Hypotéka bez vlastných zdrojov: Je to reálne a zvládnuteľné?
Je tu niekto, kto si v nedávnej dobe bral hypotéku bez vlastných zdrojov, t.j. dofinancovanie prebehlo prostredníctvom spotrebného úveru?
Mám 29, prácu v štátnom sektore na dobu neurčitú, plat 1400€ v čistom, odmeny 2x ročne vo výške čistého mesačného platu, úvery a kreditky žiadne. Nehnuteľnosť by bola do 120 000€ na západe Slovenska.
Založenie rodičovskej nehnuteľnosti alebo nejaká pomoc od rodiny vôbec neprichádza do úvahy.
Prosím, je to reálne a zvládnuteľné?
Počítam, že základ na hypo by bol až za rok - bojím sa, že dovtedy pôjdu ceny nehnuteľností zasa raketovo hore. 🥲
Ake máš plány v prípade straty práce, PN, neočakávaných zdravotných výdajov? Je to dosť risk za mňa ak nie je nič našetrené
@anonym_2f46c6 Našetrených mám 7000€. Zdravie je v poriadku, straty práce sa nebojím, je to štátny sektor.
Úprimne, už som z toho dosť v koncoch. Človek nikam nechodí, len do práce, šetrí a šetrí a ceny idú stále hore. Vlastné bývanie je pre mňa veľká istota, takto ju stále nemám a zdá sa to byť stále vzdialenejšie. 😔
malo nasetrene...si na to sama? ides do rizika na taku velku sumu podla mna
na zapade svk za tie ceny ides kupit rekreacnu chatu ci garzonku?
malo nasetrene...si na to sama? ides do rizika na taku velku sumu podla mna
na zapade svk za tie ceny ides kupit rekreacnu chatu ci garzonku?
@anonym_4eddf0 Áno, som.
Tu v okolí je za takú cenu 2i byt. Je to malé mesto. Samozrejme, premýšľam o garzónke alebo 1i byte.
@anonym_4eddf0 Áno, som.
Tu v okolí je za takú cenu 2i byt. Je to malé mesto. Samozrejme, premýšľam o garzónke alebo 1i byte.
@anonym_autor preto sa pytam, ze tiez pozeram nehnutelnosti. Mas na mysli Trnava ci zahorie? Ceny idu neskutocne hore, je to uplne chore
@anonym_autor preto sa pytam, ze tiez pozeram nehnutelnosti. Mas na mysli Trnava ci zahorie? Ceny idu neskutocne hore, je to uplne chore
@anonym_4eddf0 Záhorie.
Je to nenormálne. Potom sa čudujú, že ľudia nemajú deti...
@anonym_4eddf0 Záhorie.
@anonym_autor ani ja sa necudujem...alebo pravy opak, maju kopec deti, bez vlastneho byvania, a to je teda velmi neuvazene....potom koncia na ulici a placu
@anonym_autor tak prvá a základná otázka, kde bývaš. V podnájme alebo doma u rodičov?
@anonym_autor tak prvá a základná otázka, kde bývaš. V podnájme alebo doma u rodičov?
@sasa1310 Prenájom.
@sasa1310 Prenájom.
@anonym_autor tak zas radsej do svojho ako zit v prenajme zbytocne vyhodene peniaze...
@anonym_autor jasne, takže to dáva zmysel, prečo máš tak "málo" našetrené. No s tými odmenami rátať nemôžeš. Nemáš ich garantované 2x ročne. Ja som tiež štátna správa a tento rok už sme nemali letné
@sasa1310 Bohužiaľ, k rodičom sa naspäť ísť nedá. Je to tam maličké a nerobilo to dobrotu.
@anonym_autor tak zas radsej do svojho ako zit v prenajme zbytocne vyhodene peniaze...
@anonym_4eddf0 Veď to chcem a uvedomujem si to. Lenže cesta k vlastnému bývaniu je teraz veľmi ťažká.
@anonym_autor počkaj ešte chvíľu. Idú dávať 100 % hypotéky pre mladých na prvú nehnuteľnosť. Toto využi
@sasa1310 Kedy? Ja som zachytila len to, že od októbra bude 90% financovanie.
@anonym_autor aha, teraz čítam, že 90 %. Od októbra. No ja som zachytila, že budú aj 100 % dávať, ale len pre mladých, len na prvú nehnuteľnosť a vyslovene na bývanie
@sasa1310 To by bolo super.
@sasa1310 To by bolo super.
@anonym_autor ak ťa to poteší mi sme nemali absolútne nic. Dali sme len zálohu 3000 čo nám odpratali z cenu domu plus rodičia dali 3000 eur a spotreba k sme brali na 2700€. Hypotéka nám vyšla na 67 tisíc a to muž zarábal iba 800€ teraz samozrejme obaja zarábame o podstatne viac. A hypo nám dali. Takže podľa mňa sa to dá ale upřímně nekupovala by som byť za 120 tisíc. Daj sa kúpiť aj za menej
@anonym_autor ak ťa to poteší mi sme nemali absolútne nic. Dali sme len zálohu 3000 čo nám odpratali z cenu domu plus rodičia dali 3000 eur a spotreba k sme brali na 2700€. Hypotéka nám vyšla na 67 tisíc a to muž zarábal iba 800€ teraz samozrejme obaja zarábame o podstatne viac. A hypo nám dali. Takže podľa mňa sa to dá ale upřímně nekupovala by som byť za 120 tisíc. Daj sa kúpiť aj za menej
@anonym_0a36ac na to ze je sama, je to dost vysoka suma
@anonym_0a36ac Veď jasné, písala som, že nehnuteľnosť by bola do 120 000. Neznamená to, že chcem nehnuteľnosť v tej výške. Mne stačí aj garzónka alebo 1i byt.
To je dosť nízka hypo, pred koľkými rokmi to bolo?
@anonym_0a36ac 67 000 to za to sa da kupit co prosim ta, v Lucenci? v Roznave ci 10 rokov dozadu mas na mysli
@anonym_0a36ac 67 000 to za to sa da kupit co prosim ta, v Lucenci? v Roznave ci 10 rokov dozadu mas na mysli
@anonym_4eddf0 67 000 + 8700 keby si vedela rátať
@anonym_602272 to je ozaj rozdiel...
@anonym_602272 sa ti ulavilo, ze? ;) cmuk
Ahoj, podla mna to vobec nie je nerealne, aj ked si na to sama. Sestra ma podobnu hypo aj podmienky.
A otazky co ak co ak? No boze, ak sa aj "neviemco" stane, no tak ten byt predas, vyplatis hypoteku, a aj keby to bolo hned na dalsi rok, vzhladom na neustaly rast cien i tak neprerobis.
Mnoho ludi a celych rodin s deckami co maju aj hypo, nemaju rezervu ani tych 7 tisic. Za mna to vobec nie je take hrozostrasne, ako tu hned reakcia. Ale tak sto ludi sto nazorov 🙂
Drzim palce, ja by som kupovala hned, akonahle by som dostala hypo na nieco pre mna postacujuce. (A tak som to aj spravila pre par rokmi, ked som bola v Tvojom veku. Ja som ale mala nasetrene 20% z vlastnych zdrojov. A ked som kupila byt, ostalo mi rovnych 200e na ucte. 🤣 Nehovorim, ze kazdy ma byt taky kaskader, ale podla mna to ani u Teba tak cierno nevidim, ze by som do toho nesla... Isla. Cim viac clovek bude cakat, tym viac hodnota jeho nasetreneho voci stupaniu cien nehnutelnosti padne).
@anonym_4eddf0 Záhorie.
@anonym_autor milionari a bilionari tiez nemaju nejako extra moc deti, v tom to nebude

Ake máš plány v prípade straty práce, PN, neočakávaných zdravotných výdajov? Je to dosť risk za mňa ak nie je nič našetrené