Inflácia a platy
Ahojte, prosim vás zaujima ma v reáli o či a o kolko % vám zdvihli platy. Mne manžel povedal, že nakoľko inflácia je 20% , tak o toľko mi majú zdvihnúť aj plat. Zdvihli mi ho iba o 10% . Pracujem v školstve. Je to podľa vás v poriadku či mám si radšej hľadať niečo iné? Ďakujem.
Akurat zajtra to idem riešiť so šéfom. Mne zdvihli iba o 4%, co je fakt malo. Tak uvidím, co mi na to povie 🙂
*pondelok az piatok. Aby si zeny nemysleli, ze iba pondelok a piatok som mala 8h rannu
Minule som videl v telke nejaku chytru personalistku ktora sa vyjadrovala v tom zmysle, ze vacsiu vyplatu by si clovek urcite nemal pytat kvoli tomu, ze sa zvysili zivotne naklady a hypoteky :D Tak to uz neviem kvoli comu by som si ju mal pytat asi, preto ze sa mi to dnes prisnilo :D Samozrejme treba hladat lepsie platene prace/vyzadovat zvysenie platu a nutit zamestnavatelov vyplacat viac ,o tom je predsa inflacia ze rastu ceny, trzby, rastu aj platy a stare dlhy nemaju az taku hodnotu. Ja robim v IT a vsetky kontrakty ktore mame s velkododavatelmi si zvysili sumy rocne o 10 percent plosne bez diskusie. Tak ocakavam ze tieto peniaze sa dostanu aj k ludom. Snad si mily zamestnavatel nebude mysliet ze bude vyplacat ludi tak isto ako pred 2 rokmi ked boli ceny nehnutelnosti a tovarov 40 percent nizsie.
Však ale prečo dvíhať iba učiteľom a zdravotakom? Ostatní ľudia si nezaslúžia vyšší plat? Takisto pracujem s ľuďmi s peniazmi a nevidím dôvod prečo by sa nemohol zdvihnúť plat.Len preto lebo nerobim s deťmi .Však každá práca má zodpovednosť.Zas áno treba trochu rozdiel spraviť medzi tými čo majú vysokú školu a čo nemajú vysokú školu.Ale si zaslúžia všetky odvetvia mat aspoň 1000 v čistom .A po druhé školstvo a zdravotníctvo vieme už dávno v akom stave je tak sa vie do čoho sa ide pracovať.Mam bývalú kolegyňu čo so mnou robila odišla od sabinova robiť vychovavatelka v družine a keď sme sa minule rozprávali tak sa čuduje že učitelia stale.oytaju vyššie platy vravela že nezarobia zle.Ze ona sama vyše 1000 eur v čistom .Že by si mali ísť vyskúšat ísť do výroby robiť na porovnanie.Ja som brigádovala v tyčinkami a mala som dosť cez leto hotová katastrofa v horúčavách robiť pri peciach.Par ľudí aj odpadlo.Minule.sme ratovali šoféra MHD v tých horúčavách mu prišlo zle.Kebyze nabúral s nami tak všetci by som takú na neho.A popritom pracuje dlho ako vodič
@tessa2299 učiteľ má cez prázdniny dovolenku, tebe počas dovolenky nedávajú plat? cez sviatky majú voľno - ako väčšina pracujúcich ľudí - či podľa teba by mali byť v škole a umývať okná? každý nás posiela do svojej roboty, najlepšie za pás.. veď poďte aj vy učiť a bude vám super..
Zdvihli mi o 10%. Ale iba mne , za dobru pracu. Inak sme všetci dostali v Juli 1000e bonus
Mne nič🤷♀️
A manželovi o kolko zvysili plat ked mudre ako radio 🤨
Bud rada ze mas pracu, 10% je super a okrem toho v praci je pre mna dolezitejsi pracovny cas, kolko precestujem, aka je tam atmosfera atd. Ako plat.
@bimbambim treba si uvedomit,ze skolstvo,zdravotnictvo su klucove odvetvia.a ti ucitelia nemaju ani priemernu mzdu...
Ja som si vypytala zvysenie o konkretnu sumu uz od augusta, ked to teraz prepocitavam, vychadza to tych 18% cca.
@bimbambim Mas robotu, ktoru keby nikto nerobil, tak by kludne mohol nastat aj kolaps spolocnosti/statu? Lebo uz teraz je problem dostat sa k zdravotnej starostlivosti, uz teraz mas prestarnutu populaciu ucitelov, ktori nemaju vytvorene zakladne podmienky na to, aby mohli nase deti kvalitne ucit pre potreby 21. storocia. Toto su zakladne sluzby statu, ktore zabezpecuju ludia za par supov v otrasnych podmienkach. Ja sa im cudujem, ze sa este vobec najde niekto, kto za takych podmienok v skolstve a zdravotnictve pracuje, lebo ja na ich mieste by som tento nas narod, co nevie, kde ma mat priority, nechala, nech si je pekne krasne sprosty a chory. Ale asi preto nie som ucitelka ani zdravotnicka.
@wheel no mňa zaujíma kde na platy 1500€ v čistom učiteľom zoberieme peniaze, keďže do rozpočtu pre ich výplaty prispievajú hlavne ľudia z výrobných odvetví s minimálnych miezd 646€!? Kým nebudú všetci zarábať viac, aj tí za pásom(aj vďaka ich nadčasom!) tak nebude viac peňazí v systéme na platy učiteľov, štátnych zamestnancov... Ide to ruka v ruke...
Mužovi ešte vzali skupinové, teda mu plat akurát tak klesol..
@rybka16 vidíš a ja si zas myslím, že už by malo skončiť to porovnávanie kto si zaslúži viac a kto menej, všetci sme ľudia.. a tiež, nie každý lekár má almužnu..sestričky to už majú horšie
@zemiakovysalat súhlasím, mne tiež skôr záležalo na všetkom okolo ako na plate, ale to je vždy len do tej mieri pokým ten plat stačí na zivobytie ale potom je uz na cloveku aby s tym nieco robil a nie len mindžoval.. ale teda u mňa vyhráva hlavne to, aby som nešla do prace s odporom😃
Nam zdvihli ešte v januári, cca 8-9%, kdeže 20. Ako sme sa ale následne dozvedeli, nový riaditeľ chce aby sme boli na 100% vyťažení. Čiže nedvihol kvôli inflácii a rastu cien, ale je to tak trochu drž hubne. Som samozrejme rada, ako čítam nie všade sa zvyšovalo. Na druhej strane nemala som v práci ani kedy ísť na wc.
Všetci sme pocítili zhoršenie na zdraví kvôli stresu. Ja som teraz na rizikovom tehotenstve a aj to my dali pekne vyzrat v robote, že som "podrazila" kolegov a som na PN a oni teraz makajú za mňa.
Mne zdvihla šéfka presne o 0€ 😂
Som účtovníčka a šéfka mi plat nezdvihla, nieje veľmi z čoho. Ani ľudia v reštike, ktorým robím mzdy nemajú zvýšené. Riadne vzrástli náklady na energie, neutiahli by ešte aj vyššie mzdové náklady. Na tvojom mieste by som bola rada za 10% navýšenie mzdy.
@rybka16 tak keď sa už ideš cez prácu tak zatvorme.potraviny však predavačky nie sú potrebne objednas si cez internet rožky šunku .A predavačkyn plat pôjde učiteľke na navýšenie platu.A to že je to sektor dôležity tak prečo s tým vláda dačo nespraví? Či myslíš že ja sa mám vzdat platu len aby mala učiteľka vyšší? Alebo zdravotníctvo si myslís že mám peniaze na to aby som v našom meste prerobila starú polikliniku? A dvihla plat sestre alebo lekárovi? Však keby mám vyšší plat tak mám vyššie odvody a tie odvody môžu dať do iných sektorov..
nie, nedvihli..ale uz druhykrat sme dostali balicek pomoci, prvykrat 70 a teraz 100 eur...lepsie ako nic
Veru ani nam co sme na rodicaku nic nedvihli:D

@mamula20 ako môžem napísať koľko má v čistom?? Veď do toho ešte treba zahrnúť príplatky, za triednictvo, kredity, atestácie... Či si uplatňuje nezdaniteľnú časť... U nás v škole kľudne majú učitelia aj 1500 v hrubom, veď toto je len základná tabuľka od ktorej sa odvíjajú ostatné príplatky 🤷