Investičné stratégie pri 200 000 až 300 000 EUR
Ahoj. Máš 200 000-300 000 v hotovosti, máš vlastne bývanie + 2 byty, máš zázemie. Ako by si ich využila? Podnikanie, pasívny príjem, nehnuteľnosť?
nerobi kazdy, poznam mnohych a nerobia to.
tak akcie dakej spolocnosti
On to nie je zas tak velky peniaz, ked sa nad tym zamyslis. Ale ked uz mas investicne byty, tak bud investovat inam, alebo ked mas odvahu tak vlastny business. Len to tiez nie je len tak, ze od zajtra zacnem podnikat, ale to asi vies.
Nejaký apartmán v tatrách napríklad 🤷
Urcite by som diverzifikoval a odklonil sa od nehnutelnosti... chapem, ze na Slovensku je nehnutelnost povazovana za nieco super iste, ale uz ich mas dost a zvysil by som podiel v ETF / akciach... ak mas take peniaze / majetok, tak asi budes mat aj nieco v hlave, takze by to nemal byt problem postupne za to nakupit nejake vhodne tituly...
pasívny príjem a čerpanie nekonečnej renty. V literature zname ako "pravidlo 4%". Poistil by som si to tak, že by som čerpal len 3% z danej sumy ročne, pre istotu. Tým pádom hodnota nikdy vyznamnejšie neklesne a dany majetok dokaze krasne generovat dalsi prijem. a nie maly. Zainvestovane do ETF cez brokera, prakticky riešenie zadarmo-len človek musi vedieť čo robí a ako. Ak rátam "len" s 200 k€, tak 3% ročne predstavuje čiastku 500€/mesačne. čo je slušné.
pasívny príjem a čerpanie nekonečnej renty. V literature zname ako "pravidlo 4%". Poistil by som si to tak, že by som čerpal len 3% z danej sumy ročne, pre istotu. Tým pádom hodnota nikdy vyznamnejšie neklesne a dany majetok dokaze krasne generovat dalsi prijem. a nie maly. Zainvestovane do ETF cez brokera, prakticky riešenie zadarmo-len človek musi vedieť čo robí a ako. Ak rátam "len" s 200 k€, tak 3% ročne predstavuje čiastku 500€/mesačne. čo je slušné.
@matusformanek co to prosim znamena
pasívny príjem a čerpanie nekonečnej renty
Ja by som si kupila nejaku nehnutelnost vo Svajciarsku. Pre istotu...nikdy nevies, co sa zomelie, tak nech je kam ujst. Aj ked neviem, ci by stacil budget.
@anjelok vo Švajčiarsku za 300tis neviem, možno niekde v úplne zapadnutej dedine, ale Švajčiari platia strašné dane z majetku, to sa moc neoplatí. Keby sa niečo zomlelo, bude bezpečnejší nový Zéland
@tundra no, to bola tá cena asi kvôli tomu prístupu... pre niekoho výhoda, ale viac ľudí to skôr odradí
@tilly to je taka turisticka lahôdka,dedinka bez áut.
Pozri,ak chces.Male lyziarske stredisko...
https://braunwald.ch/de/
@tilly to je taka turisticka lahôdka,dedinka bez áut.
Pozri,ak chces.Male lyziarske stredisko...
https://braunwald.ch/de/
@tundra tak toto by sa mi páčilo
@matusformanek co to prosim znamena
pasívny príjem a čerpanie nekonečnej renty
@balerina2025 že majetok generuje stály cashflow. Predstavte si tak, že žijete "z urokov", ktore ta suma prinaša. Tie "uroky" su vo vyške cca 7% ročne, no vy vyberate len 3% ročne, teda sa počíta aj s inflaciou. majetok postupne čerpate, ale rychlejšie sa zhodnocuje ako ho čerpate. Musí byť však rozumne zainvestovaný. Vygooglite si terminy ako indexové investovanie, ETF, nekonečná renta, pravidlo 4% a podobne - ja som počítal so sumou 3%, čo je ešte bezpečnejšie než 4%. Ak vyberam moc vela, tak existuje riziko, že pridem na nulu, čo nechcem
Ja odporúčam divindendove portfólio (dividendovi králi alebo dividendovi aristokrati - už desaťročia každoročne dvíhajú dividendy a máš pasívny príjem), doplniť rastové ETF. Výber investičnej platformy je tiež celkom dôležitý: napr. zo zahraničných Interactive Brokers alebo u nás napríklad XTB... Vhodné je doplniť portfólio REIT - nehnuteľnosťami, ale nie v osobnom vlastníctve (starostlivosť o prenájom a údržbu - to nie veľmi pasívny príjem) - skôr niečo oko platforma INVEST IN SLOVAKIA, sú plne regulovani NBS, majú vysokú ochranu vkladov prostredníctvom záložného práva na nehnuteľnosť a pod. Viac informácií si vyhľadaj sama, ale napíš čo ťa zaujíma. Veľa šťastia ale pamätaj: NIKDY NEDÁVAJ VŠETKY VAJÍČKA DO JEDNÉHO KOŠÍKA! Diverzifikácia je základ, 5 až 10% nie je problém dať aj do BTC či zlatá, ale viac nie.mm
Pri takomto obnose by si sa dal označiť za "kvalifikovaného investora".
V takomto prípade ti odporúčam finančného poradcu(poradcu, nie sprostredkovateľa!) ktorí ti ukáže možnosti o ktorých ľudia s obyčajným platom ani nepočuli.
Tam sú priemerné výnosy bežne nad 12%.
Tu sa takéto veci ani nepýtaj lebo tu ti závidia aj plat nad 1500€. Tu ti budu závidieť aj parkovacie miesto pre vozičkárov keď prídeš o nohy.
Pri takomto obnose by si sa dal označiť za "kvalifikovaného investora".
V takomto prípade ti odporúčam finančného poradcu(poradcu, nie sprostredkovateľa!) ktorí ti ukáže možnosti o ktorých ľudia s obyčajným platom ani nepočuli.
Tam sú priemerné výnosy bežne nad 12%.
Tu sa takéto veci ani nepýtaj lebo tu ti závidia aj plat nad 1500€. Tu ti budu závidieť aj parkovacie miesto pre vozičkárov keď prídeš o nohy.
@misanthropicdann kde sú výnosy bežné nad 12 percent? Sxr8 ma priemerne menej ako 12, msty nvdy etf majú vysoké úročenie ale eroziu nav.... Ktoré podniky dávajú stabilné 12 percent dividendu každý rok a nekolíše?

kupila by som nehnutelnost pri mori, mala by som kde ist plus by mi aj zarabala