Hypotéka pre živnostnika

lukim
14. dec 2017

Zdravím vás priatelia, chcel by som sa informovat ohladom hypotéky pre živnostníka. Zivnost som si zakladal 5.5.2017. Buduci rok v marci podám daňové priznanie za rok 2017. Takze za 7 mesiacov. Dajú mi hypotéku na bývanie v banke? Mne povedali ze musim mat daňové priznanie na základe ktorého mi vypočítajú cistu mzdu. Alebo musim mat daňové priznanie za 12 mesiacov? Ďakujem za každé info.

ragulca
15. dec 2017

@lukim pred tým si pracoval? Ak áno, tak do daňového započítas aj príjem z predchádzajúcej prace. Daňové priznanie sa podáva za cely rok, aj keď si živnosť zakladal v priebehu roka

aduskatt
15. dec 2017

@lukim je to individuálne. Väčšina bánk vyžaduje 12 mesiacov podnikania, ale nájde sa aj banka, ktorá akceptuje daňové priznanie za kratšie obdobie, minimálne pol roka.

simca06022011
15. dec 2017

Danove priznanie za rok 2017 budu brat ako celok.

aduskatt
15. dec 2017

@lukim teda samozrejme daňové je za rok 2017 ako celok, ale existencia firmy stačí kratšia

lenka.s
15. dec 2017

Dolezite je, aby po predeleni 12-timi vysla mzda, aku potrebujes na to, aby si mohol hypoteku dostat ..

simca_13
15. dec 2017

Záleží od danej banky, ako sa k tvojmu prípadu postaví. Najlepšie by možno bolo sa obrátiť na niekoho, kto sa v týchto veciach vie hýbať, nejaký finančný poradca by ti isto vedel pomôcť..

duun
18. dec 2017

Finančný poradca mu akurát možno vybehá banky, ale zvyčajne (česť výnimkám) má "svoje banky", s ktorými má jeho spoločnosť zmluvu a tie mu dohodí. A nemusí to byť najvýhodnejšia ponuka. Radšej si spraviť prieskum sám - pobehať banky s daňovým a dať si spraviť ponuku. Tam uvidí priamo na čom je.

momoqui
18. dec 2017

@lukim zivnost musi byt otvorena minimalne 2 roky

slnieckko
18. dec 2017

u nas boli podmienky dost prisne, manzel je zivnostnik v Unicredite ziadali danove za 2 roky dozadu + faktury a vypisy uctu este za tento prebiehajuci rok, cize v podstate chceli tri roky vydokladovat... v CSOB im stacil minuly rok, treba sa informovat v banke kazda to ma po svojom ;)

emilia25
18. dec 2017

Treba sa ale ist aj popytat aky prijem by mal vyst na danu sumu.u nas tak isto bolo ze prvu hypo na kupu domu bral muz ako zivnostnik len s tym rozdielom ze podnikal 7 rokov ale prijem v cistom u nas mal byt 800eur treba mat aj zdravotku vyplatenu bez dlhu u nas aj socialku mat vyplatene aj dane a teda to bola pekna suma.a este take male upozornenie z dani ti budu vypocitavat aj socialku a zdravotku takze aj toto sa pekne navysi.u mna prestahovanim do domu ukoncil zivnost a zamestnal sa normalne.

kofilka33
18. dec 2017

Ja som živnostníčka už pár rokov.Ked som si chcela zobrať hypo zaujímalo ich ako mám dlho živnosť,ci platím odvody(zdravotka+sociálka) Hlavne tá sociálka ich zaujímala,pre overenie(aspoň tak mi to povedali).Ďalej ich zaujímal príjem za 12mesiacov,resp.zaklad dane,nie celkovo koľko bol obrat,ktory videlili 12-timi.A suma čo vyšla bol kvazi mesačný zárobok.Z toho odpočítajú životné minimum +záväzky ak sú dáke.Takze hypo nemám do dnes 😀

duun
20. dec 2017

Ak nie hypo, potom stavebné sporenie s medziúverom by mu mohlo výjsť. Ja som to tiež tak riešila, kým som mala iba živnosť a inak mi nik nechcel nič požičať. Stavebko s medziúverom je desivo nevýhodné, má ale jedinú výhodu a to, že potom máš nárok na stavebný úver. Teda ak nasporíš polovicu sumu, tak tú druhú ti musia požičať za ten vopred dohodnutý úrok - aj keď by ti iná banka možno nepožičala nič. Kým mi nechceli dať hypo, tak som mala stavebko (a riadne som to preplácala, ale bývať niekde musíme) a teraz som to preklopila do hypo s lepšími podmienkami.

simca06022011
21. dec 2017

@slnieckko od nas tiez ziadali cele 2 roky a informacne pozerali aj 3. rok + potvrdenie z DÚ sme potrebovali, socialku/zdravotku si overili hned ako sme prisli na pobocke banky... Ono zalezi aj kto ako a kolko ziada. My sme isli dvaja, ja prijem zo zamenstnania, on zivnost.. suma uveru vysoka.
Potom nam to schvalili hned, cerpanie sme mali o 2 tyzdne od prvej navstevy :D

Bratovi 50tis uver pre mladych schvalovali nekonecne dlho, ale stacilo im pol roka prijmu pravidelneho v sume cca 700-800EUR.

nivea777
21. dec 2017

nám povedali,že zivnost musi byt otvorene minimalne rok a ze vychadzaju z DP ale z odvodov,ktoré platí..Keďže platí z minima,ja som na RD tak nám nevyjde hypotéka.Jeho 435+ mojich 213=648 z toho 430 je len zivotne minimum..

stanislav550
Odpoveď bola odstránená
Zobraz