Inflácia a platy
Ahojte, prosim vás zaujima ma v reáli o či a o kolko % vám zdvihli platy. Mne manžel povedal, že nakoľko inflácia je 20% , tak o toľko mi majú zdvihnúť aj plat. Zdvihli mi ho iba o 10% . Pracujem v školstve. Je to podľa vás v poriadku či mám si radšej hľadať niečo iné? Ďakujem.
@any_soj 😂😂 napriklad do skolstva? no nemozem. ty mozes inde.aj s ucitelskym vzdelanim. a k tomu tabulkovemu platu - si predstav,ze si vo firme 10 rokov a potom na tebe rovnaku poziciu vezmu novu silu a predstav si,ze aby to bolo spravodlive, bude mat rovnaky plat ako ty po 10 rokoch. To sa podla tabuliek u Vas stat nemoze.tak prestante stale fnukat a bud ucte alebo chodte inde.myslim,ze ludia su uz alergicki na to,ked pocuju ako sa ucitelia stale stazuju na svoj plat.
Odkaz manželovi: poniektorí budeme čoskoro radi, že vôbec berieme plat.
Si len zober ako sa súkromnému sektoru neskutočne navyšujú náklady za energie a materiál.
Nemam odvahu pýtať väčšiu výplatu v tejto dobe. Veľmi ľahko sa môže stať, že miesto zvýšenia dostanem výpoveď.
Ziadne zvysenie, dansky majitelia skakali od radosti, ked kolega dal vypoved a nahrada zahno ziadna. 🤨
@moncici7 žeby od miezd v hospodárstve sa odvíja rozpočet (dane a odvody do štátu) na platy učiteľom?! 🤔 Keď tu bude polovica národa robiť za 646€, odvody z minimálnej mzdy sú tak nízke, ze jednoducho "nepokryjú" nároky na tak vysoké platy v štátnej sfére... Ale to chce trochu ekonomického myslenia...
@moncici7 ja nechcem, učitelia chcú 😀 ja som písala na margo toho, že keď chcú pre učiteľov 1500€ v čistom, tak to by tu musela byť minimálna mzda na úplne inej úrovni ako teraz, aby sa také platy dali utiahnuť z rozpočtu... Veď čítaj celú diskusiu, v kontexte čoho to bolo písané...
@moncici7 pletieš hrušky s jablkami, učitelia chcú aspoň 1500€ v čistom, to je 2750€ cena práce na jedného učiteľa zo štátneho rozpočtu a to sa nedá utiahnuť z odvodov a daní z minimálnej mzdy v hospodárstve 646€, za ktorú robí väčšina ľudí... Jednoducho nemôžeme chcieť rakúske platy pre učiteľov zo slovenskej minimálnej mzdy...
@moncici7 bohužiaľ pre učiteľov je to nepochopiteľné, nakoľko vidia iba číslo na výplatnej páske a nič za tým... Najlepšie je keď ešte spomenú operátorov s učňovkou, že zarobia pomaly viac ako oni, pritom nevidia že tí operátori majú tú mzdu z príplatkov za nadčasy, víkendy, sviatky, nočné... Inak by mali tiež minimum... A že vlastne sú to oni kto "vyrába" odvody do štátu aj na ich platy... Jednoducho je to kolobeh...
@deniskap lenže v školstve po 10 rokoch praxe budeš mať (s VŠ, v nižšej platovej triede je ten príplatok ešte menší) o rovných 31€ (slovom tridsaťjeden eur) viac, než začínajúci učiteľ :D To je prosím príplatok za 10 ročnú prax. To chcem vidieť firmu, v ktorej robíš, ak je to tam horšie. To za prvé. Za druhé - moja čistá mzda v tom prípade bude 743,21€. Bez ohľadu na to, či učím na Dolnej Lehote, alebo v Bratislave, kde len prenájom ma vyjde 500€. Môj manžel ako údržbár vo firme na Horehroní má v čistom 850€. Pre porovnanie. Tvoj čistý plat s VŠ je cca koľko? Naozaj nemôžeš ísť do inej firmy? Prečo nie?
@jankaa26 jasné, ale potom už nie sú učitelia. Ale ak chce učiteľ učiť (čo verím, že sa zhodneme, že učiteľov treba), tak nemá na výber. V Bratislave rovnaký plat ako v nejakej zapadnutej dedinke. A aby z toho uplatnil Bratislavské náklady... Napríklad čojaviem ekonóm alebo inžinier môže robiť svoju profesiu v rôznych firmách za rôznu mzdu.
@any_soj Tak tie platove rozdiely medzi regionmi chapem, to sa nehadam. Ja som pred materskou mala v hrubom 700,kolegyna v BA mala 1500 pre ten rozdiel!! Ale s tym odchodom do inej firmy som to myslela tak,ze ja napriklad do skolstva nemozem /kedzw nemam na to kvalifikaciu/,zato vy do sukromnej sfery ano.A co sa tyka tych ucitelskych platov;tak moja sestra je ucitelka,tak viem svoje o tom....
To uz zas rozdiel kde sa dostanes a kolko ucis. Ale ja musim v praci travit viac ako 40 hodin tyzdenne.Pritom niektori ucitelia ovela menej,tak nech potom nevyskakuju,ze zarabaju menej. Samozrejme ze ked niekto nema plny uvazok a nema 8 hodin denne,potom podla toho aj zarobi!
@any_soj no a sme pri kameni úrazu platov v školstve, ale aj vo verejnej správe na Slovenku vôbec... Aj operátor vo VW zarobí násobne viac ako operátor v Hornej Dolnej, lebo by inak v BA z platu nevyžil a nikto im tam za ten plat nerobil (viď. problém nedostatku učiteľov v BA)... A zas VW nedá plat v Hornej Dolnej operátorovi ako v BA lebo by ho to zlikvidovalo... Jednoducho treba pristúpiť k riešeniu platov učiteľov aj z regionálneho hľadiska, možno aj formou osobných príplatkov v BA, lebo inak budú vždy ťahať učitelia v BA za kratší koniec pri zvyšovaní platov, keďže sa zvýšenie vždy "rozloží" po celom Slovensku rovnako (rozpočet viac nepustí) a im bude v BA stále podpriemer k osobným nákladom oproti Hornej Dolnej... Ja niekedy tiež uvažujem ako vyžije taká ekonómka v školstve v BA z 590€, keď tak ledva vyžijem ja v malom okresnom meste 🤔 áno vždy sa dá odísť do súkromnej sféry... Ale nájsť do školstva účtovníčku s VŠ ochotnú robiť za 590€ v čistom je priam zázrak, keď firmy jej ponúknu raz toľko... Ja by som tu tiež nesedela, keby manžel poriadne nezarobil v korporátne a neťahal celý rodinný rozpočet, jednoducho by sa to nedalo...

@zobaka ja som robila aj s detmi v skole,aj v MŠ,mam ucitelstvo.od tejto skusenosti by som ucitelom dvihla plat minimalne dvojnásobne,kto nezazil,nepochopi.teraz robim tiez s ludmi v pomahajucej profesii(mam aj inu skolu skoncenu),ale s dospelymi, a to sa neda porovnat.deti ma vystavili tak,ze som odpadavala z noh,s dospelymi je to podstatne jednoduchsie.takze klobuk dolu pred ucitelmi