icon

Financie v rodine

25. júl 2022

Dobrý deň.
Prosím vám ako si kocirujete financie? My sme 3clenna rodina, ja, snúbenec a 1,5rocne dieťa. Ja mám materskú 409€ on cca 2,500-3000€ . Moje výdavky sú poistka 60€, mobil a internet 70€, a zvyšok mám mat na stravu a veci do domácnosti, benzín.
Do otehotnenia on platil hypotéku(jeho dom) a energie.
Ja som mala na starosť stravu a chod domácnosti. Naše výdavky sú približne rovnaké. Do nástupu na materskú som to neriešila, mala som dobrý prijem+ rezervu na ucte- výdavky boli vyššie ako 500-600€ ,vlastne aj stále sú, len môj prijem je niekoľko násobne nižši a ja som vyčerpala rezervu. Už som sa aj pohrávala s myšlienkou ísť pracovať, ale nečakane som otehotnela a navyše, chcem sa venovať synovi, milujem rodinný život. Snúbenec má prekvapil výrokom, že v iných rodinách ženy dokazu vyžiť z rodičovského príspevku-áno dokazu ale pri našich narokoch na život a stravu si to neviem prestaviť.
Za cely rok a pol mi poslal 2X500€( kvôli Vianociam, narodeninám, svadbe v jejo rodine na darceky)
Ako fungujete u vás? Ďakujem.

prunee
26. júl 2022

Odkedy sme zacali spolu byvat, este ako slobodni, odvtedy mame peniaze spolocne, teraz uz sme manzelia rovnako vsetko spolocne, nikdy si nikto od druheho nemusel peniaze pytat, ci prosit, kupujeme si kazdy co chce bez vycitiek a o vacsich vydavkoch sa spolu poradime, mame jeden spolocny ucet a dve karty.

galioska
26. júl 2022

tak ja by som mu dobre vynadala a peniaze posielat na ucet popripade na ruku a hotovo. On si odklada a ty co? akoze dovidenia, narobil deti su aj jeho !nech plati! nebud hlupa, je to drzgros, sebec a naroky na deti sa budu zvysovat, kruzky, oblecenie atd... nedas to, popripade mozes rovno zit ako single mama.

galioska
26. júl 2022

@0silvia0 zalezi ako to ma osetrene, dedi manzelka ale neregistrovani partneri neviem, a zalezi ci ho nadobudol pred ich vztahom, ci pocas..

dager
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
26. júl 2022

@galioska ak manzel je jedinym vlastnikom domu pred svadbou (alebo ak dostal dom darovacou zmluvou) ano, dedi manzelka, ale rovnakym dielom ako deti. Polovicu domu zdedi v pripade, ze ma jedno dieta, cize s dietatom napolovicu. Pri dvoch detoch tretinu atd atd.

eskop
26. júl 2022

Tiež mám manžela, ktorý keď sme sa spoznali mal svoj dom a ja som sa k nemu presťahovala ale za 2 roky keď sa vrátim do prace si chceme kúpiť väčší dom a nás spoločný teda.. a k teme- tiež som momentálne na RD a ďalší rok a pol aj budem, pretože u nás v okolí sú len súkromné škôlky,jasle a mam len obyčajnú profesiu takže by sa nám to neoplatilo aby som šla do prace skôr.. a financie mame rozdelené tak, že ja platím elektrinu,vodu a svoj telefón a manžel mi prispieva cca 350 až 400e na domácnosť. Ostatne platí on, aj servis môjho auta.. ale nezaraba tak dobre ako tvoj partner. Keby môj muž zarába 3tisicky tak mi dá tisicku minimálne.. véd vie co kolko stoji v dnešnej dobe.. určite aj tvoj sem tam ide do obchodu a vidí tie ceny.. skus si spraviť obálkou metódu, alebo odkladaj si bločky a zrataj co kolko približne kupuješ a minies a ukáž mu to , že proste ti na toto rodicak nestačí. Niektorému mužovi tieto veci možno nedochádzaju same, až len keď sama mu povieš ze halo😃 keď vám všetko inak dobre funguje nevidím tu problém.. bohužiaľ, tu v každej diskusii už pomalicky radia ženy druhej žene rozchod a rozvod..

ladrona
26. júl 2022

@alaska28 áno,dedí manželka,len najprv tou manželkou musí byť

moravcikovalucia
26. júl 2022

My sme 5 člená rodina. Obaja pracujeme. Muž mi dáva 300 € na stravu, a platí si poistku na auto, elektriku, vodu TV, internet, a kúrenie - peletky. Ja platím telefóny, 5 poistiek, všetko čo deti potrebujú, škola, škôlka, ošatenie, vreckové a chod domacnosti.

heidy222
26. júl 2022

@enya00 Nie je kalkul uvedomovat Si a riesit sitaciu ak jeden plati Hypo a druhy Plati jedlo, aj ked to vyzera ze 50:50,nie je lebo ten prvy Bude mat za 20 rokov Dom a ten druhy doslova hovno a duplovane ak je to zena co odlozi svoju pracu na roky pre nevycislitelnu starostlivost o rodinu.

ivana.natasha
26. júl 2022

Sme manželia, peniaze sú spoločné. Už pred svadbou sme pol roka hospodárili spolu. O väčších sumách napríklad na kúpu spotrebičov sa spolu poradíme a ideme spolu kúpiť. Inak bežné výdavky idú zo spoločného účtu-či som teraz doma na MD+RD alebo pracujem, tak si peniaze nemusím pýtať, mám prístup ku všetkým peniazom. Plus mám účet na moje meno, kde sú peniaze na pár mesiacov plného fungovania domácnosti a poplatky, keby sa náhodou niečo stalo s manželom (sme realisti), aby sme nezostali s deťmi nezabezpečení. Všetok majetok je nadobudnutý v manželstve. Taká bola naša dohoda a celkom dobre to funguje už skoro 14rokov.

ouwecka
26. júl 2022

Vsetko ide na účet,jeden a plati sa vsetko z toho su to nase spolocne peniaze.. ak to nech ti aspon doplaca ten rozdiel co si mala kym si nebola doma,je to aspon normalne kedze on nema maternicu

sono2
26. júl 2022

@enya00 čoby sa nedal dať účet na obidvoch.
My tak mame.

katuskamala1
26. júl 2022

Ja mozem tak pomimo? Prosím ta v akej pracovnej pozicii pracuje tvoj muz? Velmi toto momentalne riesime doma, zmenu profesie, ja som si doteraz myslela, ze takyto plat ako tvoj muz musi mat len malokto.. A vdaka konovi sa mi nejako oci otvaraju, ze nie len podnikatelia, ktorym sa dari a makajú ako kone maju tolko €..

A k tvojej otazke.. Skuste si to podelit (ak nechcete spolocny ucet) na percenta. Tym padom i ty prispejes napr na najom, aj on, rovnakym percentom ale z rozdielnych prijmov chapes. Kanoska to tak blbo maju, ze on prispeje 200 na stravu, aj ona, atd atd a co sa im zvysi, maju pre aeba, pritom je to brutal nespravodlivé kedze on zarobi viacej..

zuzkat1
26. júl 2022

@sono2 a v ktorej banke ste majitelia obaja?? lebo vsade je to tak ze majitel a spolumajitel.. ak sa majitelovi daco stane ucet bloknu a ide do dedicskeho

kaca222
26. júl 2022

My máme rovnaký plat a všetky rodinné výdavky platíme napoly. Je na to super appka do telefónu, volá sa Splitwise a píšeme tam, kto čo platil. Rovnako by poslúžil aj spoločný účet, z ktorého sa nakupujú veci do domácnosti 🙂 Rovnakým dielom aj prispievame na hypo, sporenie a investície. Niečo málo potom každému ostane, ale fakt máličko. Za to si kúpime oblečenie alebo darček jeden druhému na sviatok 🙂 Materskú mám teraz podobnú ako bol plat a potom plánujem popri rodič. pracovať. Ale my sa aj o domácnosť staráme úplne rovnakým dielom.
O financiách sme nikdy nezhody nemali, ale asi to takto nemôže mať podelené pár, kedy muž a žena majú rozličné zamestnanie/platové podmienky.

smiling89
26. júl 2022

@heidy222 ak by muzovi preplo a rozflaka vsetky peniaze, vychadza z toho lepsi model viacerych uctov, kde by rozflakal to co ma na svojom osobnom.keby je jeden jediny spolocny a rozflaka peniaze z neho uplne vsetky by bol najhorsi pripad pre celu rodinu takmer bez vychodiska.
Co sa tyka zatajenia vlastnych uspor, to uz si musi kazdy zvazit, aky je vztah a dovera medzi partnermi, aka povaha su partneri. Ohladom financii treba vo vztahu komunikovat otvorene, iba tak sa da dohodnut. Keby mam muza co bez rozmyslu rozhadzuje, je financny analfabet, tak by sme fungovali inym sposob pravdepodobne, ale to su hypotezy co by bolo keby..

smilingwoman
26. júl 2022

Necitala som vsetky odpovede. My mame každý ucet zvlášť. Kym som nebola na RD hypo a réžie sli pol na pol a zvyšok sme neriesili, raz platil nakup jeden, raz druhý, rvnako koníčky, vylety, darčeky rodine. Striedacka. Od kedy som na RD spoločnú hypotéku a nakupy plati manžel ja riesim drobne nákupy, veci pre dieťa, telefón, kavicky a pod. Ked mi chýba kupi on. Mám ale aj vlastnú rezervu, na výnimočné pripady.

Osobne som zastanca modelu 2 účtov pripadne plus 1 spoločný, ale celkovo hospodarime spoločne a bez vycitiek, vyssie vydavky konzultujeme.

Zaujimal by ma prieskum kde by sa zistilo ci by ženy suhlasili so spoločným a zároveň jediným účtom aj vtedy ak by zarabali viac ako manzel 🤭

matkahelka
26. júl 2022

@smilingwoman ja som prve roky nasho manzelstva zarabala takmer dvojnasobok, co muz a mali sme spolocny ucet od prveho dna nasho manzelstva. nie ja a ty, ale uz MY 😉

smiling89
26. júl 2022

@smilingwoman ja sa skusam aj vzit do toho ze keby vlastnim niekolko rokov nehnutelnost, ktoru som sama nadobudla, ci by som po sobasi darovala polovicu automaticky manzelovi....neviem najst jednoznacnu odpoved.

emasss111
26. júl 2022

@smilingwoman toto inak by aj mňa zaujímalo, ako by takýto prieskum dopadol 😎
ja by som nikdy nesúhlasila s jediným spoločným účtom, a to manžel zarába viac ako ja, takže by sa mi to oplatilo 😅 toto fakt nepochopím, ako to môže niekomu vyhovovať...jednu jedinú výhodu vidím v tom, že sa ušetrí pár desiatok eur ročne na poplatku za vedenie účtu... inak inú výhodu v tom fakt nevidím 🙂
ale beriem, každý má svoj názor...no na toto mňa asi nikdy žiaden chlap nenahovorí 😀

3009
26. júl 2022

@evkamotka majiteľ účtu môže byť len jeden, druhý je len disponent.

denie111
26. júl 2022

@smilingwoman ja zarábam viac a nemám s tým problém.... Mame spoločný účet a inak by som to ani nechcela....

smiling89
26. júl 2022

@matkahelka vo vseobecnosti sa podla mna neda povedat ktory sposob je jednoznacne najlepsi, ci jeden jediny spolocny ucet alebo kzdy svoj +spolocne hospodarenie/spolocny ucet. Kazdemu moze ine vyhovovat, sme rozni. Podstata pri oboch sposoboch je vsak velmi podobna, ze sme rovnocenni partneri a hospodarime spolocne, ani jeden neni v partnerstve znevyhodneny a nedoplaca na to tym ze ide na dno uspor...

3009
26. júl 2022

Nevýhodou jedného účtu je, že ak majiteľ účtu zomrie, tak účet sa automaticky zablokuje a ide do dedičského konania a tým pádom sú zablokované aj peniaze toho druhého. Preto my už vyše 40 rokov máme každý svoj účet, aby sa tomuto predišlo, aby ak ten druhý zomrie ten manžel čo ostal mal svoje peniaze.

matkahelka
26. júl 2022

@smiling89 uplne suhlasim, kazdemu vyhovuje ine. ja pochadzam z rodiny, kde aj moji starki aj moji rodicia mali spolocne peniaze. moj muz detto, svokrovci su spolu 50 rokov a maju spolocnu kasu. takze u nas bol uplne prirodzeny tento model, mat spolocne €. ja si stripterov neplatim, muz si neplati stetky a to, ze si zaplatim kozmeticku, masaz, troje topanky v jeden mesiac, muz bowling, ci saunu, ci cokolvek ine, to nikto z nas neriesi. mne preto pride cudne, ked citam "chlap nemusi vediet o mojich vydavkoch". my pred sebou tajnosti nemame a nemame teda dovod zatajovat si vydavky.

elementissa
26. júl 2022

Máme dva účty, ale rovnaký príjem a výdavky sme pred dieťaťom mali tak, že muž stále výdavky - hypo, bytové družstvo, energie, net, poistky a investície. Telefóny každý svoj. Ja som platila variabilné výdavky - strava, drogéria, kultúra, reštiky, výlety. S dieťaťom sa zmenili výdavky, reálne teraz máme obaja fixné výdavky v podobnej výške a variabilné platíme podľa situácie a ostáva nám približne rovnako "vreckového"

heidy222
26. júl 2022

@smiling89 prave Toto, ze neni na to jednoznacna odpoved. Ono Ani nie je to velky Problem ak Ma zena svoje zamestnanie a dobry Plat. Problem je to vtedy, ak zostane dlhsie doma a sa rozidu napr. ked je Este na RD, vtedy realne moze vzniknut situacia, ze Nema kam ist. Ale tiez neviem aka je na tuto situaciu odpoved

katies0410
26. júl 2022

Bože, to čo sú zase za komentáre,veď to sa nedá čítať. Chlap sa stará o rodinu. Chudák ešte je na vine,že mal dom predtým ako ju spoznal. A čo mal spraviť,alebo čo má spraviť? Predať ho? Veď autorka sa jasne vyjadrila,že muž jej splaca všetko, stará sa o dieťa. Jej jediné výdavky sú strava a drogéria,ale pravdepodobne nevie odhadnúť ceny tohoto všetkého. Je chyba autorky a možno je jej to bolo aj blbé pýtať si peniaze,keď doteraz bola sebestačná. Podľa mňa úplne stačí rozhovor na rovinu a určite nebude mať žiaden problém dávať ti peniaze. Možno by nebolo zle keby si si kúpila aj ty nehnuteľnost, aby ste obaja mali niečo svoje. Neviem určite to bude ale riešiteľna situácia.drzim palce a veľa šťastia

sportgirl24
26. júl 2022

Akoze nechapem ako niektore zeny tu hned mozu nadavat na neho. Ved toho cloveka nepoznate a nemozete vediet aky je po jednom prispevku. 🤦‍♀️
Byt na tvojom mieste, vklude si sadnem so snubencom a poviem ako to bolo ze si cerpala z rezervy, ktoru si mala a ze uz nemas a potrebujes mesacne na vydavky viac ako je rodicak/materska.
Urcite topochopi ked spolu pekne fungujete. My sme tiez najskor dost rokov fungovali oddelene, teraz mame spolocny ucet a je to ovela lepsie. Spolocne prijmy spolocne vydavky. Ved je to na rodinu. Ak je nieco mimo riesime to spolu.
A svadbu by som dal cim skor nez bude druhe aj kvoli papierovackam u dietatka aj kvoli domceku nech ste vedeny spolu ako majitelia a je v setko na poriadku. Ty si davala do spolocnej stravy a chodu domacnosti on do domceka vsetko je v poriadku len to treba doriesit ako rodina lebo to ste od kedy si otehotenela 1x 🙂

sparrows
26. júl 2022

Napíš mu zoznam potravín a drogérie & nech ide nakúpiť, aby zistil, koľko čo stojí. Hádam mu dopne, že 400€ naozaj nie je tak veľa 😂