍
Autorka, pokial nemas byt ako dar a neustale "dotacie" od rodicov a svokrovov, resp. nezijes v mama hotely, prijem na osobu 900 EUR v cistom nie je vela a uz vobec nie akurat. V pare je idealne, ked jeden cely prijem je mozne odlozit na sporenia a tiez na budovanie rezervy. Cize ak par zarobi 1800, tych 800-900 by bolo dobre, aby si ich usporil, alebo aspon 600 EUR.
Ja razim cestu minimalizmu a co najnizsich prevadzkovych nakladov na zivot, no v sucasnosti ceny su velmi vysoke, staci ked ides dat opravit nieco na aute a bum 700 eur ani sa nenazdas, potom zubar 120 eur v lepsom pripade, potom lieky v lekarni, potom nafta... a ani sa clovek nenazda a sa to nazbiera.
Vacsina ľudí sa sťažuje na plat a výdavky a pozrime sa, ty si pritiahla do diskusie skupinu ľudí , ktorí vlastne zarábajú nadštandartne. 🤷
@zmrzlinka2021 aj pre mňa je minimalizmus cesta . Je to pre mňa určitá sloboda nelipnutí na veciach a na tom dopriavaní si , lebo život je len jeden 🙂. Bohužiaľ výdavky pod kontrolou nemá drvivá väčšina Slovákov , všetci chcú žiť, mať veľa a ešte viac, berú sa úvery, berú sa spotrebáky ,lebo treba ešte 20 kabelku, dieťa potrebuje 15 topánky , tamto sused má Bently , musímm mať aj ja . Tak len nakupujeme a jeme a jeme a nakupujeme , potom idú tony potravín do koša a zas a znova dokolečka. Chaos vo veciach , chaos v hlave, sťažujeme sa ako je toho veľa ako nevládzeme, 1800 eur je pre nás málo .
Ja keď som začala s minimalizmom , pocítila som veľkú úľavu na duši , povyhadzovala som všetky blbosti z domu , zminimalizovala náklady na prevádzku rodiny a tým pádom aj zminimalizovala stres a chaos.
@21oktober
uplne s tebou suhlasim 🙂
niekde som pocula, a asi sa aj s tym stotoznujem, ze prehnane nakupovanie je prejavom prazdnosti zivota cloveka - tak si ju snazi zaplnit vecami, haraburdami, ale aj nonstop zazitkami. Asi treba vo vsetkom taku zdravu mieru. Mne minimalizus velmi vyhovuje a hlavne, chcem mat nastavene nevyhnutne vydavky aj pre pripad, ze o prijmy s muzom prideme, ze zrazu sa ocitneme na dlhodobej PN, invalidite a nedostaneme sa do kolapsu, lebo nebudeme vediet platit milion uverov, leasingov.
Moj osobny pohlad - vela ludi, co tu citam, ma velmi vysoke zivotne naklady, pretoze zije v tom, ze proste ich mat musi, lebo musia mat toto a hento, musia platit predrazene kruzky. Vzdy je dobre sporit a zaroven si vytvarat aj rezervu.
@21oktober @zmrzlinka2021 mohli by ste viac popísať ako praktizujete minimalizmus? Celkom ma to zaujalo🙂
@nika2406
ja nie som na to odbornicka, cize cisto pocitovo, a teda:
- nakupujem to, co realne potrebujem - snazim sa kvalitnejsie veci vo vypredajoch (napr. parndorf) a dobre kombinovatelne, cize ziadna plna skrina a nemozem si co obliect
- nekupujem si haraburdy, ktorych je pepci, kik, tedy preplneny - sosky, vyzdoby, proste sprostosty na ktore bude padat prach
- kazda vec ma mat vyuzitie. teraz som napr. v lidl videla ten zazrak na wafle..no mala som asi 10 sekund, ze "aj", ale realne viem, ze urobim par wafli raz do roka a pojde to do pivnice - takze som to stopla
- triedim veci, ktore nevyuzivam,nepotrebujem a dalej ich posuva, zial aj darceky ako tacky, obrusky, deky, misky
- riadim sa: neporebujem mat 15 nozov, stacia 4 ale kvalitne, to pri vsetkom. Napr. moja svokra pomaly ma u seba v pivnici este svoje svadobne dary z pred 40tych rokov... 😀
- tiez drogeria, staci nam mydlo, sampon, kondicioner. Sprchac ma muz a ja navyse par smieniek a kremikov v malej tasticke. Kupelna vyzera skromne 😉 ale fakt mam vsetko co potrebujem
- v strave, kupujem co zjeme,ziadnych x druhov suniek, syrov, a neviem coho, co sa potom vyhodi, skonci zaruka
- mam aj minimalizmus psychicky: nepozeram spravy 😀, necitam diskusie kde sa vyskytuje typicky slovensky debilizmus, nepozeram horory / tazke dramy, nemam stale nejaky "podmaz", uprednostnujem ticho a svoje myslienky
- volny cas investujem radsej do vyletov v prirode, na spoznavanie zaujimavych miest namiesto sedenia pri tv, ktoru nemame 😀
- osobne si myslim, ze tv tiez dokaze zatemnovat hlavu a skreslovat realitu a hlavne krasu zivota, odporucam uprednostnit knihy
@nika2406 minimalizmus je beh na dlhé trate , ja ho praktizujem 4 rok, po narodení posledného syna. Nebol mi daný prirodzene , ale už dlhšiu dobu predtým som pociťovala že niečo nie je v poriadku v mojom živote a že musí prísť k zásadnej zmene. Čo mi bolo vrodené je úcta k jedlu , vždy som neznášala ak sa jedlo vyhadzovalo , preto som kupovala len to čo jeme a kupovala som tak aby sa nevyhadzovalo .
Ale napríklad som mala 25 ks kostýmov, 15 kabeliek , 20 párov lodičiek . Polovicu z nich som nenosila, iba, to tam trčalo . Moja kúpeľňa bola zaprataná množstvom kozmetických produktov ktoré som nakupovala v nádeji že ma spravia krajšou , mladšou a neviem čo. To uvádzam len príklady.
Začala som oblečením a teda lúčila som sa ťažko , ale zredukovala som to na polovicu , vo všetkom , nechala som si len tie ktoré som nosila, kozmetiku som vytriedila , podarovala a teraz mám na tvár kozmetické mydlo , kvalitný krém nočný denný , šampón + maska na vlasy- to je všetko .Sem tam si kúpim masku na tvár.. Môj manžel iba šampón a ešte plus detský šampón a ešte jeden krém pre ostatných . Žiadne sprcháče, používame kozmetické mydlá z čierneho mora . Naše kúpelky vyzerajú v podstate chudobne. Takto som v priebehu dvoch rokov prešla celý dom , veľmi veľa vecí zredukovala, posunula ďalej alebo dala do charity. Takmer všetky sošky , poháriky a iné serepetičky som vyhádzala systémom portálu darujem .
Stala som sa mimoriadne odolnou voči akciám ako čierny piatok , povianočným výpredajom , akciám a kupujem len to čo naozaj potrebujeme a aj to si premyslím či to ja alebo rodina skutočne potrebujeme. Tak ako tu
@zmrzlinka2021 uviedla ten príklad waflovač , tak ja za seba poviem domáci kávovar. Urobili by sme si jednu dve kávy a potom by ma otravoval a rušil svojou prítomnosťou na linke, lebo aj tak si robíme kávu zalievaním , je to náš ranný rituál s manželom pokladanie a vrčanie zvarenej vody. Značne som zredukovala televíziu , sebe aj deťom , manželovi nie, lebo ten ju prakticky nepozerá . Ja síce správy pozerám , ale len prvú pol hodinu , vtedy sa dozviem to najdôležitejšie a to kto kde koho zabil, okradol ma nezaujíma. Čo pozerám sú hlavne dokumentárne filmy alebo publicistiku . Včera som napríklad na ČT 1 večer pozerala reláciu Bilancia jedla . Kedysi som na facebooku mala 250 priateĺov, dnes mám iba 34. To sú len také príklady, za tie dva roky som toho urobila viac.
Čo je však dôležité že minimalizmus nie je len jeden , každý má ten svoj šitý na svoju mieru . Čo vyhovuje mne , nevyhovuje iným . Napríklad ja viem dnes, zajtra aj do budúcna že nikdy nebudem minimalista v knihách , tie neredukujem .
@oktoberka co tak služby? Spominane tu boli myslim aj skôlky, ci nieco take, ak vam nezoberú dieťa do štátnej. Ked chcete podnikat a potrebujete si prenajat priestory, tak za sumu ako napr. vo Zvolene to asi nedostanete, ze? Ked napr. cez hody, ci sviatky mate stanok na trznici kde zaplati viac v Bratislave, ci Prievidzi? Premietne sa to do ceny produktov. Tipujem, ze aj robotnici si za opravy, ci stavby viac vypytaju ako v Medzilaborciach. Co tak kupa zahradky? atd.....
@nika2406 baby @21oktober a @zmrzlinka2021 to skvelé zhrnuli, iba dodám na ilustráciu - pre mňa sú automaticky kávovar a waflovac veci, ktoré využívam denne (kávovar), resp. týždenne a veľmi by mi chýbali. Pointa toho je, mať len to, čo potrebuješ. Niekto kávovar, niekto rýchlovarná kanvica, niekto vec XYZ. To je jedno, musíš si Ty sama povedať, čo je pre Teba dôležité a reálne to vyuzijes naplno. Ak o niečom nie si na 100% presvedčená, odporúčam si to od niekoho požičať napriklad na mesiac a skúsiť, či tá vec je pre Teba potrebná alebo nie. A ešte jedna rada za mňa - drvivá väčšina veci, ktoré si zaobstaras, nemusí byť nová, ja takto pravidelne nakupujem na marketplace. Je to ekologické a ekonomické. Plus sama posúvam ďalej. Dám príklad - kúpila som takto Avent parný hrniec na detské prikrmy za 45 eur (plná suma je okolo 140) a teraz keď ho už nepotrebujeme, tak ho dám na marketplace za 30 eur, stále je v top stave a môže ďalej poslúžiť. A najmä baby skvelé vystihli, že je to aj o Tom, čo "nosia" v hlave. Minimalizmus má pomôcť tomu, aby si sa cítila lepšie a u mňa to funguje. Držím palce!
@zmrzlinka2021 úplne som sa v tvojej definícii minimalizmu našla 👍👍👍 tiež radsej vidím svoje €€€ na účte ako v nakúpených hlúpostiach 😉
@mapypotkancek presne tak, ja som si tak pozicala od svokry pekarnicku, aby som zistila, ze ma to bavi tak tri dni a je mi lepsie piect v rure 🙂
Z 1800 EUR vyžije rodina krásne aj v Bratislave. Len netreba chcieť všetko a hneď 🙂 My sme trojčlenná rodina, a mesačne minieme tak max 1200 EUR (a to musí byť nejaký nečakaný výdavok typu dane, nejaká oprava, kúpi sa niečo drahšie) Je fakt, že byt sme kupovali pred rokmi, kedy boli ceny inde - ale úprimne, aj platy boli inde. Je to o nastavení životného štýlu - niekto chce každý rok lyžovať v Alpách, niekomu stačí Slovensko. Niekto si nosí do práce obedy, niekto obeduje v reštauráciach. Niekde má auto každý dospelý člen, niekde je jedno auto. A podobných prirovnaní by bolo tisíc.
@lilyianka prosim ťa a koľko zarobí manžel a čo robí pokojne do ss.
My sme 5 členná rodina a v pohode vyžijeme z 2200 eur mesačne a ešte aj ušetríme. Čo sa mňa týka, nechodím ku kaderníčke, kozmetičke a ani na nechty. Nemám k takým veciam vzťah. Mám pár kusov kvalitného oblečenia, ktoré viem vzájomne kombinovať. Manžel chodí na futbal a hokej - je to jeho hobby. Na iné veci neutráca. Deti sú vo veku 9, 8, 7 rokov. Oblečenie nosia po sebe a posúvame si ho aj medzi známymi. Najstaršia dcéra chodí na krúžky. Majú to čo potrebujú a niekedy aj to čo chcú. Vedieme ich k skromnosti, aby sa naučili peniažky si vážiť. Vedia, že nerastú na strome a ťažko sa na ne robí. Samozrejme na cenu potravín pozeráme, nekupujeme zbytočnosti a často ani sladkosti. Sladké, ktoré deti dostanú na Mikuláša im ostane ešte do Veľkej noci a tie veľkonočné aj do jesene. V lete chodíme na väčšiu a aj menšiu dovolenku. Tam si vieme viac dopriať.
Veľa je to o nastavení v hlave. Každý má iný životný štandard a iné priority, výdavky. Mnoho ľudí žije aj omnoho lepšie ale aj omnoho horšie ako my. Poznám ľudí, ktorí rozhadzujú peniaze na úplne zbytočnosti alebo vôbec nevedia hospodáriť. My sme radi, že prácu máme, vážime si ju a našťastie nás aj baví.
Prostredné z detí a ja máme vážnejšie zdravotné problémy, ktoré si tiež vyžadujú financie.
My sme piati a pes a určite 1800 € by nám nestačilo. Bývame na dedine vo svojom, kupujeme len to čo potrebujeme. Máme tri deti,dve autá,okolo.domu.stale treba niečo robiť. Kúrime drevom,takže ak na to treba našetriť. Kým sú deti menšie,tak.sa to dá. My máme jedného stredoškoláka,len strava v škole stojí cca 60€, plus krúžky,učebnice do školy. Od septembra začne robiť vodičák 800€, Školská uniforma 270€... Dve deti si ešte na 2.stupni.ZŠ. Tak ako píšu žienky vyššie,na výlet tiež treba peniaze,ak človek nechce byť iba doma. Ono sa to nezdá,ale všetko je drahé.
Nič ako optimálny príjem neexistuje. A dôvod - všetci máme iné výdaje. Príjem 1.800 € je pre autorku pohodička, my by sme z neho nezaplatili ani réžiu, ktorú každý mesiac máme. Preto netreba priživovať taký ten nešvar, ktorý sa tu rozmohol, že sa má za to, že vysoký príjem automaticky znamená, že človek prehadzuje peniaze vidlami a je negramotný, ak 2/3 z toho neušetrí 😉

@jazernica ale takych ludi uz ubuda. My sme z dediny na vychode , blizko Kosic, a to uz je skor taky satelitny zivot, ludia dochadzaju do prace do mesta alebo do priem. parkov, na pestovanie a chov nie je cas ani energia. Mladi kupia pozemky, postavia bungalovy, vsetko vydlazdene, zvysok nizka trava....kdeze papriky a prasce. Vsetko sa kupuje v retazcoch. a tie "zdedene" domy, nehovorim ze nie su, ale ludia sa dozivaju pomerne vysokeho veku, tak maloktori mladi ludia zakladajuci rodinu pridu takto k domu. Jedine ze po nejakej bahke, prababke...a to treba vyplatit zvysnu rodinu, prerabat a investovat. ..