Hradenie výdavkov deťom na vysokej škole
Ahojte, tie, ktore mate doma vysokoskolakov, ako mate zadelene vydavky? Cca kolko mesacne paltite a v akom meste? Zvazujete aj narocnost odboru a ci ma dieta cas na brigadu? Platite im VS zivot a naklady s nim spojene vy alebo si to musia riesit cele sami, popr. nejaky kompromis? Len ma zaujima, ako to maju ini..
@andrejka1974 nech sa zameria na Ekológiu, to má k tomu relatívne blízko, tam by to mohlo vyjsť. Rôzne spoločnosti, ktoré pracujú v oblasti životného prostredia. A začne tam od nuly.
Stolari nepotrebujú manažéra, to je fakt.
Ale klobúk dole, že chlapec sa nenechal odradiť a vyštudoval. Bola by som na svojho syna hrdá, byť Tebou.
Absolvovat vysoku skolu neznamena automaticky ze budes mat skvely job so skvelym platom, ale ak si sikovna, mudra, vies na sebe makat, vies sa krasne vypracovat. U nas je podmienka vysoka skola a pravdaze byt sikovnym clvoekom a len nastupny plat je 1500 v cistom.
Mat titul nestaci, clvoek musi sa vypracovat, a dnes sa zamestnavatelia biju o kvalitnych ludi s kvalitnym vzdelanim.
Velmi tu glorifikujes remesla, ale realne, po mozno 20-25 rokoch mat prijem 1300 na rodinu tiez o niecom hovori....
@bambulka814 A tie deti sa samé pýtali na svet? Prečo by niekto mal obdivovať niekoho kto si spraví veľa deti a nevie ich zabezpečiť? Tu nejde o to, že rodič nemá ale uznaj, že ak niekto nepodporí či pohrda VŠ, je o inom. Moji tiež nemali nazvyš, ale pomohli mi. Minimálne slovne, či iným. Nikto nikdy nebude haniť človeka, keď nemá, ale keď ani nechce a pomaly vysmeje svoje dieťa za to, že vyštudovalo VŠ a druhé, ktoré na VŠ nešlo, tu pomaly ospevuje... A pritom stačilo podporiť a dieťa šlo na takú VŠ, ktorú mohlo si aj finančne zabezpečiť. Lebo možno pri inom odbore by prácu nemusel stíhať. Mama by mala byť hrdá, že vyštudoval i napriek tomu a nie dávať tu takýto výsmech.
Prepáčte, ja nie som vhodný typ na tieto nekonstruktivne debaty, nemám na to čas. Názor som napísala a nemám potrebu to ďalej rozvíjať.
@bambulka814
Tak načo pises, ked si nevies za svojim nazorom stat a vysvetlit ho?
V com je debata nekonstruktivna, ked tu poukazeme, ze vedome odmietnut pomoct dietatu je smutne a zle a ty tu splietas velkost rodiny ako keby si dehonestovala zeny co maju vacsi pocet deti, ze vlastne su tupsie...
@zmrzlinka2021 toto ma.pobavilo😀😀.
Sama mám 5 detí, obaja máme s manželom VŠ, obaja máme dobré prace, okrem toho vediem jedno o.z. a naše deti majú veľké životné plány. Nepripadam si nejak Tupá, ver mi ✌️😀. Ale mala som potrebu zastať si tejto ženy.
Prepáčte, že som si dovolila 😀😀.
@bambulka814 ale ty s Andrei robis tupu, lebo zvyraznujes jej pocet deti a tym ospravedlnujes, ze ma pravo kaslat na svoje deti, na ich vzdelanie, lebo aj ked prachy ma (co ona neraz tvrdi), "pocet deti" ju ospravedlnuje nedat ani euro na pomoc vlastnym detom...
Ja som studovala v rodnom meste a popritom brigadovala takze nasi na mna minali len stravu.Sestra studovala v Brne a tam uz isli riadne palky-intrak, cestovne, jedlo,telefon.Neviem to prepocitat na dnesnu dobu ale myslim ze s 200€ treba ratat.Vela zavisi od narocnosti studia aj samotneho studenta.Niekto sa uskromni a prezije na cestovinach a iny potrebuje maso ci sladkosti.
@zmrzlinka2021 zďaleka zďaleka z nej nerobím tupu, naopak, vážim si ju❤️. Ok, dobrú noc.
@iv007
"súkromní a žije na cestovinach" = nezdravé vifonky alebo cestoviny so zeleninou? (tie sú drahšie než šalát). Zase šetriť na jedle sa veľmi nevypláca, vráti sa to neskôr ako bumerang.
Mne platili rodicia celu vysku aj vreckove na bezny zivot. Cas na brigady nebol, ani tolko moznosti. Uz to bude 20 rokov co som studovala. Kazde prazdniny som vsak chodila do zahranicia na 3 mesiace a drela som jako kon. Takmer vsetko som si odlozila na byvanie. Pokial budeme moct, tak budeme nase deti podporovat pri dennom studiu. A dufam, ze si najdu aj nejake brigady. Aby si to tiez odskusali.
@bambulka814 neviem, ci by si ju tak obdivovala, keby si citala jej prispevky v inych diskusiach o tom ako "vychovava" svoje deti.
Pocas studia VS som brigadovala v cukrarni za 2 eura na hodinu, neskor v mojej sucasnej praci v tej dobe za 3 eura na hodinu 🙈 co som si zarobila bolo na moje “zaujmy a potreby” - nasi mi platili cestovne naklady (denne studium, do 20 km - takze vlak/bus) a ucebne materialy (ktore tiez nestali malo) a samozrejme ked som nieco chcela a “nemala na to”, prispeli, pomohli, kupili vzdy… strava a byvanie tiez samozrejme 👏🏼 deti nemam toboz nie take velke, tak pisem svoju skusenost ako to bolo u nas… a som vdacna ze to tak bolo, nasi mi poskytli vsetko potrebne a sama som sa motivovala najst si brigadu a byt aspon z casti “nezavisla” … takze ak sa raz toho dozijem 🙂 budem volit tiez cestu kompromisu, zabezpecit vzdelanie ale motivovat k samostatnosti
@nelca84 dobre nie
@zmrzlinka2021 vieš ale keď robí celý život so svojím otcom , ktorý vidí len seba a nikoho iného tak to tak dopadlo že je môj muž na tom kde je a je pre neho len obyčajný robotník ktorý si nemôže ani ústa otvoriť a že nechcem sponzorovať syna je preto pretože rok bol na vysokej škole ekonomickej ale začal to flakat a po prvom roku ho vyhodili tú druhú školu si zvolil sám pre neho ľahšiu a tak sme mu povedali prvú si nedokončil mal na ňu tak sa staraj sám
@andrejka1974 nechcem ta uplne zhodit, takze to nebudem radsej rozpitvavat
@nelca84 v pohode moje deti si ma vážia a vedia že sme pre nich urobili všetko že som sa pre nich obetovala prešli sme si všetkým a vermi že keby nebolo mňa a muža neboli by tam kde sú teraz
@andrejka1974 Ale preco si nenapisala, ze ide o konkretneho syna a dovod je, ze bol na VS a flakal to, a celkovo ma taky pristup k veciam?
@andrejka1974 A stale mas 10 a 13 rocne dievčatá, a ak budu sikovne, preco ich podporit?
@zmrzlinka2021 napísala som ,ale asi nejako zle ale môj názor na vysokú školu nezmením je to strata času pre mňa ale ja som naučila deti že od 16 rokov ak chces viac zarob si a vysokú zvládnu si sponzorovať aj sami najmä keď máš aj ďalšie deti a z toho aj dieťa autisticke tak tých financií je po menej
@zmrzlinka2021 mám však uvidím 10 ročná s tou budem mať vystarné do konca života je autistka s ťažkou mentálnou retardaciu takže o tu sa budem musieť starať celý život a 13 ročná tá sa s učením trápi aj teraz takže neviem či pôjde na vysokú ešte je len siedmacka ale to je ešte veľmi veľmi daleko
@andrejka1974 uz si viac x pisala, ze muz nie je spokojny u otca preco sa neosamostatni a nepracuje so synom?My mame v dedine stolara je to zlata bana a cele roky nam robi vsetok nabytok, schody...
@andrejka1974 inak dobrý stolar je nad zlato, viem o čom hovorím, dostavali sme akurát dom. Akurát včera sme im volali ohľadne vstavaných skríň, že sú full do konca roka totálne. Bežne sa čaká na kvalitného stolára pol roka.
Je to dobrá oblasť.
@zmrzlinka2021 “a dnes rozvážajú jedlo” nič v zlom, viete koľko dnes zarábajú gastro kuriéri? 😃
Ked tu pisete o stolaroch, ano, u nas v Spain je sikovny stolar, alebo sukromnik vyrabajuci hlinikove okna na mieru, doslova bohaty clovek, ak ma svoju dielñu a pracuje sam na seba, ten mesacny zisk moze byt aj 8-10 000. Ale podotykam-sikovny, schopny, pracovity....rovnako ako u VS absolventov, nie kazdy sa po vystudovani uchyti. Poznam mladu babu, ktora ma diplom z podmorskej biologie (v Spain aj inde by mala kopec moznosti prace), lenze nie je schopna odist do sveta od rodicov, takisto anglictina biedna, a pracuje ako predavacka v supermarkete za nejakych 1100 eur, proste ziadne ambicie, stratene roky aj peniaze za studium
Neviem kto tu zacal pisat o stolaroch, ale drevospracujuci priemysel spominany v suvislosti so vzdelanim syna @andrejka1974 nie je len stolarska vyroba. Ale aj celkove spracovanie, tazenie dreva atd.

@bambulka814
Co chce pochopit?
A aky suvis to ma s jej poctom deti?
ak dobre sledujes @andrejka1974 si nestazuje ani na pocet deti, ani na financie - ona len nepodporuje svoje deti vo vzdelani, lebo ho povazuje za zbytocne, kedze v rodine ma pripady, ze ludia studovali VS, ale pravdepodobne nie su nejako sikovni, bystri a dnes rozvazaju jedlo...
Cize realne kebyze ty si jej dcera, sikovna, chces studovat, tak kvoli neschopnym clenom rodiny ta ona ako matka kopne do prdele...
To s poctom deti nema nič... Poznam rodiny, kde sa zaraba tesne nad urovnou minimalky, maju 4-5 deti a teraz uz bezne su tri z nich na vysokych skolach. Deti su velmi, velmi sikovne.