icon

Hypotéka: Ako vyriešiť požiadavku na zastavenie nehnuteľnosti?

18. nov 2024

Ahojte, chceme si brať hypotéku, mame už aj vybratu banku. No povedali nám ze potrebujú aby sme založili nehnuteľnosť. Ale musíme mať dokončený dom na 85% a vtedy je možné ho založiť. Co je úplne nelogické, pretože keď budem mať 85% domu hotového tak si nebudem brat hypotéku. Potom navrhujú založiť hotový dom, čiže rodinný. No svokrovci už dom založený maju v inej banke a moji rodicia s tým nesúhlasia. S manželom zarábame dosť na to aby sme to zvládali splácať. Urobili by sme si aj poriadne poistenia obaja. No rodicia nechcu o tom ani počuť. S čím sme nepočítali, pretože sme nečakali ze sa nám vlastná rodina otočí chrbtom. Teraz nevieme co a ako ďalej. Je nám hlúpe pýtať sa vzdialenej rodiny či si môžme dat založiť ich dom. Myslím ze keď nám nevyhoveli v tomto rodicia tak nepomôže už nik. Mame urobenu polovicu hrubej stavby, no ďalej sa bez hypotéky nepohneme, a ak aj áno tak to bude trvať 10 rokov. S hypotékou by sme do roka a pol bývali. Hocikomu s rodiny sme predtým poziciali peniaze lebo sme vedeli ze našich vždy vrátia, vždy tak aj bolo. Teraz keď potrebujeme pomôcť my tak akosi nemá kto. A aby toho nebolo málo ešte vlastný brat poslal faktúru za to co bol pomáhať na stavbe vo voľnom čase.Pozemok mame veľký ale to v banke tiež neakceptuju.

Strana
z4
sisska96
18. nov 2024

No my máme SLSP a urok 3,7

mandarinka555
18. nov 2024

Stále neodpovedáš na jednu otázku....čo, ak sa niečo stane a rodičia ostanú "pod mostom" ? A mimochodom, podľa tvojho správania, určite neočakávajú, že ich dochováš...No a v neposlednom rade, ak nemáš akú-takú zábezpeku, tak nestavaj dom, ale choď bývať do 1-izbáku🙈

kristie571
19. nov 2024

Autorka ty si hrozne nevdacna rodicom… kvoli tomu, ze ste si skor neporiesili financovanie domu budes na nich nasrata a z nich sklamana, ze nezalozia svoj dom ? Mozno aj kvoli takemu postoju nie su ochotni zalozit svoj dom. Sice nevidime ake mate vztahy, ale co to tieto tvoje odpovede o tom vypovedajú.. Hladaj ine riesenia, nebud niekomu stale na hlave. Nepozeraj ine situace inych ludi, ze im rodicia takto pomohli, ries svoju. Chod do inej banky, dostavate, neskor to refinancujes. Ci je jednoduchsie nech stavba stoji a plakat, ze mi rodicia neposkytli ich dom na zabezpeku ? Nechcu, vporiadku, maju plne pravo povedat nie, idem dalej hladam ine riesenie ako si to zabezpecit sama.. ludia ti tu uz dali kopec moznosti, ty si stale ides svoju nahnevanu verziu voci rodicom..

klaus11
19. nov 2024

Ja som staval minulý rok ale montovaný dom. Geometrický plán som dal spraviť keď bola hrubá stavba, vložilo sa to na kataster, vypracoval sa znalecký posudok, banka čakala kým prebehne zápis na list vlastníctva a rovno mi dali 85% úveru lebo hodnota rozostavanej stavby bola dosť vysoká na to aby mi toľko peňazí dali. Spravilo sa do holodomu a žiadal som druhú tranžu za ktorú som dokončil zvyšok domu. Pri murovanom dome som tiež vedel že stačí meter múrov na zápis rozostavanej stavby, podľa mňa to musí ísť, treba si vybrať dobrú banku. Ak chcete napíšte mi správu a poradím vám koľko budem vedieť.

sleepy_joe
19. nov 2024

Pripájam sa k ostatným, že by som to ani ja neriskoval so založením domu kvôli deťom. Ako sorry, ale ak chcem stavať, tak na to musím mať. Ak nemám, tak sa uskromním s bytom. Darmo sa budeš hnevať.

tetapetra
19. nov 2024

Príde mi nejako veľa 85%. Keď sme stavali dom, tiež moji rodičia založili svoj dom. Bolo to na pol roka alebo aj menej, museli sme vytiahnuť steny. Vtedy sme zavolali odhadcu a ten stanovil hodnotu domu. Hneď ako sme dostali peniaze, som svoj dom založila a rodičovský sa odblokoval

adonish
19. nov 2024

Zvláštne, že Prima nechce povoliť tranže. Brali sme tak u nich hypo na kúpu pozemku a výstavbu domu (rok 2018-2019). Dokladovali sme fotkami a faktúrami (stavali sme svojpomocne).
Ako píšu vyššie, niektoré banky poskytujú hypotéku na budúcu hodnotu. Radšej zobrať hypotéku s vyšším úrokom (potom refinanc) ako zbytočne nariekať. Držím palce

autor
19. nov 2024

@mandarinka555 keď sa niečo stane mame 3 pozemky ktoré sa dajú predať, niesu to len také malé pozemky. Kľudne sa tam 4 domy postavia

margotka17
19. nov 2024

A čo tak časť tohto pozemku predať a peniazmi potiahnuť novostavbu? Ľudia nakupujú pozemky, možno by niekto rád staval domček a nemá pozemok. Moja sestra hneď, ako jej syn povedal, že chce stavať domček, mu sama navrhla, že ak bude treba hypo, tak mu založia dom.

autor
19. nov 2024

Stále píšete na tranze. To prima neponúka. Zrejme teda zmeníme banku. Lebo niektoré hyeny sa tu zachovali ako keby som žiadala život svojich rodičov za hypotéku. Takto to bežné funguje po celom Slovensku ze sa zakladá rodičovský dom. Len tie ktorým rodicia povedali ze nie tak sa tu "vrcholia" na mne ze co by som chcela?!!

autor
19. nov 2024

@margotka17 mame viac detí ktoré tie pozemky určite potrebovať budú. 🙂

margotka17
19. nov 2024

Mať taký pozemok a nepredat ho, aby som dostávala svoj domček je veľmi nerozumné riešenie. Ak je aj na 4 domy, tak predať aspoň na 2 a v pohode dom dokončíte.

autor
19. nov 2024

@margotka17 áno a potom zase pozerať ako deti berú miliónové hypotéky len kvôli tomu ze my sme mysleli len na seba ze? 🤦‍♀️

radka654321
19. nov 2024

Rozostavanú stavbu je možné založiť len vo VÚB a UniCredit,v Prima banke určite nie

dm1
19. nov 2024

Píšeš že keby sa vám niečo stalo tak máte pozemky a tie to pokryjú. Ale aj máte deti tak nehrozi že sa predajú a vyplatí sa to lebo to zdedia deti a nie rodičia. V živote by som od rodičov niečo také nežiadala.

michelle567
19. nov 2024

Ak máte také pozemky tak by som ich predala. Deti možno ani pri vás nezostanú. Môžu sa rozutekať na každú stranu študovať, do zahraničia atď. A neviem prečo sa tak upinate na to aby ste mali hypo v Prima banke a jedujes sa že v tejto banke vám to nevychádza. Keď ti tu viaceré píšu že v iných bankách vám to schvália aj bez rodičovského domu

katulienocka999
19. nov 2024

@gab1sol čiže iba prima banka ma takéto podmienky? My sme vtedy pozerali na csob a vub napr kde bolo to postupne financovanie preto sa iba tak pre zaujímavosť pýtam 🙂

nelka93
19. nov 2024

Nazývať ženy, ktoré nesúhlasia s tvojim postupom, hyeny, je prízemné a nechutne. Rodicia proste nechcú založiť dom, treba sa s tým zmieriť a nie ich tu osocovat. Nieje to ich povinnost. V každej väčšej banke sa dá čerpať postupne, takže zmeňte banku a budeš mat po problemoch

petronelag
19. nov 2024

@dm1 Ani ja by som to od rodičov nechcela, všeličo sa môže stáť. Ani ja som to so synom takto neriešila jeho bývanie, my sme mu šetrili na stav.sporenie, niečo aj navyše a ten zbytok má úver od stav.sporiteľne. To bude splácať. A bude mať dom len na svoje meno.

mateson2004
19. nov 2024

Jeden manželov známy založil . A na staré kolená žijú v garáži. Niečo k nej pristavili a ako tak porobili aby sa tam dalo žiť .U nás v robote upratovala pani čo tiež založila. Teraz žije v podnájme v garzónke a aby na ten podnájom mala, musí chodiť upratovať. Ako hovorí moj kolega,čo má jedného syna. Pomáha finančné, robotou ,fakt veľa. Ale vždy povie, že založiť dom nikdy. Že nebude na dôchod bývať v aute. Som toho istého názoru.

sisska96
19. nov 2024

A odkiaľ vieš že tvoje deti ostanú s Vami na pozemku? Čo ak odídu? Alebo si kúpia byt?

zic
19. nov 2024

Ja len pripomeniem, ze tu sa stale operuje, ze sa nieco stane vam (financne)... a ako by ste to poriesili predajom ci uz rozostavaneho alebo pozemkov... tak si predstav situaciu, ze nastane prepad cien nehnutelnosti (vo vasom regione alebo celoslovensky). Potom spravis co? Preto vravim, stat sa moze x veci na ktkre teraz nevies mysliet a rodiecia aj za 3 tyzdne mozu prist o dom... to nie je "len na pol roka"...

gab1sol
19. nov 2024

@katulienocka999 kým som pracovala v PBS na schvaľovaní hypoték, ešte to bolo možné. Ale už vtedy sa banka vybrala cestou 5 jednoduchých produktov s rovnakými podmienkami pre všetkých. A pokial viem, v rámci PBS je na hypotéky táto podmienka… Ako sú na tom ostatné banky, neviem povedať, ale 4 najväčšie s tým problém tuším nemajú, púšťajú aj na tranže na protihodnotu zábezpeky. To, ako to má nastavené PBS, je skôr neštandardné. V každom prípade, ja osobne by som sa do PBS nedala zlákať na nízky úrok.

alenaalena84
20. nov 2024

V živote by som nikomu na svete neručila,rodičia majú rozum na mieste.Vlastnu strechu nad hlavou,a ručiť?Za nič na svete.

misanthropicdann
20. nov 2024

Riešiš neexistujúci problém. Zmen banku/zožeň si hypotekárneho poradcu. Bežne sa berú takto hypo.

Strana
z4