icon

Finančná rezerva na odchod od manžela

22. mar 2025

Dobrý deň,

plánujem odísť od manžela, máme 3 deti, 19, 17 a 6. Prvá dcéra 19 r.nie je jeho. Deti 17 a 6 sú jeho, chce striedavu starostlivosť s čím súhlasím. Ako otec je dobrý deti ho majú radi, je taký manipulator navonok super chlap, deťom všetko a mňa a prvú dcéru dusi a psychicky tyra...atd.

Pre moju predstavu akú finančnú rezervu by som mala mat aby som sa nebála odísť do 3 i.podnajmu? Zariadenie bytu, rezervu na prvé ťažké mesiace, vyzivne nebude.

Úspory máme, ale budú sa deliť na poli. Dom je len jeho, mal ho pred manželstvom. Najmladšie dieťa nastupuje do 1 ročníka.
Rozvádzať sa zatiaľ nechcem ako prvý krok je odchod a potom ďalší krok..

Poraďte ci hľadať nájom, poblíž neho aby deti mohli chodiť hore dolu podľa ich potreby, alebo nie...mam 46 rokov

Ďakujem za povzbudenie.

Strana
z2
ivuska027
22. mar 2025

Nevieme aký máš príjem. To je základ. V akom meste žiješ. Úspory sú jedna vec, ale či 3i podnájom utiahnes sama vďaka pravidelnemu prijmu, nevieme. Predpokladam, že treba mať okolo 700-800€ mesačne len na to. Máš príjem na to? Lebo úspory môžeš na to vybuchat, ale čo potom?

beata_k
22. mar 2025

Pozri si napr. na nehnutelnosti.sk ako sa pohybuju 3i byty v lokalite kde chces byvat. Pocitaj energie k tomu, ak nie su zahrnute v najme, strava, doprava, skolske poplatky.

zic
22. mar 2025

Nie je dobry napad nerozviest sa. Dokial ste manzelia, stale si v bsm. Aj uspory, ale aj dlhy... ked spominas tyranie... kludne moze vziat spolocne nasetrene peniaze a minie ich. Vzdy ked zacmes setrit...

enmery
22. mar 2025

Ja Ti len poradím, spomínam si na príbeh ženy, ktorá odišla od muža a tiež chcel striedavku. Teda neplatil výživné. Ale všetky veci ohľadom deti hradia len ona. On im dal max jedlo, keď boli uňhom. Na toto si daj pozor.

autor
22. mar 2025

Príjem mam 1200 v čistom, podnájom bude 650 s energiami.

tundra
22. mar 2025

Držim palce,nech najdes svoje štastie🍀

domkakvet
22. mar 2025

Vypocitaj si ci ti kazdy mesiac zostane na najom, ci vies napriklad tento mesiac odlozit taku sumu ako je cena najmu.

zmrzlinka2021
22. mar 2025

Prečo výživné odmietas?

deti95060810
22. mar 2025

to máš málo... najmä ak je to BA.
k tej vzdialenosti - tiež závisí od mesta, napíš aspoň koľko má obyvateľov aby sme si spravili akú takú predstavu... aj keď ja by som radšej od neho čo najďalej - teda druhý koniec mesta.

gladys_07
22. mar 2025

@zmrzlinka2021 kvoli striedavke asi nic nedostane

autor
22. mar 2025

@zmrzlinka2021 lebo bude striedava

autor
22. mar 2025

@deti95060810 40 tis obyvateľov, menšie mesto

autor
22. mar 2025

@domkakvet odkladáme s manželom 1000 mesacne

zmrzlinka2021
22. mar 2025

@gladys_07 ale to tak nefunguje. Ak on podstatne viac zarába, bude musieť platit

pl2y
22. mar 2025

Vždy sa odporúča mat rezervu aspoň na 6 mesiacov..takze najlepšie je spočítať si všetky očakávané výdavky za mesiac a vynásobiť to minimálne 6..ak máš stály príjem tých 6 mes by malo stacit..ak ti ale vyjde že mesačne výdavky budeš mat vyssie ako tvoj príjem, tak to môže byt problém dlhodobo zvládnuť..

autor
22. mar 2025

@deti95060810 ja som zas rozmýšľala ze co najbližšie k nemu aby dcérka mohla ísť k nemu keď bude chcieť. Ja chcem.deti do mojej starostlivosti s neobmedzeným kontaktom ale on nesúhlasí, nevie si predstaviť život bez nich a aj mňa. Ale ja už nevládzem. .

minenkaa
22. mar 2025

Aj pri streiadavke môžeš mať výživné aj na partner vyšší príjem ako ty,výživné môžeš žiadať od partnera aj počas manželstva ,nezabudni že nie všetky veci môžeš zobrať deťom do nového domova ak bude striedačka,toto tiež porieš a mužom, a rezerva podľa toho koľko minieš aspoň na tri mesiace byt zaplatiť a koľko bude treba za byt zaplatiť pri podpísaní zmluvy . Ak sa nerozvádzas ešte spíšte s mužom papier ,že od vtedy s vtedy nežijete spolu ,aby všetky dlhy boli len toho jedného manžela .Ziadaj všetko čo ste za manželstva vrazili spolu do domu

lienka.7
22. mar 2025

@autorka ja len ze aby bolo co deliť . Kde máte tie úspory, resp.kto ma k nim prístup? Ak iba muz, tak nepočítaj, ze niečo dostaneš, to ti hovorím uprimne.
Pokial od neho odídeš, hneď aj rozvod, nema zmysel čakať, lebo nerozvedu ta zo dna na deň. A samozrejme striedavka, aby neplatil vyzivne. Cize z tvojho platu budeš všetko financovať iba ty, na to si myslela? Tak to je potom pre neho good deal ti poviem 👌
A prijem muža je aký?

barka1
22. mar 2025

Striedavka neznamená ziadne výživné. Práve naopak, sud určí, kolko budeš platit ty jemu a on tebe, ak má vyšší prijem než ty, budeš v pluse.
Byt ti stačí 2i.
Ja by som odisla s rezervou 6m nájomného.

autor
22. mar 2025

@barka1 len 2 izbový pre 3 deti?

autor
22. mar 2025

@lienka.7 dobre a rada ako by to bol good deal pre mňa? Zarába ako ja, ale mame v prenájme investicnu nehnuteľnosť . K peniazom máme prístup obaja, ale bojím sa aby mi nezruší disponibilitu.. on nechce aby som odišla ale ja už aj fyzicky som horšie na tom pri nom.

autor
22. mar 2025

@minenkaa to mi nedá nič, dom je celý prerobený za naše spoločné, ale len na jeho meno

minenkaa
22. mar 2025

To nevadí že je na jeho meno ,ak dokážeš že a koľko ste do domu vrazili počas manželstva polku ti musí vyplatiť ,len to musíš dokázať

betulinka1
22. mar 2025

No ak bol dom prerobený pocas manzelstva aj ked je na jeho meno, tak ta musi vyplatit. Cize na to si najdi pravnika. Za mna si myslim, ze by si mala mat odložené 6000€ na ktore nebudes siahať, budes skladať depozit za najom mozno 2-3 mesačný najom, to ti povie prenajímateľ a plus 2000€ na ktore mozes siahať, ak ti nebude vychadzat dany mesiac. Samozrejme sa tieto 2000€ stale snaz udrzat a potom doplnit z dalsieho mesiaca. Este by som sa snazila s muzom dohodnut na vyplatení toho co islo do jeho nehnutelnosti pocas manzelstva. A predala investičnú nehnutelnost, doplatila uverom a kupila si byt.

januska12323
22. mar 2025

Pre tvoje dobro by bolo najlepšie nájsť právnika keďže vyzeráš ako dobrá duša a poriadne nevieš na čo máš nárok. Rozvod ani zverenie detí neprebehne za mesiac, musíš mať rezervu minimálne na ten čas a rátať s tým, že to bude naťahovať.

dadis
22. mar 2025

Do najmu nechod, ak sa da. Rozvedte sa, nech ta vyplati z prerabky, z polovice uspor, z polovice investicnej nehnutelnosti sby si mala 20% a viac percent na nehnutelnost a chod do kratkej hypoteky. Potrebujes nieco svoje..

autor
22. mar 2025

@dadis chcela som ísť do podnájmu, kým sa nadýchnuť a neskôr kúpiť vlastný byt

autor
22. mar 2025

@januska12323 len ja som chcela najprv odísť a rozvod až neskôr...lebo to budú natahovacky

autor
22. mar 2025

@betulinka1 povedal ze nie, že ma z domu vyplácať nebude. Ako to dokážem že sme prerobili všetko, plus bazén okrasna zahrada?

autor
22. mar 2025

Mne o tie peniaze až tak nejde..ale o ten pokoj

Strana
z2