Financie v spoločnej domácnosti
Ahojte, myslite si, ze mam prehnane naroky na financie tykajuce sa vedenia spolocnej domacnosti? Uz som zufala z pristupu mojho manzela.
Ide o to, ze ja som aktualne na rodicovskej a staram sa o 1,5 rocnu dcerku. Manzel pracuje a zivi nas. Teda mal by a tu nastava kamen urazu.
Mali sme dohodu, ze rodicak zostava mne -
na moje vydavky (oblecenie, kozmetika a pod.) a z jeho platu sa financuje domacnost a dieta. Peniaze na domacnost posiela na spolocny ucet a z toho potom platim vydavky. Problem je, ze on tam posiela 700€ a ja nie som schopna zabezpecit bezny chod domacnosti za tuto sumu (tj naklady na bytovy fond, elektrina, plyn, internet, potraviny a drogera do domacnosti, mlieko a veci pre dieta).
Stale mi vyhadzuje na oci, ze vela minam 😞 a ja musim chybajuce peniaze uhradzat zo svojho. Bezne je to aj 300-400€.
Podotykam, ze on zaraba 4000€ v hrubom a rodicak je 500€. Byvame v Bratislave.
Fakt vela minam? Nemyslim si, ze mam prehnane naroky. Co by ste robili na mojom mieste?
PS: bezne mu ukazujem co som kupila, takze vie kolko chyba.
Prepac, ale v hladovych dolinach z toho ziju aj 4-5 ludia a musia. 700e ti nema preco nestacit. Este ked k tomu pridas zo svojho nerozumiem, ze nevychadzas s peniazmi.
Keby ti vydeloval 200e, ako niektorym babam tu, tak chapem.
Este je moznost, ze bude chodit na nakupy len on a uvidi ake su ceny.
Áno minas veľa ...
Inak ten rodicak patrí dieťaťu .... Trochu zvláštne že sú za to kupuješ veci a kozmetiku
@januska12323 Nič stojí mu to na účte
Všetky účty - elektrina, plyn atď. nech idú z jeho účtu. S tým čo ti posiela rob bežné nákupy. Ak s tým nesúhlasí treba vyrátať všetko čo sa za mesiac musí kúpiť. Oblečenie, kozmetiku a sprostosti tam nerátaj.
@lenka_90 strašne fakt, nech ti pošle aspoň 1500 e. Kks, zgrlaci , z 3 v čistom mu 1500 ostane , možno 1000 v čistom, čo ešte chce, keby zarábal dvojku dá ti 500?
Milé diskutujúce jej muž má 3200 v čistom a dá jej 700 na domácnosť, ako žijú ostatní že žijú z menej neriešiteľné. ak by mi dal muz 700 e na celú domácnosť stravu, plienky, lieky, vitamíny, drogéria, mlieko poplatky za elektrinu,internet pošlem ho do riti 1100 cca je veľmi málo.....
@stanulienkat v hlasovej doline zaraba muz 4000 v hrubom????polož si túto otazku
@lucinkaboz citaj s porozumenim🤦♀️. Ziju zo 700e+ rodicak
Ty musíš "míňať zo svojich" ? A on míňa z cudzích? Nepochopila som čo riešiť. Kks... Tak niektorí ľudia ledva prežívajú a ty riešiš, že si nemôžeš minút 500€ na kozmetiku?? 🤦🤦🤷
@lenka_90 jednoduchá pomoc - veľmi pekne by som ho poprosila, keby prevzal financovanie bežných nákupov on, nakoľko príliš veľa míňaš, tak asi nevieš správne nakupovať a či by teda nemohol on. Pekne mu rozpíš fixné náklady - sem poslať 100e zálohu, tuto poslať 20e zálohu, tuto telefóny zaplatiť... A tie nefixné náklady - pekne si vopred NAPLÁNOVAŤ, čo budeš variť, čo bude treba malej na týždeň a pošli ho so zoznamom do obchodu. Vôbec nerieš následne jeho lamentácie, ako je všetko drahé. Ak následne príde s nápadom, že sviečková vlastne nemusí byť, postačia aj halušky v nedeľu na obed - oooooookeeeeeeeej nech má ako myslí. A ty si pekne svoje peniaze nechaj len na svoje záľuby, tak ako bola pôvodná dohoda 😉. Ak by nesúhlasil s tým, že on bude nakupovať, tak v tom prípade - keď už budem mať poslednú stovku z jeho peňazí, tak bude vyzerať aj náš jedálniček - halušky, palacinky, šošovica, hrachová kaša, špenát, špagety s kečupom a podobné šmakocinky 😉. Jednoducho - aby si do konca mesiaca s tou stovečkou ako tak vyšla. Až kým "nepríde" nová platba. V žiadnom prípade na svoje peniaze nesiahaj. Ak ti povie, že veľa míňaš a nevieš hospodáriť, znovu a opakovane mu ponúkaj možnosť, že to môže pokojne prevziať on do svojich rúk a ukázať mi ako sa to teda má.
@lucinkaboz ale ja nie som v hladovej doline, preco by som tak mala zit?
@lenka_90 tak co to riešiš ako žijú v hlasovej doline, ona tam tiež nezije
@stanulienkat žijú zo 700 e?
@lucinkaboz ano, mnohi ano.
@lenka_90 nenapisala si tu, co je v tých 700€. Hypo, nájom, ... co ďalej? Strava?
Z rodicaku by som však neplatila nič, čo sa týka domácnosti. Max.kupila plienky a mlieko dietatu. RP je príspevok pre dieta, nie pre teba. Teba ma zivit muz.
Pevné verím, že si peniaze setri na svojom vlastnom účte, na ktorý ty nemáš prístup, ze? Cize sa k nim nikdy nedostanes a pritom sú to aj tvoje peniaze. Na dovolenku idete? Kto ju platí?
Ja uz nechapem takychto ludi, dost penazi a aj tak je zle, nech sa s nimi zadrhne ,ked uz zgrlosi na vlastnej manzelke a dietati
nestoji mu to na ucte - stoji vam to na ucte. Keby si toto chlapec uvedomil mozno by si dostavala viac. Teda ak to nie je firemny ucet. Povedz ze keby ste sa rozvadzali tak ti tam aspon nasetri peknu sumu, ze mu za to dakujes.
@stanulienkat mnoho možno, ale jej muž zarobí cez 3000 v čistom, ona preto nemusí žiť ako v hladovej doline, logicky....

@lenka_90 no ale na druhú stranu, minúť celý rodicak na oblečenie kozmetiku ... To tiež nie je bohviečo 🤷