Hypotéka a doživotné právo

pegyna23
4. nov 2021

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či máte niekto skúsenosť,,, zdedila som dom po mame, lenže otec tam ma doživotné právo,,, a chcela by som hypotéku 30 000€,aby som mohla vyplatiť súrodencov,,, je reálna šanca, že mi ju dajú? Alebo nie keď je tam to doživotne právo,, ďakujem za odpovede

liz_lemon
4. nov 2021

nedaju

deti95060810
4. nov 2021

susedia riešili tento prípad... musela sa suseda zriecť doživotného práva na bývanie v tom dome.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hopsadobrandejsa
4. nov 2021

Pri ziadosti o hypoteku nesmie byt vedena ziadna tarcha na nehnutelnosti ktora bude zakladana. Do tohto spada aj pravo dozitia cloveka.

V pripade nesplacania hypo by banka nehnutelnost nemohla spenazit kvoli rezidentovi ktory tam ma vedeny TP a pravo dozit. Banka by musela zabezpecit ine byvanie aby k predaju mohlo dojst.

sisa_s
4. nov 2021

#hlupa_otazka nevyznam sa, preto sa pytam 😀 ale banky davaju hypo aj vtedy, ak je nehnutelnost uz zdedena a chce vyplatit niekoho ineho? Cize na ziadnu kupu atd?

hopsadobrandejsa
4. nov 2021

@sisa_s V tom pripade ano.

Kamen urazu je tarcha na katastri. Ziadna ina financna institucia nesmie mat zalozne pravo na katastri na danu nehnutelnost.

Banka musi mat nejaku garanciu, ze sa k svojim peniazom dostane. Na to sluzi zalozne pravo na nehnutelnost v pripade hypotek.

jakubvojcik
4. nov 2021

@pegyna23 ako je spomenuté vyššie, takáto ťarcha na nehnuteľnosti byť nemôže. Musí sa otec tohto práva zriecť. Ak mu to nevadí tak to vyriešite. Poradil by som kvázi alternatívne riešenie keby mu to vadilo, ale chcem sa ešte spýtať či je otec aj vlastníkom tej nehnuteľnosti alebo sa dedilo tak že ste vlastník jedine vy?

pegyna23
autor
4. nov 2021

@jakubvojcik vlastníkom som, iba ja,, a nechce sa vzdať práva na dozitie

zabina27
4. nov 2021

@pegyna23 jedine skusit dat to pravo na dozitie na inu nehnutelnost, pokial chce mat tu istotu, tam kde byvas teraz napriklad, ak je to tvoje

jakubvojcik
4. nov 2021

@pegyna23 a on sa bojí že by ste ho vy vysťahovali v budúcnosti alebo čoho? Takýto prípad som riešil pred dvoma mesiacmi a nakoniec sa spravil kompromis, že sa majiteľka vzdala práva dožitia a spravila sa nájomná zmluva na 30 rokov za 0€ mesačne, tým vzniká právo, že ako majiteľ by ste ho nemohli vyhodiť.

Nie je to však také silné ako právo dožitia samozrejme a dá sa s tým hýbať (zmení sa majiteľ a ten už nemusí akceptovať váš nájomno-zmluvný vzťah a zruší zmluvu).

Alebo potom tak ako je vyššie spomenuté, právo dožitia na nejakú inú nehnuteľnosť.

pegyna23
autor
4. nov 2021

@jakubvojcik no on sa bojí, že by sa mohlo všeličo stať a ze kam pojde, ťažko s nim

ivkazba
4. nov 2021

@sisa_s hypotéka je na rôzne účely - kúpa, výstavba, rekonštrukcia. Taktiež bezúčelová hypotéka existuje. A samozrejme aj hypo na vysporiadanie BSM (keď po rozvode vypláca z nehnuteľnosti jeden manžel druhého) a na vysporiadanie dedičských podielov (keď jeden dedič vypláca ostatných - a v podstate to je kúpa v tomto prípade, pretože kupuje ich podiely).

katka2602
4. nov 2021

@pegyna23 a ty inú nehnuteľnosť nevlastniš? Aby si mu dala právo dožitia tam? Popravde sa mu nečudujem, deti prehovoria na zrušenie práva dožitia a potom rodičov "vyhodia".

loginexistuje
4. nov 2021

tiez vy som sa na jeho mieste nevzdala prava dozitia nemozete zalozit inu nehnutelnost napr svokrovcov ?

dilino
4. nov 2021

Pišeš že musiš vyplatiť surodencov na to chceš úver.Banka zrejme ti úver neda ked je tam doživotne uživacie právo.Ty ked si chcela tu nehnuteľnosť si musela vedieť že otec tam ma právo dožitia.Ved súrodenci tiež vedeli že tam ma právo dožiť.Ani predať keby si to chcela že si rozdelite peniaze by sa to nedalo nakoľko je tam ťarcha v podobe doživotného práva dom ti nikto nekúpi lebo nikto nechce bývať s cudzim človekom pod jednou strechou.Dom môže byť tvoj ale nič to nemeni na fakte že je tam ťarcha.Ja tiež by som sa nevzdala na otcovom mieste doživotného uživacieho práva prečo ked nie je dôvod.Ked si do toho išla vedela si že je tam ťarcha či si sa dozvedela kedy.

17alexis
4. nov 2021

@pegyna23 v rodine si teraz brala jedna baba hypo na dom, kde bolo dozivotne pravo. Jej babka si ho musela zrusit, inak by mlada hypo nedostala. Dobre ti tu baby pisu. S tym velmi nepohnes.

mandarinka555
4. nov 2021

@pegyna23 Keď si vlastníkom iba ty, načo sú ti potom peniaze na vyplatenie súrodencov ?

anesim
4. nov 2021

@mandarinka555 ja som tiez dostala byt od nasich, nasi sa rozvadzali a byt prepisali na mna, sestra nebola vtedy este plnoleta, ale vedela som, ze polovicka je jej. Ked sa sestra vydala, tak tiez chcela vyplatit, tak som si musela zobrat hypo . Mohla som jej povedat, ze jej nic nedam, ze na papieri nic nema, ale to by som neurobila, aby som pre peniaze prisla o sestru.

lesana25
4. nov 2021

Keď si vlastníkom len ty, tak na základe čoho chceš vyplácať ostatných?
@pegyna23

katulienkax
4. nov 2021

Sak súrodenci sú spoluvlastnici po zdedeni, nehnuteľnosť poriešite keď otec dozije. To vážne ho chcete vyštvať z domu?

katulienkax
4. nov 2021

@pegyna23 dokelu ja by som deťom nič nedala v dnešnej dobe. Áno deti sú schopné vlastných rodičov vyštvať na ulicu.

loginexistuje
4. nov 2021

@lesana25 mohli sa na dedicskom dohodnut ze bude vlastnikom ona a do nejakeho datumu vyplati ostatnych

janulla1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mandarinka555
4. nov 2021

@lesana25 Tiež som sa to pýtala autorky, ale nereaguje....

mandarinka555
4. nov 2021

@katulienkax Nie sú spoluvlastníci....autorka písala, že len ona je vlastníkom domu.

pegyna23
autor
4. nov 2021

@mandarinka555 som v práci,,, vec sa má takto,,,, dom som zdedila ja preto,, pretože bol iba mamin,, a mama to tak chcela, pretože som do domu investovala peniaze,, otec je typ,, sebec,,, keď sme boli deti všetko čo zarobil prehral v automatoch, alebo prepil,,, nemali sme sa dobre,, v 18tich som šla do Čiech pracovať,, mama mala stavebné sporenie ale peniaze tam nedala, lebo nemala, tak čo som nasetrila, som tam dala a keď po 6stich rokoch vyplacali,, mama dala za to okná urobiť, ani sa ma nepýtala ci môže, proste spravila,, prerobil som si izby dve aby som mala kde byť,, zase za vlastné peniaze,,, pozval som prerobil zasa, ja,, a tak bola jej vôľa, aby to bolo na mňa, stým že vyplatiť súrodencov,,, on na nič neprispel ani cent,,, a tak som iba chcela že vezmem si 30 000€vyplatim bratov a co zostane dorobím,, nikdy by som ho na ulicu nevyhnsla,!!!!!! Nikdy

pegyna23
autor
4. nov 2021

@pegyna23
Keby som vedela, že budem mať takýto problém, tam nedám ani cent a kúpim si byt,, lenže mi ich bolo ľúto,,a takto mam,, za dobrotu na zobrotu,,, 😢mam 36 rokov a chcela som to už začať splácať, myslím hypo,, najvyšší čas,, no len asi z toho nič nebude

pegyna23
autor
4. nov 2021

@katulienkax ja by som ho na ulicu nikdy nevyhnala,,

pegyna23
autor
4. nov 2021

@katulienkax prečo by sme ho mali vystvať z domu? Nie nikto ho nechce vyhodiť,,

katka2602
5. nov 2021

@pegyna23 tak keďže sa choval ako choval tak je jasné, že sa bojí, že ho po tom všetkom vyhodíš. Nehovorím, že to spravíš, ale že sa on bojí a neverí ti.