Financovanie domu, ktorý nevlastním
Ahojte. Chcem pocut nazory.. no skratim to...
Ovdovela som, ostala som sama na dve deti.. po istom čase som si nasla nového muza, tiež s detmi, nejak slovo dalo slovo, tak sme spolu ostali do dnes a mame spolu už aj dieta.
No vcera sme sa dostali k takej teme vlastneho byvania... ide o to, že ja byvam u neho aj s detmi, kde absolutne moje nic nie je a nikdy nic nebude, manzelia nie sme a ani nechcem aby sme boli. No vcera sa nahneval velkom dost, vykrikal mi, ze som nevdacna. Naco ine byvanie, ked mame kde byt a mame strechu nad hlavou a nemusi splacat hypoteku? Trochu ma zaskocila jeho reakcia, hovorim mu este pred ja mam tiez byt (v inom meste), keby sme ho predali tak hypoteku by sme nemuseli brat ... a on mi povedal, ze on sa z dediny nechce nikam sťahovať, chce tam ostať ... ok tema skoncila, viac som sa o tom bavit nesla.. len teraz to chcem pocut aj s vasho hladiska, okrem toho, ze si platim za seba a deti, eltriku a plyn, tak co ak bude chciet odo mna peniaze na opravy ? Keby sa cokolvek do buducna stalo, zdedia dom jeho deti, ja by som zctoho nedostala absolutne nič. Da sa nejak pred tym ochranit ? Taktiez som rozmyslala o investicii na opravu kupelne, no ak mu dám polovicu, nikdy tie peniaze by som uz späť nevidela, nemozem financovat dom, ktori mi nepatri a nikdy patriť nebude.
Ako by ste to riesili vy ?
@really8 to preco si ho nechcem vizat som vysvetlila vyssie a nebudem to tu uz opakovat, nie som blba, nechcem nikoho pripravit o majetok ako to tu podaktore píšu 🤦♀️ .. chcem seba ochrániť pred tym, aby som neinvestovala nieco, co je moje do niecoho co je cudzie ..
Najom sa tu ziadny neplati, je to dom, ktori je cisto jeho, elektrika plyn ide pol na pol, a aky najom by som mu mala platit to som vobec nepochopila
Pozri, ja ta z casti chapem. Moja mama tiez bola vdova a nasla si priatela ktory u nas zije a na ziadnu prerabku nikdy neprispel. Mama nechcela. ALE!! Nemali spolu dieta a boli podstatne starsi. Cela rodina ho povazuje za zlatokopa a ze vyuziva moju mamu. Im dvom to ale vyhovuje.
@zooeynka to je na nich ako sa dohodnu, ked raz chcu byvat spolu, nechce sa on stahovat inam a jeden ma problem s tym, ze nie su v spolocnom. S tym by som mala problem ja ja. A nepovedala som ze za 10t... tak si netreba zase vymyslat. Je to uplne legitimna rada. Lepsia ako platit za cudzi dom, alebo spokojne takto fungovat dalej.
Autorka ja sa Ta zastanem. Som zvedava kolke by sa znova vydavali, ked by mali vdovske.
Zaroven si aktualne na RD so spolocnym dietatom a aj tak platis vsetky vydavky, ktore si platila aj pred narodenim dietata. Ak ste sa s otcom dietata dohodli, ze budes na RD a Ty kvoli tomu prichadzas o svoju mzdu a mas iba rodicovsky prispevok, tak by bolo fer, aby to otec dietata zohladnil v platbach, ktore platis.
Co sa tyka domu, v ktorom aktualne byvate, zrejme to nebude ziadne terno, ked to podedil po rodicoch a 40 rokov sa tam nic neprerobilo. Asi nebude mat vysoku hodnotu. Ty pozeras na tento dom z dlhodobeho hladiska, je Ti jasne, ze skor ci neskor bude nevyhnutne do neho investovat a dost vela. A zaroven ani Ty ani partner nemladnete, takze idealny cas je cim skor, kym vam daju napriklad hypoteku na rekonstrukciu alebo kym ste schopni zarobit a nie ste na dochodku. Ak budete obaja pred touto situaciu zatvarat oci, moze sa stat, ze budete mat 60 rokov a rozpadavajuci dom, ktoreho rekonstrukciu uz nemate z coho zaplatit a z jeho predaja si nedokazete kupit ine byvanie. A potom ako dalej?
@zmrzlinka2021 tak môže žiadať percent. podiel celkovej hodnoty , ak by šlo o väčšiu investíciu napr k zatepleniu aj prerábky strechy. je na nich čo si na ten papier dajú a ako sa dohodnú. Ale napr prerábky kúpeľne ak ju už využívajú neviem koľko rokov a neviem koľko rokov ešte budú moc dom neohodnoti. Ak má dom hodnotu 100 tis a ona vrazí 10tis do zateplenia tak nech sa dohodnú na 10perc. Podiele.
Preco ste sa vlastne nedohodli na nejakim rozumnom najme
Nechápem, čo ťa na mojom konštatovaní ranilo. Nevydáš sa, lebo nebohého muža si milovala, ale s iným máš dieťa, čo je oveľa väčší záväzok ako manželstvo. Logika zostala za dverami, ale budiš.
Čisto prakticky. Nie ste manželia, takže ste vlastne spolubývajúci. Platíš energie na polovicu, okej. Správne. V zásade by si mala platiť aj nájom, nakoľko obývaš priestor, čo ti nepatrí. (Ako keď máš prenajatý byt). Takže v tom prípade, áno, mala by si sa podieľať na rekonštruovaní priestorov, čiastkou, ktorú si určíte, nakoľko opotrebúvaš dom aj ty.
Samozrejme, bločky a faktúry odkladať a evidovať, aby si v prípade rozchodu mala nárok žalovať chlapa o svoje peniaze, ktorými si zhodnotila nehnuteľnosť. V prípade smrti dedí aj vaše spoločné dieťa, ty nie.
@zltalienka Potom nijako ďalej. Hlavne že ona sa nevydala, lebo by prišla o pár korún z vdovského a on si ochránil 40 ročnú starú búdu. Win-Win, pre oboch. Ibažeby nie.
Podla mna si mala Dobry napad, lebo v starom dome asi ziadna z nas nechce byvat a rada by si dom trosku zveladila. Ale ak on nechce, tak s tym nic nespravis. Bud kupis dom sama na seba alebo to nechaj tak. Kúpeľnu by som asi spravila, Ved si spíšte papier na sumu, ktoru do toho das. Ale nejako vela penazi by som do toho nedavala a ked bude treba opravu domu, nech opravuje za svoje peniaze alebo on sam si zoberie pozicku. To cas ukaze.
@drahomirrra aky najom prosim ta ? Tu sa ziaden najom neplati, ci ty by si platila najom svojmu partnerovi ? Sak upratujem staram sa nám o deti aj o jeho deti, zijeme intimnym zivotom, ako normálny zdravy ľudia, a este mu mam platit najom ? Akoze zaco ?
Áno, platila by som nájom. Aby mi raz pri rozchode nemohol vykričať, že ma živil. Ale to som ja.
@drahomirrra velmi zvlastne zmýšľanie, platit najom kde nie je, a platit ho z rodičovského na nase dieta ktore dostavam alebo z vdovskeho alebo zo sirotskeho z ktoreho platim detom skolu a podovne veci ... trosku zvlastne ..
Ale ved ma platby 400 a keby ste tam neboli tak sa mu na preplatkochnurcite nieco vrati.
Rovnako to zateplenie znizi naklady na vykurovanie, ochrani fasadu a to vase spolocne z toho predsa bude mat narok.
Vidis len svoje, ano aj s tou sunkou, on ma jedno sdieta a zje sunky ako tvoje dve a to s ktorym si na RD asi chyta zbytky aby to bolo fer.
Ked ste sulozili bez ochrany tak si sa s nim bavila o tom co financovanie tvojich deti ked budes na rodicaku?
Vdovske a sirotskw z minimalky je problem tvojho zosnuleho manzela, ze sa tak postaral...
Autorka, keď stretneš v poradni toľko rozvádzajúcich sa žien s ich životnými príbehmi ako ja, potom mi hovor, čo je zvláštne a čo nie je zvláštne.
Preco ti je zvlastne olatit najom,ved za tvoje deti a teba ,ok zavteba po materskej,ale tvoje deti fakt ziju niekde zadarmo
Čo tu máte s tým nájmom?Veď on to po nej nechce,a jasné,už vidím ako niektoré platíte frajerovi/mužovi s ktorým máte dieťa nájom,že žijete v jeho ✌️autorka píše o inom,nechce vrážať peniaze, veľké peniaze do ,,cudzej" nehnuteľnosti...z jednej strany chápem,ale na druhej by som určite prispela na nejaké úpravy keďže tam žijem a moje dieťa by tam malo svoj podiel.A byt by som mala ako nejaké zadné vrátka keby niečo.
A mozno on sa stara tiez aj o jej deti
@minenkaa samozrejme určite sa stará o jej deti, vari im,perie im aj na ocr chodí. Keby je taký chlap tak nemá problém ísť do niečoho spoločného a na rodicaku je aj s jeho dieťaťom sama si ho nespravila čiže má menší príjem. A áno rodicak je výsada a nie povinnosť,ale zrejme sa nestará on úplne rovnakým 50%dielom. Ako veľakrát býva zvykom inak by tu nevznikali denne témy, platíme všetko na polovicu ale domácnosť je len na mne,lebo je to ženská robota.
A teda ja by som komerčný nájom chlapovi s ktorým spavam a periem trenky neplatila. Alebo platila za predpokladu že mi dá zmluvu ako podnajomnikovi a bude mi platiť za upratovacie služby. A teda už vôbec by som si s takým nerobila dieta
@minenkaa tak mne je jasné že je dosť žien ktoré s radosťou zaplatia na cent polovicu, lebo rovnoprávnosť a emancipácie a aj s láskou sa budú starať o chlapa a domácnosť lebo ženská robota. Ono v podstate každý má ako si zariadi. A v podstate akýkoľvek model spolunažívania a spolufinancovania je správny pokiaľ tie dve osoby s tým súhlasia a vyhovuje im.
@drahomirrra ved vlastne ano, jej to moze byt jedno.
Za 10-20 rokov jej deti vyrastu, osamostatnia sa, a ona moze tu jeho rozpadavajucu sa nehnutelnost opustit a vratit sa do svojho bytu. Ona bude mat kde. V byte urcite plati bytovy fond, z toho sa vyriesi obnova bytovky. A rekonstrukciu bytu si sama zaplati, ak bude potreba.
To on bude mat casom problem. Ktory ona chce prezieravo riesit, uz vopred.
Ak chceš byť fér mala by si mu platiť polovicu energií + niečo navyše nakoľko opotrebuvavas vsetko.
Ak mu nechceš platiť nič navyše mala by si sa podieľať aj na potrebných prerabkach lebo aj ty so svojimi deťmi ste opotrebovavali nehnuteľnosť a nábytok.
Takže si povedz co ti je lepšie
Platiť 100-200€ navyše mesačne a nepodielat sa na rekonštrukciách a investíciách do nehnuteľnosti
Alebo
Neplatiť mesačne nič navyše ale za to sa podieľať na rekonštrukciách a investíciách do nehnuteľnosti
Neinvestovala by som do cudzieho domu na prerabky. Aj mas nejake uspory, nesiahala by som na ne. Si sama a musis sa spoliehat len na seba. Usporene peniaze by som nechala na mimoriadne vydavky co sa mozu vyskytnut ohladom deti alebo inej zivotnej situacii.
@drahomirrra ale oni bývajú v dome, kde reálne najom neplatia. To nie je byt. Platí mu predsa polovicu nákladov + stara sa o chod rodiny. Co mu ma teda ešte platit navyše? Naozaj nechápem... 🤔 pravdou je, že dom je starý a bude si vyžadovať investície, a asi nemalé, pokojne aj 50-60k. A pokiaľ jej dom nepatrí, je fakt od veci, aby tam jednoducho investovala polku. To je proste holy fakt. Na druhej strane, ano, býva tam, ale aj keď by tam nebývalý, do by bolo potrebné opraviť tak ci tak. Je preto žiaduce, aby sa vopred dohodli co a ako, skôr ako tato situácia nastane.
A čo tak dať si žiadosť na obnovu domu, teraz je do výšky tuším 10.000 € . Môžeš vymeniť okná, dvere, zatepliť dom, povalu. Viem, že by vám to presiahlo tú sumu, ale zvyšok by ste si doplatili po dohode. Keďže dom nie je tvoj, ale ho využívate spolu a jedno dieťa bude raz dedičom, niečo by si mala prispieť aj ty.

@drahomirrra neni som vypocitava, asi nevies ake je to tazke zit z vdovskeho a zo sirotskeho, mojmu muzovi to pocitali z minimalnej mzdy, cize slava to nie a som v uzase ako do niecoho, coho sa to netyka zaradujes moj vdovsky a sirotsky, ja sama zivým svoje deti, a taktiez som nezavinila smrt mojho muza ktoreho som milovala, a to je jeden z dovodov preco sa nechcem znovu vydavat, ale ak nezazijes nic pdoobne, to nepochopis ale ak niekto chce niekoho ranit, raní maj pekny den aspon ty