Hypotéka v dnešnej dobe - zamietnutie bez udania dôvodu

leka29
27. okt 2021

Zdravím ľudia . Vybavuje niekto z vás teraz hypotéku ? Poviem Vám nám sa to ťahá a ťahá a nakoniec zamietnutá .. museli sme ju vybavovať trochu špecificky . Lebo manžel
Má záznam v registri , tak sme sli cez zúžené BSM a žiadam len ja sama . Ja podstivo vsetko platím , mam aj čo to našetrené z čias slobodna, žiadne úvery omeškania , som tehotna tak nemáme čas na naťahovanie a bojujeme s časom . Prvá žiadosť isla do VÚB - kde vraj z interných dôvodov zamietnuté ! Nepovedali dôvod nic, ... ďalšia možnosť je slsp ale tam je risk že si budú overovať aj manzela keď tam má účet ... ja už neviem som zúfalá ... áno urobil chybu že neplatil načas ... ale nikdy ani vo sne by má nenapadlo že to bude mat taku dohru... človek keď je mlady tak nerozmýšľa nad podmienkami k hypotéke ... povie si tak mi splátku stiahnu z budúcej výplaty keď teraz nevyšlo ... to naozaj tie banky vás tak zaskatulkuju a koniec ???? Date im do zábezpeky nehnuteľnosť v hodnote raz toľko čo žiadate ! Môžu to zhanat a byt ešte aj v pluse ale aj tak mi zamietnu úver ? To ako sa majú mladé rodiny osamostatniť ... mali ste tiež takéto problemy ? Ako ste to riešili . Najhoršie je že Vám banka ani nepovie dôvod na čo si dat pozor a skusat viacej bánk môže byt pre vás do budúcnosti negatívne zapísané v registry ... proste zamotaný kruh ... a to som človek podstivy v peniazoch , šetrím kazdy mesiac , keď si pozíciám lebo Zrovná nemám peniaze pri sebe od rodicov hneď im posielam na účet alebo vratim keď vyberiem aby bolo na poriadku .. no ja už neviem čo od človeka chcú ! 🥺🥺🥺

mogaa
27. okt 2021

@leka29 prepáč, ale ty by si požičala vlastné peniaze cudziemu človeku -manželom, ak o manželovi vieš že mal už požičané a pri splácaní boli problémy? banka pri zamietnutí hypotéky nemusí uviesť dôvod ....keďže máte zúžené BSM , tak ťa museli posudzovať samostatne a zrejme ťa vyhodnotili ako rizikovú keďže tvoj príjem ak si tehotná je v budúcnosti otázny.....

mogaa
27. okt 2021

@leka29 možno skús ešte PSS, ta sa to neposudzuje tak ako v banke, lebo tam máš časť peňazí z hypotéky vlastné peniaze....

leka29
autor
27. okt 2021

@mogaa riešime to cez fin. Poradcu a ten má uistil že nemajú prist ako na to ze som tehotna . Zatiaľ niesom na materskej a doteraz som chodila normalne do prace s jednou mesačnou pn . No a prečo by som nepožičala veď to splatil vždy . Len meskal. Ako áno chápem že sú v tomto opatrní ale veď majú v hrsti dom ,ktorý je v zábezpeke ahodnotu má raz toľko ako čo žiadame . Majú poistku z ktorej môžu byt ešte aj ziskový ak sa to neplatilo ... tak čo ešte chcú !

maciatkolulu
27. okt 2021

@leka29 vieš koľko pro lenov je s predajom domu, keď príde k neplatenie, problémov pre banku a rovnako pre dotknutí rodinu, radšej predchádzajú problémom a keď už mate obaja pôžičky,ty ideš na materskú vieš si reálne predstaviť ako by sa ťahali existujúce pôžičky, plus hypo a živila rodina? To nie je o schválení hypo, to ide o XY rokov splácania. Ja to banke kvituhem, ona chráni aj váš, okrem iného

patricka
27. okt 2021

Brali sme hypo v septembri, žiadny problém do par dni aj na účte, Slovenská sporiteľňa, ja na materskej muž pracujúci, nemáme žiadne iné hypo ani záznamy v registri, ale poznám ľudí čo Pohoreli aj na tom ze neplatili na čas faktúru za mobil a hypo im nedali....o hypo ze môžeš požiadať 2x ak neschvalia potom zas až o 2 roky, takto nám povedali...

leka29
autor
27. okt 2021

@maciatkolulu pôžičky sú už dávno splatené . Len ostal záznam . Momentalne sme bez pôžičky . Hypo by sme brali len 60 000 čo by nás vyšla splátka do 200 EUR cca . Manžel zarobí okolo 900 EUR ja by som mala rodičovský 370 či koľko to vychadza . Myslím že sa to dá zvládnuť .

leka29
autor
27. okt 2021

@patricka tak vy ste bezproblémoví bez záznamu preto ste to mali tak jednoducho 🙂 zavidim . Žiaľ my platíme za chyby manzela z minulosti obaja . Priznal si že to zanedbal a pristúpil k tomu zodpovedne našiel si brigadu aby čo to naviac zarobil a splatil to predčasne ! .. žiaľ aké dopady to bude mat sme zistili až teraz pri reálnom vybavovaní hypotéky .

maciatkolulu
27. okt 2021

@leka29 vybavuje té osobne v banke, či ako riešite?

leka29
autor
27. okt 2021

@maciatkolulu cez Fín. Poradcu . Odporúčaný z okolia- vela ľuďom pomohol čo mali tiež nie ľahkú cestu za hypotékou . Sám mi nevedel povedat prečo zamietli vraj aj v banke boli z toho prekvapení, vsetko odovzdane ako si priali ... zabezpeka, prijem vsetko ok a nakoniec zamietnuté . Čo má najviac hnevá že nepovedia dôvod a teraz ako mam vediet či sami oplatí žiadať dalej alebo nie a zbytočne si nesplniť ešte aj ja register zamietnutých hypotek🥺

dadis
27. okt 2021

U nas v praci zamieta VUB hadam vsetkym hypoteku. Bez udania dovodu. Inde problem kolegovci nemali, domnievame sa, ze dôvod je zamestnavatel, teda oblast v ktorej pracujeme, hazard. Pritom najvynosnejsi biznis, ale vyhodnocuju to takto 🤷‍♀️. Ja tam ziadat ani nebudem.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
benit
27. okt 2021

My sme tiez riesili cez zuzene bsm, iny dovod. Ziadala som teda sama. Posudzovali len moj prijem. Muz sa ani nikde neuvadzal. Odpocitavali aj deti. Brali sme len 40 000 a to ponukali nasilu viac. Asi sa dozveseli, ze si tehu. Ich nezaujima, ze ked ty budes na rodicaku, muz bude zarabat. Posudzuju teba ako ziadatela.

patricka
27. okt 2021

@leka29 ano to mate pravdu ale tak verím, že sa vám to nakoniec podari úspešne vybaviť 🙏

lucindav
27. okt 2021

@leka29 skuste ešte prima banku, tam pred rokom dávali bez posúdenia príjmu.

ivkazba
27. okt 2021

@lucindav bez posúdenia príjmu? Určite? Jedine že to bol refinanc. Inak bez príjmu hypo nedávajú. Overujú si príjem v SP, čiže ty nedokladuješ nič, ale overiť si ho overia. Sú povinní zo zákona to urobiť.

ivkazba
27. okt 2021

@leka29 banka nie je zo zákona povinná oznámiť dôvod zamietnutia (s výnimkou registra). Argument, že mladý človek nemyslí na budúcnosť a zaplatí splátky neskôr je dosť odveci. Ak je raz človek nezodpovedný, tak musí znášať za to následky. Väčšina je zodpovedná a spláca či majú 20 rokov alebo 50. A že banka má "v hrsti" dom... banka chce aby klient úver splácal, nie aby musela riešiť dražbu nehnuteľnosti. Inak píšeš, že finančného sprostredkovateľa máte veľmi dobrého. Ak by bol ozaj dobrý, tak by dôvod zamietnutia zistil. To píšem ako človek s 20 rôznymi skúsenosťami. Dá sa to zistiť, len musí človek vedieť kam a komu volať. Ty si nahnevaná na celý svet že neviete dostať hypotéku, ale banka za toto všetko nemôže. My sme za posledný rok nemali jedinu zamietnutú žiadosť, všetko vždy rýchlo a schválené. Aj vo VÚB. Takže banky schvaľujú rýchlo a všetko, ak je tam všetko v poriadku.

ivkazba
27. okt 2021

@leka29 apropo, dôvod môže byť kľudne ten, že máte zúžené BSM. Banke je jasné, že tak máte urobené zrejme z dôvodu že manžel nemôže brať hypo. A tým pádom si pre nich riziková aj ty. Dobrý finančný sprostredkovateľ by vedel, že takúto žiadosť nemal dať do VÚB, pretože zrovna táto banka toto nemá rada.

leka29
autor
27. okt 2021

@patricka Dakujem pekne za podporu a prajnost. 🙂 dnes sa to malo vidí . Po vecsine ľudia človeka len “sprdnu” akokeby oni v živote chybu neurobili 🙂

leka29
autor
27. okt 2021

@lucindav vela bánk neakceptuje zúženie bsm - a prima banka je jedna z tych 🤷‍♀️

leka29
autor
27. okt 2021

@ivkazba
No nás finančný poradca to tam daval z dôvodu že že robil viac hypoték so zúženým bsm a vi VÚB mu to preslo . Taktiež VÚB uvádza že akceptujú zúženie BSM! Tak keď to nemajú radi tak nech nezavádza ľudí ... a nech si to rovno daju do podmienok že to neakceptujú ... áno bol nezodpovedný a áno odnáša si to ! A viem že sa banky chránia .... ale keď idem do banky len pre info nejaké už mi vedia napchať aj 10 produkty ... postenia , piliere , a neviem čo vtedy nic o mne nezistujuu.

zafir01
27. okt 2021

@leka29 a nepoberas tehotensky prispevok ? ze by si banka vedela zistit, ze si tehotna cez socialku, skrz tohto prispevku .

ivkazba
27. okt 2021

@leka29 ale akceptuje to aj VÚB, nepíšem že nie. Každá banka to akceptuje. A stojím si za tým že pri vás mal ísť do inej banky. A tiež si stojím za tým, že ak by bol ozaj dobrý sprostredkovateľ, tak dôvod zamietnutia by zistil. Minimalne 3 ma napádajú. Ale z reakcie vidím, že zlí sú všetci naokolo, takže no comment viac. Držím palce.

dzina007
27. okt 2021

@leka29 banka to tak neberie ze mam v zabezpeke dom so super hodnotou. Oni su banka ktora chce zarabat na spalacani poziciek nie na predavani domov po klientoch.

To ze si tehotna vedia zistit napriklad z tvojho uctu ak ziadas v banke kde mas ucet - pretoze dostavas tehotensky prispevok /to je len priklad/.
Okrem toho mas zmluvu na dobu neurcitu alebo urcitu?
Aku vysoku hypo ziadas a aky mas prijem ked posudzuju len teba? Pokryje tvoj prijem hypo dostatocne?

dzina007
27. okt 2021

A so sprostredkovatelmi je to take. Oni davaju za vybavenu hypo proviziu. Ale vraj nieje jednotna v kazdej banke a niekde dostanu viac niekde menej. Tak aj on sa rozhoduje kde vas odporuci - teda nevravim ze su vsetci financni poradcovia takto nastaveni ale su ja taki.

luccija
27. okt 2021

@leka29 keď už teraz si požičiavas od rodičov a vrátiš..on mal tiež laxný prístup, keď to nevyjde tento mesiac strhnú mi ďalší...banky sú teraz opatrne a je to dobré dávali hypo kade tade a potom len problémy, exekúcie .Neviem poradiť len skúšajte...píšeš "len" 200 eur k tomu rataj energie, stravu bežne poplatky...

jankapepe
27. okt 2021

@leka29 a ty by si požičala 10 tisíc niekomu koho si musela pravidelne naháňať aby ti vrátil 50€ ktoré ti mal vrátiť v decembri a uvidela si ich až v apríli?
Aši nie, že?

ivkazba
27. okt 2021

@dzina007 áno, každá banka dáva inú províziu. Záleží pre aku spoločnosť maklér robí. Niekde dostanú makléri rovnakú províziu bez ohľadu na to, z ktorej banky to ide. Ale makléri ktorí prihliadajú na to, v ktorej banke je aká provízia je minimum. Maklér v prvom rade potrebuje, aby sa úver schválil a načerpal.

buberova
27. okt 2021

@dadis prosím ťa, ak sa môžem opýtať, v akej oblasti pracuješ?

dadis
27. okt 2021

@buberova hazard

miriam11
27. okt 2021

@leka29 banky väčšinou schvália hypotéku, ale často oveľa nižšiu sumu ako človek požaduje. Zamietnutie hypotéky je ojedinele. Neviem, či vieš o všetkom, čo partner povyvadzal. Tam musí byť aj iný ešte problém, ktorý tu neuvádzas....Každopádne ti držím palce, aby ti dopadlo tak, ako potrebuješ.