Investícia do 4-izbového bytu za cenu 3-izbového
Chcela som kúpiť byt väčší 3 izbový, dočasne ho ponuknut na dlhodobý prenájom, s tým ze v budúcnosti sa doň môžem nasťahovať a žiť v ňom s mojou rodinou.
Hľadala som 3 izbový byt, vyslovene nehľadám len investičný ale záleží mi aj na veľkosti, lokalite, poschodí. Mam naň určitý buget financií. Nedávno ma oslovila ponúka 4 izb.bytu, ktorý je takmer v rovnakej sume ako ten 3 izbový( rozdiel 9 tis.), taktiež rovnaká lokalita, poschodie. Uvažujem ho kúpiť, no rodina mi radi ten menší z dôvodu že 4 izbový sa bude horšie prenajímať, prenajímať si ho budú velkopocetne rodiny ktoré ho vybyvaju a spotrebujú väčšie množstvo tepla, energií, budú sa platiť vyššie dane.
Rozdiel v sume ktorá sa platí za teplo vodu elektrinu bytovému správcovi je 60 e( 3izbovy 190, 4 izbový 240) co sa týka dane tak tam je rozdiel v metroch2, 3 i.ma 70m2, 4 izbak 85 m2. A ak by som bola aj nútená ho urgentne predať, skôr ľudia kupujú 3i.
Myslím ze tato argumentácia nie je zla. ALE ak sa rozhodnem pre 4 izbak, môžem ho predsa prenajať za cenu 3 izbaku, chcem však nanajvýš 3 osoby, možno sa takí ľudia nájdu ktorí chcú viac priestoru( aj keď je pravda ze často aj 4 clenna rodina sa celý život tlači dokonca v 2 izbaku). Cena tohto 4 izbaku je v porovnaní s podobným 4 i.bytom nižšia o cca 15 tis, zrejme majitelia potrebujú súrne financie a majú problém nájsť kupcu na 4izbak..keďže top sú asi stále 2 ibaky.
Moj manzel po skonceni Vs byval rok v 4izb. Byte. Obyvacka s telkou spolocna. Boli traja. Ostatne izby obyvali po jednom. Ale to bolo pred 20 rokmi.
1 izbu zamkneš a ponúkaš ako 3izbák.
Zalezi v akom meste zvazujes kupu bytu. Tam kde je praca, vysoke skoly, tak podla mna nezalezi az tak na velkosti. My mame 4-izbak, ale kedze nas je uz 5, tak docasne aj 5-izbovy by bol super 🙂.
@oblecenie99 no, sú tu krásne stvorizbaky, a veľké, ale aj brutálne drahé
@dzonik No hej, mala som na mysli tie, ktoré sú ešte v kategórii moja peňaženka . Novostavby teda nie
Ako dlho budes prenajimat? Predpokladam ze tak maximalne 5-7 rokov. To je velmi kratko. Predpokladam ze v nom budes ovela dlhsie zit. Preto by som sa skor pozerala na to ako byt vyhovuje mne a az potom ci je vhodny na prenajom.
Podla mna si prisla o idealnu prilezitost s tym 4 izbakom. Nekupuj tento drahy nanovo prerobeny 3 izbak. Su velke sance ze najomnici byt spotrebuju aj ked to bude len 5 rokov a ked v nom budes chciet byvat ty, budes ho zarucene prerabat. A teda nema zmysel kupovat drahy cerstvo prerobeny byt a potom o 5 rokov vrazat dalsie peniaze do prerabky.
Neda sa urobit dalsia ponuka na ten 4 izbovy a ponuknut nieco viac?

Už 3 izbový byt budeš mat problém prenajímať nieto ešte 4...aj keď naaaaahodou zoženieš nejakých podnajomnikov co budu platiť nájom 800 eur mesačne tak len na čas,nemysli si ze tam budú večne,prenájom je pre väčšinu rodín dočasne riešenie,počítaj s tým,že väčšinu obdobia hypotéky budeš platiť hypo zo svojho.