Finančné ťažkosti na materskej
Som na materskej , kým som chodila do prace mala som všetko , moderné oblečenie , výlety, dovolenky, proste všetko. Teraz mame veľmi zlu finančnú situáciu a neviem sa s tým zmieriť , neviem si zvyknúť nato že si zrazu nemôžem kúpiť ani jedno tričko , že nikam nechodíme lebo nato nemáme , zrazu len doma sedím s dieťaťom (ktoré milujem nadovšetko na svete) ale chýba mi byť aj pekne oblečená , pekne upravená , veď nemám peniaze ani na novú špirálu pomaly….. som z toho smutná 😞😞😞 platíme neskutočne pálky mesačne hypotéku , v tom je ten problém. Nehorázne sumy odchádzajú. Až nám nič neostane skoro.
To prosim ta co je za byt ked ste ho “museli” mat za cenu, ze ste si brali dva spotrebaky aby ste ho mali? To by mi muselo inac sibat aby som toto spravila. A ja teda preferujem novostavby, tiez mame novostavbu v BA, ale toto nie…. 🤦🏼♀️ navyse asi ste predpokladali, ze budete mat dieta, vedeli ste kolko zarabate a aky bude prijem ked ty vypadnes z pracovneho zivota. A napriek tomu ste isli do velkej hypoteky s dvoma spotrebakmi. Co ste vlastne cakali, ako ste si to predstavovali? A teda pises, ze nemozes uz pravovat 13 hodin. Takze ani taku zakladnu mzdu mat nebudes a ani take tringelty. Nechcem ti brat iluzie, ale asi to “pekne oblecenie” este dlho nebude… ale to je, myslim, najmensi problem. Je ti luto dat dieta do jasli? A taky zivot kde na jedlo nemate a o vylete nehovoriac, to ti nie je luto? To v tych 1200€ nemate este ani stravu zapocitanu? A manzel co na to hovori, ake riesenie, aky nazor ma na to? Ci len to, ze ti sibe, ked rozmyslas o predani a podnajme? 🤦🏼♀️
Myslím si, že toto je ďalšia z "povinných" fejkových tém.
S minimálnou mzdou na papieri ťažko dostanú úver na byt za dvestotisíc
@nyusika tu je tych tem kazdy den viac a viac, odkedy MK zaraba na reklamach
@nyusika mohli žiadať, keď mal muž väčší príjem.Rozne sa to dá obísť, ale potom sa to človeku vráti ako bumerang.
Autorka šetriť a šetriť na všetkom cez paušál, stravu, benzín a hľadať brigádu.To tričko je najmenej skôr by som sa bála či budú účty zaplatené a čo by bolo, keby ma muž dlhodobú pn
Ahoj, veď keď si si dopriala všetko pokiaľ si dieťa nemala,tak snáď teraz môžeš oželieť nové handry. 🤦♀️
@nyusika mohli žiadať, keď mal muž väčší príjem.Rozne sa to dá obísť, ale potom sa to človeku vráti ako bumerang.
Autorka šetriť a šetriť na všetkom cez paušál, stravu, benzín a hľadať brigádu.To tričko je najmenej skôr by som sa bála či budú účty zaplatené a čo by bolo, keby ma muž dlhodobú pn
@eliska13 Myslím, že pri ich nastavení nadoraz stačí aj PN v trvaní 2 týždne a už nezostane na jedlo, bohužiaľ...
autorka nebud na smiech tymto tvrdenim
''nemôžem kúpiť ani jedno tričko''
Moje dieta ma 10 mesiacov,nebolo planovane (suhra viacerych nahod,ako vznikla),ale nevedela som ist na potrat,proste,psychika by ma casom zabila,kebyze to urobim. Bolo mi vsak jasne,ze nevyzijeme,dieta so špecifickými potrebami,polosukromna skola,ktora akceptuje jeho inakost. Nastupila som v jej 9.mesiacoch do prace. Je to o hubu,ale hold,musim. Cize riesenie stale je,len treba naozaj chciet,i ked puka srdce. Avsak ak ide len o nieco nove a cestovanie,to pocka. Dolezite je,ze vyzijete,mate co do ust a dieťa plienky.
No verím tomu že nekúpi ani jedno tričko. Keď z rodičáku musí dať ešte 200€ na splátku bytu tak im ostáva cca 300€ mesačne na stravu a plienky. Ak je to reálna téma tak vyše 2r ešte je takto fungovať o hubu
Všetci sme tak začínali...je asi dobre sa skúsiť pokúsiť nájsť prácu, hocijakú, domeilia. upratovanie vokoli.....skresat naklady....je to len obdobie.
Manžel na materskú a Ty naspäť do práce. Skús požiadať upraviť pracovný čas. Na 13 hodín nebudeš mócť chodiť, ani keď bude dieťa staršie, pokiaľ Ti nemá kto pomôcť. Prípadne zmeniť prácu.
Chlap je v práci 7 dní v týždni? Veď ako čašníčka si nájdeš brigádu hocikedy. Keď má muž voľno, nech sa stará o malé, keď už ste museli mat hneď novostavbu. Neviem, aké iné riešenie by si chcela počuť.
Ak muz zarobi 1200 a Ty 2500, tak muz na matersku a Ty naplno do prace, Bude 2500 plus rodicovska, takze krasne vyzijete, dieta moze byt do troch rokov doma, potom on naspat do prace, Ty najst nejakú horsie platenu pracu s dobrou pracovnou dobou a tiez to budete davat.
Chlap je v práci 7 dní v týždni? Veď ako čašníčka si nájdeš brigádu hocikedy. Keď má muž voľno, nech sa stará o malé, keď už ste museli mat hneď novostavbu. Neviem, aké iné riešenie by si chcela počuť.
@kristiii inac vazne, vsade hladaju stale barmanky a casnicky. kebyze robi len vikendy, ma vystarano a bude si moct kupit aj to tricko.
Ked ste mali mesacne aj 2500E zarobenych , tak ste nemali odlozit par tisicok ale par 10 000. Druha vec ... Satnik mate plny urcite, nic nove nemusite kupit abyvste vyzerala pekna...
Ak muz zarobi 1200 a Ty 2500, tak muz na matersku a Ty naplno do prace, Bude 2500 plus rodicovska, takze krasne vyzijete, dieta moze byt do troch rokov doma, potom on naspat do prace, Ty najst nejakú horsie platenu pracu s dobrou pracovnou dobou a tiez to budete davat.
@strelkyna1 ak bude muz na materskej, tak rodicak nedostanu.
Inak, ja ked som zarabala pred zalozenim rodiny, zila som len z tringeltov, a cele vyplaty odkladala prave preto, aby som mala vlastne byvanie bez hypo, a uzila si matersku a rodicovsku bez stresu zo splatok. Lenze ked je niekomu prednejsi luxus dovoleniek, neustale noveho oblecenia, moze teraz uz len nariekat. Takychto ludi nazyvam financni analfabeti.
Teraz k rieseniu. Moznosti je stale dost, ako uz viaceri spomenuli.
1. Predat luxusny byt a zohnat daco lacnejsie, z rozdielu splatit spotrebaky a platit uz len hypo.
2. Prenajat luxusny byt a ist do lacnejsieho podnajmu. Z rozdielu najmov sa snazit splatit spotrebaky cim skor. Po ukonceni rodicaku sa vratit spat do luxusu.
3. Muz na matersku, zena do prace, kde bude priznany cely prijem, nie len minimalka na zmluve. To pomoze zvysit bonitu a opat sa mozu pokusit o refinanc a zlucenie hypo a spotrebakov od jednu hypo.
Dalsie netradicne riesenia:
4. Autorka si zalozi onlyfans ucet a bude si privyrabat z domu
5. Dat si vyzvu na Go fund me a cakat, ze im dakto prispeje na vydavky.
a este nieco - pises ze : ''platíme neskutočne pálky mesačne hypotéku''
na co ste potom sli do takeho boja? na co vysoka hypoteka?
ak ty si priznala 1300 euro brutoo plat a tvoj muz ten svoj, pochybujem ze vam dali 300 000 hypoteku...ake vysoke splatky teda mate?
vies kolko vela ludi zije z jedneho platu? vela. ide o to ze si urci priority. mnohi ostanu bez prace, ci PN ci proste bez prijmu a zivi napr len muz ci zivi zena. vy nie ste jedini.
a ako barmanka vies zobrat kazdy vikend brigadu, co sa teda stazujes?
Ako pisali vyssie, vsetci sme si na rd utiahli o pasky, a pre mna to stejnak bolo nadherne. Vylety lacne. Spirala za 5€ posluzi, tricko z pepca tiez. Miesto steakov so salatom, maso na stave. A chill 🙂 kedze mate hypo, skus ty alebo muz nieco privyrobit bokom.
Vratit sa rychlo do prace a dieta fuknut prec by bola pre mna najposlednejsia moznost.
Tak ja som bola na materských v rokoch 2007-2010 a 2013-2016. Nemali sme žiadnu hypotéku. Bývali sme u mojich rodičov. Pracoval iba muž. Na žiadnej dovolenke som od vtedy nebola. Počas materských vôbec nikde, iba som trčala doma. Behala som doslova v jednom tričku a sustiakoch. Nemala som ani na novú podprsenku. Chodila som väčšinou nenamalovana. Hypotéku nám nikto poskytnúť nechcel pri našom prijme. A prežila som to. V žiadnom prípade by som tak malé dieťa nedávala do jaslí, ani opatrovateľke. Ak ti tak veľmi chýba jedno nové tričko, alebo špirála, choď na nejakú brigádu na 4 hodiny denne a prestriedajte sa s mužom. Aj on nech si nájde brigádu.
Tak ja som bola na materských v rokoch 2007-2010 a 2013-2016. Nemali sme žiadnu hypotéku. Bývali sme u mojich rodičov. Pracoval iba muž. Na žiadnej dovolenke som od vtedy nebola. Počas materských vôbec nikde, iba som trčala doma. Behala som doslova v jednom tričku a sustiakoch. Nemala som ani na novú podprsenku. Chodila som väčšinou nenamalovana. Hypotéku nám nikto poskytnúť nechcel pri našom prijme. A prežila som to. V žiadnom prípade by som tak malé dieťa nedávala do jaslí, ani opatrovateľke. Ak ti tak veľmi chýba jedno nové tričko, alebo špirála, choď na nejakú brigádu na 4 hodiny denne a prestriedajte sa s mužom. Aj on nech si nájde brigádu.
@dvanastka ale veď píše ako to majú.Nejde o tričko a veci pre seba.Cely mužov plat plus 200 eur z jej RD ide na poplatky.A to ešte nejedli, plienky atď...tu nie je priestor na uskromnenie sa len rýchlo nájsť brigádu, ak nechce ísť na cele dni do práce.Alebo prenajať a ísť do podnájmu, ale to bude minimálny rozdiel.Urcite by som byt nepredávala
A to mate aky velky byt ze platite take hrozne peniazeže Vám to nevychádza . Len sa pytam lebo mi s mužom tiež platime hypo a ja som doma na rodičaku ale nám to celkom vychádza v pohode … mi mame mensi dvojizbovy byt ale nam to uplne staci zase mi niesme narocni takze mi sme v pohode s tym .
Aha novostavba trojizbak uz citam
Materská je takmer ako plat, myslíš rodičák?
@lenkakravcova nie u kazdeho, ak mala nadpriemerny plat, tak je to almuzna
Úverová chudoba..
Budete to mať veľmi ťažké...
Pozri. Ak ste kúpili holobyt a zariadili ste ho tak jeho predajom na 95% zarobíte a asi to nebude len 5.000€ ale výrazne viac.
Takže predal by som, vyplatil úvery a našiel si podnájom aspoň do doby co začneš opäť prscovat.
@autorka. Nebudem ti tu hovoriť o finančnej gramotnosti atď. Predpokladám, že po byte ste veľmi túžili, chceli ste si ho zariadiť podľa seba a teraz realita toho, že niečo, do čoho ste investovali toľko času a peňazí, neviete utiahnuť, je pre vás ťažká a smutna..máte dve možnosti. Buď sa teda naozaj na čas dokiaľ nezacnes pracovať, uskromnite, zatnes zuby a budeš si pár rokov odopierať, alebo byt predáte a pôjdete do menšieho...od dieťatka ísť nechceš preč, partner už teraz ťaha väčšinu výdavkov, takže...veľmi na výber nemáte.
Ja rozumiem tomu, že na takéto zmeny sa ťažko zvyká, ale tie priority si musíš stanoviť ty. V každom prípade sa neboj, materská ubehne ako voda, ani sa nenazdas a mala pôjde do škôlky a raz budete na toto obdobie len spomínať
neviem ci ste boli v Primabanke, ale nam refinanc u nich velmi pomohol
Ak sa vám dá skúste si nájsť brigádu ved v ba je toho dosť ci na víkend alebo ak je manžel doma.. na jasle je dieťa ešte asi malé keď bude mať 1,5roka ale aj tam treba myslím dva mesiace zaplatiť dopredu.. byt sa asi neoplatí predávať ešte by ste platili aj daň z predaja nehnuteľností do 5rokov.. skúsiť navýšiť príjem alebo manžel nech si hľadá prácu, zarobiť 1200e na muža v ba je malo
V jednej odpovedi si pisala, ze si navrhovala, ze aby ste byt predali a isli do podnajmu.
Ak ti podnajom vyjde menej ako hypoteka (hoci ma to prekvapuje, ale ok - ak take najdete), tak to chodte do podnajmu a vas byt prenajmite. Vykrite si tym nejaky ten rok a potom sup-sup do roboty.
Urcite by som byt nepredavala, hlavne z dlhodobeho hladiska, ked budete robit obaja, tak tvoj prijem teda opat pekne stupne (kamoska robi v banke a teda nema prijem, aky si pisala, ze si mala v bare. Tiez robim v office s VS a nemam taky prijem. Skoda ze ma rodicia nesmerovali do baru 😀).

úplne ste to nedomysleli, nemuseli ste zariaďovať byt, len najnutnejšie veci, už teraz je to jedno, zostáva ti len ísť do práce a manžel na materskú, alebo obaja pracovať a pre dieťa opatrovateľku, máte veľa napožičiavané, ak vám z rodiny nepožičajú, najlepšie keby len dali tak naozaj len tá práca lebo vás to zlomí a budete sa trápiť