icon

Finančné ťažkosti na materskej

4. júl 2025

Som na materskej , kým som chodila do prace mala som všetko , moderné oblečenie , výlety, dovolenky, proste všetko. Teraz mame veľmi zlu finančnú situáciu a neviem sa s tým zmieriť , neviem si zvyknúť nato že si zrazu nemôžem kúpiť ani jedno tričko , že nikam nechodíme lebo nato nemáme , zrazu len doma sedím s dieťaťom (ktoré milujem nadovšetko na svete) ale chýba mi byť aj pekne oblečená , pekne upravená , veď nemám peniaze ani na novú špirálu pomaly….. som z toho smutná 😞😞😞 platíme neskutočne pálky mesačne hypotéku , v tom je ten problém. Nehorázne sumy odchádzajú. Až nám nič neostane skoro.

Strana
z5
deti95060810
4. júl 2025

aké staré je bábo? ak má zo 2 r môže ísť do jaslí a ty do práce...

lucka_ke
4. júl 2025

opatrovateľka a ty do práce

nyusika
4. júl 2025

tak bud ste totalny ekonomicky gramblosi a zili ste si nad pomery...alebo ja neviem.

najvyssi cas zacat namiesto fnukania zacat tuto situaciu riseit.
nie je ovinne sediet doma na zadku tri roku - ked nemam co do ust - idem makat

biba_18
4. júl 2025

všetko dočasu, ako píšu baby hore ...

lenka.25
4. júl 2025

Väčšina z nás si na materskej muselo uťahovať opasky . Aby som nezažívala to čo ty , pri prvej dcere som dva mesiace po pôrode začala brigádovať . Veď to neznamená , že musíš tri roky sedieť doma s dieťaťom .

zuzanockamt
4. júl 2025

Jediná možnosť - choď do práce.

pribinak
4. júl 2025

Pýtať sa či ste si pred materskou neurobili žiadne finančne rezervy je asi zbytočne ….

simona20201309
4. júl 2025
@pribinak

Pýtať sa či ste si pred materskou neurobili žiadne finančne rezervy je asi zbytočne ….

@pribinak presne toto som išla napísať

Vtedy mala hojno, teraz má ho....
A neviem či sa to nástupom do práce vrati do pôvodného stavu. Dieťa je mega nákladné v dnešnej dobe. Ale zas keď sa niekto uskromni a nevadí mu bazar tak sa bude dať.

luccija
4. júl 2025

Prehodnotiť hypo, keď takto máte žiť xy rokov bude to ťažké.Bol tvoj príjem tak vysoký, že teraz vám to chyba k hypo?Resp., keď nastúpis do práce bude všetko ako bolo, alebo ste išli do hypo, keď si už nemala príjem?Ak chyba ten príjem tak aspoň zatiaľ na brigádu cez víkend a nech je muž s dieťaťom, alebo nastúpiť do prace inak to nejde.Ako je staré môže ísť do jaslí, k opatrovateľke?

pe_mi
4. júl 2025

Ahoj,záleží ,ako staré je dieťatko
Ak si na materskej ,bude ešte asi mladšie, čiže do pol roka vek.
Manžel nech si nájde brigádu.
Počkajte nejaké mesiace a dieťa do jaslí a ty do prace, z výplaty ,keď zaplatíte jasle vám ešte niečo zostane.
Nezufaj, nič hrozne sa nedeje.
Budeš v práci len o niečo skôr,než si čakala.
Ja by som doma nesedela ,keby sme sa mali zle,veď máte možnosti.

patta89
4. júl 2025

a, co teraz ? tak sup naspat do prace, alebo si najdi brigadu ? Dieta do jasli alebo opatrovatelku...
preco ste si nespravili fin. rezervu pocas Tvojej prace? ked teraz na materskej nemas ani na kupu tricka ?
Ja som tiez na rodicovskej uz s 2 dietatom, plat som mala nadstandardny, ale my sme mysleli aj na rezervu a nasporili sme si dost...Takze teraz si mozem kupit aj 2 tricka, spiralu a ist na dovolenku...
Rob preto nieco a nefnukaj na nete ...stale mas nejake riesenie, ked predtym ste na to nemysleli 🙂

lenkakravcova
4. júl 2025

Materská je takmer ako plat, myslíš rodičák?

autor
4. júl 2025

Bábo má 10 mesiacov, mám prácu v ktorej by som musela byť 13 hodín (gastro), je nereálne aby som tam pracovala keď mám malé dieťa . Áno mali sme úspory ktoré sa bleskovou rýchlosťou minuli keďže nový byt , tehotenstvo , všetko pre bábätko , zariaďovanie , az z zrazu z niekoľko tisíc neostalo skoro nič. Čo je snáď pochopiteľne. Platime extrémne veľa mesačne. Keď som pracovala mala som aj 2500€ kým teraz mám len rodicak , to asi nemusím hovoriť koľko je, asi všetky viete

autor
4. júl 2025

Ja nechcem nechať malú celé dni s cudzou osobou (nemáme tu žiadnu rodinu nemáme blízko babky)

autor
4. júl 2025

Pardon , rodicak a nie materská

pe_mi
4. júl 2025

Si na rodičovskej, nemusíš nastúpiť do starej práce.
Tak si nájdi brigádu v blízkosti ,kde bývate a malé do jaslí.bude sa vám lepšie dýchať, ako sa hovorí
Alebo to naložte len na manžela ,ak má prácu napr.dlhy/krátky,tak tam si vie dať brigádu.
Niečo vymyslite

autor
4. júl 2025
@pribinak

@pribinak už som napísala ako to bolo, mali sme nasporené

maminkadeticiek
4. júl 2025

Toto je realita materskej na Slovensku.Strasne.Dakukem Bohu ze to uz mam za sebou.Daj dieta od roka do jasli.Zvladne to a ty tiez.
Alebo chod na polovicny uvazok do Tesca na pokladnu si privyrabat.Ved vsetko sa da.

nyusika
4. júl 2025

tak manzel na matersku a ty do prace.
evidentne si zarabala viac, nez manzel...2.500 eur je pre dvoch celkom fajn suma.

pe_mi
4. júl 2025

Otázna je aj budúcnosť.
Keďže sa nevrátiš do starej práce, nerátaj,že budeš mať taký príjem ,aj keď dieťa porastie..
Nezvládate platiť hypo,prečo sa jej teda nezbavíte.
Čo je to hanba žiť v podnájme alebo v menšom?

autor
4. júl 2025
@maminkadeticiek

Toto je realita materskej na Slovensku.Strasne.Dakukem Bohu ze to uz mam za sebou.Daj dieta od roka do jasli.Zvladne to a ty tiez.
Alebo chod na polovicny uvazok do Tesca na pokladnu si privyrabat.Ved vsetko sa da.

@maminkadeticiek bojím sa toho 😞 srdce mi pukne dať ju niekam ja viem že to je normálna vec jasle aj opatrovateľka ale keď vidím ako je na mna naviazaná puklo by mi srdce neviem ako to zvládnem , a jasle tiež niečo stoja, neviem koľko ale málo to nebude , to koľko musím zarobiť aby sa mi oplatilo dat dieťa do jaslí

autor
4. júl 2025
@nyusika

tak manzel na matersku a ty do prace.
evidentne si zarabala viac, nez manzel...2.500 eur je pre dvoch celkom fajn suma.

@nyusika manžel robí čo môže , chodí do prace aj cez voľno aby mal vyšší plat , problém je hypotéka , chceli sme vlastne bývanie kvôli dieťaťu a teraz všetky peniaze odídu len nato že máme vlastný byt. Hrozné

pe_mi
4. júl 2025

Partner má prácu akú? Vedel by po práci alebo vo voľné dni ísť na brigádu?
Alebo nie je ochotný?
Len na druhú stranu, nechať to všetko na manželovi, naložiť na jedneho,nech po čase padne na hubu..ja by som to nedovolila
Pridajte to,na čo máte veľkú hypo.

autor
4. júl 2025
@pe_mi

Otázna je aj budúcnosť.
Keďže sa nevrátiš do starej práce, nerátaj,že budeš mať taký príjem ,aj keď dieťa porastie..
Nezvládate platiť hypo,prečo sa jej teda nezbavíte.
Čo je to hanba žiť v podnájme alebo v menšom?

@pe_mi veľa sme bojovali zato aby sme mali toto bývanie , máme ísť naspäť do nájmu?

zuzanockamt
4. júl 2025

Autorka
Z rodičáku zaplatíš jasle. Plus máš prídavky a DB. Veď to je slušná suma. A ty do práce. Nemusíš pracovať predsa 13 hodín.

pe_mi
4. júl 2025

Ty máš rodičK, manžel pracuje plus privyrába.
Vo ste si zobrali 250.000 hypo,že nezvládnete splácat?
Predajte a choďte do menšieho.
Pozeraj aj do budúcnosti ..budeš zarábať toľko ,keď budete mať skolkarku ?asi ťažko
Čiže to nebudete vedieť ťahať ani vtedy
.

nyusika
4. júl 2025

pokial manzel zaraba menej, nez 2.500 (tvoj byvaly plat), chid doprace ty a manzel na pol roka na matersku - ta bude vyssia, ako rodicak.

ja nechapem - ved vacsina ludi tak zije...a nie, nemusis byt tri roky doma, existuju aj ine moznosti.

7lenka11
4. júl 2025

Do dieťaťa som nešla, kým sme nemali poriadne úspory. Pre mňa by to bol nonstop stres, ak by sme išli od mesiaca k mesiacu. Ale aj napriek úsporám sme si tiež v niektorých veciach utiahli opasky.
No neostáva ti nič iné, len sa čo chvíľa vrátiť do prace. Dieťa bude mať rok, nájdi jasle aspoň na pol dňa a šup do prace. Stále môže ísť aj muž na materskú a budete poberať materskú + tvoj príjem. Pripadne nejakú brigádu v čase, keď je muž doma.
Ak vám vyšla príliš vysoká hypo, tak ste si to mali 2x rozmyslieť a hľadať lacnejšie bývanie. Ja som tiež chcela ostať v BA, no druhýkrát som otehotnela a z rodicaku by sme neutiahli hypo 200 000€. Tak sme odišli žiť 30km od BA. A ani to neľutujeme..

katkaseiner
4. júl 2025

Ja budem asi za nechapavu... tak ked to nevychadza, chod v case ked mas opateru na brigadu... pohladaj si upratovanie 1x do tyzdna, opatruj ty deticky rodicom ktori potrebuju skolku ale v lete je zavreta... proste hladaj sposoby a nie vyhovorky.
A to ze ja som nemusela do prace, neznamena ze ty musis... ale len ako priklad ti poviem, ze som sa vracala do prace ked mala dcera presne 6 mesiacov a syn 7 mesiacov - aby sme nezivorili... a to sme nemali ani len hypo. Len teda z lasky a z muzovho platu by sme nevyzili.

matkahelka
4. júl 2025

To mate aky byt a kde, ked vas hypo tak polozila? lebo pokial nemate hypo na dom pod Slavinom, tak na SR je hypo vzdy vyhodnejsia ako platit podnajom.

Strana
z5