Financovanie domácnosti - rozdelenie domáceho rozpočtu
Mamicky,hlavne tie ktore poberate rodicovsky prispevok,kolko a za co platite v rodine?Respektive ako mate s muzom podelene financovanie rodineho rozpoctu apod.?
No len raz by mi muz take nieco vyhodil na oci a by videl ten prievan..a nehovorim o tom, ze by som isla svoje zlato zakladat aby mi decko bose nechodilo a on pan tvorstva by sebe kupil topanky...hanba by ho mala fackat...mna muz po skole 8 mesiacov zivil a to sme ani manzelia neboli, potom som si nasla pracu, zriadili sme si 1 ucet a vsetky peniaze idu tam... ked muz zarobi aj bokom tak mi vsetky peniaze da...financie riesim vsetky ja, ked potrebuje na nieco peniaze povie mi a dam mu ich... obidvaja mame prehlad a obidvaja sme spokojni a tak nam to funguje...tvoj chlap nema zmysel pre zodpovednost a do jeho egoistickej hlavy este nestihlo dojst, ze nie je pupok sveta ale ma rodinu
Ano aj pre peniaze su riadne hadky v rodine ako aj pre nepomahanie v domacnosti pre alkohol bary kamosi pokec pc hry a dalsie a dalsie problemy sa tu riesia stale dokolecka.a takeho chlapa co nedokaze zabezpecit zakladne potreby 1 jedineho dietata je velmi smutne az na zaplakanie.a v tomto pripade by by zena mala spomenut aj ten jeho plat ako tu bolo pisane aby mu trosku ten hrebienok co mu narastol trosku dala dole.lebo toto vykrikovanie nie je normalne.stara sa o dieta a tymto by to asi malo aj skoncit starat sa o dieta o neho nie neprat nevarit a hotovo.
@obsadenemeno no áno, to ani my.
@alby2014
presne tak. Mna zaraza, ze im vobec tu hypoteku dali.
@salfusco
Ako nehnevaj sa, ale ked zarobim 670 eur, tak predsa musim vediet, ze si nebudem moct vyskakovat.
A navyse s hypotekou na krku?Ked je nespokojny, tak si mal najst vysokoprijmovu zenu, co tsa po polroku sa vrati do prace a on zostane s dietatom na RD. Aj tak sa da.
A nie, ze figu zarobi, pocitat nevie a este vyskakuje.
ja ho nepoznam,nedovolil by som si to tvrdit a neprinaleži mi ho ani hodnotiť.Preto som reagoval iba na jednu konkretnu vec a nic ine
Ahoj momentálne mame každý svoj účet, kde nam chodi výplata. V máji sa sťahujeme do nášho spoločného domu a v septembri sa nam narodí dieťa, preto sme riešili aj tuto otázku a zhodli sme sa na tom, ze ked sa zabývame ideme si dat urobiť spoločný účet kde budeme obaja majitelia uctu. Priateľ ma niekoľkonásobne väčší plat a nebudeme deliť moje tvoje vsetko je naše spoločne bez ohľadu toho kto koľko dostane.
problemom u vas nie su peniaze, ale naruseny vztah medzi tebou a tvojim manzelom. V zdravom vztahu manzelia dbaju o toho druheho, zaujimaju sa o jeho potreby, nedelia si veci, peniaze, hospodaria co najlepsie pre rodinu, cize "kasu" drzi ten, kto vie hospodarit, ak ten druhy rychlo vsetko rozhadze.
Ale tu ti s tym nepomozeme, to ty si musis s manzelom sadnut za jeden stol a zacat komunikovat problemy, ktore vidis a navrhnut riesenia.
My mame dva separe ucty ale peniaze su spolocne, v manzelstve nema existovat ziadne moje a tvoje a potreby (napr. potrebne sandalky pre dieta) sa maju riesit spolocne.
S priateľom máme spoločné peniaze. Zatiaľ moja výplata ide na nájom a z tej jeho sa rieši všetko ostatné. Onedlho však zostanem doma a tak budeme mať len jeho výplatu. Zarába dobre, povedal že sa ho nemám ani pýtať a môžem kúpiť všetko čo chcem lebo ja viem najlepšie čo doma potrebujeme a môžem nakupovať aj pre seba čo chcem
@nikaniky ahoj. Ja som aktualne na RD, ale od svadby mamr spolocny "zosit" (excel), kde zapisujeme vsetky vyadvky i prijmy. Najskor som sa bala "kontroly" - mali sme separe ucty, lebo ja som mala este zadarmo pre mladych.... No dalo nam to praveze pocit slobody - vieme o vsetkom, aj ked to zabudnem implicitne povedat. Vacsie nakupy (nabytok, auto, byt,...) riesime spolocne. Ked sme kypovali auto a potrebovali cast penazi pozicat z banky, tak som dala posielat aj moju vyplatu na jeho ucet (mam dispozicne pravo i vlastnu kartu), bolo to chvilku na knap tak sa hodil aspon nejaky prijem castejsie (chodila mi skor vyplata aj o vyse tyzden, ale podstatne menej ako manzelovi). Teraz som na RD ale absolutne nemam pocit prizivnictva, ci nedostatku. Poznam nase mozmosti a snazim sa im prisposobit...
@nikaniky podla mna by si mala oznamit muzovi ze odteraz potraviny nakupujes vyhradne ty z rodicaku..a on este nieco dolozi....lebo co si budeme vraviet, ktory muz spravi poriadny nakup ked z neho ani nevari...
My sme zili v podnajme...od zaciatku sa platilo na polovicu...kazdy svoje peniaze...potom som ho takmer 2 roky zivila s tym ze on dal iba polku najmu...dokonca aj z materskej!!! Ked som uz bola na rodicaku stale vsetko na polovicu! Najom 420 na stravu 250...z toho polovicu som musela platit ja! Dnes je uz z nejo EX 😉
Joj a aby som nezabudla...pre malu som VSETKO platila ja...od narodenia jej ani jedny po*rate plienky nekupil
Dievcata skuste mi prosim poradit,len chcem vediet objektivny nazor. S manzelom sme spolu 9 rokov v manzelsve. Mame 8 rocnu dievku a druhu na ceste. Momentalne som na PN ke a moj prijem aj.s pridavkami.je 400 eur. Z toho platim skolu,stravu,vodu,poistku,elektriku,malej vylety,oblecenie a drogeriu. Voda a poistka sa plati raz za pol roka. Momentalne som v takej situacii,ze PN mi neprisla teraz 15 teho,ale pride.az 25. Vsetky nutne vydavky teda vcera platil.manzel. Utrusil vsak.poznamku,ze si to mam poratat a ked.PN dojde,tak.mu to.preposlem.na ucet. Pritom to nepotrebuje vobec,zarobi pekne a este pomimo po fuskach je schopny pekne privyrobit. A to sa.ma.este minule pytal,ci stale odkladam tych 50 eur ako sme.sa dohodli.....pritom mi povie,sak.ked.porebujes.tak.si.kup,chod ku kadernicke a podobne,no ja nemam z coho......teraz som mala stovku pomimo,nakupila som si tehu.oblecka.kopec az.mam.co.nosit,ale neratala.som ze bide.chciet nutne vydavky.preposlat na svoj ucet. Keby som vedela,tak.si nekupim,uz by.som nejak vydrzala. Je mi z toho vsetkeho nanic,trapim sa koli tomu hrozne. Pritom vsetko.u nas funguje perfektne.a lubime sa,mame postaveny.domcek a uoravujeme.okolie (tam idu vsetky jeho peniaze ) no on na ucte niekolko 1000 eur a ja stale.20" v minuse. Tak poradte,som ja ta narocna? Ako to.mate vy?
@kristinenka keď som prečítala tvoj príspevok až ma horúčka obliala 😥 také niečo ja chvalabohu nepoznám a vôbec nie si náročná máš môj obdiv že to vôbec zvládaš. S takým financovaním by som vôbec v manželstve nesúhlasila, máme jeden účet o všetkých výdavkoch sa porozprávame a fungujeme spoločne
@kristinenka ja som az neverila tomu co cítam.........ja by som tak nevedela zit ze este jemu mám vratit ked mi ''pozicia'' ? mojmu vlastnéme manzelovi ???😲
My mame 2 úcty no ja berem mesacne len 75 eur cize vsetko financuje manzel. Od sekov, jedlo, skolu, oblecenie a pod. Ale kasu mam ja, ja mám jeho kartu ja vyplatim co treba, kupim co treba ci uz drogeriu alebo darceky a aj o chladnicku sa starám ja.
@ivit no on plati hypo a plyn,auto. V minulosti koli mojmu.podnikaniu som rodinu.obrala o velke peniaze ked firma skrachoval. Vtedy to riesil.manzel tak,ze sme navysili hypo a dlhy vyplatili. Dohoda bola taka,ze som na ucet posielala jemu 50 eur kazdy mesiac. To sa mi darilo az do tej doby kym som PN ostala tehotna.plat som mala cca okolo 550 eur,ale este som vela fajcila. Tak 100 mesacne ja truuba. Teraz nefajcim,no nikde minta 100 neostava. Asi viac prejem 🙂. Zaviedla som doma zosit kde si.zapisujem svoje vydavky az mam.prehlad a viem potm.porovnat kde som mohla usetrit viac. Len ma zaujimalo ako to maju.ostatne.rodiny a ci som ja taka.narocna.
@fadama presne tak,on mi peniaze len pozical......mna ide trafit z toho,pretoze viem ze on ich nutne.nepotrebuje......dokaze si zarobiy,je sikovny....
Ale viem aj to,ze nemina peniaze.na.kraviny. vdaka nemu.mame to.co.mame. aj ked.jemu ostane.na zabavu s priatelmi,na pivko a podobne. To mu vsak vycitat nemozem,lebo sa.naozaj.snazi.a velakrat sa ide.zodrat nech mame to co mame. On nieje zly chlap,no.stale.sa.nemozem zbavit pocitu zema tresta za chybu ktoru som spravila v minulosti.ked.som podnikala.
@kristinenka no ja by som mu povedala ci je normalne ze mu musi vracat peniaze jeho manzelka ??????
Áno kazdý robíme chyby ale vycítat ich niekomu celý zivot tiez nie je pekné a to by tiez mohol vediet.
To je pekné ze sa ide zodrat pre vás ( pre rodinu ) ale nie je pekné ked ti stále nieco vycita, skús sa sním o tom otvorene porozprávat.
@fadama praveze.mi ich nevycita.....teda nahlas nie. Ja skor.toto spravanie beriem ako tichu vycitku.....asi sa len porozpravat,mas pravdu. Dakujem.
@kristinenka pravdaze treba sa vzdy o vsetkom rozpravat co ta trápi a vyjasnit si to, ste manzelia aj v tom zlom nie len v dobrom.
Nie je zaco,ak som pomohla tak to som rada. 🙂
@kristinenka nepochopim to bohuzial aj to vracanie aj tu splatku 50eur.v manzelstve je vsetko vsetko spolocne ci postel ci chladnicka pracka a hlavne PENIAZE aj tie co zarobi manzel a taktiez aj DLHY.ale isto ste fungovali aj predtym takto lebo vzdy to tak byva pokial zarabam je moje tvoje a pokial zena zostane s almuznou tak je zle.ani jedna strana nepusti lebo si zvykla.
No normalne, on zaraba a ona mina. Najdolezitejsia vlastnost na muzoch je, aby vedel vela pracovat, vela zarobit, setril na sebe a minal hlavne na nu. Potom je zena stastna. A ked je zena stastna, tak je aj rodina stastna. 😉
@majkeel nerozumiem komentaru. Nechcem aby minal na mna. Vydavky su spolocne. Ja od neho nepytam.na oblecenie a kozmetiku,a ani pre malu. Moje peniaze idu len do domacnosti
@kristinenka tak to potom asi neni jeho dieta ze?lebo ani tomuto potom nerozumiem ak je to jeho dieta tak ma tak isto satit a starat sa o dieta aj tu pol na pol.
@kristinenka ja mam 4 deti.doma som uz x rokov.napisem zoznam hlavne oblecenia ako teraz do skoly skolky co vsetko treba a sli sme spolu s muzom na botasky aj s detmi a kupovali vsetko spolocne.tak ako stravu mame zoznam kazdy piatok ideme spolu na nakup.seky platim ja.
@kristinenka tak toto si neviem ani predstavit. raz ste rodina, tak ake "poziciavanie"? odhliadnuc od navysenej hypo kvoli nevydarenemu podnikaniu to mate zauzivane zvlastne. my mae spolocny jeden ucet a hotovo. manzel nosi peniaze, ale o vsetkom diskutujeme - co treba kupit, zaplatit, kolko usetrit. male vydavky neriesim, ale napr. ak ja nieco si chcem kupit alebo malej treba naraz viac oblecenia, tak poviem ci to tento mesiac zvladneme, ci s tym suhlasi...aby nemal pocit, ze len robi a robi a ja len rozhadzujem

@salfusco tu nejde o vycitanie to su len slova ale on ju nuti zit tak ze nemoze kupit dietatu sandale ale on si nakupi ak chce tak zit tak musi zvysit prijem je jeho hanbou ak takto nuti zit svoju zenu a dieta