icon

Hypotéka bez vlastných zdrojov: Je to reálne a zvládnuteľné?

Dnes o 15:44

Je tu niekto, kto si v nedávnej dobe bral hypotéku bez vlastných zdrojov, t.j. dofinancovanie prebehlo prostredníctvom spotrebného úveru?

Mám 29, prácu v štátnom sektore na dobu neurčitú, plat 1400€ v čistom, odmeny 2x ročne vo výške čistého mesačného platu, úvery a kreditky žiadne. Nehnuteľnosť by bola do 120 000€ na západe Slovenska.

Založenie rodičovskej nehnuteľnosti alebo nejaká pomoc od rodiny vôbec neprichádza do úvahy.

Prosím, je to reálne a zvládnuteľné?

Počítam, že základ na hypo by bol až za rok - bojím sa, že dovtedy pôjdu ceny nehnuteľností zasa raketovo hore. 🥲

Strana
z2
anonym_2f46c6
Dnes o 15:50

Ake máš plány v prípade straty práce, PN, neočakávaných zdravotných výdajov? Je to dosť risk za mňa ak nie je nič našetrené

autor
Dnes o 15:56
@anonym_2f46c6

Ake máš plány v prípade straty práce, PN, neočakávaných zdravotných výdajov? Je to dosť risk za mňa ak nie je nič našetrené

@anonym_2f46c6 Našetrených mám 7000€. Zdravie je v poriadku, straty práce sa nebojím, je to štátny sektor.

Úprimne, už som z toho dosť v koncoch. Človek nikam nechodí, len do práce, šetrí a šetrí a ceny idú stále hore. Vlastné bývanie je pre mňa veľká istota, takto ju stále nemám a zdá sa to byť stále vzdialenejšie. 😔

anonym_4eddf0
Dnes o 16:07

malo nasetrene...si na to sama? ides do rizika na taku velku sumu podla mna
na zapade svk za tie ceny ides kupit rekreacnu chatu ci garzonku?

autor
Dnes o 16:11
@anonym_4eddf0

malo nasetrene...si na to sama? ides do rizika na taku velku sumu podla mna
na zapade svk za tie ceny ides kupit rekreacnu chatu ci garzonku?

@anonym_4eddf0 Áno, som.

Tu v okolí je za takú cenu 2i byt. Je to malé mesto. Samozrejme, premýšľam o garzónke alebo 1i byte.

anonym_4eddf0
Dnes o 16:11
@anonym_autor

@anonym_4eddf0 Áno, som.

Tu v okolí je za takú cenu 2i byt. Je to malé mesto. Samozrejme, premýšľam o garzónke alebo 1i byte.

@anonym_autor preto sa pytam, ze tiez pozeram nehnutelnosti. Mas na mysli Trnava ci zahorie? Ceny idu neskutocne hore, je to uplne chore

autor
Dnes o 16:13
@anonym_4eddf0

@anonym_autor preto sa pytam, ze tiez pozeram nehnutelnosti. Mas na mysli Trnava ci zahorie? Ceny idu neskutocne hore, je to uplne chore

@anonym_4eddf0 Záhorie.

Je to nenormálne. Potom sa čudujú, že ľudia nemajú deti...

anonym_4eddf0
Dnes o 16:15
@anonym_autor

@anonym_4eddf0 Záhorie.

@anonym_autor ani ja sa necudujem...alebo pravy opak, maju kopec deti, bez vlastneho byvania, a to je teda velmi neuvazene....potom koncia na ulici a placu

sasa1310
Dnes o 16:20

@anonym_autor tak prvá a základná otázka, kde bývaš. V podnájme alebo doma u rodičov?

autor
Dnes o 16:21
@sasa1310

@anonym_autor tak prvá a základná otázka, kde bývaš. V podnájme alebo doma u rodičov?

@sasa1310 Prenájom.

sasa1310
Dnes o 16:23
@anonym_autor

@sasa1310 Prenájom.

@anonym_autor jasne, takže to dáva zmysel, prečo máš tak "málo" našetrené. No s tými odmenami rátať nemôžeš. Nemáš ich garantované 2x ročne. Ja som tiež štátna správa a tento rok už sme nemali letné

anonym_4eddf0
Dnes o 16:23
@anonym_autor

@sasa1310 Prenájom.

@anonym_autor tak zas radsej do svojho ako zit v prenajme zbytocne vyhodene peniaze...

sasa1310
Dnes o 16:24
@anonym_autor

@sasa1310 Prenájom.

@anonym_autor počkaj ešte chvíľu. Idú dávať 100 % hypotéky pre mladých na prvú nehnuteľnosť. Toto využi

autor
Dnes o 16:24
@sasa1310

@anonym_autor jasne, takže to dáva zmysel, prečo máš tak "málo" našetrené. No s tými odmenami rátať nemôžeš. Nemáš ich garantované 2x ročne. Ja som tiež štátna správa a tento rok už sme nemali letné

@sasa1310 Bohužiaľ, k rodičom sa naspäť ísť nedá. Je to tam maličké a nerobilo to dobrotu.

autor
Dnes o 16:25
@anonym_4eddf0

@anonym_autor tak zas radsej do svojho ako zit v prenajme zbytocne vyhodene peniaze...

@anonym_4eddf0 Veď to chcem a uvedomujem si to. Lenže cesta k vlastnému bývaniu je teraz veľmi ťažká.

sasa1310
Dnes o 16:25
@anonym_autor

@sasa1310 Bohužiaľ, k rodičom sa naspäť ísť nedá. Je to tam maličké a nerobilo to dobrotu.

@anonym_autor jasne, to je pochopiteľné. No písala som ti vyššie. O chvíľu budú dávať 100 % hypotéky pre mladých

autor
Dnes o 16:26
@sasa1310

@anonym_autor počkaj ešte chvíľu. Idú dávať 100 % hypotéky pre mladých na prvú nehnuteľnosť. Toto využi

@sasa1310 Kedy? Ja som zachytila len to, že od októbra bude 90% financovanie.

sasa1310
Dnes o 16:28
@anonym_autor

@sasa1310 Kedy? Ja som zachytila len to, že od októbra bude 90% financovanie.

@anonym_autor aha, teraz čítam, že 90 %. Od októbra. No ja som zachytila, že budú aj 100 % dávať, ale len pre mladých, len na prvú nehnuteľnosť a vyslovene na bývanie

autor
Dnes o 16:29
@sasa1310

@anonym_autor aha, teraz čítam, že 90 %. Od októbra. No ja som zachytila, že budú aj 100 % dávať, ale len pre mladých, len na prvú nehnuteľnosť a vyslovene na bývanie

@sasa1310 To by bolo super.

sasa1310
Dnes o 16:31
@anonym_autor

@anonym_autor držím ti palce, nech sa ti to podarí

anonym_0a36ac
Dnes o 16:35
@anonym_autor

@anonym_autor ak ťa to poteší mi sme nemali absolútne nic. Dali sme len zálohu 3000 čo nám odpratali z cenu domu plus rodičia dali 3000 eur a spotreba k sme brali na 2700€. Hypotéka nám vyšla na 67 tisíc a to muž zarábal iba 800€ teraz samozrejme obaja zarábame o podstatne viac. A hypo nám dali. Takže podľa mňa sa to dá ale upřímně nekupovala by som byť za 120 tisíc. Daj sa kúpiť aj za menej

anonym_4eddf0
Dnes o 16:36
@anonym_0a36ac

@anonym_autor ak ťa to poteší mi sme nemali absolútne nic. Dali sme len zálohu 3000 čo nám odpratali z cenu domu plus rodičia dali 3000 eur a spotreba k sme brali na 2700€. Hypotéka nám vyšla na 67 tisíc a to muž zarábal iba 800€ teraz samozrejme obaja zarábame o podstatne viac. A hypo nám dali. Takže podľa mňa sa to dá ale upřímně nekupovala by som byť za 120 tisíc. Daj sa kúpiť aj za menej

@anonym_0a36ac na to ze je sama, je to dost vysoka suma

autor
Dnes o 16:39
@anonym_0a36ac

@anonym_0a36ac Veď jasné, písala som, že nehnuteľnosť by bola do 120 000. Neznamená to, že chcem nehnuteľnosť v tej výške. Mne stačí aj garzónka alebo 1i byt.

To je dosť nízka hypo, pred koľkými rokmi to bolo?

anonym_4eddf0
Dnes o 16:41
@anonym_0a36ac

@anonym_0a36ac 67 000 to za to sa da kupit co prosim ta, v Lucenci? v Roznave ci 10 rokov dozadu mas na mysli

anonym_602272
Dnes o 16:41
@anonym_4eddf0

@anonym_0a36ac 67 000 to za to sa da kupit co prosim ta, v Lucenci? v Roznave ci 10 rokov dozadu mas na mysli

@anonym_4eddf0 67 000 + 8700 keby si vedela rátať

anonym_4eddf0
Dnes o 16:43
@anonym_602272

@anonym_602272 to je ozaj rozdiel...

anonym_4eddf0
Dnes o 16:43
@anonym_602272

@anonym_602272 sa ti ulavilo, ze? ;) cmuk

anonym_ac4660
Dnes o 17:22

Ahoj, podla mna to vobec nie je nerealne, aj ked si na to sama. Sestra ma podobnu hypo aj podmienky.
A otazky co ak co ak? No boze, ak sa aj "neviemco" stane, no tak ten byt predas, vyplatis hypoteku, a aj keby to bolo hned na dalsi rok, vzhladom na neustaly rast cien i tak neprerobis.
Mnoho ludi a celych rodin s deckami co maju aj hypo, nemaju rezervu ani tych 7 tisic. Za mna to vobec nie je take hrozostrasne, ako tu hned reakcia. Ale tak sto ludi sto nazorov 🙂
Drzim palce, ja by som kupovala hned, akonahle by som dostala hypo na nieco pre mna postacujuce. (A tak som to aj spravila pre par rokmi, ked som bola v Tvojom veku. Ja som ale mala nasetrene 20% z vlastnych zdrojov. A ked som kupila byt, ostalo mi rovnych 200e na ucte. 🤣 Nehovorim, ze kazdy ma byt taky kaskader, ale podla mna to ani u Teba tak cierno nevidim, ze by som do toho nesla... Isla. Cim viac clovek bude cakat, tym viac hodnota jeho nasetreneho voci stupaniu cien nehnutelnosti padne).

martinmmartin
Dnes o 17:22
@anonym_autor

@anonym_4eddf0 Záhorie.

@anonym_autor milionari a bilionari tiez nemaju nejako extra moc deti, v tom to nebude

modrykolibrik
Autor odpoveď zmazal
modrykolibrik
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2