Financie v rodine
Dobrý deň.
Prosím vám ako si kocirujete financie? My sme 3clenna rodina, ja, snúbenec a 1,5rocne dieťa. Ja mám materskú 409€ on cca 2,500-3000€ . Moje výdavky sú poistka 60€, mobil a internet 70€, a zvyšok mám mat na stravu a veci do domácnosti, benzín.
Do otehotnenia on platil hypotéku(jeho dom) a energie.
Ja som mala na starosť stravu a chod domácnosti. Naše výdavky sú približne rovnaké. Do nástupu na materskú som to neriešila, mala som dobrý prijem+ rezervu na ucte- výdavky boli vyššie ako 500-600€ ,vlastne aj stále sú, len môj prijem je niekoľko násobne nižši a ja som vyčerpala rezervu. Už som sa aj pohrávala s myšlienkou ísť pracovať, ale nečakane som otehotnela a navyše, chcem sa venovať synovi, milujem rodinný život. Snúbenec má prekvapil výrokom, že v iných rodinách ženy dokazu vyžiť z rodičovského príspevku-áno dokazu ale pri našich narokoch na život a stravu si to neviem prestaviť.
Za cely rok a pol mi poslal 2X500€( kvôli Vianociam, narodeninám, svadbe v jejo rodine na darceky)
Ako fungujete u vás? Ďakujem.
@enya00 v podstate aj ja som iny pripad, lebo zarabam 3000 v cistom, ja v akejkolvek zivotnej situacii ak budem mat zdravu hlavu uzivim deti aj Seba Sama. Aj som otehotnela neplanovane Po kratkom vztahu,Ale znova- s takymto Platom a v krajine kde Su jasle od 4 mes. Ale mam vela kamosiek co nemaju taky Luxus Ako ja: nekalkulovat. Naozaj ked niekto chce byt doma 6 rokov a Nema byvanie a Uz Ani uspory tak Priorita by Mala byt sa teda urychlene vydat.
Túto diskusiu by som partnerovi nedávala čítať, vyberte si len schodnú cestu co s nim preberiete ako by sa to dalo riešiť, mnohé prispevky sú urážlivé aj na jeho adresu, neviem síce aký je povahovo ale kôň je pre ženy 😉
No nezavidim ti. My sme sa dali dokopy ked som bola este na vyske. Aj ked som brigadovala popri skole, bolo mu jasne, ze sa jeho zivotnej urovni nepriblizujem a tak to aj vzdy bral. Mame byt napolovicu, tak to chcel. Nikdy sme nic nebrali ako moje, tvoje. Je len nase. Mame 2 ucty. Ja mam jeho kreditku (doplnkovu), s nou platim co treba a neriesim ci mi nieco posle ci nie. Takto aspon mame prehlad vo vydavkoch. Fungujeme tak uz niekolko rokov. Vsak je jasne, ze ked som doma s tym prispevkom nebudem tahat domacnost, hypo a neviem co vsetko. 🙄 Z toho si platim akurat tak mobil, 3. pilier a posielam peniaze na sporenie do fondov, ktore som mala aj predtym. Ten prispevok je aj tak pre dieta, nie je to nahrada tvojej mzdy.
@hendikep nechcem byt zla, ale pytas sa ci ste mali cakat s kupou bytu. Nemuseli, mohol ta napisat na LV aj ked si bola studentka plus ty si mohla byt spoludlznicka a nemuselo by sa teraz dodatocne nic riesit a bolo by ro aj pekne gesto od neho aj od teba. My sme to takto riesili.
@smilingwoman ak manzelia hospodaria spolocne, aky je v tom teda rozdiel, ze viac zarobi zena?
Pridaj si ma do prieskumu, par rokov sme mali jeden ucet a zarabam viac.. Teraz uz mame uctov viac, avsak mame k nim obaja aj dispozicne prava.
@lucinka9292 tak o takej moznosti sme nevedeli, a to banke nevadi ze ked poskytuje uver na nehnutelnost, ze dlznik si na LV da koho chce? Myslela som ze jediny dlznik musi byt zaroven jediny vlastnik
@beronsche ved v poriadku, každý nech robí tak ako mu vyhovuje a je spokojný, no základ je, aby boli spokojní obaja manzelia / pertneri. My sme spoko s 2/3 účtami . A s tým prieskumom to bol skôr taký vtipek...
@hendikep nemusi ty vies kludne zalozit aj rodicovsky dom a na uverovej zmluve si len ty samozrejme vlastnik musi suhlasit
najhorsia moznost je but na uverovej zmluve a nebyt vlastnik tj ak sa nebude hypo splacat idu po tvojom plate a tvojom majetku (aj mimo zalozenej nehnutelnosti
@smilingwoman preco je relevantny pocet uctov? Ja zarabam ovela viac a platime vsetky vydavky tak, aby nam obom ostala priblizne rovnaka disponibilna suma. My mame obaja po dva ucty, naco by nam bol piaty? 🙂)
@sono2 V ktorej banke na SR ste obaja rovnocenní majitelia účtu?
@ropucha6 ako píšem vyssie, relevantné to nie je, ani to kto zaraba viac, ale každý nech robi tak ako mu vyhovuje. 🙂 Ja nepresadzujem ze každý musí mat svoj, ved v pohode nech kazdy robi ako chce, kludne aj 0 účtov v rodine a peniaze vo vankusi. len som napisala čo vyhovuje mne uz dlhe roky, kedze taka bola otazka.
Kazda možnost je správna, ak je s tym v pohode aj jeden aj druhý partner. O tom je vztah, o dohode, o schopnosti komunikovat...
vtipky si nabuduce radsej odpustim, lebo som sa mozno niekoho nevedomky dotkla.
@hendikep ano, ako pise @loginexistuje. Ak aj by niekto prestal splacat, banka si uplatni zalozne pravo tak ci onak, ci tam niekto “navyse” bude ci nie. Skoda, ze ste to nevedeli. Naozaj takto je to pre teba velmi nevyhodne. Dala si do toho peniaze, si uz na uvere ako dlznik a s prepacenim prd z toho mas 😑 aj ked verim, ze sa nic zle nestane, ale je fajn mat to naporiadku…
@ropucha6 vlastne teraz som tým chcela povedať len to, ze autorke možno pomôže úprimný rozhovor a potom uvidi ako sa jej priateľ zachová.
@smilingwoman jasne, to som ani nemyslela uplne na teba, len je vtipne, ako sa kazdy ohana spravnym poctom uctov, pricom ci je jeden, ci 5 nie je podstatne. Suhlasim, ze proste to musi vyhovovat obom a nikto sa nemoze citit ukrateny, len vtedy zo moze fungovat.
To čobí, ked tak dobre zarobí? Nijako nemáme rozdelené. Jeden účet, každý vie o všetkom, kde sa čo minie. Všetko sa ťahá zo spoločného, žiaden ty dáš tam ja dám tam. Robím na skrátený úväzok, pendlujem medzi robotou a dieťaťom ,krúžkami, lekárom, teraz má plavecký, odchádzam z práce aby som ju zaviezla, potom naspäť do práce,...muž môže bez obmedzenia robiť ako sa mu dá a to by ma mal ešte vydelovať??? To čo je toto za módu!!!! To komu prospieva,...Na druhej strane neflákame peniaze ani jeden z nás.
@zuzanockamt nie sme na sk
@3009 myslim, ze ked chcu manzelia mat osetrenu situaciu v pripade smrti jedneho z partnerov (co mnohi aj maju), pokojne mozu mat spolocny ucet, kam im chodi vyplata a z ktorého obaja platia co treba/chcu. Subezne ale nie je bezny ucet vsetko ich imanie, aj pre bezpecnost svojich financii je vhodne mat nejake peniaze aj v inej banke a najlepsie z inej bankovej rodiny. A celkovo, mat rezervu pre pripad dlhodobej pn, straty prace a pod.
Takze: bezny ucet spolocny, pokojne majitel manzel. Ina banka, iny ucet-odlozena fin.rezerva vo vyske 6-9 mesiacov, majitel vie byt manzelka. S tymito peniazmi sa vobec nemusi hybat. Su financnou rezervou, napriklad aj kebyze muz zomrie, ma druhy z paru hned peniaze. Ked uz teda chceme poukazovat na smrt manzela
Sme manželia a máme dva prepojené účty v jednej banke so vzájomným dispozičným právom. Všetko sme si doteraz kúpili a vybudovali zo spoločných peňazí. Nepoznám problémy aké opisuješ a vidím tam veľa možných problémov do budúcna.
Mne manžel posiela každý mesiac z jeho výplaty. Časť ide na hypotéku,zvyšok sporenie. Ja platím inkaso. Byt bol pred manželstvom jeho,ale na základe rozhovoru mi 1/2 bytu daroval. Mame obaja svoje účty, ale v zásade peniaze sú naše spoločné.Uplne v pohode fungujeme a keď treba niečo zaplatiť, nikto nerieši odkiaľ to pojde. Mame už aj odkomunikovane,ak zostanem na MD...vie,že klesnem na príjme a bude to musieť potiahnuť on,pokiaľ sa nevrátim späť do práce. Myslím dosť na budúcnosť, aby sme nemuseli klesnúť z nášho štandardu.

@sparrows zo 400 este mobil net poistky a benzin az zvysok drogerka a jedlo 😂